shop.musicserver.cz
Nightwish, Tesla Aréna, Praha, 30.4. 2012

Přesvědčivá návštěva severského imaginária

Vydáno: 01.05.2012 13:06 v sekci Naživo - Matěj Bílý | foto: Tereza Váchová / musicserver.cz

Finští Nightwish po více než čtyřech letech poctili svou koncertní zastávkou tuzemskou metropoli. Jejich vystoupení stejně jako posledně přihlížela zcela zaplněná Tesla Aréna. Byla však návštěva severského imaginária v podání legendy symfonického metalu dostatečně přesvědčivá?

Live: Nightwish

support: Battle Beast, Eklipse
místo: Tesla Aréna, Praha
datum: 30. dubna 2012
setlist: Taikatalvi (intro), Storytime, Wish I Had An Angel, Amaranth, Scaretale, Slow, Love, Slow, I Want My Tears Back, Come Cover Me, The Crow, The Owl and the Dove, The Islander, Nemo, Last Of The Wilds, Planet Hell, Ghost River, Dead To The World, Over The Hills And Far Away, Finlandia, Song Of Myself, Last Ride Of The Day
Fotogalerie

Nightwish, Tesla Aréna, Praha, 30.4.2012
© Tereza Váchová / musicserver.cz
Zhruba šest let zpátky se Nightwish rozešli se zpěvačkou Tarjou Turunen, jejíž operní zpěv dodával partě punc originality. Troufám si tvrdit, že nebýt ledové královny, kapela by bez ohledu na své značné kvality nikdy nezaznamenala tak závratný úspěch. Tvrdé jádro fanoušků již tehdy začalo Finům kopat pomyslný hrob, a když se za mikrofonem objevila Anette Olzon, rakev s ostatky Nightwish zasypali co největší vrstvou zeminy. Nová sestava jdoucí ruku v ruce s inovovaným hudebním projevem zkrátka polarizovala příznivce kapely jako magnet. Je proto do jisté míry překvapivé, jakou Nightwish dokázali přilákat návštěvu. Pražská Tesla Aréna i tentokrát praskala ve švech, navzdory tomu, že se české publikum mělo již nejednou možnost seznámit se živými vokálními úlety nové vokalistky a že poslední deska "Imagenaerium" skupinu ještě více vzdálila staré tvorbě. Ale nepředbíhejme.

O nelehký úkol zabavit natěšené publikum se podělily dvě předkapely. Německé dívčí smyčcové kvarteto Eklipse zatím není příliš profláknutým uskupením, což se však může v budoucnu změnit. Slušivě oděná děvčata se totiž rozhodla jít cestou jako kdysi Apocalyptica a na své komorní nástroje podat pecky známějších interpretů. Co mají společného Hurts, Depeche Mode, Linkin Park či Lady Gaga? Jejich skladby se nacházejí ve stávajícím repertoáru Eklipse. Berte, nebo nechte být. Němky svůj krátký set zvládly s přehledem, dá se říci, že byly příjemným zpestřením večera.

To však rozhodně neplatí o vystoupení hlavního supportu Battle Beast. Finové jsou ztělesněním naprosto neoriginální, neinvenční a neosobité kapely přísahající na slávu heavymetalových veličin, které zažívaly vrchol čtvrt století zpět. Jediným rozdílem je přítomnost slečny v bondage oblečku za mikrofonem, který v oněch časech okupoval uječený Němec. Set tak ocenili především skalní vyznavači žánru, lebedíce si v nekonečných klišovitých refrénech typu: "Steel-heavy metal!!!" Bohužel se kapela snažila burcovat dav ke zpěvu, a nebyli jsme tedy ušetřeni extrémně falešného halekání jedinců postrádajících soudnost.

Battle Beast, Tesla Aréna, Praha, 30.4.2012
© Tereza Váchová / musicserver.cz
Objektivně se však Finům musí nechat, že svůj žánrový revival prezentují alespoň na určité úrovni, což nejlépe demonstroval slušný kytarista, který k obstojným sólovým výstupům přidal i jistý vokální projev. Smysl takovéto produkce však dnes tkví snad jen v menších klubových koncertech, kde si lidé zavzpomínají, jak se v 80. letech hrál true hevík. Existuje nepochybně celá řada nadějnějších mladých kapel, které by si zasloužily dostat prostor na takovémto turné. Zvukově to také nebylo ono, na tom však měly lví podíl ne zcela ideální akustické vlastnosti holešovické haly.

S odchodem Battle Beast padla na stage potrhaná opona, světla zůstala utlumena a více než desetitisícový dav začínal vyvolávat hvězdy večera. Složení publika si zaslouží zmínku, jelikož na poměry metalového koncertu bylo neskutečně různorodé. Především se jednalo o průřez několika generacemi, opodál rockerů s téměř šesti křížky na krku tak postávaly rodinky s dítky, pro něž byl tento večer zřejmě koncertní premiérou.

Nástup Nightwish byl více efektní než efektivní, alespoň co se hudby týká. Vcelku tiché intro zpoza opony totiž plynule přešlo v první song "Storytime", otvírák nové desky. Razantní úvodní riffy však kvůli úrovni hlasitosti a přítomnosti muzikantů za prosvícenou oponou působily téměř playbackovým dojmem a nevyužily svůj drtivý potenciál. Impozantní stage se obnažila až ve čtvrtině songu a hala pod reakcí publika doslova explodovala. Během následující "I Wish I Had An Angel" se zvuk srovnal do patřičných mezí a jízda mohla začít.

O kapele samotné není nutné pochybovat, pánové měli své nástroje vždy přesvědčivě zkrocené, otevřená zůstávala jen forma frontmanky. Již první skladba dávala tušit, že blamáž se tentokrát konat nebude. Projev Anette bude vždy z principu jiný než Tarjiny árie, avšak pokud je její nástupkyně schopná své party uchopit poctivě jako tento večer, s novou podobou Nightwish nemusí mít problém ani příznivci starší éry kapely. Když ve vypjatých momentech pomůže výborným vokálem basák Marco Hietala, je téměř vyhráno.

Nightwish, Tesla Aréna, Praha, 30.4.2012
© Tereza Váchová / musicserver.cz
Aktuální koncert patřil především nové hudební tváři kapely. Nejen Olzon se na novince "Imaginaerium" prezentovala v pestřejším světle. Více prostoru dostaly prvky typické pro severský folk metal a tento dojem umocnila i přítomnost Troye Donockleye, hráče na irské loketní dudy, díky němuž i skladby z poslední desky vyzněly neochuzeně. Vystoupení bylo dramaturgicky dobře postavené, nepostrádalo dynamiku a mix úderných metalových kytarových riffů s klávesami a akustickými pasážemi se musel nezaujatému posluchači líbit. Je přitom zřejmé, že skladba setlistu nemohla uspokojit ortodoxní vyznavače starého repertoáru. Hrálo se především z posledních dvou alb, tudíž se nedostalo na spoustu klasických songů, v čele s hitovkou "Wishmaster". Na druhou stranu některé nové kusy, především "Ghost River" a "Scaretale", opravdu šlapaly a patřily k vrcholům večera.

Nezanedbatelným aspektem celé show bylo také monstrózní pódium, kterému vévodily ocelovými vrhači plamenů obrněné klávesy Tuomase Holopainena a velká obrazovka dokreslující ono pomyslné imaginárium, které mělo publikum tento večer pohltit. Masivní pyrotechnika, skvělá světla a pro někoho i kýčovité konfety podpořily dobrý hudební zážitek.

Nightwish, Tesla Aréna, Praha, 30.4.2012
© Tereza Váchová / musicserver.cz
Nightwish zkrátka tentokrát rozhodně nezklamali a svou koncertní formou vzkázali, že nehodlají pouze budovat kult z časů dávno minulých, ale jsou plně připraveni bojovat o přízeň a uznání posluchačů i novým materiálem a nebojí se nastavit publiku svou novou podobu bez jakýchkoliv okolků. Na základě výkonu, který předvedli v české metropoli, musíme konstatovat, že našlápnuto mají dobře.

NÁZORY
  • Akustika (paett, 02.05.2012 10:57) Reagovat

    Souhlas s clankem, az na tu tragickou akustiku T-mobile/Tesla/Tipsport areny, ktera svymy echy a rezonancemi koncert zprznila maximalne. To skutecne organizatori nejsou schopni povesit za zadni stenu a strop par zavesu?

    • Re: Akustika (Matěj Bílý, 02.05.2012 11:06) Reagovat

      Holešovická hala bohužel trpí právě značnou ozvěnou, nemyslím si, že by pár kusů látky něco dramaticky zlepšilo. Zvukové rezervy jsou patrné hlavně vzadu, pod pódiem to natolik markantní není. Nicméně tím, že Nightwish měli obecně nazvučeno hodně dobře, podařilo se to dost eliminovat, i když echo prostě v Tesla Aréně bude vždy.

  • Koncert (Marian, 02.05.2012 14:36) Reagovat

    Super koncert.Vice takovych kapel.

  • Battle Beast (Black, 02.05.2012 18:54) Reagovat

    Já si teda rozhodně nemyslím,že Battle Beast byli neoriginální. Mají celkem potenciál a Nittie Valo zpívá dobře,rozhodně bych je nezatracovala. Jinak se celý koncert povedl,Nightwish byli úžasní,hlavně Marco.

  • Eklipse (paffet, 02.05.2012 19:23) Reagovat

    No, já nevím. Eklipse nemá s Apocalypticou nic společného. Hudebně, ani vystupováním. Myslím, že halfplayback k téhle muzice nepatří. To si měli raději půjčit muzikanty z Battle Beast, kteří své nástroje ovládali velmi dobře.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Klub MeetFactory byl finským Battle Beast už malý (18.02.2024 18:24)
- Recenze: Floor Jansen si od Nightwish odskočila k popové sólovce "Paragon" (29.04.2023 08:00)
- Floor Jansen z Nightwish porazila rakovinu (22.11.2022 09:48)
- Nové desky 3/2022 - od Aurory přes Billy Talent po Paula Oakenfolda (26.01.2022 13:00)
- Nejvíc nej: Porno, zadnice i očkování: 10 + 1 nejčtenější článek roku 2021 (31.12.2021 08:00)
- Nové desky 31/2021 - od Willa Younga přes Wohnout po Nase (10.08.2021 17:00)
- Z Nightwish odchází baskytarista Marko Hietala (12.01.2021 11:26)
- Recenze: Nightwish na "Human. :II: Nature." ukazují autorskou nevyrovnanost (16.04.2020 11:00)
- Nové desky 14/2020 - od Nightwish přes The Strokes po Joea Satrianiho (14.04.2020 08:00)
- Video: Nightwish se v klipu "Noise" převtělili do toho nejhoršího z naší společnosti (11.02.2020 09:24)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu