shop.musicserver.cz
The Prostitutes - Krizí procházíme pravidelně

The Prostitutes - Krizí procházíme pravidelně

Vydáno: 30.05.2012 13:00 v sekci Rozhovory - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

Novinku "Deaf To The Call" jim produkoval slavný Martin Glover. "Když můžeš pracovat s producentem, který dělal jednu s tvých nejoblíbenějších desek, je to prostě bomba!" rozplývá se Destroyer, kytarista The Prostitutes. Jak se taková spolupráce přihodí? A jaká bude pro kapelu po českých Joy Division nová nálepka?

The Prostitutes
© blog.theprostitutes.org
Martin Glover alias Youth je mezi světovými producenty velké jméno. Dělal všechny desky The Verve, něco se Siouxsie And The Banshees, také s Marilynem Mansonem nebo Depeche Mode. Podepsaný je i pod Primal Scream, tedy kapelou, již mají The Prostitutes ve velké oblibě. Youth je zároveň basák v Killing Joke a právě touto cestou, respektive přes Jaze Colemana, vedly základy budoucí spolupráce.

"Jaz se mě asi před dvěma lety ptal, jak to vypadá s novou deskou. Bavili jsme se o tom, jak je komplikovaný udělat slušnou rockovou nahrávku, která přitom nezní jak z obýváku. Řekl mi, ať se ozvu Youthovi, že má studio ve Španělsku a že bychom se mohli dohodnout," vysvětluje Destroyer. Tehdy však tuhle možnost nebrali příliš vážně, navíc už měli domluvené nahrávání s Dušanem Neuwerthem. Jenže to nakonec z časových důvodů krachlo a The Prostitutes byli najednou v situaci, kdy chtěli točit desku, ale neměli s kým. "Naše manažerka teda zavolala Youthovi a on jí hned říká: 'No to je dost, už jsem myslel, že se neozvete.' Vyplynulo z toho, že už o nás ví od Jaze."

Kapela se s ním domluvila, že přijede do Prahy na jejich koncert a rozhodne se. "Na konci loňského roku přijel na náš koncert v Roxy. Pamatuju si, že jsem mu v jednu chvíli říkal, že na něj nechci tlačit, ale kdy už nám řekne, jak se rozhodl. A Youth na to, že nepřijel, aby se rozhodl, že už rozhodnutej je a že do toho jde. To nás docela překvapilo." Hned po koncertě pak začali v hospodě řešit, jak by deska měla znít. A proč tedy vlastně přijel? "Asi ho jen zajímala chemie v kapele, jestli něco zahrajeme živě a co jsme vůbec zač. Hodně nás zpovídal. Ptal se na kapelu, na naše záměry, naše vzory a podobně," vypočítává pravděpodobné Youthovy motivy Destroyer.

Martin Glover
© blog.theprostitutes.org
Následně The Prostitutes začali řešit nejpalčivější otázku - peníze. Potřebovali patnáct tisíc dolarů a za tímto účelem spustili tzv. fundraisingovou kampaň na speciálním serveru k tomu určeném. Úspěch byl střídavý. Jeden den třeba přišlo na účet 2 600 dolarů, ale ukázalo se, že šlo o zneužití karty, a peníze jim tak zase sebrali. Nakonec vybrali pouze něco přes tři tisíce, tedy jen malou část, která byla potřeba na natočení a zmasterování desky, hypoteticky přišla řeč i na to, že nahrávání úplně odpískají. Uvažovali, jestli nezavolají Youthovi, že nesehnali prachy a ať si je škrtne z diáře. Tuhle možnost ale nakonec úplně zavrhli. Něco dali dohromady z peněz, jež s kapelou za poslední dva a půl roku vydělali, a zhruba polovinu celkové sumy si půjčili.

"Věděli jsme, že ty prachy sehnat musíme. Říkali jsme si: 'Kolikrát v životě budeme mít takovou příležitost?' Nešlo nám o to, že je Youth slavnej, ale o to, že je prostě dobrej," vysvětluje Luk, Destroyerův bratr a bubeník kapely v jedné osobě. Klávesista Stevie LFO přikyvuje: "Každý měl svoje pochybnosti, jak to bude vypadat. Když jsme ale po těch osmi dnech vylezli z dejvického studia, všem nám bylo jasné, že to mělo cenu a že se to vyplatilo." Není prý až takový rozdíl v tom, kolik kapela zaplatí za špičkového českého a špičkového evropského nebo celosvětového producenta: "Rozdíl je spíš v samotném procesu nahrávání. A v řemesle. My jsme národ samouků, oni jsou v oboru největší profesionálové. Nejde to srovnávat. Je to prostě jinak. To celý týden jenom koukáš s otevřenou pusou," dodává Luk.

The Prostitutes...

The Prostitutes
...vznikli v roce 2004 a v současnosti fungují ve složení Adrian T. Bell, Martin Destroyer, Luk Santiago, Stevie LFO a Adam Vopička. Kapela, žánrově se pohybující kolem indie-punku s nádechem elektroniky, vydala dvě ceněné řadové desky "Get Me Out Of Here" a "Hometown Zombies" a jednu živou nahrávku. Letos v dubnu pak v jejich diskografii přibyla třetí placka "Deaf To The Call". Deska vznikla pod vedením světoznámého producenta Martina "Youtha" Glovera. Částečně se na ní podíleli také fanoušci, kteří finančně přispěli v internetové kampani.

Deska se měla původně nahrávat u Youtha ve studiu ve španělské Granadě. Producent ale posunul termín na dobu, kdy za ním The Prostitutes odletět nemohli, a tak nakonec přijel on. Otevřela se tak zásadní možnost nahrávat na jejich vlastní nástroje, což by ve Španělsku nešlo. "Představa, že přijedeme někam do španělských hor na samotku do studia a tam se bude na zemi válet nějaká Jolana, na kterou máš nahrát desku svýho života, nebyla úplně příjemná," říká pobaveně Destroyer a jedním dechem dodává: "Není to samozřejmě zásadní, ale je to otázka osobního pohodlí." Když navíc The Prostitutes objevili studio Faust, zjistili, že v něm už Youth nahrával, a všechno tak do sebe ideálně zapadlo.

The Prostitutes
© blog.theprostitutes.org
Zhruba před rokem, někdy kolem nahrávání živáku "One Two Three Four" kapela procházela velkou krizí. Je tedy novou kolekcí krize zažehnána? "My procházíme krizí pravidelně a občas z té krize vyjde deska. Je ale pravda, že asi před rokem, někdy před nahráváním toho živáku, jsme byli hodně v háji. Ta živá nahrávka nám nakonec dost pomohla a nakopnula nás. Touhle deskou (přečtěte si recenzi) je ta krize zažehnaná definitivně. Tak na dva měsíce," říká s nadhledem kytarista.

Shánění peněz a společná účast ve studiu však kapelu opravdu spojila. Přestože spolu byli týden v kuse (za celou dobu nikdo neodešel ze studia na víc než dvacet minut a domů se chodili pouze vyspat), za celou dobu mezi nimi nevznikl žádný větší konflikt. I za to prý vděčí hlavně Youthovi a jeho autoritě. Producent prý dokonce po třech dnech z ničeho nic nařídil: "Let's hugging!" a všichni se v tu chvíli museli obejmout. "Dokonce je to natočený, někdy to možná ukážeme."

Nalezení "common spirit", o němž se muzikanti zmiňují na svém webu, je podle kapely do jisté míry zásluha nejmladšího člena formace Adama. Ptám se, jestli chodí na The Prostitutes díky Adamovi také víc mladých holek. "Ne, to díky mně! Ale těžko soudit. Všichni si nás pletou," směje se Destroyer. Kromě patnáctek na koncertech je prý Adamův přínos do kapely poměrně zásadní. Po Šmitym, jenž byl sám excelentní basák, totiž přinesl jiné hudební postupy v rytmice, vycházející z toho, že je sám kytarista. A šestadvacetiletý rozdíl mezi ním a zpěvákem Adrianem? "To se maže, není v tom problém," kroutí hlavou Luk.

V tiskových materiálech k novince kapela téměř revolucionářsky ostří jazyk: "Doba, ve které žijeme, se od 'Hometown Zombies' dramaticky změnila, svět se vyhrotil a na únavu z okolí není čas. Je potřeba se vzepřít." Zajímá mě, proti čemu se chtějí vzpírat. "Nechci zabíhat do politiky, ale jsou tady určité společenské jevy, o kterých si myslím, že je potřeba na ně ukázat. Střetáváme se s tím a nemůžeme se k tomu otáčet zády," zvážní Luk. S těmito myšlenkami přišli do studia a možná i v tom tkví důvod, proč je deska o mnoho temnější a kytarově tvrdší, než její předchůdce. Zatímco "Hometown Zombies" prý byla velká melancholie, nové skladby jako "All The Money In The World", "Rage" nebo "Mr. Anderson" jsou odtažitější a chladnější.

The Prostitutes
© blog.theprostitutes.org
Na začátku existence média o The Prostitutes referovala jako o nejvěrnější britské kytarovce. Dnes prý tohle obrandování zmizelo, nejspíš proto, že zmizela celá tahle scéna. Jakákoliv další označení však kapela neřeší. Destroyer připouští, že lidé mají potřebu všechno s něčím srovnávat, ale zrovna případ neustálého zmiňování Joy Division bylo prý úplně mimo. "Náš první koncert jsme sice věnovali výročí smrti Curtise, ale spojitost s nima tam nikdy nebyla. Joy Division byla jenom jedna z mnoha kapel, kterou jsme poslouchali. Kapela, která přinejmenším mě a bráchu nejvíc ovlivnila, byli Siouxsie And The Banshees, ale ty nikdo v souvislosti s náma nezmínil. Když jsme točili úplně první věci, napadalo mě, že je to podobný třeba Dead Kennedys nebo Bauhaus. Média si ale vybrala Joy Division."

Jaká tedy bude nálepka s novou deskou? "Dnes o nás píšou jako o takové jistotě, že to bude dobrý a ono je to dobrý. Já osobně jsem odešel ze studia s tím, že to má ucelený obličej, který je na pomezí post-punku a elektroniky. Někde, kde jsou New Order nebo ti Joy Division. Takže až to lidi uslyšej, budou zase říkat, že jsme český Joy Division. Konečně!" uzavírá se smíchem Destroyer.

NÁZORY
  • luxusní album (pavel, 07.06.2012 14:52) Reagovat

    pro mne totálně nedoceněná kapela u nás....

    kluci ahoj brzy zase v Havířově....dáme zase hrušku :)

  • Nedocenena? (Host, 09.09.2012 12:11) Reagovat

    Spis precenovana...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Depeche Mode se loučí s érou desky "Memento Mori". V "People Are Good" hledají to dobré v nás (06.04.2024 08:00)
- Naživo: Depeche Mode v Praze skvěle zahráli, svou show ale neoslnili (23.02.2024 14:13)
- Fotogalerie: Depeche Mode odehráli ve čtvrtek v O2 areně koncert, na který se bude ještě dlouho vzpomínat (23.02.2024 08:35)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Video: Depeche Mode se v "Before We Drown" symbolicky loučí (30.01.2024 08:52)
- Naživo: Jestli tam byl, měl by František Kafka radost. Kafka Band pokřtil svůj "Proces" v Paláci Akropolis (17.01.2024 15:00)
- Ashley Walters uspěla u odvolacího soudu. Marilyna Mansona nyní žaluje znovu (15.12.2023 12:26)
- Zemřel Geordie Walker, kytarista Killing Joke (26.11.2023 23:28)
- Naživo: Peter Hook & The Light přivezli do Roxy esenci New Order a Joy Division (22.11.2023 08:21)
- Video: "My Favourite Stranger" je setkáním Depeche Mode s tajemnou cizinkou... bez Depeche Mode (22.09.2023 07:55)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu