shop.musicserver.cz
Makrorecenze "MDNA" Madonny

Makrorecenze "MDNA" Madonny

Vydáno: 26.04.2012 14:20 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: madonna.com

Že by musicserver zapomněl zmakrorecenzovat nějakou desku Madonny? To se nestane. A tak jsme i v případě aktuální nahrávky "MDNA" posbírali pět názorů, abychom zjistili, jestli si má zatím-ještě-pořád-královna-popu-nebo-už-ne? koupit spíš nové bikiny, nebo důchodky.

Madonna - MDNA
© facebook interpreta
Že je Madonna víc obchodnice než cokoliv jiného, se člověk dočte snad v každém druhém článku o ní. Že by to byla nějaká pomluva, se ovšem říct nedá. Poslední léta ale jako by se jí business nějak moc nedařil. "Hard Candy" byla nuda, na kterou se zapomnělo čtyři minuty po vydání a kterou už ani na Aukru neprodáte, a novinka "MDNA" se do hudebních dějin zatím zapisuje jako deska s nejvýraznějším hitparádovým sešupem v dějinách. Čuch na neotřelá producentská jména vystřídala obchodnická sázka na jistotu, která nevyšla. Honzovi Baluškovi to ale nevadí. Podle něj Madge na albu sází jednu hitovku za druhou, pročež "radši zábavnou klasiku než nudný experiment" a pročež za sedm. V makrorecenzi to ale většina vidí ještě o bod hůř, a Madonna si tak u nás vytancovala šestašedesát procent.


Simona Knotková - Madonna, model 2012 (8/10)
Vztah ke zpěvačce: Její tvorbu sleduju a poslouchám od "American Life".

Chtít po Madonně, aby dělala hudbu úměrnou svému věku (protože nevím jak vaše babička, ale ta moje se v 53 letech zrovna po parketě neplazila, i když proti gustu...), je pošetilé. Čekat od ní něco jiného než přesně zacílené, na všechny pády moderní radio friendly hity, je naivní. Co naplat, i její další pokus být za každou cenu a za každého věku trendy se vydařil a Madonna to opět zvládla tak šikovně, že to nezní ani trapně ani prvoplánově. "MDNA" mě neskutečně baví. Že si sem tam popůjčovala od svých kolegů? Nebrečely ještě před pár měsíci zástupy, že dnešní zpěvačky v čele s Gaga neumí nic jiného než kopírovat ji? Přecházím bez debat. V takové "Superstar" ale kupříkladu jasný odraz "Firework" Katy Perry je. Ovšem co se týče "I Don't Give A", doufám, že "Friday" Rebeccy Black v něm slyším jenom já... Jedním z nejlepších kousků je překvapivá "Gang Bang", která zní, jako by si Madonna dala spicha s některým z guru temného EBM podsvětí. Pomalé kousky mi v tracklistu taky nepřekážejí. Celkově je deska víceméně bez velkých slabin. A buď jí to teda opět zase zbaštěte, nebo nechte být.

Katka Guziurová - Královna s doživotní zárukou (7/10)
Vztah ke zpěvačce: Když se políbila s Britney, mým někdejším největším idolem, projevila jsem o ni prvně vážnější zájem, jenž trvá dodnes.

Když vydala "Girl Gone Wild", v kombinaci s rozčarováním z pilotního singlu jsem zcela impulzivně napsala na svou zeď, že to má Madonna za sebou. Teď bych si za tu větu liskla. Z "MDNA" jsem sice měla na první poslech rozpačité pocity, ale postupně pro mě odkryla opravdové poklady a kupodivu mi postupně učarovala i druhá singlovka. Album je riskantní. V dnešní éře rozjuchaných zpěvaček, pějících hutné, chytlavé refrény, jde celé album proti tomuto proudu. Je mainstreamové, ale není uvařeno tak, aby hned zachutnalo. Největší klenoty stejně zůstanou na albu skryty, protože si neumím ani ve snu představit, že by si rádioví producenti troufli pustit do éteru "Gang Bang". Největším minusovým bodem je pro mě Madonnina snaha dosáhnout se svým rádoby mládím na úroveň současných zpěvaček. Čekala jsem od ní větší vyzrálost a nadhled. Ten se nedostavil. "MDNA" je zábavné, pestré album, ale obávám se, že Madge svou laťku nepozvedla a každá druhá zpěvanda se jí může počinem vyrovnat.

Lukáš Boček - Mistrně Dotažená NudA (6/10)
Vztah ke zpěvačce: Respekt, "Ray Of Light" je navíc jedna z nejlepších popových desek vůbec.

Madonna
© gleefan.com
Madonna si do hudební historie své jméno zapsala už tak viditelně, že i kdyby od teď nenahrála už ani notu, nikdo jí fenomenální úspěchy neupře. Možná proto si s "MDNA" hlavu příliš nelámala a natočila jednu ze svých nejméně ambiciózních desek vůbec. Naplánovala si pár týdnů pro studio, zabookovala tři producenty a šlus. Madge, jež se vždy snažila udávat trendy, zvolila spolupracovníky, kteří sice nejsou žádný underground, ale zároveň nejsou tolik profláknutí jako současná první liga (RedOne, Guetta a jim podobní). Nejvíce prostoru dostal Martin Solveig, pro kterého se ale bohužel Madonna ukázala být až příliš velkou rybou. Omezil se jen na unylé popěvky nejprůměrnějšího až triviálního ražení. Jeho písničky jsou proto jednoznačně nejslabší částí alba (s výjimkou dotažené "I Don't Give A"). Zaujme už leda jen song "Gang Bang", který patří mezi to nejlepší, co americká provokatérka kdy natočila. A zbytek? Osciluje někde mezi hodnocením "fajn", "méně fajn", "nuda". Žádné "wow", "paráda" nebo něco podobného se tentokrát nedostavují. "MDNA" je obyčejnou berličkou pro nové turné, které by bez nového alba působilo až příliš okatě.

Radek Londin - Jedu dál stále s tebou, víme, kam cesty vedou... (6/10)
Vztah ke zpěvačce: Vrchol v době "Ray Of Light", teď už spíše monitoring.

O Madonně už snad nelze říct nic objevného a aktuální deskou jen potvrzuje všechna klišé, jež o ní kolují. Její novinka je totiž absolutní sázkou na jistotu, včetně návratu ověřených producentů. Trendy beatů je tady pomálu, ty dodají až remixéři. Snaha z minulého alba vstoupit do role ironické urban rebelky nového střihu moc nevyšla, tak tentokrát šetří featuringy a sama zůstává v zářivém světě disco eskapismu, kde se to hemží slogany jako: "Ohlala you're my superstar, ohlala love the way that you are." Na podnět marketingového oddělení taky nezapomene připomenout, jak je stále hříšná. Z osvobozujícího tance se stává lopotný aerobik, ale i tak to v životě chodí. Ostatně její hlavní cílovou skupinu uvidíte spíše na hubnoucím či antistresovém programu ve fitku než na parketě v klubu. Tam se paří hlavně na borce a popové princezny o generaci mladší, kteří však stále musejí čekat na korunovaci nebo se zatím spokojit s teen publikem, protože "MDNA" nedává svou vypnutou kůži zadarmo. Svižnější polovina nové kolekce totiž opravdu obsahuje hity tutový. Jediným nepřítelem posluchače jsou přehnaná očekávání. "It ain't over, til it's over!"

Jakub Malar - Překvapivě příjemný návrat královny popu (6/10)
Vztah ke zpěvačce: Jedna z mála interpretek, které mě provázely téměř od narození s tím, že "Ray Of Light" je pro mě jedno z nejlepších popových alb devadesátých let.

Nejnovější nahrávka Madonny je veskrze kritizována hlavně za to, že je vzhledem k jejímu věku nepatřičná. Je pravda, že být v třiapadesáti křečovitě trendy je trochu ujeté, jenže "MDNA" zní celkem svěže. Možná některé skladby mohou působit směšně v živém provedení, ale z desky zní současná produkce a zpěv, který rozhodně nelze označit za nijak unavený, a celkově jde o nejlepší album od "American Life". Kdo ho nejvíce potápí a zároveň zachraňuje, je producent William Orbit a jím produkované skladby. K těm nejlepším momentům patří tarantinovská ujetost "Gang Bang" s dubstepovou basou a Madonnou skandující: "Die Bitch!" a "I’m A Sinner", která připomene starší Orbitem produkované singly "Ray Of Light" a "Beautiful Stranger". K těm, které naopak nefungují, je třeba zařadit "Some Girls" ("I never wanna be like some girls" - to jako myslí vážně???) a trojici závěrečných balad, kvůli kterým nahrávce spadne řetěz a začne nudit. Hlavně filmová "Masterpiece" nezapadá do celého konceptu. Přesto v rámci současného popu jde o mírně nadprůměrný počin a důkaz, že Madge ještě stále nepatří do starého železa.


Album: Madonna - MDNA
Průměrné hodnocení: 6,6/10
Celkový čas: 50:52
Skladby: Girl Gone Wild, Gang Bang, I’m Addicted, Turn Up The Radio, Give Me All Your Luvin’, Some Girls, Superstar, I Don’t Give A, I’m A Sinner, Love Spent, Masterpiece, Falling Free

NÁZORY
  • re. Lukáš Boček (Martina, 26.04.2012 15:41) Reagovat

    Je pro mě nepochopitelné jak může někdo ohodnotit album jako Nudným! a v dřívější recenzi nazvat nejlepším albem dekády Born This Way od Lady Gaga, vždyť pak působí směšně. MDNA je o několik tříd lepším albem, jediné vysvětlení je to, že pan Boček je zapřísáhlým fanouškem Lady Gaga, což se odrazuje na recenzi její hlavní "rivalky"...



    • Re: re. Lukáš Boček (Pepa, 26.04.2012 16:26) Reagovat

      Já s panem Bočkem souhlasím. Nevím zda je Born This Way nejlepším albem dekády, ale každopádně je to pestrá deska, a podle mě nejlepší od LG. MDNA je taktéž povedené (až překvapivě) album, ale opravdu (alespoň mě) nudí, protože je strašně dlouhé.....

      • Re: re. Lukáš Boček (Libor, 27.04.2012 20:10) Reagovat

        Vždyť MDNA má v porovnání se základní verzí BTW o jednu skladbu méně.... :D

        Já jsem zastáncem toho názoru, že Madonna novou deskou potvrdila to, že ačkoliv jsou mladší kolegyně lépe vybaveny po pěvecké stránce, tak je to stále ona, která prošlapala pomyslnou popovou cestu, a s prominutím, Lady Gaga je jen její mladší verzí a nepředvádí nic, co by Madonna dávno neukázala.

        Až některá ze slečen Gagou počínaje a Britney konče příjde s tak luxusním kouskem jakým je Ray Of Light, budu je brát v potaz coby nástupkyně Madonny.

    • Re: re. Lukáš Boček (topinka, 26.04.2012 22:40) Reagovat

      BTW považuji za dobré album a MDNA mě tolik neoslovilo, ale hlavní rozdíl mezi nimi pro mě spočívá především ve využití vokální stránky alba. Je jedno, že Madonna "zpívat neumí" a Lady Gaga má hlas podstatně silnější, ale o to, že písničky z MDNA působí, jakoby Madonně producent vyjel šavli mikrofonu jenom tak napůl a víc se soustředil na hudební složku. Oba jsou to popové produkty vybroušené k dokonalosti, to je neoddiskutovalený fakt, ač mají obě alba své mouchy. Na BTW mi vadí přílišný důraz na hluboký význam u každého druhého songu, MDNA mi pak přijde i na pop až příliš prázdná.Nenazval bych BTW albem dekády, ale na druhou stranu bych neřekl, že MDNA je o několik tříd lepší. Možná kdyby Madonna nahrávala se zapnutým mikrofonem, pak možná.

      Ale long story short - věřím, že Lukáš Boček moc dobře ví, proč hodnotí jak hodnotí. Doporučuju si projít pár fan serverů JAKÉKOLI pop star a uvidíte, co je to zapřísáhlý fanoušek nebo spíše fanatik. Tohle není ten případ. ;)

  • Dobrá deska:) (Mac, 26.04.2012 20:31) Reagovat

    Ta deska má velmi dobré kousky jako je Gang bang,Im sinner a samozřejmě Masterpiece ale skutečně nejhorší je Some girls co mi připomína hroznou rychlou část desky Bionic od Christiny Aguilery.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Madonna ukončí turné koncertem zdarma pro milion(y) brazilských fanoušků (18.03.2024 07:46)
- Publicistika: Čtvero ohlédnutí za "Ray of Light" Madonny (03.03.2023 08:00)
- Film o Madonně se ruší. Zřejmě kvůli turné (29.01.2023 12:11)
- Video: Madonna, Jimmy Fallon a The Roots zahráli "Music" na nástroje z hudební výchovy a je to pecka (04.09.2022 09:11)
- Nové desky 33/2022 - od Demi Lovato přes Five Finger Death Punch po Markétu Irglovou (25.08.2022 10:00)
- Madonna shrne padesát klubových remixů svých hitů do jednoho boxu (05.05.2022 15:13)
- Video: Virální remix hitu "Frozen" od Madonny se dočkal (vcelku zbytečného) klipu (18.03.2022 09:34)
- Madonna vyjádřila podporu Ukrajině novým klipem k remixu písně "Sorry" (28.02.2022 09:56)
- Madonna připravuje "vizuální autobiografii", tedy film o svém životě (12.10.2021 15:06)
- Video: Miley Cyrus na koncertě hrdosti zazpívala medley hitů Madonny, a drze přebrala žezlo královny popu (29.06.2021 08:05)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu