shop.musicserver.cz

Slyšíte? Takhle zní vztek a frustrace!

Vydáno: 30.05.2012 13:00 v sekci Recenze - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

Měli ambice sehnat patnáct tisíc dolarů na nahrání desky a odjet do Španělska za jedním z předních světových producentů. Přestože jim nevyšlo ani jedno, nové nahrávky se svým člověkem se nakonec The Prostitutes dočkali. Jmenuje se "Deaf To The Call" a není zrovna veselá.

7/10

The Prostitutes - Deaf To The Call

Vydáno: 26.4.2012
Celkový čas: 37:58

Skladby: All The Money In The World, Heart Of Stone, Rage, I Believe, Mr. Anderson, Walking With Giants, James, No One Sings The Blues, No Surprise, Pull It Together

Vydavatel: X Production

"Lidi, zvedněte zadek z gauče, nenechte se ovládat a začněte něco dělat se svým životem!" hlásili rázně The Prostitutes na svojí druhé desce "Hometown Zombies". Byli tenkrát unavení z lidí trávících život u televizní obrazovky, z konzumní společnosti bez názoru. Ani dnes se jejich životní postoje příliš nezměnily, zato se prý dramaticky změnila doba, ve které žijeme: "Svět se vyhrotil a na únavu z okolí není čas. Je potřeba se vzepřít." Nejde však o rozbor bolístek společnosti jednadvacátého století ani politickou či ekologickou agitku, jako spíš o osobní vzdor. Je to vzdor vůči době, v níž společnost nevnímá jasné signály, které k ní přicházejí; popřípadě je vnímá, ale neumí na ně reagovat. "Deaf To The Call", už chápete?

Světoznámý producent Martin "Youth" Glover, na jehož služby se formou internetové sbírky skládali i příznivci kapely (více o celém nahrávání v našem rozhovoru), uchopil jejich momentální rozpoložení za správný konec. Sedl na letadlo, ze španělské Granady dorazil do pražských Dejvic a tady ve studiu Faust během jediného týdne vytvořil autentickou, hlučnou, zvukově navrstvenou a syrovou nahrávku. Zatímco na "Hometown Zombies" se The Prostitutes chtěli líbit, což díky písničkové formě a ohromnému množství žánrových příchutí vyšlo na sto procent, dnes na cokoliv líbivého téměř rezignovali. Naopak, zhmotnili veškerou svoji frustraci a "Deaf To The Call" zní jako pohrdavé odplivnutí, jako znechucené fuck you.

Z novinky tak dýchá od začátku do konce chlad a odtažitost. Klávesy a elektronické linky jsou po většinu času nastavené do jakéhosi tísnivého a temného módu, celkovou náladu pak dokresluje Adrianův zpěv zahalený do mlžného a špinavého oparu. Třeba takové "No One Signs The Blues" nebo "Mr. Anderson" mají až mrazivě hrubý a odosobněný feeling. Podobně je na tom i ukázkově agresivní vypalovačka "Rage", známá už z předchozího živáku "One Two Three Four". A instrumentální úvod otevíráku "All The Money In The World" je zase jako vystřižený z černobílé hororové scény, v níž obří starodávné hodiny zlověstně odtikávají konec světa.

Do celkově pochmurné atmosféry však chvílemi prosvítá i trochu světla. Malou nadějí v tomhle zkaženém světě může být třeba první singl "Heart Of Stone" (pravda, působí trochu vyumělkovaně) nebo další vesele laděná potenciální rádiovka "Walking With Giants". A kdyby to nestačilo, v úplném závěru čeká baladická "Pull It Together", vlastně takový smířlivý happy end.

Doufejme ovšem, že tohle volání vůbec někdo uslyší. Ale kdyby nic jiného, aspoň si The Prostitutes vyventilovali vlastní vztek a frustrace.

NÁZORY
  • B.o.B (K, 30.05.2012 14:18) Reagovat

    Kdy bude prosím ta recenze na Strange Clouds?

  • NO (konradox, 31.05.2012 00:21) Reagovat

    Klip československá klasika, v 01:30 sa 69 ľudí opiera do nástrojov jak burlaci na Volge a je počuť jednu tenkú repetitívnu gitaru, 2tónový akord z klavíra 1x za 5sec a ešte nejaký bubon.
    Ináč k albumu, zaostáva za dobou asi 25 rokov. Možno 30.

  • už zas (Valkýra, 04.06.2012 14:20) Reagovat

    Z některý český kritiky mám takovej blbej pocit, jako když malej pes ňafá na okolojedoucího cyklistu, protože není schopnej pochopit věci, který jsou větší než on a jedou rychleji. Tohle je přesně ten případ.

    • Re: už zas (Petr Adámek/autor, 04.06.2012 15:44) Reagovat

      Buďte konkrétní.

      • Re: už zas (Valkýra, 04.06.2012 17:45) Reagovat

        OK, aniž čekám, že to k něčemu povede:
        • Recenze je popisná a odfláknutá, o samotné desce se dozvídáme velmi málo; chybí verbální hodnocení jakéhokoliv aspektu (snad s výjimkou toho, že je singl vyumělkovaný).
        • Není souvislost mezi textem a bodovým hodnocením. (7 z 10 vnímám jako slabý průměr, takže čekám, že si to autor recenze nějak ustojí.) Máme tu takový rozpor: interpret něco vytvoří, čímž se vystavuje (a to je správně) veřejnému hodnocení kritiků rozdílné fundovanosti a možnosti nechat se od těch kritiků zašlapat do země. Pokud si to ten kritik ale nedokáže vyargumentovat, je to jen chytrolínství a machrování.
        • Končí se tradičně větou, která dokazuje morální převahu autora recenze (Ale kdyby nic jiného, aspoň si The Prostitutes vyventilovali vlastní vztek a frustrace. Hell, yeah, to je slovo do pranice!) Co kdyby to náhodou vyznělo, že je ta placka dobrá, nedejbože výborná. Co kdyby se interpretovi náhodou podařilo prorazit? Tak to teda prr!
        No, takže jak, pane recenzente? Dá se to poslouchat nebo je to na p..u? Nabídnu několik adjektiv, třeba se budou hodit: mdlý, skvělý, vykalkulovaný, neinvenční, invenční, nudný, zábavný, blbě vygradovaný, novátorský, vykradený, návykový, zastaralý.
        A neberte prosím mně ani sebe moc vážně – je to jen rock’n’roll.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- The Prostitutes nečekaně ohlásili konec (13.11.2017 16:30)
- Audio: The Prostitutes vrthli popáté do studia. První ochutnávkou je singl "Hypnotized" (16.12.2016 09:17)
- Fotogalerie: První den festivalu Mezi ploty v obrazech (31.05.2016 08:42)
- Naživo: Mezi ploty se tančilo hlavně na klasická jména, zářila ale i alternativa (30.05.2016 21:38)
- Naživo: Dvojkřest The Prostitutes a Apollinaire byl jedním vítězným tažením (05.12.2015 16:46)
- The Prostitutes a Apollinaire chystají na úterý dvojkřest (27.11.2015 13:52)
- The Prostitutes se na klubovém turné loučí s deskou "Deaf To The Call" (26.02.2014 19:34)
- První zahraniční jména Grape festivalu: Indie rockoví Klaxons a dubstepová hvězda Flux Pavilion (10.02.2014 12:48)
- Fotogalerie: Předávání cen Apollo 2012 v obrazech (07.02.2013 08:17)
- Cena Apollo 2012 bude předána už dnes večer. Kdo je favoritem? (06.02.2013 08:46)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Dua Lipa Madonna Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu