shop.musicserver.cz
Lus3 - Cesta k desce nás stála krev, pot a slzy

Lus3 - Cesta k desce nás stála krev, pot a slzy

Vydáno: 23.04.2012 11:20 v sekci Rozhovory - Tereza Vavroušková | foto: facebook interpreta

Elektronická kapela Lus3 se sice na hudební scéně pohybuje několik let, až nyní však vydává svou debutovou desku "dot.coma". Nejen o ní jsme si popovídali s excentrickou zpěvačkou Veronikou a kytaristou Jakubem. Přečtěte si, čím si Veronika rozhádala spoustu muzikantů a co kapela chystá na křest.

Lus3
© facebook interpreta
V rozhovoru pro musicserver z roku 2005 jste se představili následovně: "My jsme Lus3, jsme moderní, progresivní, taneční, kytaroví, syntetičtí, vysokokaloričtí, dieselpower-luxusní". Co byste na tom po sedmi letech změnili?

Celkem jasně vzpomínáme, když jsme tyhle odpovědi dávali dohromady. Byli jsme ve zkušebně a hádali jsme se, jestli být vtipní nebo seriozní. Uznáváme, že náš tehdejší bubeník (zdravíme Péťo) měl pravdu, moc vtipný to není. Myslíme, že jsme se za tu dobu změnili opravdu výrazně, a to nejen personálně, ale i hudebně. Jinak ale obecně vzato, reflektovat současnou hudbu chceme stále a kytary a synthy používáme dodnes. Co jsme mysleli posledními dvěma výrazy, těžko říct. (smích)

Lus3...

LUS3
...je pražská elektronická kapela, která se v současném složení pohybuje na hudební scéně třetím rokem. Za dobu svého působení stihla vydat třípísňové EP "Aplaus" (2009), zahrát si jako support se zahraničními kapelami DIOYY, CSS, May 68, předskakovat na turné tuzemským Sunshine a Tata Bojs či ochutnat pódia všech velkých českých festivalů včetně Rock For People, Openairu i slovenského Grape. Debutová deska "dot.coma", která vychází v dubnu 2012, vznikala pod vedením Amáka v nahrávacím studiu Goldendigital.

Veronika Kratochvílová (LUS3)
© portraitdaily.blogspot.com
Od té doby jste mimo jiné vyměnili zpěvačku. Kdy a kde vás Veronika uhranula?

Byli jsme v situaci, kdy nám chyběla zpěvačka nebo zpěvák. Veronika působila jako basistka v kapele, jejíž zpěvák se nám ozval na inzerát. Veroniky jsme si všimli na internetu na videu, kde zpívala vokály na koncertě téhle skupiny. Docela náhoda.

Co znamená "dot.coma", název vaší desky?

O názvu jsme dlouho přemýšleli, chtěli jsme něco úderného, co půjde využít třeba i graficky. Začali jsme prostě jen u tečky. Nakonec z toho vylezla tahle slovní hříčka, která má ale i hlubší význam. Pro nás je tahle deska důležitá a je to taková tečka za určitou fází Lus3.

Proč vám desku produkoval zrovna Amák?

Zvažovali jsme různé varianty, koho oslovit. Za Amákem stály výsledky - zajímavá vlastní deska s Night, deska pro NiceLand, nebo Sunshine. Pak jsme se domluvili na spolupráci. Cesta ke konečný podobě desky byla sice náročná, krev, pot a slzy, a to doslova, ale s výsledkem i spoluprací jsme spokojeni.

Kolik lidí jste svlékli do svého klipu?

Něco kolem sto padesáti. (smích)

Lus3
© facebook interpreta
Před časem proběhla pražskými kuloáry kauza kvůli článku o tom, že pražské kapely jsou prolezlé chlamydiemi. Vyšlo najevo, že článek psala Veronika. Kapely se proti nařčení samozřejmě ohradily. Poznamenalo vás to jako skupinu nějak? Co tě, Veroniko, vedlo k napsání článku?

To byl tenkrát geniální nápad. Něco mě osvítilo a vyšší hlas na mě promluvil shůry, ať ten článek sepíšu. Všichni mě rázem začali mít moc rádi a stala jsem se maskotem míru a lásky pražské hudební scény. Nikdo si to naštěstí nebral osobně, a tak z toho kapela Lus3 neměla vůbec žádné následky. Každý přeci věděl, že je to legrace a sarkasmus! Velmi jsme z toho profitovali... Tak takhle to úplně nebylo, pravda. Zkrátka jsem ten článek napsala. Dodnes si stojím za tím, že neměl nikoho poškodit. Byla to jen legrace ve stylu toho magazínu. Kdybych věděla, jaké to bude mít následky, nepouštěla bych se do toho. Zbytečně jsem si proti sobě poštvala lidi, kteří, aniž by se mnou kdy prohodili slovo, mě automaticky zařadili do kolonky úhlavní nepřítel. Zpětně jsem se za to omluvila. Budu doufat, že je kauza zažehnána a vše je odpuštěno. Co jsme si, to jsme si. Na druhou stranu, chlamydie vládnou světu a prevence není nikdy dost (smích).

Plánuješ ještě nějaké skandální odhalení?

Podnět k zamyšlení. (smích)

Dostali jste skvělou šanci, když vás Tata Bojs přizvali na svoje turné. Jak jste si to užili? Pomohlo vám to v kariéře?

Určitě to byla výborná zkušenost, které si moc vážíme a jsme za ni vděční. Všechny koncerty jsme si užili. Jestli nám to dopomohlo ke kariéře, to by bylo asi hodně nadnesené. Zahráli jsme si před velkým publikem, dostali jsme šanci zaujmout jinou cílovou skupinu. A to je k nezaplacení.

Jaká poslední alba jste si koupili?

Lus3
© facebook interpreta
To je složitá otázka, my moc desky nekupujeme, ale tyhle ano: Dogsbodies - "Call It What You Will", A Banquet - "Breath", Night - kecám, to bylo zadarmo, Support Lesbiens - "So What?/Medicineman" a podepsaný Tata Bojs jako dárek.

Co chystáte na křest desky?

Přijďte v pondělí 23. dubna do Roxy na křest desky "dot.coma". Je to v rámci Free Mondays, takže vstup je zdarma. Od 20 hodin začnou plzeňští No Good Ok, od 21 hodin my. Afterparty obstarají DJky QOTA. Můžete se těšit na speciální videoprojekce a poprvé bude možnost koupit si "dot.coma" na CD a nový merch. Koukněte na pozvánku!


NÁZORY
  • Prostě super.. (Alena Zenklová, 16.09.2012 06:44) Reagovat

    Ahoj, jsem sice staší ročník, ale měla jsem za muže muzikanta ( kapela Dr Max ), takže jsem se mezi muzikou a muzikantama pohybovala,dlouho jsem na nějakém koncertě nebyla až na Ladronce a musím říct, že mě musela odtáhnout až o dost mladší moje kamarádka, protože od Vás jsem se nemohla odtrhnout. Jsem hodně empatická a tohle pro mne byla bomba. Moc Vám fandím a řekla jsem si , že vypadnu ze svého stereotipu a musím zajít na Váš koncert. Nevídaně jste mě potěšili, jen tak daál a těším se až si Vás poslechnu naživo. Alena Zenklová, ročník 1965


    • Re: Prostě super.. (Veronika LUS3, 16.09.2012 10:48) Reagovat

      Ahoj Aleno!
      Díky moc! Tenhle příspěvek nás moc potěšil. Dr Max je mimochodem naprosto super! Tak doufám, že se brzy potkáme na nějakém koncertě! Veronika LUS3

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Placebo po deseti letech opět v Brně v obrazech (27.06.2017 08:21)
- Rituály stvrdili svou hudební pouť deskou a chystají koncerty (08.04.2016 17:48)
- Projekt D.I.O. poodhaluje zákoutí české scény a křtí novou kompilaci (01.12.2014 13:44)
- Primal Scream v Praze předskočí NiceLand (14.11.2013 17:28)
- Sunshine uvádí dokument "Back To The Roots" (18.10.2013 19:33)
- Naživo: Když spojení piva a hudby opravdu funguje (10.09.2013 11:12)
- Hudební festival Hrady CZ zakončí na Bouzově svůj letošní devátý ročník (30.08.2013 13:16)
- Video: Podívejte se na "Too Young" A Banquet (22.05.2013 08:00)
- Na Rock for People bude letos "festival na festivalu" - výhradně s českými kapelami a speciálními projekty (07.05.2013 07:00)
- Fotogalerie: Festivalový mejdan ve Stromovce (02.05.2013 09:25)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu