shop.musicserver.cz
Makrorecenze "Someone With A Slow Heartbeat" Charlie Straight

Makrorecenze "Someone With A Slow Heartbeat" Charlie Straight

Vydáno: 18.04.2012 10:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: facebook interpreta

Kapele Charlie Straight se daří, toť objektivní věta. Jestli oprávněně, to už objektivně napsat nelze. Naštěstí je tu vždy žánr subjektivní makrorecenze, který roz(h)řešení této otázky může alespoň naťuknout. Album "Someone With A Slow Heartbeat" se stalo výchozím bodem.

Charlie Straight - Someone With A Slow Heartbeat
© facebook interpreta
Hrát a nahrávat v zahraničí, nechat si produkovat desku Guyem Fixsenem, dostat MTV European Music Award nebo Anděla. To se třeba dělo a děje třinecké kapele Charlie Straight. Je to dost na to, aby vás lidi začali brát vážně? Kupříkladu náš šéfredaktor se netají tím, že kouzlu Alberta Černého & spol. propadl zcela, a s hrdostí přiznává, že naživo je viděl víckrát než jakoukoliv jinou skupinu. V recenzi na druhou desku "Someone With A Slow Heartbeat" napsal, že to "je výtečná deska, jakých se v Česku rodí jen velmi málo. Nebo se spíše nerodí," a dal velmi pěknou osmičku. V redakci se ale následně našli i jedinci s opačným názorem, podle nichž tihle kluci jen recyklují dávno zrecyklované a hrají na efekt. Když jsme posbírali pět různých názorů, vyšlo nám 66 procent. Je to dost, nebo málo?


Pavel Parikrupa - Pomalu, ale jistě (8/10)
Vztah ke kapele: Poprvé jsem je viděl a slyšel na Colours Of Ostrava dávno před vydáním první desky. A už od první chvíle je mám rád.

To je změna! Záměrně neříkám, jestli k lepšímu, či horšímu - naprosto hmatatelně je rozdíl mezi první a druhou deskou Charlie Straight cítit na koncertě. Nezáleží to na tom, jak písničky z novinky mají posluchači zažité, ale skladby z prvotiny fungují živě mnohem lépe, protože jsou, hm, zábavnější. "Someone With A Slow Heartbeat" je mnohem zahloubanější album, které má úplně jinou atmosféru než debut. Na písničky je dobré nespěchat a pomalu se do nich ponořit. Více staví na pocitech, jsou přemýšlivější a hudebně odvážnější. A jsou taky osobní, ve smyslu přijímaní posluchačem - jsou to písně pro jednoho. Utéct od davu a ruchu, zavřít se někam a vychutnávat. Je to strašné klišé, ale nevím, jak to říct trefněji - toto album je dospělejší a kapela si zaslouží respekt za jasnou vizi a posun. Asi jí to nepřivábí davy nových posluchačů a třeba se za nějaký čas Charlie Straight takzvaně vrátí ke kořenům. Anebo bude všechno úplně jinak, což je rozhodně lákavý závěr. Alberte, chlapci, pokračujte v dospívání!

Jan Trávníček - Jedni z předních představitelů nastupující generace muzikantů staví naši scénu na západních základech. Snad vydrží (8/10)
Vztah ke kapele: První regulérní singl "Platonic Johnny" mě vůbec nebavil, oslovili mě až o půl roku později, když jsem poprvé slyšel "Your House". Nemohl jsem uvěřit tomu, že něco takového vzniklo u nás. Od té doby mě pravidelně najdete v kotli.

"Ačkoliv byste mohli indie pop čtveřice mladíků odsuzovat za vykrádání vlastních vzorů od MGMT přes The Kooks až po Coldplay, nebyli byste spravedliví. Vždyť tohle dělali muzikanti od nepaměti. A podívejte se třeba na aktuální tvorbu Kings Of Leon nebo The Killers, jak se až křečovitě snaží natočit 'The Joshua Tree' pro jednadvacáté století," hodnotil jsem jejich přístup k muzice v březnovém reportu z brněnského křtu. Na tom se nic nezměnilo, tudíž otázku jejich současné pozice na scéně máme vyřešenou. Jak je to s hudbou? Ve zkratce: slabší než debut, ale stále vysoce nadprůměrná nahrávka, která si kvůli takovým hitům jako "Something New", "Too Many Knives" a "Coco" zaslouží vaši pozornost. A to i přesto, že se jí nohy snaží podkopnout průměrnější skladby typu "45 Days In Tokyo", "How Do You Like My Earrings?" nebo "Institutions Of The World". Klady převažují. Proto je poslouchejte a choďte na koncerty!

Katka Guziurová - Běh na dlouhou trať (7/10)
Vztah ke kapele: Důvod proč milovat rodný Třinec.

Charlie Straight
© Jiří Marshal
Upřímně, když jsem poprvé slyšela novou desku mých rodáků, nebyla jsem z toho třikrát odvařená. Svěřila jsem se na Facebooku a v komentářích a na chatu mě začali všichni ujišťovat, že bych to neměla vzdávat, ale dát tomu šanci. Neměla jsem v plánu to vzdát. Jen srovnání, jak mě odpálil debut a Charlieho dvojka, bylo propastné. Vím ale, jak Charlie Straight hrají živě, takže to určitě umí dohnat. Před dvěma lety okouzlili na firemní akci i mé korejské nadřízené. Ale na desce některým písním trochu chybí jiskra. Je to čisté, možná lehce naivní, ale v rámci naší zemičky je to příjemné a pro mé uši místy i světové. Mrzí mě ovšem absence silnějších melodií. Možná jsou proti, ale tahle kapela by si zasloužila nějaký výrazný hit, který by hrála rádia déle než pět týdnů. Tento počin jasné, na ruku jdoucí fláky nenabízí. Je ale cítit posun. Dle mého názoru Karlíci lehounce přitvrdili a Albertovi to krásně zpívá, jen škoda že než jsem si desku finálně oblíbila, trvalo to tak dlouho.

Honza Průša - Globalizovaná deska globalizované kapely (6/10)
Vztah ke kapele: Ten nejsprávnější (ani nadšený obdivovatel ani hater - tedy bez citového zabarvení).

Po úspěchu na Andělech a v českém popkulturním mediálním prostoru vůbec museli být Charlie Straight pod obrovským tlakem nahrát desku, která by jim (jejich mediálnímu obrazu) byla hodna. Na rozdíl od debutu se rozhodli ubrat na přímočaré podbízivosti, ale zůstat pořád (ještě víc) tím britskou kytarovou scénou ovlivněným tělesem. To se jim pořád daří a v tomto směru jim není co vytknout. Když si tu desku poslechnete, nepoznáte, že pochází z Česka (respektive nepoznáte, že nepochází z Británie). A to je vlastně největší chyba a problém této globalizované kapely. Ti mladí (a věk tady dvakrát podtrhuju) muzikanti totiž působí totálně profesionálně, pracovitě, ale pořád se hledají, nebo spíš nevědí, co má být tím charakteristickým znakem, kterým kapelu na první poslech poznáte. I tak se "Someone With A Slow Heartbeat" poslouchá poměrně dobře. Na druhou stranu je v tom globalizovaném světě hudby tolik, že se jen těžko hledá důvod, proč se k tomuto albu vracet. To raději sáhnete po britské kytarovce nebo albu české kapely jako Nierika, z níž je původ alba hned jasně čitelný.

Ondřej Michal - Špatný průvodce na cestě za slávou (4/10)
Vztah ke kapele: Když na ně v hospodě přijde řeč, jdu radši do jukeboxu něco pustit.

Cože? Další tuzemská kapela, která prý má potenciál prorazit do světa? Proboha, kolikátá už? Byly jich možná desítky a stejně nakonec žádná nedošla dál než k šumavskému hraničnímu patníku. Charlie Straight se nám údajnou světovost snaží demonstrovat různě. Třeba natáčením v New Yorku a promo fotkami pořízenými tamtéž. Na hospodyni v Horní Lhotě to možná dojem udělá, ovšem v newyorských reáliích to působí mírně řečeno úsměvně, vzhledem k tomu, kolik takových kapel tam na každém kroku potkáte. Ostatně na zmíněnou hospodyni patrně větší dojem udělá nedávné angažmá hvězdy normalizačních estrád Felixe Slováčka coby muže, který se postará. Je otázkou, zda je to ten pravý průvodce na cestě za slávou. Co se týče hudby samotné, Charlie Straight jsou recyklátem toho, co se v Anglii line z reproduktorů už bezpočet let. Jenom obal je jaksi jiný, český. A tak jednoho napadne cosi o nošení dříví do lesa. Ať je to, jak chce, naskýtá se otázka, zda to všechno hoši dělají z lásky k hudbě, nebo jenom z touhy po slávě a penězích.


Album: Charlie Straight - Someone With A Slow Heartbeat
Průměrné hodnocení: 6,6/10
Celkový čas: 49:01
Skladby: How Do You Like My Earrings, Changing Trains, Dear Jack & Stacey, Tiger In Your Heart, Coco, Too Many Knives, Something New, Someone With A Slow Heartbeat, Stuck In The Mud, Institutions Of The World, 45 Days In Tokyo

NÁZORY
  • Ondřeji Michale (Ramirez, 18.04.2012 11:09) Reagovat

    naprostej souhlas! :-) Tohle je snad nejpřeceňovanější kapela v ČR...

    • Re: Ondřeji Michale (zedzetzed, 18.04.2012 11:32) Reagovat

      taky se přidávám k souhlasu. lépe bych to neřekl :))

      • Re: Ondřeji Michale (pavel kucera, 24.04.2012 13:13) Reagovat

        ondreji, na tvem textu mi spis vadi, ze se vyjadruje ke vsemu kolem kapely (promofotky z ny, ambice atd.), krome samotne desky a hudby na ni. pritom o te by recenze na album mela by predevsim ne? tvuj nazor ti samozrejme neberu, ale tvuj text se za recenzi pri nejlepsi vuli povazovat neda.

    • Re: Ondřeji Michale (pure, 19.04.2012 14:49) Reagovat

      Ty vole, mas pocit, ze nemaj svetovej potencial? Nejsou mlady, nemaj hudebni cit a talent na dobry poprockovy pisne? Nemaj tri prdele hitovek, ktery muzou pustit v kterymkoli radiu na svete a neztrati se? Nemluvi a nezpivaj naprosto precizne anglicky? Nevypadaj dobre na fotkach? Nema Albert i kdyz je buzna naprosto nevidany charisma a ojedinelej hlas??? Fakt ne???

      • Re: Ondřeji Michale (tommy, 19.04.2012 17:28) Reagovat

        Ta homofobní narážka je poněkud off-topic, jinak plnej souhlas :-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Lake Malawi na albu "The Great Video Game Crush" našli světový zvuk. A potřebují i vaši sociální bublinu! (14.01.2023 09:00)
- Recenze: Lake Malawi vytvořili ze "Surrounded By Light" životaschopnou prvotinu (31.12.2017 10:05)
- Naživo: Lake Malawi si pražský křest "Surrounded By Light" mohou přidat do zlatého fondu svých koncertů (07.12.2017 21:39)
- Charlie Straight darují fanouškům svůj poslední koncert (06.12.2013 16:50)
- Charlie Straight se rozpadli: Pánové ohlásili blíže neurčenou pauzu (21.10.2013 09:00)
- Video: Charlie Straight - Tiger In Your Heart (04.10.2013 08:37)
- t-music Back to School se v Praze odehraje už ve čtvrtek (03.10.2013 11:33)
- Naživo: Vizovické Trnkobraní nabídlo festivalovou klasiku (28.08.2013 09:30)
- Video: Charlie Straight - Going Blind (09.07.2013 09:12)
- Fotogalerie: Festivalový mejdan ve Stromovce (02.05.2013 09:25)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia U2 AC/DC Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu