shop.musicserver.cz
A Banquet, Lucerna Music Bar, Praha, 10.4.2012

Den a noc s A Banquet

Vydáno: 13.04.2012 11:50 v sekci Naživo - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Na pražské scéně není aktuálnějšího jména. Na začátku dubna vydali debutové album "Breath", které příjemně překvapilo svou vysokou energetickou hodnotou. A Banquet jsou jednou z nejtalentovanějších mladých tuzemských kytarovek a svou pozici obhájili v úterním Lucerna Music Baru i naživo.

Live: A Banquet

support: Talkshow, Low-Fi
místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 10. dubna 2012
Fotogalerie

A Banquet, Lucerna Music Bar, Praha, 10.4.2012
© Vojta Florian / musicserver.cz
"Naši desku křtíme Pražskou vodkou, protože jsme ji během nahrávání nejčastěji pili," zaznělo během klíčového ceremoniálu úterního večera, když pražské dunkelpopové trio A Banquet polévalo desku neobvyklou křtící kapalinou. Teď si představte, kdyby kluci při natáčení debutu "Breath" popíjeli Sobieski, nedejbože Ketel One. To by byl teprve materiál.

Kromě křtu vod(k)ou existuje i křest touhy a křest krve. Právě podobným procesem si A Banquet v úterý večer v Lucce prošli. Toužili vyprodat sál, jenže místo toho byla jedna polovina návštěvníků napsaná na guestlistu a druhá polovina vůbec nedorazila. Praho, pokud chceš nadále užívat slovo scéna, měla bys chodit na koncerty častěji než jednou za rok na vánoční Sunshine...

A Banquet, Lucerna Music Bar, Praha, 10.4.2012
© Vojta Florian / musicserver.cz
Prázdná místa krátce před půl jedenáctou vyplnily temné symfonie. Výjimečnost počinu "Breath" jsem již několikrát zmiňoval a písně z desky fungují i naživo náramně. Poznámky v mobilu mi napovídají, že A Banquet ještě nikdy nebyli tak zábavní jako při "The Dust We Are" a že singl "Far Away" je jasná rádiovka. Žel z nových písní playlist mladé kapely v úterý večer nežil. Absenci "Lights & Memories" jsem nevykousal dodnes. Nevím, jestli ještě kluci nemají písně z nového alba zažité, ale čekal jsem (jich) naživo víc.

Všem výtkám navzdory se koncert líbil, ne že ne. Trio působilo mnohem více sebejistě než při předchozích vystoupeních a nárůst sebevědomí se projevil i při hraní. Gradovaly jednotlivé písně i koncert jako celek. A Banquet tak už letos v dubnu zvládli dvě veliké zkoušky - vydali kvalitní album a dokázali, že ze svého kouzla nic neztrácí ani při koncertním podání. Pro začátek dobré, ale tu cestu na vrchol jim nezávidím.

Záviděníhodné nebyly ani finální přípravy, které A Banquet museli podstoupit, aby usedli alespoň na ten dosavadní, tedy úterní vrchol. Aneb také jste chtěli vědět, jak vypadá v deseti bodech den D kapely, která v noci křtí svou debutovou desku?

A Banquet: Den D

A Banquet
© facebook interpreta
1. V devět hodin nám zvoní budík, výjimečně ho neposouváme. Jsme totiž všichni tak strašně nervózní, že už dávno nespíme. Vstáváme z postele a čteme si recenzi na musicserveru. 8/10!

2. Michael a Richard jdou nakoupit jídlo a pití na večer, tužku na oči a fixy na cédéčka. Mathieu mezitím dodělává guestlist a akreditace, píše mejly a obvolává lidi z labelu kvůli merchi.

3. Mathieu uklízí - "Jen aby se neřeklo. Na křest přijede moje mamka, která u nás bude přespávat, tak ještě musim rozložit ten nejdementnější gauč na světě." Zbytek kapely hledá v MF Dnes rubriku Kultura (kdovíproč je pod Sportem). Čteme si recenzi Honzy Vedrala. 80%!

A Banquet
© facebook interpreta
4. Myjeme se, holíme se. Balíme oblečení. Balíme všechno. I plato energetických nápojů. Jedeme do Musiccity pro poslední chybějící věci (kabely, paličky, struny, trsátka). Musíme ještě sbalit věci ve zkušebně a hlavně: všechno pětkrát zkontrolovat, pak teprve můžeme vyrazit asi nejvíc narvanym autem, co jsme kdy měli, do centra.

5. Překážíme tramvaji, protože u LMB zase není jediného místa k zaparkování. Dostáváme za uši od nějakého chlápka, že mu stojíme před kšeftem. Mathieu a Michael pak pomáhají vynosit deset kinofilmů do Světozoru, aby nějaký jiný pán odjel a my mohli zaparkovat na jeho místo.

6. Vykládáme věci a odjíždíme zaparkovat na vytipovaný místo mimo centrum, protože na parkování tam nemáme prachy. Když se vrátíme do LMB, stavíme stage.

7. Uklízíme chlast a bereme si nástroje, zvučíme. Michaelovi nejde jeden efekt a Mathieovi zase přepínač - nevíme proč, takže budeme hrát bez něj. Řešíme příjezdy messengerů s cédama, tričkama. Pořád se na nás valí noví a noví guesti a akreditace. Průšvih je i nástrojovka předkapely Low-Fi - přiletěli jen s kytarou. Jsme tak trošku nervózní.

A Banquet, Lucerna Music Bar, Praha, 10.4.2012
© Vojta Florian / musicserver.cz
8. Krájíme nervozitu. Pořád se něco děje. Dáváme rozhovory pro televize a řešíme tisíce dalších problémů, které už ani nestíháme zapisovat.

9. Už bychom se v tenhle čas měli dávno česat a líčit! Zatím se nečešeme a nelíčíme.

10. Už! Teď jen kapelní pokřik a odehrát co nejlepší gig!

NÁZORY
  • A banquet (xxl, 13.04.2012 12:54) Reagovat

    ... vypadá to, že si pan Benda našel novou hračku...

    • Re: A banquet (Humi, 13.04.2012 13:10) Reagovat

      :D

    • Re: A banquet (lenka, 15.04.2012 15:02) Reagovat

      Je fajn když si někdo najde hračku tohohle typu, natož když je to hračka česká. Mě osobně moc nebaví ty klasický h(s)račky s krásnym lesklym obalem a s nulovou sběratelskou hodnotou, který jsou v každym hračkářtví a v koších s výprodeji v tesku.
      To by mě zajímalo co posloucháš ty, experte...pochlub se s čim si hraješ ty, třeba ti potom odpovim hodně zajímavým smajlošem...

      • Re: A banquet (xxl, 16.04.2012 15:06) Reagovat

        Ale, ale - paní se nějak rozohnila...:-)) Hele - nic proti Banquetům (tedy až na to, že mi přijde trochu vychcaný postavit kampaň na producentovi) - tuhle kapelu si poslechnu až bude příležitost... Můj příspěvek nebyl mířen proti kapele, ale těmhle "hvězdným" kritikům, na které si pánové jako mistr Benda hrajou... Jejich hlavní touhou je najít někoho dřív než ostatní, pak se trochu "ohřát" v jejich slávě (myšleno stylem "já o nich psal první") ale po pár měsících už zase musej hledat někoho novýho, aby dostáli své "pověsti objevitelů".... No a nová hračka pak letí do kouta, ať je sebelepší (viz poslední věta s přeškrtnutými Sunshine - i když to možná není v tomhle článku) - prostě mne tahle jejich honitba přijde směšná.. Něco jako "chci bejt hvězda, ale na nic neumim - tak budu kritik"..... A co poslouchám ?! Hlavně svojí hlavu...;-)

        • Re: A banquet (lenka, 18.04.2012 10:31) Reagovat

          1) slečna, jak jsi toho usoudil, že jsem pani jsem nepochopila
          2) moc dobře vim, že tady nejde o kapelu a kam to bylo mířený, proto jsem reagovala
          3) stále lepší postavit kampaň na producentovi než na tom, že blondýna svlíkne před kamerou
          4) sunshine...bez komentáře, ale už to neni co dřív
          5) tak zkus bejt taky kritik, předpoklady asi máš (cheš bejt hvěza? nic neumíš? tak do toho!) už na tebe čekáme

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Když spojení piva a hudby opravdu funguje (10.09.2013 11:12)
- Hudební festival Hrady CZ zakončí na Bouzově svůj letošní devátý ročník (30.08.2013 13:16)
- Video: Podívejte se na "Too Young" A Banquet (22.05.2013 08:00)
- Na Rock for People bude letos "festival na festivalu" - výhradně s českými kapelami a speciálními projekty (07.05.2013 07:00)
- Naživo: Jedna ruka netleská? Nevadí! (25.04.2013 16:53)
- Fotogalerie: Koncert Imagine Dragons v obrazech (25.04.2013 14:36)
- A Banquet natočí klip s autorem "Falling" Borise Carloffa (10.04.2013 13:47)
- A Banquet se vrací z Evropy do pražského Rock Café (13.03.2013 12:45)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích alb roku 2012 (16-11) (06.02.2013 12:00)
- A Banquet zvou na poslední letošní koncerty (11.12.2012 08:26)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát AC/DC Adele Queen Sia U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu