shop.musicserver.cz
David Koller vs. Agon Orchestra, Janáčkovo divadlo, Brno, 1.4.2012

David Koller souboj s orchestrem ustál se ctí i v Brně

Vydáno: 02.04.2012 17:56 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: facebook interpreta

David Koller, jedna z nejvýraznějších postav české rockové scény, se dal dohromady s Agon Orchestra a vyrazili na třízastávkové turné po České republice. Jedna z nich proběhla i v Janáčkově divadle v Brně a my jsme zjišťovali, nakolik si spolu obě těžké váhy rozumí.

Live: David Koller vs. Agon Orchestra

místo: Janáčkovo divadlo, Brno
datum: 1. dubna 2012
setlist: Až ti řeknu, Daniela, Šrouby do hlavy, Těžkej sen, Lehká, Jižní kříž, Žádný city, Mrazy, Sen, Amerika, Zhasněte lampiony, Čas nejde vzít zpátky, Chci zas v tobě spát, Srdce, Milá, Černí andělé, Lajka z I.P. Pavlova, Ty a já, Nic není nastálo, Medvídek, Majolenka, Chci zas v tobě spát, Amerika

David Koller, KD Semilasso, Brno, 14.4.2011
© Petr Toman / musicserver.cz
Janáčkovo divadlo přivítalo Davida Kollera a jeho početný soubor hlasitým potleskem. Člen formací Pusa, Žentour, Jasná páka, Blue Effect, Kollerband nebo pochopitelně i Lucie, který aktuálně těší své publikum na sólové dráze, si protentokrát vyzkoušel, jak jeho tvorbě sedí symfonický orchestr. Tentokrát však bez Roberta Kodyma, P.B.Ch a Michala Dvořáka, jejichž místo zaujala doprovodná kapela, ze které nejvíce zářil kytarista Michal Pelant.

Agon Orchestra je komorní, převážně smyčcový soubor, který již v minulosti spolupracoval například s Filipem Topolem nebo The Plastic People Of The Universe. A Petr Kofroň, coby dirigent, skladatel, šéf orchestru plzeňské opery a rovněž i producent posledního a dosud nejhoršího Kollerova alba "Teď a tady" v minulosti koncert označil za "sraz dvou myšlení - rockového a soudobé vážné hudby" s tím, že "v tomto projektu nejde o písně v obvyklém hávu s lesem krásných houslistek, ale spíše o souboj rockové kapely, kterou se snaží přehrát soubor klasických nástrojů." A v podstatě měl pravdu a svou vizi naplnil. Chvílemi se nabízelo dodat - bohužel.

David Koller, KD Semilasso, Brno, 14.4.2011
© Petr Toman / musicserver.cz
Jakmile se interpret rozhodne dát dohromady s orchestrem, jedni to označují za výraz senility a nedostatku invence k tvorbě nového materiálu, jiní za šťavnatou spolupráci. Právě s orchestrem se mnohdy ukáže, jak silná vlastně autorova tvorba doopravdy je. Což o to, Koller má za sebou spoustu hitů a respekt si z domácích interpretů zaslouží jako málokdo, to je bez debat. Jeho spojení s Agon Orchestra mu však jednou na síle přidávalo, jindy byste si přáli, aby spolu souzněli o něco lépe. Jakoby se dvě různé party kamarádů rozhodli vzít míč a jít na hřiště, jen se předtím zapomněli dohodnout, jestli budou hrát fotbal, nebo vybíjenou.

Pojďme si to rozebrat na repertoáru. Po nevhodně zvoleném otvíráku "Až ti řeknu" nastoupila o poznání silnější "Daniela", které smyčce dodaly správný šmrnc. Nedoceněná skladba "Lehká" z tvorby Kollerbandu se už v první čtvrtině postarala o jeden z nejsilnějších momentů večera, její uvolněná nálada se rozlévala po sále jako čokoládová poleva. Jen škoda toho useknutého závěru, který byl společný i pro následující "Jižní kříž". Po něm nastal čas prvního hosta, kterým se stala Lenka Dusilová. Ta si nejprve na pódiu nahrála hlasy do dechberoucího intra, aby následně procítila skladbu "Mrazy" z vynikajícího nového alba "Baromantika", kterou hravě strčila do kapsy vše doposud viděné. Ne, že bychom se snad dosud nudili, ale její výkon byl ještě o stupeň výš. Na vytříbený výkon navázala krásnou spoluprací s Kollerem v baladách "Sen" a "Amerika".

David Koller, KD Semilasso, Brno, 14.4.2011
© Petr Toman / musicserver.cz
Známý multiinstrumentalista dokázal, jak si je hlasově jistý, když skladby "Žádný city", "Zhasněte lampiony" a "Čas nejde vzít zpátky", dokreslované jemnými světly, povýšil na další z nezapomenutelných okamžiků. Dařilo i jeho doprovodu, kterému dominovaly klávesy, smyčce a precizní hra na violoncello druhého hosta Jiřího Bárty. U první zmíněné však orchestr závěr písně natahoval do nesmyslné délky, což původně intimní a komorní kousek rozmělnilo. Nejnecitlivější proměnou pak prošla jinak nádherná balada "Chci zas v tobě spát", kterou pozouny znehodnocovaly tak, že jste si přáli stáhnout jejich hlasitost na nulu. Mozaiku nevyvážených orchestrálních výkonů doplnila zbytečná sóla v "Srdci". Také zamrzelo, že Koller k publiku téměř nemluvil, přitom spojení s Agon Orchestra přímo vybízelo ke komentování vzniku a tvorbě jednotlivých kousků z jedenadvacetipoložkové kolekce, které k dokonalosti chybělo snad jen "Kengi" a "Pod měděným nebem".

Abychom si rozuměli - žádná z výše uvedených výtek nebyla tak vážná, že by znehodnocovala vynikající zážitek, který David Koller a spol. na obecenstvu zanechali, za zmínku však stála. "Milou" a "Majolenku" si ještě zpěvák střihl i za bicími a po výborných "Nic není nastálo" a "Medvídkovi" už se střídavě loučil a nechával skandujícími, nadšenými diváky přivolávat stále zpět, znovu a znovu, aby nakonec se slovy "Je to zase o lásce, ale co se dělat," podruhé přehrál "Chci zas v tobě spát" a "Ameriku". To už se v hledišti stálo, tancovalo, mávalo a zpívalo.

David Koller, KD Semilasso, Brno, 14.4.2011
© Petr Toman / musicserver.cz
Jak tedy nakonec jednapadesátiletý umělec obstál v souboji s orchestrem? Až na několik přešlapů čněl poměrně vysoko nad průměrem, milovníkům číselných hodnocení nabízíme hodnotu 7.5 z 10, zatímco legendární vystoupení "Lucie v opeře" by ode mě obdrželo číslici devět. Orchestr naplno ukáže mnohé. Můžete spolu krásně souznít, jak to třeba loni v Praze ukázal George Michael (8/10), nebo také předvést nevyváženost vašeho materiálu a nudit, jako to předvedl s Mekym Žbirkou (3/10). Vaši hudbu dokáže krásně doplňovat jako v případě Katie Melua (9/10) nebo o něm ani nevíte jako u Hooverphonic (2/10). Nejpůsobivěji však zní, když vašim písním dodá nový rozměr, jak to dokázal Sting (10/10) a ty pak doslova rozkvetou ("Roxanne"), správně gradují ("King Of Pain") nebo se citlivě rozevírají, aby v podobném duchu končily ("Whenever I Say Your Name"). A tak i přes spokojenost s orchestrálním mezičasem nezbývá než počkat na rok 2013 a comeback plnohodnotné Lucie, který pánové poslední dobou stále častěji naznačují. Ten nás všechny zajímá všechny asi nejvíce.

P.S.: Doprovodné fotky pocházejí z loňského koncertu Davida Kollera v brněnském KD Semilasso.


NÁZORY
  • Zajímavý pohled (Honza Průša, 02.04.2012 18:37) Reagovat

    To je fakt zajímavý. Byl jsem v opeře na Lucii i Kollerovi a hodnotil bych to přesně opačně.

  • .... (Adam, 10.04.2012 00:01) Reagovat

    Byl jsem na koncertě v Operě a chtěl bych to slyšet ještě jednou :) Víceméně souhlasím s tím, co je zde psáno. Některé písně zněly fakt famózně - Šrouby!, na jiné bych potřeboval další poslech, abych je mohl ztrávit. Stejně tak je to s albem Teď a tady, které když jsem slyšel poprvé, tak jsem se smál a myslel jsem, že mi hraje Kašpárek v rohlíku. Teď na tom albu solidně frčím :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- David Koller má před sebou poslední část turné k albu "LP XXIII", které má dvě nominace na Anděla. Láká na něj novým živým videem (17.03.2024 08:17)
- David Koller odchází z Lucie, kapela chce pokračovat i bez něj (05.02.2024 09:14)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Video: Básník J.H. Krchovský a jeho Krch-Off Band představuje "Tvůj hrnek" a láká na nové album (12.01.2024 16:41)
- Fotogalerie: Lucie se vrátila zpět do devadesátek. A spolu s ní i vyprodaná O2 arena (08.12.2023 08:32)
- Hudba v tisku: Obsáhlý průvodce "Praha beatová" zve na putování po místech metropole, kudy kráčel rock (02.12.2023 08:30)
- Jasná Páka a Hudba Praha oslaví v Lucerně nedožité sedmdesátiny Michala Ambrože (27.11.2023 14:19)
- Lucie slaví výročí 30 let desky "Černý kočky mokrý žáby", celé album živě přehraje při exkluzivních koncertech už od 28. listopadu (23.11.2023 19:21)
- Video: Lenka Dusilová se v krásném singlu "Maria" vrací k hravému písničkářství (04.11.2023 09:00)
- Video: David Koller je "Za hranou"... a ve vlaku (08.10.2023 09:30)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu