shop.musicserver.cz

S M-16 vstříc zářné budoucnosti

Vydáno: 16.04.2012 00:00 v sekci Recenze - Simona Knotková | foto: facebook interpreta

Debut dvojice Sleigh Bells "Treats" byl skoro jako druhé (a to doslova) Nagasaki, která způsobilo pořádný povyk (nejenom) na newyorské scéně. Jestli si myslíte, že nic tak ambiciózního a úderného už nemůže znovu přijít, máte pravdu. Na dvojce "Reign Of Terror" máme totiž čest se zcela jiným kalibrem. Těžším!

9/10

Sleigh Bells - Reign Of Terror

Vydáno: 20.2.2012
Celkový čas: 36:29

Skladby: True Shred Guitar, Born To Lose, Crush, End Of The Line, Leader Of The Pack, Comeback Kid, Demons, Road To Hell, You Lost Me, Never Say Die, D.O.A.

Vydavatel: Sony Music

Myslím, že tu pohádku o osudovém setkání v brazilské restauraci, které skoro přes noc udělalo z Dereka Millera a Alexis Krauss hvězdy, zná každý. Jen málo lidí už ví, že to zas taková pohádka nebyla. Že Sleigh Bells možná vyprodávali koncerty, jejich alba šla na odbyt a kritika taky nešetřila slovy chvály, ale jedna polovina dua z toho úspěchu zase tak moc neměla. Dereka Millera, tvůrčí centrálu celého projektu, potkaly za uplynulé tři roky dvě tragédie: v roce 2009 se mu táta zabil na motorce, o rok později byla jeho mámě diagnostikována rakovina. Za titulem a celým vyzněním druhého alba newyorské noise-popové kapely, následovníka debutu "Treats", nehledejte tedy žádnou snahu o stylovost, ale skutečnou osobní krizi jedince.

"Treats" bylo v podstatě jenom takovým výkřikem do tmy. Rána uprostřed klidné půlnoci. Millerovy kytary trhaly uši, Alexis Krauss do toho jemným hláskem (který ovšem také dokázal pořádně prověřit okenní tabulky, když na to přišlo) lhostejně odříkávala fráze a trendy popaři se zase měli s čím v pátek večer vytahovat. Byla to sice velice výživná vitamínová bomba, ovšem s omezenou působností. Když jste odkryli pozlacený obal, zjistili jste, že pod tím hyp(st)er-ultra-cool zvukem nic víc není. Že tam prostě i na desátý poslech uslyšíte to, co jste tam slyšeli už na ten první. Neříkám, že to všechno bylo špatně, byla to strašně fajn nahrávka a všechny ty kladné kritiky byla zcela oprávněné, ovšem jít do toho podruhé? Nejsem si tak moc jistá, jestli bychom dvojitou porci unesli a jestli by to unesla vůbec sama skupina.

Nové album už není plné líbivých efektů, zběsilých riot rytmů a vybuchujících kytar. Není to další ušní průplach, místy bez hlavy a pat, máme tu melodie. Nečekejte už další vztekle vykřikované slogany, jsou tu smysluplné texty. Sleigh Bells zvolnili tempo a posluchačům odhalují vše, co se pod tou vrstvou hluku a outsiderské nasranosti, kterou jsme měli tolik rádi, skrývalo. Chytlavý party feeling je pryč. V textech rovněž není žádného místa na vtípky. Skrz naskrz jsou nasáklé beznadějí a rezignací. Je už jen na vás, jestli se přes tu bezvýchodnost dokážete přenést, nebo se s texty budete sebedestruktivně ztotožňovat.

"Reign Of Terror" není jenom nadvláda teroru, ale také nadvláda kytar, hrozivě ujíždějících s řezavými vazbami a těžkými riffy, které popový základ tentokrát zcela převýšily. Právě kapely jako Def Leppard, Metallica nebo Pantera měly na nahrávání druhé řadovky největší vliv. Sprostým vykrádáním bych to ale určitě nenazývala; spíš se jedná o vděčnou poctu dítěte odkojeného osmdesátými roky svým kytarovým hrdinům. Dvojka nabízí i více prostoru pro zpěv Krauss. Holka to se svým nijak výrazným hlasovým fondem bude mít na koncertech sice ještě o něco těžší, ale kdo bude stát o čistý pěvecký projev, zajde si asi raději na operu než na stroboskopový rachot od Sleigh Bells.

Agresivní "True Shred Guitar" je dostatečně rozjetý otevírák a zároveň poslední sbohem za "Treats". Track podobně energického ražení je ale na desce spíše výjimkou. Většina skladeb se táhne v pomalém tempu a nejsou na nich ani stopy po drzé prvotině, na které si Sleigh Bells ještě vesele malovali ve škole a odstřelovali všechny roztleskávačky v dosahu. První vypuštěná skladba "Born To Lose" skoro až výsměšně dementuje všechny pozitivní a motivující songy, které kdy v hudebním průmyslu vyšly. "Když se chceš zabít, bejbéé, tak to prostě udělej," zní ve zkratce její základní poselství.

A přesně na této odzbrojující a nekompromisní upřímnosti je "Reign Of Terror" založeno. Miller šel až na dřeň svým osobním démonům a všechny své hrůzy a úzkosti, které za poslední tři roky zažíval, do alba promítl. Je více než jasné, že v "Leader Of The Pack" je právě jeho otec tím, co se "už nikdy nevrátí". "End Of The Line" zase zní jako dopis na rozloučenou ("Víš, že to takhle nemuselo skončit, ale tohle je konec kapitoly, tak sbohem!"). Od osobní roviny se vymyká pouze "You Lost Me" vyprávějící skutečný příběh dvou teenagerů, kteří se v roce 1985 rozhodli spáchat dvojitou sebevraždu. K němu se Miller bez mučení přiznal, že si tak trochu vypůjčil melodie z klasického songu od Def Leppard "Hysteria".

Přesto i na této desce plné stínů a přeludů je jeden song s pozitivním nábojem, a tím je právě úvodní singl "Comeback Kid", který má být první skutečnou tvůrčí spoluprací Krauss s Millerem. Hravé popové melodie a nakopávací text ("Odešel jsi, ale jednoho dne se zase vrátíš") v sobě nesou naději, že ať už bylo sebehůř, zase se to zlepší. Možná by se nejlépe hodil na poslední místo tracklistu. To by ovšem "Reign Of Terror" musel být o sladkém americkém happyendu, a o tom je sotva. Proto desku zakončuje "D.O.A.", to nejděsivější probuzení z noční můry, kdy se ocitnete v noční můře ještě větší - ve vašem životě. Krauss se v něm napůl v bezvědomí už jenom nevěřícně ptá: "Jak je možné, že nikdo nevěděl, jak ten refrén měl pokračovat?" Dokonalé vyvrcholení téhle temné kroniky psychického úpadku.

"Reign Of Terror" je lepší deska než debut v mnoha ohledech. Její produkce je promyšlenější, aranžmá nápaditější. Celkově se zdá, že se Sleigh Bells zvukově konečně našli. Nalezli svůj jedinečný styl, ve kterém jim to opravdu sedne a pohybují se v něm bezpečně. Výsledkem jejich pětiměsíční práce je exkluzivní heavymetalová nahrávka. V džínových bundách, raybankách na nose, s em-šestnáctkou na zádech a s duchem osmdesátých let vás přesvědčí, že i být zrozen k prohře může být důvodem k hrdosti.

NÁZORY
  • opozdeny april? (Marek, 16.04.2012 13:14) Reagovat

    Je to jako roxette pro panenky, udernost zanika v gulasi pseudoskatulek 90tych let. Neco do sebe to ma, ale to hodnoceni mi prijde uplne mimo ...

  • Další (Midlake, 16.04.2012 21:20) Reagovat

    Další takřka geniální deska, po které po měsíci neštěkne pes :-

    • Re: Další (dadel, 19.04.2012 10:01) Reagovat

      Vyšla už před dvěma měsíci a psi stále štěkají

  • Mno, (Jan Trávníček, 17.04.2012 00:40) Reagovat

    Reign Of Terror jsem slyšel zatím dvakrát a pokaždé jsem si to sám pro sebe zhodnotil jakože "takovouhle divnou změť zvuků poslouchat nemusím". Tak si říkám - devítka? Hmm, ještě tomu zkusím dát šanci, ale nechce se mi věřit, že by tohle byla jedna z těch desek, které "rostou s časem a více poslechy"...

    • Re: Mno, (Jaromir83, 17.04.2012 09:38) Reagovat

      já nevydržel ani všechny ukázky na amaz0nu do konce. pro mě vyloženě one-hit-wonder (Riot Rhythm) skupina

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Apocalyptica se s The Four Horsemen vrací ke kořenům i k Metallice. Na podzim zahraje v Praze (02.03.2024 14:21)
- Metallica musela odložit koncert, James Hetfield chytil covid (04.09.2023 12:28)
- Elektrická kytara podle Kirka Hammeta (30.07.2023 11:21)
- Naživo: Pantera v Praze rozdávala rány (13.06.2023 18:30)
- Fotogalerie: Kultovní Pantera v obrazech (13.06.2023 10:52)
- Naživo: Mötley Crüe a Def Leppard přivezli do Letňan lesk a špínu osmdesátek (03.06.2023 13:04)
- Fotogalerie: Rocková exploze v Letňanech zachycená objektivem fotoaparátu (03.06.2023 09:33)
- V pátek Letňany obsadí Def Leppard, Mötley Crüe a Kabát (29.05.2023 11:18)
- Nové desky 20/2023 - od Paula Simona přes Keshu po Lewise Capaldiho (24.05.2023 20:00)
- Makrorecenze: Makrorecenze "72 Seasons" Metalliky (11.05.2023 13:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu