shop.musicserver.cz
Bruce Springsteen - Wrecking Ball

Šéfovo probuzení z amerického snu

Vydáno: 05.03.2012 14:15 v sekci Recenze - Radek Londin | foto: facebook interpreta

Rockové svědomí i duše Ameriky vydává po třech letech novou desku, potvrzující, že nejvíce inspirace nachází vždy v dobách společenské krize. "Wrecking Ball" je v dobrém slova smyslu jeho emocionálně i hudebně nejpestřejší nahrávkou za posledních deset let... a také nejvíce ambiciózní.

8/10

Bruce Springsteen - Wrecking Ball

Vydáno: 5.3.2012
Celkový čas: 51:40

Skladby: We Take Care Of Our Own, Easy Money, Shackled And Drawn, Jack Of All Trades, Death To My Hometown, This Depression, Wrecking Ball, You've Got It, Rocky Ground, Land Of Hope And Dreams, We Are Alive

Vydavatel: Sony Music

Přes bombastičnost svého E Street Bandu, plné stadiony i miliony v kasičce se Bruce Springsteen vždy snažil udržet v mysli, že vzešel z chudinské čtvrti Freehold v New Jersey. Minulá deska, kterou slavil inauguraci svého oblíbence Baracka Obamy, postrádala kvůli převážně pozitivnímu náboji hlubší smysl a napětí. Novinkou se vrací zpátky na zem, kde stále trvá globální ekonomický útlum. Boss může opět rozehrát své mistrné vypravěčství a věnovat se bolestem a starostem těch, kteří si mají utáhnout opasky, polknout vlastní vztek a nanovo budovat světlé zítřky.

Těžko si představit lepší začátek než hymnu "We Take Care Of Our Own". Víceznačný text, v němž se mísí patriotismus s cynismem, je podpořen tradičními springsteenovskými postupy a velkolepým zvukem, který ani v závěru nezní přefoukle. Do stejné rodiny patří i mistrně vystavěná titulní pecka, jež už se ostatně stala favoritem fanoušků na turné k minulé desce. Tyhle písně větší než život neumí nikdo z pohasínající generace stadiónových rockerů lépe a přesvědčivěji než Boss - a ony vždy jako páteř drží jeho nahrávky.

Deska "Wrecking Ball" vznikala stejně jako "Nebraska" pouze s kytarou, ale přizvaný spoluproducent Ron Aniello do ní nakonec vložil snad všechny americké populární žánry. Několik skladeb začíná takřka hiphopovými smyčkami, občas se ozvou gospelové sbory, ale podstatné slovo má americká písničkářská tradice, na níž Boss povolal muzikanty z jeho oceňovaného rootsy alba "The Seeger Sessions".

"Easy Money" s houslemi a sborovým "nanana" refrénem připomíná rozjetou pařbu někde v irské putyce a náladou skvěle sedí k ironickému šťouchání do Wall Street a textu "jdem do města hledat snadný prachy". Podobná energie proudí i z následující "Shackled And Drawn", jen nás hudebně zavede až někam na cajunské Mardi Gras - text o strhaném dělníkovi je opět v opozici vůči takřka sváteční náladě. Ve skladbě "Death To My Hometown" zase vypráví o městě, které umírá, ačkoli na něj nepadají bomby, oheň ani morové rány. Zde slyšíme Bosse naštvaného jako už dlouho ne, supícího nezvykle přímočaré slogany o nenasytných raubířích, jež zůstali nepotrestáni.

Snad se z toho nestane pravidlo, ale tak jako se na minulé desce musel E Street Band vypořádat se ztrátou Dannyho Federiciho, tentokrát odešel do saxofonového nebe Clarence "The Big Man" Clemons. Přesto stihl nahrát ještě dvě skladby - kousek "Land Of Hope And Dreams" jeho typická sóla pozvedla o dva stupně výše. Na zbytku desky jeho absenci vyvažuje zvýrazněná dechová sekce a mezi početný mix E Street a Session Bandu se vměstnal třeba ještě známý jazzový trombonista Art Baron nebo ve dvou skladbách kytarový rebel Tom Morello, někdejší drtič strun v Rage Against The Machine.

Mezi introspektivními kusy vyniká balada "Jack Of All Trades". Hrdina v ní slibuje, že vezme jakoukoli práci, aby uživil rodinu, jenže jeho "všechno bude fajn!" zní spíše odevzdaně. Působivou atmosféru dokreslují pomalu se proplétající dechy a závěrečné lkaní kytary. Valivé bicí a syntezátorové plochy pohánějí kus s všeříkajícím názvem "This Depression", "Rocky Ground" má zase kostelní nádech, jen škoda zbytečné a samoúčelné rapové vsuvky. Nejsvětlejším momentem celé nahrávky je zamilovaná "You've Got It", jež jakoby pocházela z nedávno vydané archivní desky "The Promise", a potom "We Are Alive" o posmrtném životě, která celou desku symbolicky uzavírá.

"Wrecking Ball" není dokonalé album - občas je příliš devadesátkově naleštěné a před koncem trochu ztrácí grády. Posluchač s ironickým přístupem nového tisíciletí taky může namítat, že to s oním pravdařstvím Springsteen malinko přehání, a radši si pustí podobně tématicky zaměřenou kolekci "The Suburbs" od příbuzných Arcade Fire, kteří nahlížejí věci s intelektuálnějším odstupem. Jenže právě zarputilost a upřímnost jsou klíčovými kvalitami Springsteenovy hudby, díky nimž dává i po čtyřiceti letech hraní stále smysl. A právě těchto kvalit má aktuální album přehršel.

P.S.: Sluší se připomenout, že Bruce Springsteen se svým E Street Bandem navštíví po dlouhých letech Česko. Vystoupí 11. července v pražské Synot Tip Areně.

NÁZORY
  • dd (John, 05.03.2012 19:33) Reagovat

    Fantasticky novy album Springsteena.

  • 11.7.12 !! (wall, 06.03.2012 13:08) Reagovat

    Po přečtení článku kupuji lístky. Dík za skvělou recenzi. :)

  • super (fo-ol, 07.03.2012 17:36) Reagovat

    super deska (http://aktualne.centrum.cz/kultura/hudba/clanek.phtml?id=735891)!!! od vcerejska omilam furt dokola - moc se tesim na ten koncert, zadna kapela nema takovej hutnej rockovej zvuk jako e-street band

  • Skvělá deska (Billy, 08.03.2012 17:51) Reagovat

    Jedna z legend, o které se dá říct, že s věkem zraje jako víno. Parádní deska. Na Springsteenovi mě baví jeho univerzálnost - rocková deska, akustická komorní deska, folková deska a turné s celým bandem, nářez s E Street Bandem...Je vidět, že ho to furt baví a hlavně že ho baví jeho hudbou bavit lidi :o)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Bruce Springsteen připravil na duben další výběrovku (06.03.2024 13:02)
- Rage Against The Machine končí s koncertováním, podle bubeníka Brada Wilka definitivně (08.01.2024 11:25)
- Bruce Springsteen zahraje po dvanácti letech v Praze (31.10.2023 09:01)
- Recenze: "GRRR Live" konzervuje živou energii The Rolling Stones na věčné časy. Znovu, ale stále skvěle (25.02.2023 10:30)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (30-21) (25.01.2023 20:00)
- Rolling Stones vydají živák "Live Grrr!". Záznam vystoupení k 50. výročí je plný hvězdných hostů (01.12.2022 17:26)
- Bruce Springsteen chystá box nevydaných nahrávek a láká na pokračování alb s covery (28.11.2022 07:54)
- Recenze: Soulman Springsteen je na "Only The Strong Survive" pouze za zpěváka. Staré pecky mu ale sedí náramně (21.11.2022 00:00)
- Nové desky 45/2022 - od Louise Tomlinsona přes Bruce Springsteena po Black Eyed Peas (16.11.2022 17:30)
- Video: Bruce Springsteen šíří v klipu "Don't Play That Song" radost a nadšení (31.10.2022 09:37)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu