shop.musicserver.cz
Bruce Springsteen - Wrecking Ball

Šéfovo probuzení z amerického snu

Vydáno: 05.03.2012 14:15 v sekci Recenze - Radek Londin | foto: facebook interpreta

Rockové svědomí i duše Ameriky vydává po třech letech novou desku, potvrzující, že nejvíce inspirace nachází vždy v dobách společenské krize. "Wrecking Ball" je v dobrém slova smyslu jeho emocionálně i hudebně nejpestřejší nahrávkou za posledních deset let... a také nejvíce ambiciózní.

8/10

Bruce Springsteen - Wrecking Ball

Vydáno: 5.3.2012
Celkový čas: 51:40

Skladby: We Take Care Of Our Own, Easy Money, Shackled And Drawn, Jack Of All Trades, Death To My Hometown, This Depression, Wrecking Ball, You've Got It, Rocky Ground, Land Of Hope And Dreams, We Are Alive

Vydavatel: Sony Music

Přes bombastičnost svého E Street Bandu, plné stadiony i miliony v kasičce se Bruce Springsteen vždy snažil udržet v mysli, že vzešel z chudinské čtvrti Freehold v New Jersey. Minulá deska, kterou slavil inauguraci svého oblíbence Baracka Obamy, postrádala kvůli převážně pozitivnímu náboji hlubší smysl a napětí. Novinkou se vrací zpátky na zem, kde stále trvá globální ekonomický útlum. Boss může opět rozehrát své mistrné vypravěčství a věnovat se bolestem a starostem těch, kteří si mají utáhnout opasky, polknout vlastní vztek a nanovo budovat světlé zítřky.

Těžko si představit lepší začátek než hymnu "We Take Care Of Our Own". Víceznačný text, v němž se mísí patriotismus s cynismem, je podpořen tradičními springsteenovskými postupy a velkolepým zvukem, který ani v závěru nezní přefoukle. Do stejné rodiny patří i mistrně vystavěná titulní pecka, jež už se ostatně stala favoritem fanoušků na turné k minulé desce. Tyhle písně větší než život neumí nikdo z pohasínající generace stadiónových rockerů lépe a přesvědčivěji než Boss - a ony vždy jako páteř drží jeho nahrávky.

Deska "Wrecking Ball" vznikala stejně jako "Nebraska" pouze s kytarou, ale přizvaný spoluproducent Ron Aniello do ní nakonec vložil snad všechny americké populární žánry. Několik skladeb začíná takřka hiphopovými smyčkami, občas se ozvou gospelové sbory, ale podstatné slovo má americká písničkářská tradice, na níž Boss povolal muzikanty z jeho oceňovaného rootsy alba "The Seeger Sessions".

"Easy Money" s houslemi a sborovým "nanana" refrénem připomíná rozjetou pařbu někde v irské putyce a náladou skvěle sedí k ironickému šťouchání do Wall Street a textu "jdem do města hledat snadný prachy". Podobná energie proudí i z následující "Shackled And Drawn", jen nás hudebně zavede až někam na cajunské Mardi Gras - text o strhaném dělníkovi je opět v opozici vůči takřka sváteční náladě. Ve skladbě "Death To My Hometown" zase vypráví o městě, které umírá, ačkoli na něj nepadají bomby, oheň ani morové rány. Zde slyšíme Bosse naštvaného jako už dlouho ne, supícího nezvykle přímočaré slogany o nenasytných raubířích, jež zůstali nepotrestáni.

Snad se z toho nestane pravidlo, ale tak jako se na minulé desce musel E Street Band vypořádat se ztrátou Dannyho Federiciho, tentokrát odešel do saxofonového nebe Clarence "The Big Man" Clemons. Přesto stihl nahrát ještě dvě skladby - kousek "Land Of Hope And Dreams" jeho typická sóla pozvedla o dva stupně výše. Na zbytku desky jeho absenci vyvažuje zvýrazněná dechová sekce a mezi početný mix E Street a Session Bandu se vměstnal třeba ještě známý jazzový trombonista Art Baron nebo ve dvou skladbách kytarový rebel Tom Morello, někdejší drtič strun v Rage Against The Machine.

Mezi introspektivními kusy vyniká balada "Jack Of All Trades". Hrdina v ní slibuje, že vezme jakoukoli práci, aby uživil rodinu, jenže jeho "všechno bude fajn!" zní spíše odevzdaně. Působivou atmosféru dokreslují pomalu se proplétající dechy a závěrečné lkaní kytary. Valivé bicí a syntezátorové plochy pohánějí kus s všeříkajícím názvem "This Depression", "Rocky Ground" má zase kostelní nádech, jen škoda zbytečné a samoúčelné rapové vsuvky. Nejsvětlejším momentem celé nahrávky je zamilovaná "You've Got It", jež jakoby pocházela z nedávno vydané archivní desky "The Promise", a potom "We Are Alive" o posmrtném životě, která celou desku symbolicky uzavírá.

"Wrecking Ball" není dokonalé album - občas je příliš devadesátkově naleštěné a před koncem trochu ztrácí grády. Posluchač s ironickým přístupem nového tisíciletí taky může namítat, že to s oním pravdařstvím Springsteen malinko přehání, a radši si pustí podobně tématicky zaměřenou kolekci "The Suburbs" od příbuzných Arcade Fire, kteří nahlížejí věci s intelektuálnějším odstupem. Jenže právě zarputilost a upřímnost jsou klíčovými kvalitami Springsteenovy hudby, díky nimž dává i po čtyřiceti letech hraní stále smysl. A právě těchto kvalit má aktuální album přehršel.

P.S.: Sluší se připomenout, že Bruce Springsteen se svým E Street Bandem navštíví po dlouhých letech Česko. Vystoupí 11. července v pražské Synot Tip Areně.

NÁZORY
  • dd (John, 05.03.2012 19:33) Reagovat

    Fantasticky novy album Springsteena.

  • 11.7.12 !! (wall, 06.03.2012 13:08) Reagovat

    Po přečtení článku kupuji lístky. Dík za skvělou recenzi. :)

  • super (fo-ol, 07.03.2012 17:36) Reagovat

    super deska (http://aktualne.centrum.cz/kultura/hudba/clanek.phtml?id=735891)!!! od vcerejska omilam furt dokola - moc se tesim na ten koncert, zadna kapela nema takovej hutnej rockovej zvuk jako e-street band

  • Skvělá deska (Billy, 08.03.2012 17:51) Reagovat

    Jedna z legend, o které se dá říct, že s věkem zraje jako víno. Parádní deska. Na Springsteenovi mě baví jeho univerzálnost - rocková deska, akustická komorní deska, folková deska a turné s celým bandem, nářez s E Street Bandem...Je vidět, že ho to furt baví a hlavně že ho baví jeho hudbou bavit lidi :o)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Bruce Springsteen připravil na duben další výběrovku (06.03.2024 13:02)
- Rage Against The Machine končí s koncertováním, podle bubeníka Brada Wilka definitivně (08.01.2024 11:25)
- Bruce Springsteen zahraje po dvanácti letech v Praze (31.10.2023 09:01)
- Recenze: "GRRR Live" konzervuje živou energii The Rolling Stones na věčné časy. Znovu, ale stále skvěle (25.02.2023 10:30)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (30-21) (25.01.2023 20:00)
- Rolling Stones vydají živák "Live Grrr!". Záznam vystoupení k 50. výročí je plný hvězdných hostů (01.12.2022 17:26)
- Bruce Springsteen chystá box nevydaných nahrávek a láká na pokračování alb s covery (28.11.2022 07:54)
- Recenze: Soulman Springsteen je na "Only The Strong Survive" pouze za zpěváka. Staré pecky mu ale sedí náramně (21.11.2022 00:00)
- Nové desky 45/2022 - od Louise Tomlinsona přes Bruce Springsteena po Black Eyed Peas (16.11.2022 17:30)
- Video: Bruce Springsteen šíří v klipu "Don't Play That Song" radost a nadšení (31.10.2022 09:37)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber AC/DC Queen Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu