shop.musicserver.cz

Charlie Straight podruhé, jinak

Vydáno: 05.03.2012 00:00 v sekci Recenze - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Charlie Straight mají na musicserveru na růžích ustláno. Jejich debut jsme v recenzi ohodnotili devítkou, v makrorecenzi osmičkou, šéfredaktor se upřímně přiznává, že je naživo viděl víckrát než kteroukoli jinou kapelu. Ale s druhou deskou "Someone With A Slow Heartbeat" jsou znovu na startu. K výšinám nebo do průměru?

8/10

Charlie Straight - Someone With A Slow Heartbeat

Vydáno: 26.2.2012 (digitálně), 13.3.2012 (fyzicky)
Celkový čas: 49:01

Skladby: How Do You Like My Earrings, Changing Trains, Dear Jack & Stacey, Tiger In Your Heart, Coco, Too Many Knives, Something New, Someone With A Slow Heartbeat, Stuck In The Mud, Institutions Of The World, 45 Days In Tokyo

Vydavatel: Straight Behaviour

Na Charlie Straight můžete obdivovat spoustu věcí. Cílevědomost, Albertovu angličtinu, skromnost, vtipnost, výborné živé koncerty... ale nejdůležitější jsou stejně písničky. Skvělý debut "She's A Good Swimmer" je představil jako energické mladíky, kteří dokáží stvořit mimořádně výbušnou a na druhé straně emotivní hudbu. Možná by stejně mohla znít i nová deska, asi by se nikdo nezlobil. Při přímém porovnání se ale místy může zdát, že jsou si obě nahrávky velmi vzdálené, jako od dvou jiných kapel. Tomu se říká vývoj. A jen na posluchačích záleží, jak se s tím srovnají. Třeba mně to opravdu chvíli trvalo.

Zatímco na první desce zněla formace díky využití zvuku klasického klavíru a občasných jazzových postupů velmi svojsky, "Someone With A Slow Heartbeat" se mnohem více obrací do britských i amerických indie vod. Sice díky tomu kapela zní o něco více světověji, ale na druhé straně ztratila dost ze své originality. Otázka je, zda za to může angažování producenta Guye Fixsena, nebo to je samotné směřování skupiny. Pro některé může být i překvapením, že na desce nenajdete žádné prvoplánové refrény. O to více se nahrávka zažere pod kůži časem. Pokud byste potřebovali na nějakém albu osvětlit pojem grower, novinka třinecké čtveřice je jeho jasným příkladem. Energie a hitovost se neztratila, jen jemně probublává pod nánosem melancholie.

Když už nahrávku dostanete pořádně do uší, můžete si začít vychutnávat všechny jemné detaily a nápady, kterých Charlie Straight do nahrávky natlačili spousty. Úvodní šedesátkově/garážově znějící "How Do You Like My Earrings" s efektovaným Albertovým vokálem může připomenout The Strokes či Arctic Monkeys. "Too Many Knives" zase překvapí varhany a zpěvem nahrávaným v kostele. Do nebeských výšin vás vynese nádherná titulní písnička či epická "Something New", kterou před časem v trošku jiné verzi kapela nahrála pro Českou televizi s Honzou Muchowem. A že v několika písničkách (nejvíce asi ve "Stuck In The Mud") formace připomene opět The Beatles? To přece nemůže být na škodu.

Kdy a jak deska vychází

Úplně poprvé se album "Someone With A Slow Heartbeat" dalo koupit digitálně na Supraphonline za 149 Kč. 1. března pak přibyla na iTunes za 8,99 EUR, fyzicky na CD bude poprvé ke koupi na křtu 13. března v brněnské Flédě. Poté cédéčka vyrazí i do běžné distribuce.

Škoda jen, že skupina zcela vypustila stadiónový refrén písničky "Dear Jack", jímž jeden čas rozezpívávala publikum na koncertech, a místo něj dopsala "Stacey". Fuck off, Stacey, zabila jsi celou písničku. A ještě jednu výtku mám - skladba "Tiger In Your Heart" mi nepřijde dobrá ani na béčko singlu (kdyby se nějaká béčka v Česku kdy vůbec nahrávala...), proto mě překvapilo, že o ní kapela uvažovala i jako o singlu. Prosím, ne. I když je to třeba jen můj velmi subjektivní dojem.

Hlavně díky oněm dvěma zmíněným skladbám hodnotím novinku o bod níže než debut. To ale vůbec nesnižuje fakt, že "Someone With A Slow Heartbeat" je výtečná deska, jakých se v Česku rodí jen velmi málo. Nebo se spíše nerodí. Buďme rádi, že Charlie Straight máme, s nimi můžeme alespoň předstírat, že jsme hudebně trochu na západě.

NÁZORY
  • Po 100x (konradox, 05.03.2012 08:08) Reagovat

    Zopakujem to tu na stránkach mjuzikservru po stýkrát. Hlavný problém českej a slovenskej yndy scény je absencia hitov. Hitov čo prevalcujú rádio. CZ/SK yndy scéna nemá ani jeden jediný hit, možno okrem victim. A tento album tŕň z päty nevytiahne. Zase xy nadpriemerných skladieb. Načo ? Na 2 šnúry koncertov po CZ a 6 koncertov v Prahe ročne zo stejným playlistom. Vďaka. Takých tu už máme po milú p. Tá jedna skladba dostala mandráž za mesiac ďalej než tscharli strejt ich 2 nadpriemerné albumy.
    Zároveň to vnímam, po Airfare, ako ďalší epic fail zahraničný producent+cz skupina. Uvidíme, čo prostitutes a banket.
    P.S - mám dojem že basáka môžete po tomto albume spokojne prepustiť, vôbec nedostal priestor

  • deska CS (toom, 05.03.2012 11:29) Reagovat

    Je pravda, že bych taky uvítal víc hitů. souhlasim s autorem a tiger in your heart, souhlasim i s nazorem nade mnou, ohledne producenta, čekal jsem ještě trošku asi víc. uznávám kvalitní zpracování desky, ale je zde několik věcí, který jsem měl raději na jedničce nebo jsem doufal, že se změní a vyvrbí jinak:

    1) ten upozaděný zpěv- to je asi čistě o osobních preferencích, já to nerad - mám rád, když mi zpěvák "mluví přímo do ucha"

    2) opět osobní vkus - mám radši kratší skladby, tady je ta stopaž jednotlivých skladeb prodloužená u tolika, že je to na ukor udernosti

    3) TEXTY - zpěvak ma sice angličtinu vybornou, ale.. já nevim, sam albert řikal ,že to bude deska pro zamilovane, což o to, já jsem pořad do přitelkyne zamilovany, ale neni mi 15 proboha :-D to už je jak the kooks, už je to často takovy předvidatelny - na debutu jsem jim to odpustil, ale čekal jsem, že se posunou - nečekaljsem palčivá politická témata, ale... jde to podle mě i jinak...

    4) ještě větší odklon od kytar, ale to jsem už tak nejak čekal i podle novinek hranych na koncertech - tak snad se objeví někdo další, podobně kvalitní, kdo se však nebude bat hrabnout do strun zase po čase ;-)

  • Prozatím 6/10 (pepahn, 05.03.2012 13:13) Reagovat

    Částečně souhlasím, po prvním poslechu jsem byl celkem znechucený, ale dal jsem tomu šanci a některé písničky se mi hodně zalíbily. Ale pořád je to tak půl na půl, poměrně dost písniček je takových nevýrazných a některé mě vyloženě prudí. Né náhodou se mi nejvíc líbí písničky, které by zapadaly spíš na SAGS - How Do You Like My Earrings a především Changing Trains - to je prostě pecka a zatím možná největší potenciální hitovka kluků.

  • Lepsi nez debut (Corleon, 05.03.2012 14:45) Reagovat

    Tak to ja zastavam nazor zcela opacny. Prvni album ke me prilis neprirostlo. Prislo mi hudebne a hlavne zvukove dost nevyspele, strohe. Nektere skladby me popravde temer az otravovaly =) Dlouho jsem zvazoval, ale dal jsem sanci i druhemu albu, protoze zboznuju zivaky. A nelituji toho. Tohle je uplne jina liga, krasne se posloucha. Nevnucuje se! Jemne svadi k delsimu poslechu. Cela deska mi hned krasne sedla. Nejradeji mam skladby Too Many Knives, Something New, How do you like my Earrings a prave toho Tiger In Your Heart. A vubec, cele je to prijemne navykove =) Pokud mela stara deska kdy 8/10 tak tohle je jeste jednou tak lepsi.

  • A co říkáte na tuhle? (barča, 05.03.2012 15:30) Reagovat

    Na novém albu sice není, ale ucho potěší - poslechnětě si i vy:
    http://vimeo.com/37730384
    Nevím jak je to přesně se vztahem k Charlie Straight, protože tohle je jen kytara, Albert a jeho ségra Karolína :-)
    Jinak to album "SWASH" je v mnoha případech nenápadně činící lidi závislými. A i v tuto chvíli na Supraphonline.cz i iTunes číslo 1. Tak si říkám, že můj vkus je průměrný a odpovídá většině :-D B.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Albert Hammond Jr z The Strokes vydá v červnu pátou sólovku (06.04.2023 09:31)
- Video: Arctic Monkeys vyprávějí v klipu "Sculptures Of Anything Goes" o svém vlastním uměleckém světě (08.03.2023 14:37)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (10-1) (27.01.2023 20:30)
- Audio: The Strokes se s fanoušky podělili o ranou verzi písně "The Modern Age" z chystaného box setu (17.01.2023 18:53)
- Recenze: Lake Malawi na albu "The Great Video Game Crush" našli světový zvuk. A potřebují i vaši sociální bublinu! (14.01.2023 09:00)
- The Strokes chystají na únor výběr singlů a b-stran (12.12.2022 13:06)
- Recenze: Potemnělé retro a smyčce. Deska "The Car" dokazuje, že Arctic Monkeys ještě neřekli vše (07.11.2022 00:00)
- Nové desky 42/2022 - od Taylor Swift přes Arctic Monkeys po a-ha (26.10.2022 08:00)
- Video: Arctic Monkeys to v klipu "I Ain't Quite Where I Think I Am" roztáčejí na pódiu (19.10.2022 11:13)
- Video: Arctic Monkeys jedou i ve druhém singlu z nové desky "Body Paint" na baladické vlně (01.10.2022 18:11)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu