shop.musicserver.cz

Enigma - odhalené tajemství

Vydáno: 08.10.2001 05:01 v sekci Publicistika - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Před jedenácti lety válcovala hitparády skladba "Sadeness Part 1" projektu Enigma. Tehdy nikdo nevěděl, kdo za ním stojí, ale od té doby vyšla už celkem čtyři řadová alba a 8. října také výběry největších hitů a nejlepších remixů. Kdo za Enigmou stojí a spoustu dalších informací o tomto nevšedním projektu najdete v dnešním profilovém článku.

Michael Cretu - duchovní otec Enigmy
© facebook interpreta
8.10. vychází výběr největších hitů a nejlepších remixů projektu Enigma, přičemž jsme pro vás připravili o této bezpochyby zajímavé "kapele" profilový článek. Za Enigmou stojí Michael Cretu, který se narodil 18.5. 1957 v rumuském hlavním městě Bukurešť. Na počátku sedmdesátých let se však jeho rodina přestěhovala do Německa, kde začal svou hudební kariéru. Usídlil se ve Frankfurthu, kde mimo jiné pracoval společně s Frankem Farianem na albu "Oceans Of Fantasy" skupiny Boney M. Na počátku osmdesátých let začal spolupracovat s Peterem Corneliusem, který se později podepsal pod hity zpěvačky Sandry, Cretovy manželky. Seznámil se s ní v roce 1982 a později s ní spojil svůj profesionální i soukromý život (svatba se konala 8.1.1988). Když Sandra startovala svou sólovou kariéru, Michael byl u toho - singl "Japan Is Welt" (neboli "Big In Japan" od Alphaville) slavil úspěchy hlavně v Japonsku. Kariéru Sandry však nyní rozebírat nebudeme, připomenu jen, že 1.10. vyšel její nový singl "Forever" a na počátku příštího roku se dočkáme nového alba "Wheel Of Time". V roce 1985 vyšlo album "Invisible Man" s největším hitem Michaela, který si určitě vybavíte, jmenoval se "Samurai". Michael Cretu se stal precizním studiovým producentem a skladatelem chytlavých hitů, což dokazuje dodnes. V roce 1990 startuje projekt Enigma, za kterým se skrývá Curly MC (tedy Michael Cretu), D. Fairstein a F. Gregorian. Později se k projektu Enigma přidává i Jens Gad, který má zpočátku na starosti remixy pro singly Enigmy. Michael Cretu později (v roce 1997) s Jensem Gadem vytváří taneční projekt Trance.Atlantic.Air.Waves, album "The Energy Of Sound" bylo ukázkou jak se dá, ale i nedá tvořit taneční hudba.

Enigma - MCMXC a.D.
© facebook interpreta
Pojďme se však důkladněji podívat na jednotlivá alba Enigmy. V roce 1990 vyšlo debutové album "MCMXC a.D." s megahitem "Sadeness Part 1", který důkladně provětral všechny žebříčky po celém světě, album se poté stalo multiplatinové v mnoha zemích, aniž by se vědělo, kdo za Enigmou vlastně stojí. Okamžitě se začaly vytvářet spekulace o novém hudebním směru s názvem cathedral pop, protože Enigma od prvopočátku kloubí popové postupy s gregoriánskými chorály. S vokály vypomohla Sandra, která propůjčila hlas mimo jiné i hitům "Mea Culpa Part 2" a "Principles Of Lust", průvodkyní alby Enigmy je Louisa Stanley, která má ten nádherně tajuplný hlas. Michael Cretu však brzy odhalil, kdo je Curly MC, když sám nazpíval poslední singl z tohoto alba - "Rivers Of Believe". Díky velkému úspěchu alba vyšla i jeho limitovaná edice s remixy všech hitů.

Enigma - The Cross Of Changes
© facebook interpreta
Druhé album Enigmy "Enigma2: The Cross Of Changes" (1993) je již pod taktovkou osamoceného Michaela Cretu, který postupoval podle již zaručené formulky z předcházející desky. Desce klestil cestu hitparádami další velký hit "Return To Innocence" s nádherným videoklipem, kde vše běželo pozpátku proti toku času. Na tomto albu naleznete i skladbu ze soundracku k filmu "Sliver" se Sharon Stone "Age Of Loneliness". Michael opět vysamploval gregoriánské chorály a fragmenty z alba "Songs From The Victorious City", které natočila někdejší členka The Art Of Noise Anne Dudley společně s Jaz Colemanem. Dalšími hity z tohoto alba byly skladby "The Eyes Of Truth" a "Out From The Deep". Opět vyšla limitovaná edice s remixy, tentokráte však na "zlatém" disku.

Enigma - Le Roi Est Mort, Vive Le Roi!
© facebook interpreta
Další deska vyšla opět po třech letech a dostala název "Enigma3: Le Roi Est Mort, Vive Le Roi!". Nahrávka je po hudební i zvukové stránce velmi propracovaná, Michael Cretu si na něm dal záležet, ale na druhé straně neobsahovala žádné velké hity, snad proto, že album bylo převážně věnováno mongolské kultuře. Skladby "Beyond The Invisible" a "T.N.T. For The Brain" jsou klasické enigmovské songy, ale hitový potenciál měly výrazně menší. Singl "Beyond The Invisble" obsahoval jako jediný bonusovou skladbu "Light On Your Smile", která nevyšla na žádném albu. Toto album však mělo nádherně propracovaný booklet na průsvitném voskovaném papíru, který je již bohužel spíše nesehnatelný, nová edice obsahuje již obyčejný papírový booklet. Kouzlo Enigmy se nevytratilo, jen už to nebylo nic nového pod sluncem, ale myslím, že to je jedno z nejlepších alb.

Enigma - obal desky
© facebook interpreta
Zatím posledním albem Enigmy, které vyšlo v roce 2000, je "The Screen Behind The Mirror" se singly "Gravity Of Love" a "Push The Limits". Na albu je z části vysamplováno dílo Carla Orffa "Carmina Burana (O Fortuna)". Poprvé z Michaelem pod hlavičkou Enigma spolupracuje Jens Gad a vokály nazpívala členka skupiny Olive Ruth Ann. Před vydáním kolovaly zprávy, že by se na albu měl objevit Mike Oldfield jako revanš za spolupráci Michaela Cretu na albu "Islands" (1987), ale to bylo vyvráceno a ke spolupráci nedošlo. Prodej alba opět nebyl velký, což však nemění nic na tom, že je precizně udělané, jak je u Enigmy zvykem.

Proto možná firma zatlačila na vydání "best of" alba, které se do obchodů dostává v pondělí 8.10. pod názvem "Love Sensuality Devotion (The Greatest Hits)", jako bonus ještě vychází remixová kolekce. Uvidíme jaké tajemství nás od Enigmy čeká příště.

Recenze na obě alba si na MusicServeru můžete přečíst už v den vydání, "Love Sensuality Devotion (The Greatest Hits)" najdete tady, recenzi na "Love Sensuality Devotion (The Remix Collection)" zase tady.

NÁZORY
  • Enigma (Maxim, 27.04.2006 16:14) Reagovat

    Ještě jste pozapomněli na album z roku 1998 "Metamorphosis", na kterém se objevil jeden méně rotovaný hit "Snow of the Sahara".

  • RE: Enigma (Dan Hájek, 27.04.2006 16:45) Reagovat

    To jste si nějak popletl... Enigma (projekt Michaela Cretu) takovou desku nikdy nevydal... V roce 1998 mel Cretu jedině projekt Trance.Atlantic.Air.Waves a placku pojmenovanou "The Energy Of Sound"...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Grey256 - Tentokrát 8/10
Recenze: Rapper Grey256 na desce "Tentokrát" všem mladým pop-rockerům ukázal, jak se to dělá. A přitom to má jako vedlejšák Grey256 patří mezi spousty mladých rapperů, o nichž na musicserveru kromě pravidelného komentáře hitparád nepíšeme. V redakci totiž nemáme žádného teenagera, který by jim rozuměl. Jednadvacetiletý interpret se nyní rozhodl... čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky pro 45. týden (13.11.2016 11:12)
- Enigma na "The Fall Of A Rebel Angel" vstane z mrtvých (09.08.2016 13:55)
- Nové desky pro 25. týden (26.06.2016 12:53)
- Recenze: Na dotek k osmdesátkám (17.12.2012 18:30)
- Nové desky pro 44. týden (28.10.2012 05:00)
- Video: Sandra - Infinite Kiss (26.10.2012 11:55)
- Sandra vydá v říjnu nové album (22.09.2012 10:01)
- Recenze: Maria Magdalena funguje i po letech! (25.12.2009 05:00)
- Recenze: Vyzrazená tajemství v prachu vzpomínek (23.12.2009 05:00)
- Nové desky pro 46. týden (15.11.2009 05:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Sia Kabát U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu