shop.musicserver.cz
Radio Berlin (2/2012)

Radio Berlin (2/2012)

Vydáno: 08.03.2012 09:00 v sekci Publicistika - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Zatímco v předchozích dílech seriálu byla upřednostňována elektronika, tentokrát si na své přijdou především vyznavači a vyznavačky kytar a živých nástrojů. Zaostříme na písničkáře, pankáče, Rammstein revivaly, nalezneme mladého německého Boba Dylana a představí se nám předskokan Eltona Johna a Joe Cockera.

Aktuální hitparáda Radia Berlin (2012)

Marsimoto - Grüner Samt
© facebook interpreta
1. Marsimoto - Grüner Samt (recenze)
2. Kraftklub - Mit K
3. Fritz Kalkbrenner - Wes EP
4. Prinz Pi - Hallo Musik
5. Max Prosa - Die Phantasie wird siegen
6. Felix Meyer - Erste Liebe/Letzter Tanz
7. Deichkind - Befehl von ganz unten

Poznámka: Do žebříčku jsou zařazeny jen desky vydané v letošním roce.


Frau Potz - Lehnt dankend ab

Je vám patnáct a pořádáte v pátek privát? Ohlídá vás Frau Potz!

Frau Potz - Lehnt dankend ab
žánr: indie-punk | datum vydání: 17. února 2012 | hodnocení: 6/10

Severoněmecké nevykousatelné hipsterské trio v čele s ukřičeným zpěvákem Felixem Schönfussem, Frau Potz, vydalo před několika dny debutovou, mezi dětmi scény tolik očekávanou nahrávku. Zdobí ji chytrost cynických, sarkastických textů i kritické myšlení vůči konzumu a mediální propagandě. Übersupercool, až na to, že poněkud doléhá tíseň, nakopává-li vás uřvaná hezkonožka déle než jednu píseň.


William Wahl - Wie schön wir waren

Šašek na antidepresivech

William Wahl - Wie schön wir waren
žánr: lo-fi pop | datum vydání: 17. února 2012 | hodnocení: 6/10

Sólový debut zpěváka a-capella formace Basta, Williama Wahla, cílí na sociálně i hudebně gramotnější publikum než je tomu u jeho mateřské kapely. Zatímco písně Basty vynikají vtipnými hudebními i textovými momenty, sólová deska nabízí prostor pro zpomalení, uvolnění, rozjímání i zamyšlení. Produkce pro všechny usměvavé důchodce a emo klukoholky.

P.S.: EMI, reklama vložená ve videoklipu je vážně hloupost, ale vaše volba, váš wahl.


Felix Meyer - Erste Liebe/Letzter Tanz

Cermaque na speedu

Felix Meyer - Erste Liebe/Letzter Tanz
žánr: folk | datum vydání: 20. ledna 2012 | hodnocení: 7/10
nejvyšší postavení v německé hitparádě: 45. místo

Německý Jakub Čermák se jmenuje Felix Meyer, a kdyby chtěl Cermaque rozšířit svou posluchačskou základnu, mohl by se hlasovým projevem podobným Felixem nechat v mnoha ohledech inspirovat. Meyerovy písně jsou také naléhavé, znepokojivé a upřímné, ovšem mnohem více hýří hudebními idejemi. Tu akordeon, tam dechy, tady banjo, tam sbor. "Erste Liebe/Letzter Tanz" je již druhým albem alternativního klasika a postdebutový syndrom setřásl Meyer bravurně. Písně sesbírané z pařížských chodníků se dočkaly hned tří atmosférických videí, která s produkcí pouličního umělce plně korespondují.


Neue Deutsche Härte

Megaherz - Götterdämmerung
Megaherz - Götterdämmerung
V lednu vydaná deska mnichovské kapely je dosud nejzbytečnější nahrávkou letošního roku. Vždyť všechny ty písně jsme už tolikrát slyšeli v lepších provedeních na albech Oomph! či Rammstein. Jasně, nenávidím Bayern, ale tohle není o klubismu, tohle je o soudnosti. A tu Megaherz nemají.

Unheilig - So wie Du warst (singl)
Unheilig - So wie Du warst (singl)
Někdo může namítnout, že celá vlna Neue Deutsche Härte zní úplně stejně, a ten někdo bude mít v mnoha ohledech pravdu. Unheilig se svým novým singlem "So wie Du warst", který je předzvěstí březnové desky "Lichter der Stadt" také právě nevybočili ze zaběhlých pořádků. Jenže nač se snažit o progres, když předloňské album "Große Freiheit" se zcela identickým zvukem ovládlo německou i rakouskou hitparádu a prodalo se jej přes milion a půl výlisků.


Kettcar - Zwischen den Runden

Lžindie's not dead

Kettcar - Zwischen den Runden
žánr: indie-rock | datum vydání: 10. února 2012 | hodnocení: 7/10
nejvyšší postavení v německé hitparádě: 5. místo

Nejznámější kytarovka z Hamburku si říká Kettcar a na scéně se obejvila přesně před deseti lety. S aktuálním albem se snaží navázat na úspěch desky "Sylt", která před čtyřmi lety pokořila elitní pětku německého žebříčku prodejnosti. Mno, úplně stejnou nit si Kettcar tentokráte nenavlékl. Vyjma pilotního singlu "Im Club" a písní "Der apokalyptische Reiter und das besorgte Pferd" a "Schrilles buntes Hamburg" se energie docela vytratila. Zkrátka, z indie se na druhém albu stalo lžindie.


Max Prosa - Die Phantasie wird siegen

Německý Bob Dylan

Max Prosa - Die Phantasie wird siegen
žánr: indie | datum vydání: 27. ledna 2012 | hodnocení: 8/10
nejvyšší postavení v německé hitparádě: 20. místo

Max Prosa vyrůstal v berlínském Charlottenburgu, v sedmnácti maturoval a absolvoval dva semestry na univerzitě, kde studoval fysiku a filosofii. Ale kytara zvítězila. Přestěhoval se o pár kilometrů východněji, do Neuköllnu. Koncertoval spíše po klubovnách než po klubech a každou neděli chodil hrát do vagónů S-Bahnu. Několikrát se neúspěšně hlásil na vyhlášenou Mannheimer Popakademie. Klišé, ale trpělivost se vyplatila. Prosa tak dlouho akademii svými nahrávkami uháněl, až jej sama oslovila a nabídla mu účast na jednom ze svých projektů. A nyní nastává bod zlomu - během akademického představení objevil Maxův talent rapper Clueso. Vloni na jaře si jej následně pozval jako svého předskokana na turné k albu "An und für sich". Cluesova deska se stala bestsellerem, koncerty byly vyprodané dlouho dopředu a Prosa si totálně podmanil Cluesovo multi-subkulturní publikum. A co víc, o Maxovi si začaly špitat nejen indie-holky, ale i jejich matky. Když vloni v prosinci poprvé vystoupil při živém vysílání v televizi, jeho nesmělý projev porazil v mých očích na body i již kultovní proslov Charlie Straight. Max Prosa je nesmělý, ale léčí se. "Die Phantasie wird siegen" je taková intimní art-terapie.


Thees Uhlmann - Thees Uhlmann

Das Leben den Anderen

Thees Uhlmann - Thees Uhlmann
žánr: indie | datum vydání: 26. srpna 2011 | hodnocení: 8/10
nejvyšší postavení v německé hitparádě: 4. místo

Češi v Kristových letech poslouchají Chinaski, Němci Theese Uhlmanna. Téměř čtyřicetiletý dolnosaský patriot patří k největším objevům loňského roku. Jeho sólový eponymní debut v textech vypráví příběh o láskách a nenávistech současného Německa. Thees Uhlmann těží sympatie ze své empatie - tím, že zmiňuje své problémy, de facto poukazuje na životy druhých. V něčem se ovšem oproti davu přece jen liší, totiž ve schopnosti hudebně procestovat celý svět a sesbírat místní génia loci. Během poslechu desky tak máte pocit, že jste v Paříži i na východním pobřeží Spojených států zároveň. Ale to není jediný Uhlmannův paradox. V roce 2005 se podílel na tvorbě filmu, kde hrál jednoho ze členů fiktivní kapely. Ano, ta fiktivní kapela následně po natáčení vydala desku a koncertovala třeba na Rock am Ring či Rock im Park. Nepochybujte, že i letos na line-upech největších německých festivalů jméno Thees Uhlmann naleznete.


Okénko veteránů

DAF
DAF
Pank DAF ovlivnil několik generací a ve světle celosvětové morální i ekonomické krize je pravděpodobné, že ještě několik generací potrvá, než revolucionářská myšlenka Deutsch Amerikanische Freundschaft upadne do stínu zapomnění. Věčná škoda, že tuzemští promotéři DAF neodchytili a neoslovili, když tato legenda vloni koncertovala po východní Evropě (hrála například v Bratislavě). Musíme se tedy spokojit alespoň s únorovou výběrovou deskou, která nabízí dvacet písní, jež umí kousat stejně dobře jako v době svého vzniku.

Laibach - Wat
Laibach
Jedna z nejkontroverznějších kapel, slovinská ikona EBM, Laibach, přijede - tak jako každý rok - do Prahy. Na začátku dubna zahraje v žižkovské Akropoli. Zájem o teoreticky mrtvou kapelu v praxi - všem předpokladům navzdory - sílí. Minimálně tedy v Německu, kde se Laibach na začátku února dočkali reedice svých nejlepších alb.


Casper - XOXO

Žiletko, má lásko!

Casper - XOXO
žánr: emo-rap | datum vydání: 8. června 2011 | hodnocení: 9/10
nejvyšší postavení v německé hitparádě: 1. místo

Slovní spojení emo-rap nemá v případě Caspera obvyklý, pejorativní nádech. Na rozdíl od všech motivačních rapperů a kvazigangsterů totiž má Casper (vlastním jménem Benjamin Griffey) stále co říct. Ovšem pestrá paleta témat není jedinou devizou desky desek "XOXO" - po hudební stránce se jedná o návrat ke kořenům, k propojení hiphopových vlivů s hardcore prvky a podobný crossover si publikum vždycky najde. Téměř třicátník Casper vyrůstal v Americe a oproti jiným německým rapperům je nad věcí, což z jeho produkce činí žádané zboží. Dost bylo slov - za umělce hovoří činy a především v písni "Michael X" se Casper činí.


Tim Bendzko - Nur noch kurz die Welt retten

Poetické hudební kudrlinky

Tim Bendzko - Nur noch kurz die Welt retten
žánr: indie | datum vydání: 17. června 2011 | hodnocení: 9/10
nejvyšší postavení v německé hitparádě: 4. místo

Tim Bendzko byl anonymní student na evangelicko-teologické fakultě a fotbalista Unionu Berlin. Před dvěma lety vyhrál hudební talentovou soutěž, ve finále si zazpíval před dvaceti tisíci lidmi a krátce poté uzavřel kontrakt se Sony Music. Nutno podotknout, že vydavatelství projevilo v jeho případě nevídanou míru trpělivosti a tolerance, když se na debutovou desku čekalo téměř dva roky od podpisu smlouvy. Dnes si ale inteligentní a charismatický šestadvacetiletý písničkář - podobně jako kravaty ze Sony - vesele brouká. Bendzko vloni zvítězil s rádiovkou "Nur noch kurz die Welt retten" v klání Bundesvize (německá obdoba Eurovize) a předskakoval Eltonu Johnovi nebo Joe Cockerovi. A co více by mohl kluk z berlínského předměstí chtít? Snad aby březnový singl "Ich laufe" uspěl podobně jako ten předchozí.


Radio Berlin

Casper - XOXO
2/2012

Tim Bendzko | Casper | DAF | Frau Potz | Kettcar | Laibach | Megaherz | Felix Meyer | Max Prosa | Thees Uhlmann | Unheilig | William Wahl

Kraftklub - Mit K
1/2012

And One | Azzido Da Bass | Culcha Candela | Nina Hagen | Jazzanova | Fritz Kalkbrenner | Toni Kater | Kraftklub | Marsimoto | Jennifer Rostock | Serum 114 | Die Toten Hosen

Prinz Pi - Hallo Musik
12/2011

23 | Basta | Emika | Glasperlenspiel | Kinderzimmer Productions | PeterLicht | Prinz Pi


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Till Lindemann v "Entre Dos Tierras" zmateně putuje po Mexiku (23.01.2024 12:47)
- Video: "Sportovci lépe š...jí," zpívá Till Lindemann v klipu k songu "Sport Frei" (28.10.2023 14:00)
- Rammstein v Praze přidávají druhý koncert (18.10.2023 12:11)
- Rammstein v květnu 2024 opět obsadí Letňany (11.10.2023 11:01)
- Naživo: Metalové techno Combichrist zastínilo německé veterány Megaherz (26.09.2023 14:43)
- Američtí industriální pekelníci Combichrist zavítají do Prahy společně s Megaherz (18.09.2023 13:06)
- Nové desky 36/2023 - od The Chemical Brothers přes Olivii Rodrigo po Róisín Murphy (13.09.2023 23:45)
- Till Lindemann ohlásil nové album "Zunge". K titulní písni natočil video plné krve (12.09.2023 11:16)
- Audio: Provokatéři Laibach předělali hit "Amerika" provokatérů Rammstein. A je z toho country (18.08.2023 09:45)
- Chystá se albová pocta skupině Rammstein. Její skladby předělali Front Line Assembly, Laibach nebo The 69 Eyes (08.07.2023 15:39)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu