Nesesaditelní Mandrage a Leonard Cohen vedou české hitparády

15.02.2012 07:00 - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Po dlouhé době máme konečně opravdu úspěšný český singl. Mandrage jsou s písní "Šrouby a matice" už deset týdnů na prvním místě rádiové hitparády a zatím to na sestup nevypadá. V prodejnách i tento týden vítězí Leonard Cohen s nahrávkou "Old Ideas".
Mandrage - Moje krevní skupina
© facebook interpreta
RÁDIA - Singl "Šrouby a matice" plzeňských Mandrage se většině českých posluchačů líbí, a tak není divu, že je už deset týdnů po sobě nejrotovanější skladbou v našich rádiích. Je fakt, že se najde i část populace, která si i při pouhém zaslechnutí vlezlé melodie rve uši, ale na druhou stranu buďme rádi za úspěch české kapely. Na druhou příčku se vyhoupli Coldplay a "Paradise", kteří tak mají našlápnuto zopakovat úspěch skladby "Viva la Vida" z předchozího alba (byla čtyři týdny na prvním místě). Třetí je Rihanna (která mimochodem s kapelou vystoupila na nedělním předávání cen Grammy) se singlem "We Found Love" natočeným ve spolupráci s Calvinem Harrisem (mimochodem tomu letos vyjde nové album "Hypermobility").

A pojďme se přesunout k novinkám, kde nás čeká jedno příjemné překvapení. Tím je nasazení novinky Madonny do vyšších rotací. Za tu dobu, co píšu tyto komentáře, je to snad poprvé, kdy se v našich rádiích objevila novinka v TOP 100, tak krátce po vydání. Její singl z chystaného alba "MDNA" "Give Me All Your Luvin'" najdeme na padesátém čtvrtém místě. Šedesátá třetí je kapela Nebe se skladbou "Legosvět" natočenou v produkci Richarda Krajča z Kryštof. Pokud se vám líbí, tak vězte, že jejich debutové album nesoucí stejný název jako zmíněný singl už by mělo být během pár dnů v obchodech. A ještě jedna novinka do třetice: na sedmdesáté první pozici najdeme jeden z loňských singlů DJe Tiësta "Maximal Crazy".

Top 10 ČR - rádia:
  1. Mandrage - Šrouby a matice
  2. Coldplay - Paradise
  3. Rihanna feat. Calvin Harris - We Found Love
  4. Marlon Roudette - New Age
  5. Adele - Set Fire To The Rain
  6. Britney Spears - Criminal
  7. Bruno Mars - Marry You
  8. Christina Perri - Jar Of Hearts
  9. Tomáš Klus - Nina
  10. Flo Rida - Good Feeling

Top 100 RÁDIO 6/2012 - novinky:
54. Madonna & Nicki Minaj & M.I.A. - Give Me All Your Luvin'
63. Nebe - Legosvět
71. DJ Tiësto - Maximal Crazy
79. Lipo feat. Debbi - Ležím v tvé blízkosti
87. Train - Drive By

Leonard Cohen - Old Ideas
© facebook interpreta
PRODEJNOST - V prodejnách se sice minulý týden objevilo několik zajímavých novinek, ale žádná z nich nezaznamenala výrazný úspěch. Snad i díky tomu si pozici nejprodávanějšího alba udržel kanadský písničkář Leonard Cohen a druhou příčku zase náš písničkář Tomáš Klus. Třetí místo tentokrát mají Mandrage a jejich deska "Moje krevní skupina" - je vidět, že úspěch singlu "Šrouby a matice" se odráží i na prodejnosti alba (takhle to sice na západ od našich hranic funguje běžně, ale u nás jde spíše o výjimku).

Z novinek se nejlépe vedlo nové desce Paula McCartneyho "Kisses On The Bottom", která je na osmém místě, a americkým heavymetalistům Van Halen umístěným s albem "Different Kind Of Truth" o příčku níž. Sedmnáctá je kompilace "Cool Ice Hits 2012" plná tanečních hitů (Aqua, Pitbull, Lady Gaga nebo třeba i Jennifer Lopez). Mnohem zajímavější je určitě výběr b-stran singlů anglických Pet Shop Boys "Format" na třicáté pozici (jde vlastně o pokračování kompilace "Alternative" s tím, že tentokrát je zmapováno období 1996-2009). Poslední novince patří čtyřicáté sedmé místo a je jí v pořadí 136. díl série kompilací "Taneční liga" (i zde najdeme interprety, co jsem jmenoval výše u "Cool Ice Hits").

Top 10 - prodejnost:
  1. Leonard Cohen - Old Ideas
  2. Tomáš Klus - Racek
  3. Mandrage - Moje krevní skupina
  4. Čechomor - Místečko
  5. Lana Del Rey - Born To Die
  6. Tomáš Klus - Cesta do záhu(d)by
  7. Adele - 21
  8. new Paul McCartney - Kisses On The Bottom
  9. new Van Halen - Different Kind Of Truth
  10. Kabát - Banditi di Praga: Turné 2011 CD + DVD

TOP 50 Prodejní 6/2012 - novinky:
8. Paul McCartney - Kisses On The Bottom
9. Van Halen - Different Kind Of Truth
17. Různí - Cool Ice Hits 2012
30. Pet Shop Boys - Format
34. Karel Gott - Lásko má
47. Různí - Taneční liga 136

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 6. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY