shop.musicserver.cz
Pětadvacet nejlepších českých alb roku 2011 (25-21)

Pětadvacet nejlepších českých alb roku 2011 (25-21)

Vydáno: 24.01.2012 21:00 v sekci Publicistika - Redakce | foto: facebook interpreta

Přinášíme vám definitivní ohlédnutí redaktorů musicserveru za skončeným rokem 2011. Pětadvacet českých desek, které musíte slyšet, než začnete ve velkém plnit všechna hudební novoroční předsevzetí. Pětadvacet alb, u kterých naše uši vrněly spokojeností nejvíce. Začínáme pátou pětkou.

Pětadvacet nejlepších českých alb roku 2011
© facebook interpreta

25 - 21 | 20 - 16 | 15 - 11 | 10 - 6 | 5 - 1

25. místo: Mandrage - Moje krevní skupina


Mandrage - Moje krevní skupina
"Moje krevní skupina má skutečně všechno, co si lze od dobré nahrávky přát. Hity, progresivní zvuk, patřičnou dávku drzosti v textech, vtip, překvapivé hudební momenty."
-- Petr Balada

profil interpreta | recenze alba

Pro spoustu lidí může být umístění téhle nahrávky výsledkem smyslu pro hodně černý humor. Pravda je ovšem taková, že "Moje krevní skupina" má skutečně všechno, co si lze od dobré nahrávky přát. A to, že nepatříte k její cílové skupině, na tom nic nezmění. Hity, progresivní zvuk, patřičnou dávku drzosti v textech, vtip, překvapivé hudební momenty. Rád bych například viděl, jak se tváří puberťák rozdováděný "Mechanikem" a rozjitřený kouskem "Šrouby a matice", když ve skladbě "Psycholog" dojde na téměř jazzový duet mezi kytarou a pianem. Mejdanovou jízdu odstartovanou "Diplomatem" s textem pro potěchu všem milovníkům černého humoru završují navíc dvě velmi třaskavé nálože. Pro všechny fans "Návštěvníků" je tu skladba "CML" a především "Disco MOCKBA" - nejzábavnější domácí taneční track za dlouhou dobu. "Moje krevní skupina" dělá z Mandrage jednu z nejnadějnějších (a hudebně nejmodernějších) part domácí scény. A dokonce i bez pomoci věhlasných producentů ze zahraničí. Jak opovážlivé, že?


Mandrage - Frantiskovy lazne


24. místo: Dara Rolins - Stereo


Dara Rolins - Stereo
"Dara je ve svém žánru československou absolutní špičkou a obrovskou profesionálkou a album "Stereo" patří k tomu nejlepšímu z jejího repertoáru."
-- Tereza Vavroušková

profil interpreta | recenze alba

Dara Rolins se po čase rozhodla vyskytovat se v hudebních médiích častěji než v těch bulvárních a ukázat, že je kromě profesionální celebrity především skladatelkou a zpěvačkou. Dara je ve svém žánru československou absolutní špičkou a obrovskou profesionálkou a album "Stereo" patří k tomu nejlepšímu z jejího repertoáru. Zárukou kvality je i hostující Dan Bárta či produkce Marka Daviese z Kosheen. "Stereo" kombinuje r'n'b, hip hop, pop i funk a Dara všem stylům dodává jednotnou linku. Naprosto skvělá je skladba "You Owe Me", která nad zbytkem alba vyčnívá z řady a naznačuje cestu, kterou by se mohla na příští desce vydat. Je pravda, že Darinka pojala prezentaci alba mírně lascivně, ať už nahatým obalem či provokativním klipem k písni "Fóbia", ale přiznejme si, v jejím věku, kdo z vás to má? Pokud jste k popové princezně stále nedůvěřiví, věřte, že Dara toho zvládá mnohem víc, než koukat z titulků s nápisem "ŠOK!"


Dara Rolins - Fóbia / Doctor Love


23. místo: Tomáš Klus - Racek


Tomáš Klus - Racek
"Třetí deska Tomáše Kluse "Racek" je opět výrazná a přináší i jeho novou, zcela ojedinělou tvář. Tou je čtveřice písní pojmenovaných podle hlavních hrdinů stejnojmenné divadelní hry A. P. Čechova."
-- Dan Hájek

profil interpreta | recenze alba

"Racek" vznikal v poklidu domácího prostředí, které se občas měnilo v noční pařby s přáteli. I přesto je třetí deska Tomáše Kluse opět výrazná a přináší i jeho novou, zcela ojedinělou tvář. Tou je čtveřice písní pojmenovaných podle hlavních hrdinů stejnojmenné divadelní hry A. P. Čechova. Zde ukazuje, jak dospěl a odhaluje svou rozvahu, nadhled, pokoru a hluboké emoce. Tímto krokem u mnoha získal nejvíce plusových bodů, inspirace Ninou, Trigorinem, Treplevem a Arkadinou je uhrančivá a samotné skladby mají nepřeslechnutelný potenciál a jsou tou správnou cestou, jak třeba jít i dál. Na druhou stranu je i věren svému politickému ražení, osvětě dle vlastní optiky, v "Sibyle" zase bez zábran řeší vše ve vztahových rovnicích. Jedinou výhradou může být ona tematická neurčenost. Zajímavým nápadem jsou portréty od fanoušků v bookletu nebo fakt, že toto album vyšlo i na vinylu.


Tomáš Klus - Sibyla


To nejlepší z české tvrdé muziky podle Marka Odehnala

Modern Day Babylon – The Manipulation Theory
Loňský rok byl na tuzemské tvrdé scéně pozitivně revoluční hned v několika ohledech. Vzniklo totiž několik desek, které minimálně zvukově (Smashed Face, X-Core) a dokonce i hudebně drží krok s aktuálním děním za hranicemi. Dočkali jsme se prvního českého djentu (Modern Day Babylon), který je navíc hned respektován a uznáván i v zahraničí, stejně jako hlavně koncertně ultimátně návykového spojení dubstepu a lehčího mathcorui v podání nové ostravské formace The Truth Is Out There kolem ex-zpěváka Crashpoint Hanziho nebo moderní tvrdé matematiky v podobě konečně definitivně prorazivších brněnských geeků Corposant. Zde je velmi potěšující vidět, že světové hudební trendy už k nám nedoráží až s několikaletým zpožděním jako dřív a že i české kapely už dokáží držet prst na tepu doby. Zároveň ale svými povedenými novými deskami rozhodně nezklamali ani ostřílení crossoveroví matadoři Satisfucktion, Atari Terror nebo Dark Gamballe.

1. Modern Day Babylon - The Manipulation Theory
2. Corposant - My Hard Reborn
3. The Truth Is Out There - The Truth Is Out There
4. Satisfucktion - Penumbra
5. X-Core - Life And Stuff
6. Smashed Face - Misantropocentric
7. Kissing The Gravestone - Dangerous Voyage Of Captain Lucky Tuck Around And Back
8. Atari Terror - Part 3: Final Warning
9. Dark Gamballe - Pochyby
10. Suffocate With Your Fame - The New World Order
11. Sphere - Mutiny


22. místo: Různí - Alois Nebel (soundtrack)


Různí - Alois Nebel (soundtrack)
""Půlnoční" a "Stínohry" jsou tím nejlepším, co na domácí půdě vzniklo roku 2011, bez přehnaného nadržování - jejich atmosféra a idea berou dech a dojímají bez zbytečných cukrátek a patosu."
-- Dan Hájek

profil interpreta | recenze alba

"Alois Nebel", komiksová trilogie dvojice Jaromír 99 a Jaroslav Rudiš, se loni konečně dočkala své filmové podoby. Ten, kdo ji viděl, asi bude souhlasit, že to je unikátní projekt. Stejně dobře se povedl i hudební doprovod. Instrumentální pasáže jsou výsledkem zvukové alchymie kytary Petra Kružíka a pomocné ruky Ondřeje Ježka; včetně vložených, trefně vybraných dialogů. Mnohem více pozornosti však na svou stranu strhávají písničky, které tuto sešlost doplňují, ať už "Mimosezóna" (Priessnitz) nebo "Ruda" (Václav Koubek a Jaromír 99 & The Bombers). Nezapomenutelné se však stanou "Půlnoční" a "Stínohry", které Umakart stvořil na tělo pro Václava Neckáře a Marii Rottrovou. Vlna zájmu o "Půlnoční" byla oprávněná a doufejme, že nastartovala novou kapitolu Neckářovy hudební cesty. "Půlnoční" a "Stínohry" jsou tím nejlepším, co na domácí půdě vzniklo roku 2011, bez přehnaného nadržování - jejich atmosféra a idea berou dech a dojímají bez zbytečných cukrátek a patosu.


Václav Neckář & Umakart - Půlnoční


21. místo: Prodavač - Duchové EP


Prodavač - Duchové EP
"Jedná se o inteligentní alternativní pop, který navzdory své hitovosti zůstává ve tmě, zcela mimo pokrytí radarů mainstreamových rádií."
-- Lukáš Benda

profil interpreta | recenze alba

Prodavač je Šampón, Šampón je bývalý hlas Sporta. "Duchové" jsou EP, obsahují tři nové písně, jeden cover a jeden remix. Tolik objektivně. Nyní subjektivně - "Duchové" vystihují panelákovou generaci kluků a holek z maloměst. Je to příběh o odrostlých dětech, které ztrácely a nacházely vlastní identitu v devadesátkách a zůstaly polonalezení, poloztracení dodnes. Příběh o dětech, které zastihl internet už jako dospělé... Co se hlasového projevu týče, Šampón se nikam neposunul a diktuje stejně jako v dobách Sporta, jestli je to dobře nebo špatně, rozhodněte dle svého gusta. Z hudebního hlediska se jedná o inteligentní alternativní pop, který navzdory své hitovosti zůstává ve tmě, zcela mimo pokrytí radarů mainstreamových rádií. Přitom "Jaká je barva tvojí noci?" patří k nejlepším česky zpívaným písničkám loňského roku. Oproti Sportu Prodavačova produkce nevrství jednotlivé zvuky do neprodyšné noise koule, zvuk se tedy vyčistil. Jestli je to dobře nebo špatně, rozhodněte dle svého gusta. Ale ať již si odpovíte jakkoliv, "Duchové" zůstávají příjemným, čtvrthodinovým doprovodem na cestě do nikam. Nalezněte si k nim cestu tady.


Prodavač - Duchové EP



NÁZORY
  • dara (Feri, 24.01.2012 22:07) Reagovat

    nechcem rypat ale v nadpise je ceske alba a dara je slovenka

    • Re: dara (Evi, 24.01.2012 22:23) Reagovat

      Ono, teoreticky se to třeba mohlo jmenovat "25 nejlepších českých a slovenských alb roku 2011", ale pokud by jich tam bylo pomálu, opakovalo by se tlamování z "25 nejlepších CZ SK alb"...že proč se to rovnou nejmenuje 25 nejlepších českých. Asi nejde vyhovět všem :)

      Navíc Dara už je vyloženě československá :)

    • Re: dara (mbm, 24.01.2012 22:33) Reagovat

      Ono je to opravdu rozděleno tak, že slovenská alba jsou v žebříčku zahraničním (např. Zoči Voči). Rozdíl je však v tom, že Dara Rolins má české občanství, a proto jí účast v žebříčku českém nemůžeme upřít o)

  • ufff (jan, 24.01.2012 22:43) Reagovat

    Takže snad nejhorší z českých písničkářů klus, tupá tancovačka mandrage, rádobysexy dara a nádavkem "odborník" na tvrdou muziku, který zjevně opravdu dobrá tvrdá alba (Ravelin 7, Lyssa..) asi ani neslyšel, protože jiank by tam taky sotva mohl psát o dvě ligy horší atari. No tak jo, no. myslim ale,že na další příčky už se ani koukat nebudu...

    • Re: ufff (uffff, 30.01.2012 18:47) Reagovat

      súhlasím.....

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Tomáš Klus v klipu "Chci si tě vzít" rozdává lásku a něhu (18.02.2024 11:47)
- Fotogalerie: Václav Neckář zazpíval "Půlnoční" v Husově sboru. Podívejte se na fotky a koukněte na video (25.12.2023 16:06)
- Naživo: Tomáš Klus v Divadle Kalich spíše mluvil, než zpíval (22.12.2023 17:22)
- Hudba v tisku: Kniha "Všechny moje války" Václava Neckáře je čtivý průvodce životem legendy (19.11.2023 11:30)
- Video: Tomáš Klus a Sima Magušinová v pohádkové skladbě "Vesmír má" zpívají velmi mile o naději (09.10.2023 10:58)
- Video: Václav Neckář je "Snílek". K natáčení nové písně si pozval Letní kapelu Jaromíra Švejdíka (29.09.2023 20:09)
- Naživo: Hrady CZ na Točníku ovládli Kabát, Mirai, Kryštof a velmi teplé počasí (18.07.2023 18:27)
- Naživo: Závěr Rock For People ukázal rockového Bena Cristovao, skvělé Nothing But Thieves a samozřejmě Muse (13.06.2023 14:16)
- Festival Hrady CZ oznamuje kompletní program ve velkém stylu, na dvou pódiích zahrají Kabát, Kryštof, Mirai, Wanastowi Vjecy, No Name či Tomáš Klus (24.05.2023 14:46)
- Václav Neckář začíná jubilejní rok reedicí debutového alba (04.05.2023 13:14)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu