shop.musicserver.cz
Makrorecenze "Fenomenu" Rytmuse

Makrorecenze "Fenomenu" Rytmuse

Vydáno: 09.02.2012 09:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: facebook interpreta

Pro jedny nafoukaný hulvát, pro jiné výborný businessman, zpívající rapper, rapující (ne)zpěvák. Pro některé jen ten, co aktuálně "klátí" Daru. Rytmus. Král. Fenomén. Aspoň podle názvů svých posledních dvou desek. Na tu nejnovější, "Fenomen", jsme se zkusili podívat trochu blíž, abychom zjistili, zač je toho Rytmus.

Rytmus - Fenomen
© facebook interpreta
"Si děláš prdel, ne?" znělo udiveně redakční e-mailovou konferencí, když se Jaroslav Hrách při přípravě recenze na aktuální Rytmusovu studiovou desku "Fenomen" chystal nejvýraznější postavu slovenského hip hopu pochválil osmičkovým hodnocením. "Dát tomu 8, tak to bych věřil tak třináctileté ovci a ne redaktorovi," napsal třeba Petr Doupal, který se netají tím, že rappera uznává. Pod tlakem redakční hiphopové úderky nakonec Jarda hodnocení o bod snížil, semínko pochybností ale zůstalo zaseto. Na řadu tak přišla makrorecenze, která vyklíčila v nepochvalný výsledek. Rytmus si od nás odnáší zcela nefenomenálních a nekrálovských šestačtyřicet procent.


Petr Doupal - Ano, fenomén, ne král (6/10)
Vztah k interpretovi: Kdo ho poznal mimo YouTube, ví, že je fajn. A uznávám ho jako úspěšného moneymakera.

"Kral" bude navždy patřit k nejlepším česko-slovenským albům a i dnes zní skvěle. "Fenomen" stejné kvality nepřináší. Hned na úvod musím vysvětlit, proč si album nemůže vysloužit více než 6-7/10: pouhých 11 stop a pomalé tracky. Na "Krali" jsem srdceryvné skladby nekompromisně přeskakoval, i když v nich "hovoril iba pravdu", zde to je to samé. "Čau jak sa máš" nebo "Bez mami bez otca" se prostě nedají poslouchat, na "Nehledám" mi vadí zjevná inspirace hned ve dvou produkcích Kanyeho Westa, snad "Sám" je jediné stravitelné, každopádně též skip (aneb vše Tomi "Nuda" Popovič). A zbyde nám sedm tracků, které rozhodně kvalitou nepřevyšují singly z "Krale". Naštěstí jsou textově i produkčně zábavné, electro party pecky byly přirozený vývoj a Patrikovi sedí, producent S3RIOUS a další odvedli výbornou práci. Ale tahle lepší sedmička skladeb má jen třicet minut a to teda málokoho uspokojí. Kdyby alespoň na CD přidal "Jebe" (je aspoň na iTunes) a "Technotronic Flow", případně "Do Sce Jebat", takhle to je ale jen nadprůměrné album. Každopádně Rosaldo FTW!

Katka Guziurová - Fenomenální pozér (6/10)
Vztah k interpretovi: Víte, kluk, kterého jsem děsně milovala, Rytmuse poslouchal. K jeho hudbě mě poutají vzpomínky.

Rytmus nedělá nic jiného, než že s nadsázkou kopíruje americký styl, a dělá to moc dobře, ba co víc, dělá to nejlépe z celé česko-slovenské krajiny. Je to aktuálně jediný interpret, který u nás dělá světový pop pro masy. I když "Fenomen" nabízí pár úsměvných momentů, kdy si nejsem stoprocentně jistá mírou inteligence textu. Z mainstreamového hlediska je album pecka. Divím se, že i přes miliony zhlédnutí na YouTube a vášních, které vyvolává, se Rytmus v českých rádiích téměř nehraje. Přitom aktuální singl "Sám" má i přes zastřenou chvástavost všechny sympatické trumfy na své straně. Největší zásek jsou pro mě ale "Deti ztracenej generácie" obsahující dravý refrén a věru i dobrý text. Dobře mířený terč je i song "Bez mami bez otca", odkazující na Rytmusovo působení v show Modré z nebe. Pak jsou ale ty dobré věci vyvážené těmi plytkými, pozérskými songy bez duše ("Čau jak se máš", "Hovnám neodpovedám"). Rytmusovo rozhodnutí nezařadit na desku kontroverzní "Jebe" beru, ale proč tedy působila jako největší vábnička na "Fenomen", když se písně fans nedočkali, to mi pořád vrtá hlavou.

Radek Londin - Si zprasil! (5/10)
Vztah k interpretovi: Rytmus je pro mě Stallone domácí urban scény - dosud jsem miloval tu přímočaře propracovanou brakovost a existenciálně očistnou žánrovost!

Rytmus
© rytmuskral.cz
Je mi úplně jedno, jak moc Rytmus skutečně věří, že je trendsetterem evropských rozměrů, ale když mě o tom přesvědčuje prakticky celou desku, mozek už ho prostě není schopen přijímat ani v módu provinilého potěšení. S tímhle meta-přístupem si ještě vychutnávám kousky "Fenomen", electro-čardáš "AKM" nebo cikánsky procítěnou dojímačku "Sam" a připadám si jak při sledování zlatého fondu filmových béček - paráda! Navíc má Rytmus v rámci ubohé lokální konkurence (viz například otřesné demobeaty Bena Cristovao) velmi solidní produkci a drží se toho, co mu jde nejlépe - póz a dissování. V druhé polovině desky však světu dokazuje, že umí all kinds of music... a to hodně bolí. Při limonádovém pornu "Čau jak sa máš" (nepovedený pokus o Prince či The-Dreama?) nebo ultra-kýči "Bez mami bez otca" už tuhne úsměv i krev v žilách. Tady jsme v říši Majkla Davida, Lucky Vondráčkové a podobných titánů českého vikslajvant-popu, tedy na území lobotomizujícího toxického brainwashingu. Posluchačská ironie se zde obrací proti sobě a místo potěšení zbývá už jen provinilost.

Lukáš Boček - Proč mi ten pán nadává? (4/10)
Vztah k interpretovi: Nejdříve jsem se mu jen smál, dnes se směju méně, ale stále ho nedokážu brát vážně.

Rytmus není muzikant ani zpěvák a už vůbec není umělec. Jeho předchozí tvorba zaujala především ty méně intelektuálně zdatné, ale jeho životní příběh a čuch na spolupracovníky z něj udělaly výraznou osobu česko-slovenského pop-hopu. "Fenomen" má jednu velkou přednost a spoustu neřestí. Co se povedlo, je hudba. Výrazně elektronický taneční zvuk se producentům podařilo dotáhnout na světovou úroveň. Radost je to do té doby, než se Patrik rozhodne loudit zvuky. Jeho texty jsou klasicky přiblblé, plné macho póz. Z každého rýmu doslova odkápává vysrážený testosteron zvířecího charakteru. Rapper se vyvíjí přesně tak, jak to navrhl už Freud - mentálně se vrací k orální fázi ("Do pusinky si ho vezmi" v inteligentně pojmenované "Čau jak se máš") a nepřeslechnutelně nastupuje ta genitální ("Všechny kurvy chtěj ochutnat můj chlupatý swagg"). A když nerýmuje o sexu, pak vlastně jen v kuse nadává. Chvíli máte pocit, že nahrál desku pro své nepřátele, protože než se vůbec rozjede, pořádně urazí každého, kdo proti němu něco má. Výpovědní hodnota disku tedy nulová. A nedej bože, když Rytmus začne zpívat, v tu chvíli přichází nefalšovaný armagedon.

Jan Trávníček - Když poslech hudby bolí... (2/10)
Vztah k interpretovi: Uznávám, že dostat Nate Dogga nebo DJ Premiera na desku se nepodaří každému, ale proč na veřejnosti vystupuje jako primitiv?

Odosobníme-li se od antipatie k jeho vystupování na veřejnosti a zaměříme se jen na samotnou hudbu, máme tu čest s neskutečně prázdnou deskou. "Já, já, já, jenom já!" křičí Rytmus od začátku do konce. 20 let na scéně a ještě nenašel jiné téma než cigánský sen, kdy se střídavě buď chválí (skoro všude), nebo lituje ("Sám", "Bez mami, bez otca"). Vrcholem je vykřikování "Rytmus!" v "I Heard About". Jak se s tím má posluchač ztotožnit? Nebo jinak - co máte raději? Texty o tom, jak zpěvák dělá dobře sám sobě, nebo ty, kde vám nadává (v lepším případě) do zaostalých? Na "Fenomenu" dostanete obojí. A jestli je Patrikovi skutečně tak jedno, co si o něm kdo myslí, proč má potřebu to na každém albu ještě třikrát zopakovat? Jediným posunem od předchozího alba je slušná produkce, která je však zásluhou Popoviče a spol., proto pokud chcete album velebit za současný zvuk, směřujte slova chvály jim. Poslední písní, která si z jeho kariéry kdy zasloužila pozornost, tak zůstává "Počkaj tam na nás hore" z "Bózku". Hype + prázdnota, to je "Fenomen". Jestli máte zbytečné tři stovky, kupte si Prago Union.


Album: Rytmus - Fenomen
Průměrné hodnocení: 4,6/10
Celkový čas: 49:46
Skladby: Fenomen, AKM, Deti stratenej generácie feat. Ego, Nehladám, Hovnám neodpovedám, Sám, Noc patrí nám feat. Ego, Čau jak sa máš, I Heard About, Sloboda, Bez mami bez otca

NÁZORY
  • 3,14-cus (sss, 09.02.2012 09:47) Reagovat

    Jdete s tim pytlem plnych sracek do dele!!!!

    • Re: 3,14-cus (pan.prdelka, 09.02.2012 10:04) Reagovat

      Ale no tak, mluvte slušně, i když víme, že je to sračka, nemusíte to říkat takhle veřejně nahlas.

      Stačí si přečíst slovo Rytmus a jsme doma, nebo ne?

  • Benda? (MHOE, 09.02.2012 12:23) Reagovat

    Kde je Benda? Ten by dal jistě 10/10...

    • Re: Benda? (Lukáš Benda, 09.02.2012 17:59) Reagovat

      Haha. Naprogramovali ti novou funkci, jo? Kromě "Benda? Netřeba číst dále..." u mejch článků, už umíš i "Kde je Benda?" u článků druhých. Congr.

  • Moneymaker? (mekele, 09.02.2012 14:08) Reagovat

    Rad bych se zeptal na ten neustale proklamovany Mistruv 'moneymaking'.

    Prodej (alespon co se tyce prvnich dvou desek) byl zajimavy, ale i kdyby mel sebelepsi smlouvu, zustane mu za prsty maximalne par mega. V radiich hranost vysokou nema (v CZ prakticky nic, SK to taky nejsou zavratna cisla). Cili rocni tantiemy zanedbanetelne. (A jelikoz nebyva autorem sve hudby, je to jeste mene). K tomu urcite nejake zivaky, muze si bratru rict o (cojavim) 40kKc za vecer, maximalne tak 8-10x mesicne. Estrady nedela, firemni vecirky tez nejspis ne.

    Kde tam vidite nejaka zavratna cisla? Mne vychazi jeho prijem na (hrubym odhadem) nejakych 6 mega Kc rocne pred zdanenim. Na teto urovni se drzi (opet odhad) poslednich 4-5 let. Cili mluvime o 30 mega za ztratu identity, ztratu ksichtu a pohrdani vetsinou soudnych posluchacu?

    Dovolim si tvrdit, ze si vydelam vice poctivou praci, aniz bych musel ze sebe nadosrmrti delat idiota. Navic nemam problem se rano podivat do zrcadla a zajit si po praci mezi lidi.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Marek Ztracený míří do Wembley. Euforii fanoušků Poseidona z Wishe ale v Edenu brzdily technické nedodělky (17.06.2023 11:36)
- Naživo: "Dokážete cokoliv!" Ben Cristovao s hosty bavil O2 arenu skoro tři hodiny (02.10.2022 14:43)
- Publicistika: Český rap v roce 2021 (28.02.2022 17:45)
- Naživo: Český slavík zblízka - jak to vypadalo na místě (20.11.2021 16:40)
- Na okraj: Jak můžete pomoci muzikantům v časech covidu? Streamujte (10.11.2020 16:24)
- Rozhovory: Rytmus - Rap je jako závod (27.09.2020 09:00)
- Do kin míří dokument "Tempos" - otevřená výpověď Rytmuse o budování česko-slovenské hiphopové scény (15.08.2020 13:23)
- Recenze: Paulie Garand a DJ Wich utopili na desce "Mezi prsty" svůj potenciál (24.05.2020 12:00)
- Video: Kontrafakt se vrací. "Ideme dnu" je pecka, navíc se skvělým klipem (06.12.2019 14:08)
- Rytmus vydal singl "Pi** po***aná", první po rozchodu s Darou (Apríl!) (01.04.2018 12:34)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu