Horečka Kylie Minogue na bodu mrazu

01.10.2001 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Nové album Kylie Minogue "Fever" bude mít pravděpodobně velký úspěch, protože mu cestu ušlapává superúspěšný singl "Can't Get You Out Of My Head". To však nic nemění na tom, že i když je deska mnohem lepší, než většina soudobé popové produkce, minulému albu "Light Years" se zdaleka nevyrovná.
6/10

Kylie Minogue - Fever

Celkový čas: 43:51
Vydavatel: Monitor-EMI
Jsem asi jeden z mála recenzentů, kteří pochválili minulé album Kylie Minogue "Light Years" (recenzi najdete tady). Kromě toho, že znamenalo její návrat do popových vod, přineslo také obrovský úspěch, několik velkých hitů a opětovné navýšení fanouškovské základny. Ne že by tyhle věci mohly ovlivnit můj úsudek, ale dodnes považuji tuto desku za jednu z nejlepších popových nahrávek minulého roku, a proto jsem se na novinku opravdu těšil. Už pilotní singl "Can't Get You Out Of My Head" sliboval hodně - když člověk slyší tuto tvrději znějící skladbu s jednoduchou basovou linkou a výrazným refrénem, nemohl se ubránit pocitu, že bývalá spajska Victoria Beckham, která s ní v britské hitparádě bojovala se svým unyle znějícím singlem "Not Such An Innocent Girl" (a samozřejmě prohrála), je naprosto jiná liga. Kylie má vůbec díky této skladbě našlápnuto k největšímu úspěchu ve své kariéře, protože pouze během prvních dvou týdnů v australských obchodech byl singl jejím nejprodávanějším za celou kariéru a podobně si pravděpodobně povede i v Británii a zbytku Evropy. Inu singl je úžasný, ale co celá deska? Znáte to, když se na něco těšíte...

Snad za to může nepřítomnost skladatelských talentů Robbieho Williamse a jeho věrného souputníka Guye Chamberse, kteří na minulém albu přispěli třemi nejsilnějšími písněmi, snad uspěchanost, kdy byla novinka nahrána za krátkou dobu a nebyl čas napsat více písniček, snad jsem se na "Light Years" příliš namlsal v tom smyslu, že každá písnička byla naprosto jiná. Každopádně z přímého srovnání vychází "Fever" hůř. Skalní fanoušky určitě nezklame, ale mě bohužel částečně ano. Zmíněná různorodost minulé nahrávky zde totiž není - všechny skladby zní velmi podobně a návrat do dob, kdy byla Kylie v područí Stocka, Aitkena a Watermana je mnohem více znát. Většina písniček se nese v duchu disca, překvapení se nedočkáte.

V porovnání s tím, co produkují současné chlapecké a dívčí skupiny, je ale Kylie hodně nad věcí a svá, už dávno není jen loutkou v rukách producentů, ale sebevědomá žena, která ví, co chce a jak toho dosáhnout. Snad proto nahrála ještě přístupnější album, než bylo "Light Years". Ale i na "Fever" samozřejmě najdete výborné písničky. Kromě již zmíněného pilotního singlu mezi ně patří třeba "Love At First Sight", titulní zvukově nejzajímavější "Fever", "Love Affair" nebo "Come Into My World". Vyloženě špatně dopadla poslední skladba desky "Burning Up", která jako jediná ze zvuku uhnula více k soudobé taneční hudbě, ale nakonec vyznívá nudně a zbytečně. Za zmínku určitě také stojí, že album neobsahuje žádnou baladu, s Kylie holt musíte tančit jen rychle, ploužáky se nekonají.

Nové album Kylie Minogue je pro mě docela zklamáním. Čekal jsem desku plnou skvělých popových hitů a místo toho na mě vybafly jen lehce nadprůměrné popové písničky, které povětšinou minulé nahrávce sahají maximálně do pasu. Ne že by to byla špatná deska, v kontextu soudobého popu je stále hodně dobrá, ale mohla být lepší. Mnohem lepší. A jeden úžasný singl to bohužel nezachrání.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY