Nové desky pro 1.-3. týden

15.01.2012 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Do této doby hudební vydavatelství prakticky nic nenabídla, a tak vám první letošní novinky představujeme až nyní. Tou hlavní bude druhá deska The Little Willies, mimo hranice UK zamíří Ed Sheeran, s francouzskou alternativou se přihlásí Charlotte Gainsbourg a náročnější posluchači ocení Kronos Quartet.
Pokud se v pondělí 16. ledna vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

The Little Willies - For The Good Times (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: country

The Little Willies - For The Good Times
Pět let museli fanoušci country čekat na to, zda bude mít projekt The Little Willies nějaké pokračování, tedy zda se opět sejdou Norah Jones, basista Lee Alexander, kytarista Jim Campilongo, zpěvák a kytarista Richard Julian a bubeník Dan Rieser. Nakonec se tak stalo a výsledkem je druhé album s názvem "For The Good Times", které částečně naznačuje, že koncept postavený na úpravách starých country songů zůstal stejný. Nahrávka totiž dostala jméno po někdejším hitu Krise Kristoffersona a vedle ní uslyšíte ještě předělávky písniček Johnnyho Cashe, Dolly Parton, Loretty Lynn, Willieho Nelsona a dalších. Výjimkou je skladba "Tommy Rockwood", kterou složil Jim Campilongo. Krátké představení alba najdete v podobě osmiminutového videa na stránkách formace.


Ed Sheeran - + (Supraphon/Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: indie folk / soul folk

Ed Sheeran - +
Jedním z největších britských objevů loňského roku je folk-soulový písničkář Ed Sheeran. Jeho první tři singly bodovaly v Top 5 britské hitparády a ještě úspěšnější bylo debutové album poněkud zvláštně nazvané pouze matematickým symbolem "+". To dobylo po několika týdnech od svého vydání i samotný vrchol žebříčku, což byl dostatečný impuls, aby vyšlo i jinde v Evropě. Čeká na vás celkem tucet skladeb včetně jednoho skrytého bonusu. Všechny nesou v kolonce autora samotného Sheerana, ke kterému se místy přidal i producent desky Jake Gosling. Toho občas doplnil také americký hiphopový producent No I.D.. Ukázky všech písniček si poslechnete na webu zpěváka, kde ale například uvidíte i videoklip k třetímu singlu "Lego House", v němž si zahrál Rupert Grint, tedy Ron z "Harryho Pottera".


Charlotte Gainsbourg - Stage Whisper (Supraphon/Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: alternativní hudba / elektronika

Charlotte Gainsbourg - Stage Whisper
Francouzská herečka a zpěvačka Charlotte Gainsbourg se prakticky přesně po dvou letech od vydání alba "IRM" přihlásila s novinkou "Stage Whisper". CD mělo původně vyjít v listopadu, nakonec ale vyšlo v půli prosince a k nám se dostává ještě s mírným zpožděním. Přinese hned dva disky, kde na prvním je novinkové album a na druhém jedenáct písniček v koncertním podání. Novinková část nabídne hned osm nových skladeb, na kterých se podíleli Beck, frontman irské kapely Villagers Conor O’Brien, nebo zpěvák Charlie Fink z Noah And The Whale. První ochutnávkou je singl "Terrible Angels", který jsme vám představili již před časem.


Tip týdne

Kronos Quartet - Music Of Vladimir Martynov (Supraphon/Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: současná klasická hudba

Kronos Quartet - Music Of Vladimir Martynov
Příští rok oslaví americký smyčcový Kronos Quartet úctyhodných čtyřicet let působení na hudební scéně. Jejich přínos hudbě minulý rok navíc ocenila i Švédská královská hudební akademie prestižní Polar Music Prize. Nyní Kronos Quartet vydávají nové album, jehož název "Music Of Vladimir Martynov" jasně odhaluje autora hudby, kterou na novince interpretují. Na albu tak najdete čtyři kompozice předního současného ruského skladatele Vladimira Martynova. Při nahrávání navíc s kvartetem spolupracoval i jeho někdejší člen cellista Joan Jeanrenaud. Jak zní celá kolekce, zjistíte na oficiálních stránkách uskupení.


Mando Diao - Greatest Hits Volume 1 (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: indie rock

Mando Diao - Greatest Hits Volume 1
Švédská alternativní formace Mando Diao se asi s novou deskou hned tak o slovo nepřihlásí, zato má pro své fanoušky dáreček v podobě velkého výběru. Tedy přesněji řečeno jeho část: "Greatest Hits Volume 1" totiž obsahuje všechny velké hity formace od "Down In The Past" ke "Gloria". Pokud zainvestujete do rozšířené edice obohacené o DVD, dostane se vám navíc do rukou kromě desky s dvaadvaceti skladbami také DVD s osmnácti videoklipy a dříve nevydaným záznamem koncertního vystoupení. Některé z vybraných songů si už teď můžete poslechnout na MySpace.com kapely.


Různí - Like Crazy (soundtrack) (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / indie / electro

Různí - Like Crazy
Milovníci filmové hudby a současně vyznavači romantických dramat jistě znají snímek "Like Crazy". Teď budou mít možnost si povedený soundtrack vychutnat plnými doušky. "Like Crazy - The Score" má z větší části na svědomí Dustin O’Halloran. Kromě něj ale na CD najdete také dílka od Paula Simona, M83 či kanadské formace Stars. Ze zástupců elektronické scény přispěl Jimmy Tamborello, známý také ze skupiny The Postal Service. Než si disk pořídíte, poslechněte si některé písně na stránkách music.aol.ca.


Martina McBride - Hits And More (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: country / pop

Martina McBride - Hits And More
Více než deset let uplynulo od vydání posledního a zároveň prvního oficiálního výběru Martiny McBride, a tak není divu, že se tato countryová diva rozhodla podruhé rekapitulovat. Kompilaci nazvala "Hits And More" a shrnula na ni svoji kariéru od druhého alba "The Way That I Am" až k desátému "Shine". Zástupce posledního "Eleven" překvapivě chybí. Sedmnáct hitů a starších písniček doplnily také dvě novinky "Surrender" a "Straight To The Bone" a raritní "Being Myself", která vyšla pouze na limitované edici EP "Martina On Target". Ukázky všech skladeb najdete v internetovém obchodě Amazon.com.


Různí - The Muppets (soundtrack) (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop

Různí - The Muppets
Rodinná komedie "The Muppets" ("Mupeti"), navazující na dva celovečerní a dva televizní filmy, se divákům představila už loni a příslušný soundtrack se ven dostal téměř paralelně. Na pulty našich obchodů míří ale až teď. Čtyři písně má na svědomí Bret McKenzie z novozélandského dua vtipálků Flight Of The Conchords a jako hosty v nich uslyšíte hvězdy jako Feist, Joannu Newsom nebo Nathana Pacheco. Kromě toho dohlédl také na celkovou vizáž soundtracku. V tracklistu mají své místo i Jeannie Lurie, Aris Archontis a Chen Neeman, kteří dali dohromady další z originálních songů snímku. Úplným vrcholem jsou předělávky "Smells Like Teen Spirit" od Nirvany nebo "Forget You" Cee Lo Greena. A nebyl by to ten správný soundtrack k chlupatým příšerkám, kdyby v něm chyběla klasika "Rainbow Connection". Že vás soundtrack minimálně pobaví, se přesvědčte v traileru na YouTube.com kanálu Walta Disneyho.


Dále vychází:

Fritz Kreisler - Liebesfreud-Liebesleid (Universal)
John Lydon - Psycho's Path (EMI)
Kalman - Die Csardasfurstin (EMI)
Kienzl - Evangelimann/Donath,Jerusalem (EMI)
Lights Of Euphoria - Subjection (H'art)
Mozart - Gran Partita&Serenade Nr.11 (EMI)
P.I.L. - Compact Disc (EMI)
P.I.L. - Flowers Of Romance (EMI)
P.I.L. - Greatest Hits So Far (EMI)
P.I.L. - Happy? (EMI)
P.I.L. - Live In Tokyo (EMI)
P.I.L. - Paris In The Spring (EMI)
P.I.L. - Public Image (EMI)
P.I.L. - That What Is Not (EMI)
P.I.L. - This Is What You Want (EMI)
Různí - The Muppets /Ee (soundtrack) (EMI)
Vivaldi - Reflections / Ferhan&Onder (EMI)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY