shop.musicserver.cz

Odhodlanost a svoboda

Vydáno: 12.01.2012 16:15 v sekci Recenze - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Cirkus Cermaque přináší svou osobitou hudbou svěží a opravdový pohled na svět. Obohacuje své posluchače a pomáhá, "aby nám nezbyl ze sametu výprodej outfitu v outletu a dlouhý noci na netu. Abychom neměli ke čtení jen letáčky z Penny marketů. Nebo abychom neuvízli v životu jak v aspiku." A dělá to velmi dobře.

7/10

Cirkus Cermaque - Divozemí

Vydáno: 22.10.2011
Celkový čas: 68:18

Skladby: Čtvrtý máj, Stříbský mlýn, Krkavec, Kobylka, Měsíc a voda, Palach, Lorca, Vodka, U stínu Marie panny, Holubí modlitba, Ptáče, Svátek hudby, Divozemí, Pasáček Hlaváček, Portská, Znamení fénixe, Waltz

Vydavatel: Indies Scope Records

"Poběžím proti větru / a jako hltá se sníh / spolykám hrstě květů / ať mě máj zadusí! zpívá svým nezávislým, přidrzlým a nespoutaným projevem v úvodní skladbě "Čtvrtý máj" teplický básník a písničkář Jakub Čermák a vy hned běžíte s ním. Cirkus Cermaque a zvlášť Čermák jako zpěvák dokáže rychle vtáhnout do děje, udělat si z posluchače svého kumpána a prožívat s ním jeho romantické příběhy a touhy.

"Divozemí" je už čtvrté Čermákovo album, které v posledních čtyřech letech složil. Je to ale první nahrávka kapely, která se kolem něj v Brně vytvořila. Písničky jsou tedy dostatečně odzkoušené, mají svůj tvar z koncertů, sedly si. A výsledkem je velmi naléhavá zpověď básníka, jehož charisma a svobodný projev ostatní muzikanti z kapely intuitivně a přirozeně svými nástroji podporují.

Jakub Čermák představuje Cirkus Cermaque

V Cirkusu se sešly dost rozdílné a výrazné osobnosti, a každý tak do tvořivého procesu přispívá po svém. Třeba klávesistka Rybička je skvělý systematik a její nastokrát přeškrtávané poznámky udržují jakžtakž nějakou kontinuitu a paměť jednotlivých písní a jejich verzí. Kaia Mach (klarinet, pikola, kytara) je živel, který nachystanou melodií většinou zapomene nebo zahodí a přijde se svou vlastní, poloimprovizovanou a začasto ještě lepší verzí. Ivan Paisrt (basa, kontrabas) je obrovský hudební talent z Vansdorfu, který (bohužel pro nás) jednou nohou žije v Německu, tedy dost daleko na to, aby s náma moh' zkoušet a pravidelnějš koncertovat, ale basové linky a melodie, které na "Divozemí" víceméně z fleku vymyslel, otevírají album ještě do úplně jiných, bohatších krajin a úrovní.

Cirkus Cermaque jakoby nebyli dnešní, působí jak kočovníci z minulého, možná předminulého století, díky poetice svých textů, romantice a odhodlanosti, která se v jejich písních zrcadlí. Zároveň i díky nástrojovému obsazení a také náladě, co z jejich hudby tryská a celým dlouhým (skoro sedmdesátiminutovým) albem nás provází. Muzikanti ale také působí, jako by byli befulci českých písničkářů. A v první linii, bez taktizování a napřímo pro ně připravovali a vybojovávali půdu pro jejich následující tvorbu. To vše zeměpisně někdy mezi Ruskem a Francií, s kombinací vášně obou těchto národů.

"Divozemí" je vskutku vydařeným albem s ohromnou duší. Duší, která tolik chybí třeba deskám kapely Zrní. A díky své emociální rovině téměř funguje na své celé rozsáhlé ploše. Kdyby se však skupina dokázala probrat svou tvorbou a vybrat písně tak, abychom se dostali na rozsah klasického vinylu, byla by tu před námi deska ještě o poznání silnější. Takto bohužel i nehraná nespoutanost občas působí trochu znaveně.


NÁZORY
  • zrní voní! (cermaque, 13.01.2012 11:55) Reagovat

    moc doporučuju poslední album Zrní: "Hrdina počítačový hry jde do světa" - ta má nejen, obrovskou náladu a duši, ale i velmi aktuální sdělení k současnýmu světu - a v surový romantice si tu rozhodně nijak nezadáme... jinak ovšem děkujem za povzbudivý čtení! jč

  • tleskám (Tomáš, 13.01.2012 13:21) Reagovat

    Čermák je bezpochyby textařský talent, který mi strašně evokuje Kryla. Jelikož to tady, koukám, čte, tak bych ho moc poprosil, aby nahrál Vodku i v unplugged verzi, jak ji hraje na koncertech. Ty aranže u této písně mi vůbec nesedí a myslím, že jen tak se španělkou má daleko větší sílu. A ten text je prostě skvělej, konečně zajímavej autor, který neklouzá po povrchu a klišé.

  • Proč? (Tomáš, 13.01.2012 16:44) Reagovat

    Souhlasím s panem "redaktorem", že deska Cirkusu je dobrá a recenze je pěkná, ale proč si proboha bere do pera kapelu Zrní? Jestliže jste, pane redaktore, profesionál, tak používejte alespoň aktuální informace. Protože používat odkaz na dva roky starou desku je přinejmenším amatérské. 27.1. máte možnost shlédnout koncert Zrní v Malostranské besedě.

    • Re: Proč? (Honza Průša (autor), 13.01.2012 17:04) Reagovat

      Proč Zrní? Protože jsou si s CC poměrně blízko, ale CC jsou dle mého (pravda subjektivního ale tak je to u recenze vždy) názoru o třídu jinde.

      Neodkazuju se k "Voní", ale ke kapele jako takové. Slyšel jsem samozřejmě i celého Hrdinu počítačové hry ... , oproti Voní je tam znát velký posun a třeba Jabloně je fakt povedená píseň. Nicméně podle mne i tak celé desce chybí to, co nazývám duše a čím Divozemí přetéká.

      A to neporovnávám skromnost CC a neuvěřitelnou podbízivost Zrní.

  • Proč? (S., 13.01.2012 20:29) Reagovat

    S názorem na CD naprosto souhlasím, snad s jedinou výhradou, že mi vůbec přehnaně dlouhé nepřipadá. Čemu ale nerozumím ani za mák, je to stavění do protikladu Cirkusu Cermaque a kapely Zrní. Pokud vím, tak mezi nimi panuje víc něž v hudební branži obvyklé přátelství. Poetika Zrní (nebo tedy Jana Ungera) je jiná, ale že by byla bezduchá...může říct jenom ten, kdo je asi naladěn na naprosto jinou frekvenci.

    Aha! Jakub píše totéž :-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Kapela Zrní v Praze odehrála intimní dvoják (24.03.2024 17:00)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (15-11) (25.01.2024 21:00)
- Video: Frontman Zrní Honza Unger nás v klipu "Satelity" vezme k sobě domů, za štěstím (23.11.2023 07:59)
- Video: Klip "Mí zlatí roboti" od Zrní je experimentální, barevnou, rozskákanou divočinou (12.09.2023 10:12)
- Fotogalerie: Ostravské Colours se opět rozzářily všemi barvami (20.07.2023 16:16)
- Naživo: Páteční Metronome Prague se dal do pohybu (nejen větrného) (24.06.2023 16:25)
- Fotogalerie: Metronome Prague pokračoval se Zaz, Editors, Janou Kirschner, Zrním a dalšími (24.06.2023 11:30)
- Rozhovory: Zrní - K lidem to musí doletět snadno (16.04.2023 09:00)
- Recenze: Skupina Zrní má novou desku "Široko daleko". A ta deska je fantastická (20.02.2023 16:00)
- Video: Zrní v novém klipu jezdí v dodávce na oběžné "Dráze" (19.02.2023 08:36)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu