Michal Horáček se písní rozloučil s Václavem Havlem

19.12.2011 23:15 - Tereza Vavroušková | foto: facebook interpreta

Pět šansoniérek se v nedělní podvečer sešlo, aby zazpívaly písně z repertoáru textaře Michala Horáčka. Došlo nejen na "Ohrožený druh", ale i na "Strážce plamene" či "Kudykama". Horáček se také důstojně rozloučil s Václavem Havlem, věnoval mu píseň "Sebastián".

Live: Michal Horáček: Ohrožený druh

místo: Švandovo divadlo, Praha
datum: 18. prosince 2011
účinkující: Tereza Nekudová, Naďa Válová, Hana Robinson, Lenka Nová, Věra Nerušilová, František Segrado, Jan Sklenář

Michal Horáček: Ohrožený druh, Švandovo divadlo, Praha, 18.12.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Večer zahájila i zakončila Věra Nerušilová, majitelka nejhlubšího altu u nás (a možná na světě), v kavárensko-koncertním prostředí pódia Švandova divadla. Michal Horáček postupně jednotlivé zpěvačky představil s příběhem, jak a kde je potkal. Jednu potkal na ulici, cédéčko druhé mu zase bratr zpěvačky vnutil do auta, další zpěvačku objevil v pěvecké soutěži. Ušil tak na sebe bič, jelikož mu teď jistě cédéčka do auta bude s vidinou hvězdné kariéry strkat kdekdo. Textař však vybíral obezřetně a vybral opravdovou špičku. Když Lenka Nová s Naďou Válovou spustí "Když ten chlap se na mě dívá" nebo Tereza Nekudová zazpívá náročnou "Sněžnou sovu", přesně pochopíte, proč si Horáček vybral zrovna tyto dámy.

Michal Horáček: Ohrožený druh, Švandovo divadlo, Praha, 18.12.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Došlo i na důstojné rozloučení s Václavem Havlem, kterému byla věnována píseň "Sebastián" v podání Jana Sklenáře. Toho jste mohli vidět mimo jiné v lyrikálu "Kudykam". Autorem skladby je Michael Kocáb, jehož dcera Natálie na CD "Ohrožený druh" nazpívala píseň "Tramtárie".

K odlehčení situace si Horáček vytáhl z publika nic netušícího Jana Maxiána a "donutil" ho zazpívat "Havrany na sněhu" z "Kudykama". Honza Maxián se "naštval", že má jeden den volna, konečně vezme přítelkyni ven a zase skončí jako účinkující, navíc zadarmo. Kudykamovo sólo však zvládl perfektně, všechny fanynky Nightwork by si měly povinně poslechnout Honzovy opravdové muzikantské schopnosti.

Michal Horáček: Ohrožený druh, Švandovo divadlo, Praha, 18.12.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
V podání Františka Segrada došlo i na "Strážce plamene", Hana Robinson představila píseň ze svého nového alba a tečkou na závěr byla titulní píseň "Ohrožený druh" v podání Věry Nerušilové. Po vytleskání představil Michal Horáček svůj budoucí projekt s názvem "Český kalendář", který bude tvořen dvanácti vystoupeními opět ve Švandově divadle, s repertoárem zhudebněných villonských balad. Autory hudby vybíral textař celý rok na svých webových stránkách, jak uvedl v lednovém rozhovoru pro musicserver.cz, a každé představení bude věnováno jednomu měsíci v roce.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY