shop.musicserver.cz
Lenka Dusilová, Beata Hlavenková a Tin Soldiers, Justin Lavash, Divadlo Archa, 18.12.2011

Famózní barová romantika Lenky Dusilové

Vydáno: 19.12.2011 22:29 v sekci Naživo - Kristina Bílá | foto: facebook interpreta

Nastal sice vánoční čas klidu a odpočinku, ale Lenka Dusilová nezahálí. Před týdnem vydala svou čtvrtou studiovku "Baromantika", kterou se vzápětí rozhodla i pokřtít - skromně a jednoduše, jak je jejím zvykem. Zážitek to byl i přesto vskutku velkolepý.

Live: Lenka Dusilová, Beata Hlavenková a Tin Soldiers

support: Justin Lavash
místo: Divadlo Archa, Praha
datum: 18. prosince 2011

Lenka Dusilová, Divadlo Archa, Praha, 2.3.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Vzhledem ke smutné nedělní události nemohl večer začít jinak než vystoupením ředitele Divadla Archa, který spolu s publikem uctil památku Václava Havla minutou ticha. Na bývalého prezidenta však nezapomněla ani samotná Lenka Dusilová. V průběhu svého setu mu totiž věnovala duet s písničkářem Justinem Lavashem, jenž jí zároveň i předskakoval. Tento vlasatý vousáč naservíroval plně obsazenému sálu čtyři velice komorní skladby, které přesně zapadly do klidného kontextu večera. Jeho sytý hlas gradoval v těch správných momentech a ke své akustické kytaře jakoby přirostl. Justinovo brnkání si dokážu představit i v omamném prostředí vinárny, kde slastně popíjíte bílé a se zvyšujícím se počtem skleniček si začínáte všímat, jak ten člověk vlastně krásně hraje.

Žádné zbytečné čekání - konečně! Lenka Dusilová nastoupila se svým ansámblem hned poté, co v zákulisí zmizela poslední Justinova kudrlina. Žádné pompézní kulisy ani jiné efekty. Lenka vsadila na jednoduchost, takže pódiu kralovalo akorát sedm hudebních nástrojů. Dominantně působila zejména harfa, statná basa a klavír. Dusilová se v nenápadném černém oblečku usadila na židli a bez jediného slova spustila se svou kapelou první píseň. A už po ní mohlo být všem v divadle jasné, že tohle nebude obyčejné vystoupení. "Baromantika" evidentně taky není obyčejné album. Svou originalitou může soupeřit například s repertoárem Vladivojny La Chia.

Lenka Dusilová, Divadlo Archa, Praha, 2.3.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Už je tomu opravdu dávno, co Dusilová zpívala v Puse po boku Davida Kollera. S každou další vlastní plackou si postupně budovala vlastní nedotknutelný styl. A každým rokem také její hudba sahá do vyšších a vyšších dimenzí. Jsou to ale právě ony nejnovější kousky z "Baromantiky", které jednoznačně vévodí její dosavadní tvorbě. Troufám si ale říci, že nahrávka nebude znít z jakékoliv hi-fi soupravy natolik úchvatně jako naživo v pražském divadle. Do křehkých linek se tu a tam vkrádal agresivní buben, výkřik či lehký elektronický podkres. Zvuk klavíru, za nímž seděla Beata Hlavenková, se zase vracel ze zvuků bouřícího moře do vln poklidného rybníčku a to vše skvěle podtrhovala temná basová kytara. Diváci nedokázali skrýt svůj obdiv, a kdyby už bývali neseděli, určitě by si úžasem kecli na zadek. Takovou silnou atmosféru z CD nosiče zkrátka nenasajete.

Také stojí za to vidět autorku těchto skladeb naživo. Ten večer působila hodně nesměle, jako by jí komunikace s publikem působila nefalšovaná muka, což ale ve finále vyznělo nesmírně sympaticky ne-li přímo roztomile. Jakmile se však Lenka ponořila do strun své kytary, změnila se před očima všech v uhrančivou a sebevědomou osobu. Někdo se kdysi v jedné z místních diskuzí vyjádřil, že Lenka Dusilová není vůbec dobrá zpěvačka. Měl pravdu. Ona je totiž vynikající zpěvačka! Ve výškách si byla sama sebou naprosto jistá a s hlasem si pohrávala lehce jako malé dítě s hračkou. Půl večera strávila Dusilka na kolenou, aby mohla ovládat syntetizátory. Jak se zdálo, občas s nimi měla problémy. "Mně přijde, že jsem snad zvučila v úplně jiném sále," kroutila hlavou, zatímco se hrabala v kabelech.

Lenka Dusilová, Divadlo Archa, Praha, 2.3.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Křest se nesl v zaběhnutých kolejích. "Baromantiku" zkropilo na přeplněném pódiu tradičně šampaňské a celá crew okolo desky si slavnostně připila. Celý večer se náramně hodil k pochmurné atmosféře končícího víkendu. "Úplná fantazie!" vydechl po rozsvícení sálu místní fanoušek. Co na tom, že byla basa (ne ta kytarová) lehce přeboosterovaná a několik lidí muselo stát. Lenka Dusilová odehrála jedním slovem dokonalý koncert. Budoucí "hvězdy", učte se, prosím, od ní!

Pozn.: Fotografie pocházejí z loňského koncertu v Divadle Archa.

NÁZORY
  • Dokonale? Originalni? Vyborne urcite! (Alfred, 19.12.2011 23:17) Reagovat

    Dokonale to vcera nebylo vubec - spatne nazvucene, kapele to drzelo pohromade az behem pridavku, koncertu chybel vyvoj a vrchol.
    Originalni Baromantika take neni - je to "jen" Dusilenka v experimentalni poloze sveho folk-rocku. Kdyz originalita, tak Eternal Seekers.
    Koncert ale bezpochyby vyborny byl - jeji hudba ma silu a zaroven niternost, je to zivel, ktery nenici, ale naplnuje. Tesim se na priste!

    • Re: Dokonale? Originalni? Vyborne urcite! (Radek, 20.12.2011 13:27) Reagovat

      O tom zvuku bych měl taky trochu pochybnosti. Myslím si, že i Lenka svými slovy "Mně přijde, že jsem snad zvučila v úplně jiném sále," spíš poukazovala na činnost zvukařů večera, než své efekty. S tím dodatkem autorky článku o přeboostrování baskytary bych asi trochu polemizoval. Mně třeba výraznější kontrabas při skladbě Brother docela scházel, takže asi přebuzený nebyl... Možná v jiném okamžiku.... Baromantika je pro mě hodně aranžersky barevná hudba, s kombinací elektroniky a klasických akustických nástrojů, která bude vždy naživo obtížně vystihnutelná. Věřím, ale že příště se povede ještě lépe a ansámbl bude jen zrát. Koncert se mi přesto velmi líbil a moc se těším na další silný zážitek!

      • Re: Dokonale? Originalni? Vyborne urcite! (Radek, 20.12.2011 13:35) Reagovat

        ...opravuji se, chtěl jsem napsat ... o přeboostrování basy (ne kytarové) ;)

  • Prosím o opravu! (Miloš, 19.12.2011 23:31) Reagovat

    Poopravil bych jednu věc. Dusilenka nestrávila půl večera na kolenou z důvodu zvučení, ale ovládala své syntetizátory, aby mohla nahrávat svůj hlas a vzápětí ho pouštět jako vícehlas. (přesný název těch věciček neznám, ale je to zkrátka tak). Dělá to na každém koncertu :-)

  • Nádhera (Petan, 20.12.2011 11:21) Reagovat

    Já sedel v poslední řadě a tam byl zvuk výborný. Když byla Lenka na zemi tak jsme ji ale holt nevideli. Nemohla by ty mašinky mít třeba na nějakém stolečku?
    Jinak to ale byla opravdu nádhera. Tak čistý a krásný hlas jsem dlouho neslyšel, písničky bomba, úžasná atmosfera. Lenka je skvělá zpěvačka i hudebnice a jsem moc rád, že ji tady máme a že dělá věci takjak dělá. Respekt!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Na okraj: Ceny Anděl se chtějí přiblížit mladým, u akademiků ale vítězí hlavně stálice (31.03.2024 20:46)
- David Koller má před sebou poslední část turné k albu "LP XXIII", které má dvě nominace na Anděla. Láká na něj novým živým videem (17.03.2024 08:17)
- Naživo: Thom Artway pokřtil album "Trhám mraky", kmotrou byla Beata Hlavenková (15.03.2024 17:45)
- David Koller odchází z Lucie, kapela chce pokračovat i bez něj (05.02.2024 09:14)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Video: Lenka Dusilová se v krásném singlu "Maria" vrací k hravému písničkářství (04.11.2023 09:00)
- Video: David Koller je "Za hranou"... a ve vlaku (08.10.2023 09:30)
- Festival Space X představí Davida Boultera z Tindersticks i nové projekty Davida Kollara s Arve Henriksenem či Beaty Hlavenkové s HRTL (11.09.2023 09:46)
- Naživo: Nohavica uchvátil Benátskou! v dešti, Střihavka se "Zemí vzdálenou" zklamal (31.07.2023 16:33)
- Video: David Koller v akčním klipu "My jsme se chtěli" ukazuje, kdo je u něj doma kapitán (02.07.2023 14:19)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Kabát Adele AC/DC Sia U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu