shop.musicserver.cz
FDK - Každý z nás má v sobě depku a beznaděj

FDK - Každý z nás má v sobě depku a beznaděj

Vydáno: 11.04.2012 10:15 v sekci Rozhovory - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

Že se náš rozhovor odehrával v nejspodnějších a špinavých útrobách klubu Chapeau Rouge - tehdy v rekonstrukci -, nemohlo být v případě FDK příznačnější. Přesto tihle postmetalisté působili mnohem přístupněji než o chvíli dřív naživo na pódiu. Kromě depky a hledání naděje tak přišla řeč i na prcání mrkve.

FDK
© fdkband.com
Využiju toho, že jste právě dohráli koncert, a zeptám se po vzoru sportovních redaktorů - jak se právě teď cítíte?

Cholda: Píská nám v uších.

Ptám se proto, jelikož mi přijde, že se na začátku každého koncertu zavřete do svého vlastního světa a v něm zůstanete až do konce.

Vanja: Jo, to máš asi pravdu. Naše muzika je poměrně dost introvertní, není to žádné divadlo, nic ve smyslu: "Hej, lidi, jste tady?" Hodně taky záleží na publiku, jak rychle se naladí a jak rychle se vytvoří odpovídající atmosféra.

S ohledem na koncert v Crossu na podzim 2009 by mě zajímalo, jestli jste si dneska hlídali peníze.

Vanja: Myslíš, jak nám tam ukradli kasu?
Cholda: Kde je vlastně kasa?
Vanja: Jo, snažíme se.
Cholda: Kde je ta kasa? (směje se)
Babb: Myslím, že tady by se to nestalo. Tehdy šlo o kombinaci Crossu a volného vstupu.
Vanja: Podle mě to ukradl někdo, kdo tam vůbec nepřišel na koncert. Stalo se to během našeho setu, kdy u našeho merche stál kluk z druhé kapely. Zrovna se s někým bavil, nedával bacha...
Babb: Naštěstí to turné teprve začínalo, takže těch peněz tam nebylo až tak moc. Horší bylo, že nám ukradli i papírek s adresama lidí, kteří si tam předobjednali novou desku.

FDK...

FDK
…už si během svého fungování vyslechli spoustu žánrových škatulek (a postškatulek), ty ale nejsou v jejich případě až tolik důležité. FDK, to jsou v první řadě pocity a emoce, neprostupně navrstvené zvukové stěny a vazbící kytarové hradby (FDK jako jedni z mála využívají naživo tři kytary). Kapela funguje už deset let, první opus "Borderline" - nepočítáme-li šest let staré, pod názvem Fuck Da Karot vydané čtyřpísňové EP - však vypustili až koncem roku 2008. Na něj navázali o dva roky později druhou a zatím poslední nahrávkou "Earthlinked". Pražská pětice, hrající ve složení Babb, Cholda, Vanja, Hujer, Přéma, už začala pracovat na nové desce, s níž se chce podle vlastních slov pokusit najít novou cestu.

FDK znějí hodně temně, až skoro depresivně. Vy ale nepůsobíte jako depkaři. Odráží hudba vaši osobnost?

Vanja: Takhle spojené to asi není. To, jak zní FDK, je výsledek momentálního pocitu, který při skládání máme. Jinak se každej sám za sebe věnujeme úplně jiné muzice.
Babb: Baví nás náladovost, hrát si s pocity a emocemi. A k té depce - asi každej má v sobě nějakou depku a beznaděj. My se z té depky tímhle vysekáváme. Takže tu muziku můžeš chápat buď jako depku, nebo naopak jako východisko z té depky.

To mě přivádí na další otázku. V recenzi na vaši poslední nahrávku "Earthlinked" jsem napsal, že "v celkově ponuré atmosféře je vedle beznaděje místo i pro naději", což teď potvrzujete. Když jsem se ale později zaměřil na texty, příliš naděje jsem nenašel.

Babb: Najít východisko v textu, který má pár řádků, moc nejde. Ty texty jsou spíš "stěžovací".

V klipu "The First Dream" jsou vedle prostorových abstraktních vizualizací i poměrně konkrétní obrazy. Co symbolizuje třeba jablko poznání?

Babb: Ta písnička je o prvním snu nějakého mechanického stroje. To téma je trochu klišé, ale v tom klipu jsme se snažili zobrazit rozdíly mezi jím a člověkem. Mám totiž pocit, že lidi dělají všechno dokola. Ráno vstanou, jdou do práce, pak nakoupit... Je to pořád stejné schéma, stejně jako u toho stroje. Přesto jsou věci, které stroj zažít nemůže, třeba lásku. A to jablko poznání symbolizuje právě tyhle věci.

Za první desku "Borderline" jste dostali ocenění v anketě Břitva za objev roku, druhé cédéčko získalo v téže anketě v kategorii deska roku třetí místo. Přesto se nezdá, že by se o vás mluvilo nebo psalo víc než dřív.

Vanja: To máš pravdu, ale jsme na to zvyklí. Je to tím, že naše hudba je až na okraji žánrového spektra.
Babb: Samozřejmě nás těší, když se o nás prostřednictvím podobných anket dozví někdo další. Stejně tak nás těší, když se o nás zajímají novináři a lidi, kteří nad tou hudbou přemýšlí i jinak, než že ji jen konzumují. Ale ve výsledku, třeba kolik přijde lidí na koncert, to žádný efekt nemá. Jak říkal Vanja, hrajeme okrajový žánr, a tím pádem nemůžeme očekávat nic velkého.

Pamatuju si vás ještě jako Fuck Da Karot, což mi osobně přišlo jako docela vtipný a osobitý název. Proč jste ho zkrátili na FDK?

Babb: Ten původní název vznikl spíš z legrace. Ale sám uznáš, že se k nám příliš nehodí. Možná kdybychom měli červené rohy, zelené kraťasy, skákali bychom po pódiu a křičeli: "Prcat mrkev!"... Ale takhle ne!

A co odpovídáte, když se vás někdo ptá, co zkratka znamená?

Babb: Tak na to se špatně odpovídá. (směje se)
Cholda: Záleží, kolik máme piv. Když už jich pár je, tak řekneme na férovku: "Prcat mrkev."

FDK
© fdkband.com
Kromě změny názvu jste postupem času přešli z češtiny a zpěvu k angličtině a growlingu. Napadá mě, jak hrozně by zněl growling v češtině?

Babb: Nikdy jsem to nezkoušel, ale trochu bych se bál toho, že by z toho vylezli samí bubáci. V té angličtině se schová spoustu výrazů, které by v češtině zněly kýčovitě. Ale dobrému českému textu bychom se určitě nebránili.
Vanja: Pokud jde o growling, to přišlo nějak samo. Líbí se nám ten kontrast s melancholickými částmi skladeb. Je to takové vyostření nálady.

Vím, že Vanja se kolem muziky motá i mimo FDK. Co vy ostatní?

Babb: Já mám úplně světské povolání.
Cholda: Já mám taky úplně světské povolání.
Babb: Cholda je učitel.
Cholda: Učím na základce informatiku. Dřív jsem měl zeměpis, přírodopis, tělocvik, dílny a hudební výchovu. Jednou jsem s dětma v sedmé třídě probíral hudební styly. Od blues přes hard rock až po metal. Moc se jim to líbilo.
Vanja: Já se živím vším možným od DJingu přes produkci až po nahrávání.
Babb: Já jsem analytik-programátor. František má obchod s vinyly. A Přéma vaří.
Vanja: Počkej, vaří, to zní divně. (směje se) Přéma je kuchař.

FDK
© fdkband.com
Dočetl jsem se, že máte nějakou spojitost s technem. Co je na tom pravdy?

Vanja: V jednu chvíli jsme všichni měli nějaký soundsystem a něco dělali. Teď už jsem aktivní jenom já.
Cholda: My už jsme se deaktivovali. (směje se)

Vanjo, viděl jsem tě na pódiu na koncertě the.switch...

Vanja: the.switch znám už dýl. Dřív jsem jim s něčím pomáhal. Pak kluci chtěli trochu oživení na živé show, tak se mi ozvali. Nejsem nový člen, ale takový stálý host.

V porovnání s nimi jste vy na pódiu až striktně přirození, jak jste ostatně sami zmínili na začátku rozhovoru. Prostě přijdete a zahrajete - žádné řeči, žádná show. Není absence nějakého "divadélka" kolem trochu na škodu?

Vanja: Naopak je to součást našeho výrazu.
Babb: Pro nás je přirozená hudba, kterou děláme. Nemáme potřebu dělat něco víc.

Zahráli jste si na velkém festivalu Brutal Assault. Jak velký to byl rozdíl oproti klasickému klubovému hraní?

Vanja: Byla to pro nás po všech stránkách velká zkušenost. Vidět servis i zabezpečení toho festivalu. Užili jsme si to a klidně bychom si to zopakovali.
Babb: Na druhou stranu je pravda, že to velké pódium je hodně o nějaké show a my se líp cítíme v tom klubu.

Obligátní otázka na závěr - děláte na nových věcech?

Babb: Nebylo teď moc času, ale něco pomalu vzniká. Podle mě začíná být tenhle žánr trochu vyčichlej, tak uvidíme, jestli najdeme novou cestu.

FDK můžete v nejbližší době vidět na turné se švýcarskými Zatokrev, a to v následujících termínech:

23.4. Kladno (Klub Kladno, Auto De Fé)
24.4. Litvínov (Klub Ponorka)
25.4. Plzeň (Divadlo Pod Lampou)
26.4. Praha (Klub Cross)

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Brutal Assault přiveze exkluzivní show The Dillinger Escape Plan pro střední a západní Evropu. Zahrají v původní sestavě (14.04.2024 18:25)
- Festival Brutal Assault přinese unikátní poctu Bedřichu Smetanovi (05.03.2024 19:24)
- Hudba v tisku: Dayal Patterson se noří "Do propasti" temných zákoutí black metalu a dál prohlubuje záběr své encyklopedie (03.03.2024 09:00)
- Video: Alcest se v singlu "L'Envol" nechávají unášet na křídlech bájných ptáků (27.02.2024 16:03)
- Audio: Death-doomoví klasici My Dying Bride lákají vodou nasáklým klipem "Thornwyck Hymn" na novou studiovku (15.02.2024 14:58)
- Video: Nostrrromö zvou v klipu "Diabolicus" do temných koutů vesmíru (14.02.2024 16:38)
- Na Brutal Assault míří na Grammy nominovaní Baroness i hvězdy osmdesátkového thrashe (09.02.2024 09:32)
- the.switch vyrazí na klubové turné, doprovodí je Severals (03.02.2024 08:38)
- Blackmetalová encyklopedie Dayala Pattersona se uzavírá čtvrtou částí "Do propasti" (24.01.2024 11:13)
- Rozhovory: the.switch - "Skrytý místa" je prý naše nejlepší album v tom, že se skvěle poslouchá v kuse (08.01.2024 09:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Adele AC/DC Kabát Sia U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu