shop.musicserver.cz

Labutí píseň Björk

Vydáno: 16.09.2001 20:41 v sekci Recenze - Lukáš Beldik | foto: facebook interpreta

Islandský skřítek Björk balancuje na skvělém novém albu "Vespertine" mezi alternativním popem, minimalistickou elektronikou a orchestrální filmovou hudbou. Označte klidně má slova za kýč, ale pro mě je to magický soundtrack k filmu o islandské přírodě.

9/10

Björk - Vespertine

Celkový čas: 55:41

Skladby: Hidden Place, Cocoon, It's Not Up To You, Undo, Pagan Poetry, Frosti, Aurora, An Echo, A Stain, Sun In My Mouth, Heirloom, Harm Of Will, Unison

Vydavatel: Universal

Drobounká černovlasá Islanďanka Björk Gudmundsdóttir, s vizáží pětatřicetiletého dítěte a hlasem pohybujícím se někde mezi výrazem posmutnělé školačky, emociálně labilní ženy, bezstarostné popové hvězdy i ledové královny, si v poslední době oblíbila image labutě. Do kostýmu opeřence se oblékla už na předávání Oscarů a stejný motiv spolu s neidentifikovatelnými kresbami ovládl i černobílý obal nového alba "Vespertine". Na hodně osobním a pocitovém albu Björk skotačí na hraně mezi popem alternativního kalibru a éterickou, lehce elektronickou hudbou. Přes to všechno se každou chvíli převalí mohutná přívalová vlna smyčcového orchestru a pokryje minimalistický elektronický základ pořádnou porcí filmové hudby.

Na "Vespertine", které obsahuje dvanáct skladeb, se odráží úspěšné postupy použité na albu "Homogenic" (1997), ale kontaminované filmovou zkušeností z depresivního antimuzikálu dánského režiséra Larse von Triera "Dancer In The Dark". Ten spolu se svým soundtrackem "Selmasongs" (2000) hrál určitě důležitou roli při vzniku téhle, do jisté míry symfonické, nadílky. Stejně podnětné bylo i klasické hudební vzdělání islandského skřítka. Napoprvé to na někoho může působit až moc překombinované, nehitové, pomalé, studené (prostě jak výkon české reprezentace na ostrově) a bůh ví, jaké hnidy by kdo ještě našel, ale Björk se podařilo skloubit tohle vše do skvěle fungujícího organismu. Když k tomu ještě přidám zajímavé, netradiční ženské chóry (podle všeho se jedná o skupinu grónských "dam"!), vytvářející klenbu řady písní nebo třeba vydatné využití umění harfenistky Zeeny Parkins a v jednom případě ještě Caryl Thomas, jako je tomu u asi nejhitovější věci alba a druhého singlu "It's Not Up To You" (nejen kvůli refrénu s výraznou popovou melodií patří k "orgasmům" alba), dospívám k závěru, že Björk se na "Vespertine" skvěle vypořádala s osudovou otázkou její tvorby a sice, co se k jejímu skvostnému originálnímu hlasu hudebně nejlépe hodí.

Když si poslechnete její starší desky, hlavně "Debut" (1993) nebo "Post" (1995), jejich hudební podklad slouží občas jako křoví. Prosím nestřílejte na mě. Myslím tím koketování s monotónním rytmem výrazných smyček bicích, bez kterého bych se obešel. Je to méně zdatný sparingpartner, který dostává tvrdě do zubů. Nadnesená paralela s boxem není náhodná. Působí moc přízemně a nehodí se k hlasu éterické islandské divy, u které máte hudebně pocit, jako by se vznášela někde nad vámi v mracích. Její hudba je prvotně postavena na vokálu a také na jejích slovech. Můžete s tím nesouhlasit, ale to je to jediné, co s tím můžete dělat. Od roku 1992, kdy se rozpadli Sugarcubes (skupina, se kterou Björk prožila přelom devadesátých let poté, co skončilo období její účasti v punkových partičkách), ušla dlouhou cestu při objevování nových hudebních krajů.

Na "Vespertine" vítězí nad elektronikou něco, co bych označil za severskou spiritualitu, aniž bych věděl, co tím chci říci. Vytvořila zde zajímavý a těžko se popisující křišťálový hudební rám z nejrůznějších naprogramovaných zvuků, ruchů, které dostala ze svých "krabiček", basových linek, smyčců, harfy (harfa není novým prvkem v chemické tabulce její hudby, objevila ho už na albu "Debut", kde ji doprovází v písni "Like Someone In Love"), kousků Islandu a dalších nástrojů. Hudebníci se poslední dobou stále s větší náruživostí proměňují ve vášnivé sběratele, míchající vše, co jim přijde pod ruku, ale málokomu se to zdařilo spojit dohromady tak jako Björk, které přitom pomáhali například její přátelé - dvojice "tanečních kazatelů" Matmos. A do tohoto rámu už mohla v klidu zasadit Monu Lisu, totiž svůj hlas.

Hudební pozadí alba má v sobě chvílemi nové Radiohead (vyměňte v druhém skladbě "Cocoon" její hlas za Thoma Yorka a můžete si ji vlepit do památníčku s názvem "Amnesiac"). A když už jsem u zvolna ubíhající "Cocoon", to zoufalé astmatické dýchání, kterým ze sebe vyráží slova "who would have known" , to je celá Tori Amos v jedné z její hlasových variací odněkud z "Boys For Pelé" nebo "Choirlgirl Hotel". Ale jinak se Björk i její vokál úspěšně brání chycení do nějaké škatulky. A stejně jako se moje srdce bojí tlouci při geniálním duetu Björk s Thomem Yorkem "I've Seen It All", aby nepřehlušilo ani hlásku, vynechává i u závěru páté písně "Pagan Poetry", Björk opuštěná hudbou napůl zpívá, napůl promlouvá: "I love him, I love him..." a sama si zároveň odpovídá: "she loves him, she loves him". To první singl "Hidden Place" mě do extáze zrovna nedostává, podstatu tady tvoří nudná basová linka a repetivní bicí a na ně je naroubován nepříliš výrazný zpěv. Ale přesto stojí za poslech, paní z Grónska mu dávají svou přítomností šmak. Z ostatních skladeb bych určitě vypíchnul závěrečnou "Unison". Björk je tady v roli vypravěčky a pořádně se do zpěvu pokládá jen v dokonalém refrénu "Let's unite tonight, we shouldn't fight, embrace you tight, let's unite tonight." Další skladbu už nevyzdvihnu, "Vespertine" je kompaktní celek a bylo by mi líto ho trhat. Jinak co se týče textů, které tradičně tvoří podstatnou složku, zatím jim ani za mák nerozumím. Ale i přes to mi přijdou krásné. Asi paradoxní, ale tak to prostě je.

"Vespertine" vás na nějakou dobu pohltí a je to jako ponor do mrazivé vody zamrzlého horského jezera. Nejprve si musíte prosekat cestu pod hladinu a pak už jen plujete pod ledem a ztrácíte cit v těle. Bon voyage!

NÁZORY
  • o recenzi... (jardan, 27.04.2007 13:08) Reagovat

    Recenze je výborná. Obzvlášť oceňuju, že se autorovi podařilo plně odhalit, nakolik geniální je tohle album.

  • Great (lada, 14.03.2011 23:08) Reagovat

    naprosto dokonalé album..Sice chvíli trvá, než písničky strávíte, ale pak to stojí za to.!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Björk a Rosalía spolu i proti sobě. Díky AI se v klipu "Oral" mlátí hlava nehlava (22.11.2023 10:41)
- Naživo: Fantastická Björk představila pražské O2 areně svou snovou utopii (17.09.2023 12:00)
- Publicistika: Björk a vizualita aneb Technologie, sny, pohádky a kontroverze (12.09.2023 08:00)
- Publicistika: Björk a Hildur aneb O vztahu matky s dcerou (08.09.2023 17:05)
- Video: Björk vzala 800 dronů a ovládla jimi festival Coachella (02.05.2023 19:12)
- Video: Björk se v psychedelickém klipu k songu "Fossora" vrací do světa hub (01.04.2023 16:56)
- Björk přijede v září do Prahy (30.01.2023 10:31)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (30-21) (25.01.2023 20:00)
- Nové desky 39/2022 - od Björk přes Joss Stone po Slipknot (05.10.2022 20:30)
- Recenze: Björk sa z výšin Utopie obrátila na zem. Album "Fossora" je o materstve, pôvode a siaha hlboko ku koreňom (03.10.2022 00:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu