shop.musicserver.cz
Neon Indian - Era Extraña

Mexický Indián podruhé

Vydáno: 24.11.2011 14:30 v sekci Recenze - Jakub Malar | foto: livemusic.fm

Debutové album Neon Indian se stalo krátce po vydání senzací. Z původní one-man-show Alana Paloma se stal projekt, který najednou začal vyprodávat kluby jak doma ve Spojených Státech, tak v Evropě. Během turné vzniklo i druhé album "Era Extraña". Jak se povedlo?

9/10

Neon Indian - Era Extraña

Vydáno: 13.9.2011
Celkový čas: 42:27
Žánr: chillwave

Skladby: Heart: Attack, Polish Girl, The Blindside Kiss, Hex Girlfriend, Heart: Decay, Fallout, Era Extraña, Halogen (I Could Be A Shadow), Future Sick, Suns Irrupt, Heart: Release, Arcade Blues (Single)

Vydavatel: Transgressive Records

Když se před dvěma lety ve Spojených Státech zrodil chillwave, vypadalo to na sezónní záležitost. Ale chyba hlávky. Představitelům tohoto žánru/nežánru se podařilo prorazit z blogů až do hlavních medií a hlavně dokázat, že jejich kreativita má smysl i mimo prostor jejich ložnic, kde většina původních nahrávek vznikla. Snad jen Dayve Hawk aka Memory Tapes se ve utopil ve snaze vzdálit se své původní tvorbě. Naopak Chazwick Bundick aka Toro Y Moi dokázal, že chillwave je mu malý a přišel letos s ambiciozní electropopově psychedelickou nahrávkou "Underneath The Pine". Projekt Neon Indian mexického rodáka Alana Paloma měl před sebou nelehké rozhodnutí - zavrhnout chillwave a zkusit něco jiného, nebo jen okopírovat povedený debut "Psychic Chasms"?

Ani jedna z možností nakonec (naštěstí) nezvítězila. Neon Indian zvolil cestu progrese. To znamená, že nadále máme co do činění s chillwavem, ale trochu jiným, než nám byl předkládán na debutu. "Era Extraña" je ambiciozní, zvukově dotažená nahrávka, která sice nezní, jako by byla natočena v ložnici, ale to jí neubírá na působivosti. Někdo může namítat, že se vytratila hravost, ujetost a naivita debutu (stěžování si na drogové večírky se špatnou partou vystřídalo téma lásky), ale místo toho tady máme větší variabilnost, nápaditost. Navíc zvuk nahrávek zůstává i nadále roztomile zastřený.

Natáčelo se ve finských Helsinkách za asistence Davea Fridmanna (známý díky spolupráci s The Flaming Lips a Mercury Rev) s tím, že místo natáčení naštěstí nemělo žádný vliv na konečnou podobu alba. Psychedelické vokály, popové melodie a zvuk jak z osmdesátých let jsou na míle vzdáleny finské bezradnosti, depresi a temnotě. "Era Extraña" je prosluněná, zasněná a introspektivní. Ideální soundtrack k dlouhým zimním večerům.

Zvukově jde tedy o značný posun. Odkazy k debutu lze nalézt v kratších mezihrách ("Heart: Attack", "Heart: Decay" a "Heart: Release"), naopak nejdál svému stylu je Palomo ve skladbě "The Blindside Kiss", na které se nechal inspirovat The Jesus And Mary Chain z období "Psychocandy". "Polish Girl" je s roztomile pípavým synťákem snad nejbližší možné přiblížení hitu a je škoda, že jej těžko uslyšíte v rádiu. Stejně tak je nádherný "Fallout". Palomo má ten dar napsat song o tom, jak chce přestat někoho milovat tak, že to zní jako nejromantičtější věc, kterou si lze představit.

"Era Extraña" je jedno z nejpříjemnějších alb tohoto roku, plné krásných melodií a snad i díky němu už chillwave přestává být pouze správně načasovaným vtipem, ale začíná se měnit v žánr, se kterým se zkrátka musí počítat. Druhá deska není jednoduchá, zvláště když ta první vyvolá takový hype, jako se to povedlo "Psychic Chasms", a Palomovi se povedlo skvěle navázat. Doporučuji na dlouhé večerní projížďky.

Jak zní to naživo, se můžete přesvědčit na vlastní oči i uši 25. listopadu, kdy Neon Indian vystoupí v pražském klubu MeetFactory.

NÁZORY
  • chllwv? (palinoman, 01.12.2011 10:23) Reagovat

    hele, já nevím. už ten článek o chillwave mi přišel trochu divnej. jednak by takový článek byl relevantní zhruba tak před rokem a půl, zadruhý mi v něm chyběly i dost podstatný jména (beat connection, teen daze aj). navíc TYM už se z žánru vymanil a dneska hraje spíš moderní soul. a tahle recenze na NI je taky trochu přehnaná. je pěkný, že se autor nadchl pro "nový" žánr, ale zrovna Era Extrana opravdu není žádný stylový zeměřesení. to už byla možná právě druhá deska TYM s tím, že naznačila, kudy z toho ven.

    • Re: chllwv? (Jakub Malar, 01.12.2011 15:24) Reagovat

      Pro žádný nový žánr jsem se nenadchl.. první nahrávky Washed Out, Neon Indian nebo Memory Tapes jsem zaregistroval když vyšly.. článkem o chillwave jsem neobjevoval Ameriku, ale snažil jsem se pouze upozornit na zajímavou hudbu (o aktuálnost tam opravdu nešlo)... TYM bych po druhé desce do kategorie chillwave už vůbec neřadil, je to prostě úplně jiný žánr...
      stejně tak nemám pocit, že bych novou desku Neon Indian označil za "groundbreaking".. jde prostě o výbornou nahrávku.

      • Re: chllwv? (palinoman, 01.12.2011 23:29) Reagovat

        ad) groundbreaking. pokud něco hodnotím druhým nejvyšším hodnocením z desetibodový škály, to to už musí být kurva převratná deska, na kterou si vzpomenu i za dvacet let. a tou EE není na milion procent.

        • Re: chllwv? (strom-z, 02.12.2011 10:30) Reagovat

          já to tak taky původně bral, ale musicserver je v tomhle prostě už delší dobu posunutej, slušná ale nijak úžasná deska tu často dostane devítku, už to teď těžko nějak posouvat zpátky...

  • ... (strom-z, 01.12.2011 14:52) Reagovat

    btw - já jak jsem teď indiána (teda jen trochu) poslouchal, přišlo mi, že je - stejně jako washed out - nějak zajímavější pustit si takovýho ulricha schnausse z roku 2001 www.youtube.com/watch?v=mrMhrHgcPho (On my own); www.youtube.com/watch?v=9HOVwJq8b5A (Clear day)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně (27.03.2024 16:15)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Audio: Singl "Girl 71" od The Jesus And Mary Chain je povedeným skokem do minulosti (28.02.2024 17:28)
- Audio: The Jesus And Mary Chain potemnělou novinkou "Chemical Angel" vzdáleně připomínají Depeche Mode (24.01.2024 12:42)
- Video: Klip "jamcod" od The Jesus And Mary Chain není nic pro epileptiky. Kapela jím láká na novou desku (01.12.2023 14:28)
- Recenze: The Flaming Lips a Nell Smith to na albu "Where the Viaduct Looms" nedali. Generační rozdíl a neznalost repertoáru vzaly písním Nicka Cavea jejich kouzlo (03.12.2021 08:00)
- Nové desky 47/2021 - od Deep Purple přes Westlife po Black Label Society (01.12.2021 16:35)
- The Flaming Lips připravili s Nell Smith album coverů Nicka Cavea (28.11.2021 18:59)
- Video: Flaming Lips vystoupili u Jimmyho Kimmela i se synem Willieho Nelsona (30.04.2021 17:29)
- The Flaming Lips chystají další koncerty v bublinách (03.02.2021 11:08)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu