Pretty weird sound

06.01.2012 09:00 - Simona Knotková | foto: facebook interpreta

Pražští Pretty Old Sound svůj zvuk charakterizují jako mix garáž rocku, new wavu a post-punku. Po dva roky starém demu "In The Garden Of Her Own" do světa vypustili i EP pojmenované "In My Mind", na kterém najdete pět položek. Jak to všechno dopadlo?
5/10

Pretty Old Sound - In My Mind

Skladby: In My Mind, Such An Old Song, Those Velvet Projections Of Mine, The Noise, In My Mind (Alt. Mix)
Vydáno: 20.09.2011
Celkový čas: 20:53
Vydavatel: Pretty Records
Pretty Old Sound je tříčlenné seskupení usídlené v Praze. Sestava se skládá z Bulhara Dimitara Dimova (zpěv, kytara), Slováka Igora Svata (bubny) a Čecha Adama Stejskala (baskytara.) Seznam hudebních vlivů je skoro stejně pestrý jako národnosti jednotlivých členů (od The Smiths přes Sonic Youth až po The Fall). Po prvním demu z roku 2009 si formace na podzim minulého roku na své konto přidala i první EP "In My Mind".

Už při pohledu na jeho obal je člověku jasné, že má nyní tu čest držet v rukou poctivý do it yourself produkt. Disk je přelakovaný černou barvou a papírový obal vypadá, že je ručně sešívaný..., což mě přivádí k otázce, jaký byl asi náklad. Každopádně už tento obal dává posluchači určité indicie, že se tu nejspíš nebude odehrávat žádné velké přefabrikované umění, ale upřímný, přímočarý rock'n'roll bez zbytečných keců.

Pod obalem vás čeká celkem pět skladeb, z toho otevírák "In My Mind" ve dvou verzích a "Such And Old Song" a "Those Velvet Projections Of Mine" v živých provedeních. Hned první tóny jasně nasvědčují, že na Pretty Old Sound měl při tvorbě největší vliv právě ponurý post-punk v té nejgarážovější podobě, který rozhodně nebude záležitostí pro masy, ale jen pro pár vyvolených jedinců. Takových, kteří se nebojí spustit se do hudebního podzemí a prodírat se vší tou špínou a zvukovou neuhlazeností. Ti si na téhle vlně podivnosti určitě rádi ujedou. Fajnšmekři si pak nejvíce pošmáknou na předposlední "Noise"; zvukovém experimentu určenému jen pro ty nejotrlejší. "Such An Old Song" je zase ten typ songu, u kterého čekáte, kdy se už konečně přehoupne přes to táhlé, nervydrásající intro. Takzvané intro je ale v podstatě celá skladba. A světě, div se, ale ta vlezlost přece jenom funguje.

Celkově je ípíčko tak divné, že čím víc ho posloucháte, tím víc máte pro něj zalíbení. Těžko ale dělat nějaké větší závěry, na to je pětice, respektive čtyřka skladeb opravdu moc málo. Pětkou i v mém hodnocení se nesnažím být délce tracklistu přímo úměrná, ani si nemyslím, že by to bylo příliš nelichotivé hodnocení. V jednom rozhovoru Dimov řekl, že chtějí hrát "jednoduše, stylově, s emocemi," což se jim v podstatě na EP "In My Mind" daří. Hity? Ty se možná dostaví později. Nechme to tedy s pěti body z deseti do budoucna otevřené.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY