shop.musicserver.cz
Vladivojna La Chia - Bohémy

Dítě bohémů

Vydáno: 27.11.2011 15:00 v sekci Recenze - Adam Eff | foto: facebook interpreta

Ostravská umělkyně, muzikantka i výtvarnice Vladivojna La Chia vydává v těchto dnech svou v pořadí druhou plnohodnotnou sólovou desku. Že je tato mladá dáma zvláštní bytostí, tušíme už nějakou dobu. A že je svým způsobem na naší scéně unikátem, už víme. Chcete důkaz? Pusťte si "Bohémy".

8/10

Vladivojna La Chia - Bohémy

Vydáno: 17.11.2011
Celkový čas: 45:24

Skladby: Rváče, Kouzelná, Lilith, Gotta Be The Blues, V těle, Myšlenky z kamene, Černá vdova, Pábitelé, Svobodná, Čarodějka, Had, Nights

Vydavatel: Parlophone

Poslech debutu Vladivojny La Chia byl tehdy asi pro všechny, kteří ji zažili někde naživo, jednou velkou fackou. Respektive políčkem rukavičkou. Pokud jste kdysi, zamlada, slýchávali nebo aspoň slyšeli kousky Banany, věřím, že jste tak obrovský přechod k něžnému, citlivému a víceméně akustickému albu ani trochu nečekali. Vladivojna si nastavila laťku, myslím, vysoko. Její "Nevinnost" byla dalším posunem, ne tak velkým, ale velice výživným. Prostor dostala cella a hromada zajímavých prvků a doteď mě mrzí, že jsem té desce nedal devítku, protože si ji ještě stále často vychutnávám. Je dramaturgicky vyvážená, plyne, nejspíše tím, že to byl soundtrack. Na svou obhajobu mohu napsat jen, že mi ji 'Vojna poslala o pár dní dříve a slíbil jsem recenzi k datu vydání, a ta pravá nevinnost ve mně nestihla dozrát.

"Bohémy" jsou krokem jinam. Cíleně nepíši dále ani vedle. Vladivojna vzala všechno, co si za ty poslední tři roky našla, a především to, co ji zabavilo, ozdobila to a dovedla někam bokem. Deska je celkově popovější, vlezlejší, svižnější, domněle veselejší, zlehka lascivnější a melodičtější. Má, tedy alespoň oproti těm předchozím, mnohem větší mainstreamový potenciál. A to je fajn. Téměř každý z kousků by v našem rádiovém éteru nenadbýval, nejspíše není potřeba zdůrazňovat, že to nemyslím pejorativně, že by Vladivojna klesla na naši rádiovou úroveň, ke Kabátu a Chinaski. (Sorry, doopravdy jsem si to nemohl odpustit.)

Album nabídne dvanáct dobře stravitelných kousků, převážně lehčích a poezií protkaných skladeb. Je téměř celé česky. Nebude vladivojnština, zato ale budou Vladibajky. K cédéčku dostanete kromě ne až tak dietního bookletu i dvaapadesátistránkovou knížečku. Nečekejte, že by vás zavedla hlouběji do tématu textů, nečekejte ani, že vás zavede do nějakého meziprostoru. Tuším, že vás ale zabaví. Kromě fantaskních výjevů a filozofických podtextů vás možná donutí si i něco zjistit. Zarozjímáte si, třeba se i vzděláte, anebo se jenom utvrdíte, že tato žena není jen něco jako atypická, éterická a naoko ujetá bytost. Poznáte z toho tak nějak více. Mimo jiné i, že je uvědomělá, jde si za cílem a je inteligentní.

Na "Bohémech" na vás čeká nejedna alternativnější hitovka. Pozoruhodným kusem je kupříkladu akustičtější, ale podmanivý song "Pábitelé" anebo snová "Lilith", to je dle mého něčím velice příjemným. "V těle" je fajn, doslova si ale říká o to, aby bylo srovnáno s "Do re mi fo" (z "Nevinnosti"), které by z tohoto pomyslného duelu vyšlo s hlavou vzpřímenou. Výbornou roli hraje na cédéčku "Černá vdova", ta tvrďárna celek zpestřuje, jen škoda že zní tak sterilně. Ona ta sterilnost se sice odpaří, musíte si ale poslech vychutnávat jedině v šalině, od Plynáren na Jindřicha, ať už se to dneska jmenuje jakkoliv. Jedině tam ten song poberete.

Subjektivně mi vadí, že hlavní vokál je nějak moc vepředu. Vůbec si nemyslím, že by nemusel být tak slyšet, ale ubírá skladbám na něčem jako prostoru a možná i atmosféře, o kterou si říkají a kterou by si i zasloužily. Ona ta technická stránka desky je tím, co jí dle mého nejvíce uškodilo. Aranže znějí zbytečně plošně, místy jako český pop osmdesátek, později jako Vanessa Mae z devadesátek, ty synťáky působí na můj vkus trošku kamenně. Nechci rýpat, ale myslím si, že ten materiál má mnohem více než jen nadprůměrný potenciál, a proto by si zasloužil být dotažen, nějakou "alternativnější" postprodukcí, třeba.

Druhý pohled: Lukáš Boček

Vladivojna La Chia /ikonka
Bez mučení přiznám, že jsem hudbou Vladivojny byl před poslechem "Bohémů" zcela nepolíben. Nebyl jsem tak připraven na její unikátní vokální projev, který ve mně neustále budí pochybnosti, zda tahle jinak supertalentovaná ženština umí zpívat. V momentě, kdy se zpěvačka nepouští do zbytečných výšek, je její hlas více než příjemný. Tak jako třeba ve verzích jinak výborné skladby "V těle". V jejím refrénu ovšem zní, jako by jí docházel dech, a Vladivojna pak připomíná princeznu Koloběžku: zpívá - nezpívá. Vzhledem k tomu, že La Chia je ale především vynalézavá skladatelka, posluchači jednoznačně ocení její kompozice. S nimi bruslí na pomezí písničkářství a pop(-rock)u, v "Černé vdově" zabrousí až k něčemu, co s velkou dávkou fantazie připomíná Rammstein. Na jinak něžném a erotikou provoněném albu ale tato skladba nepřirozeně trčí jak Temelín v jihočeské krajině.

Třetí podstatnou složkou definující "Bohémy" jsou texty. Kombo "Pábitelé" a "Svobodná" nejlépe ilustrují Vladivojniny největší přednosti. Textařský zásah básnířky Lucie Paulové je taktéž velice vydařený. Už jen pro instrumentální pestrost (patrná je i v jednom z vrcholů alba - "Čarodějka") a textovou vyzrálost nejde "Bohémy" na místě odsoudit. Bohužel se nemůžu zbavit palčivého dojmu, že kdyby své aranže a texty La Chia svěřila jiné zpěvačce s pevnějším a výraznějším hlasem, zážitek by byl o poznání silnější. Hodnocení bych tak rozložil na dvě složky: hudba + texty: 80 %, zpěv: 50 %. Ve výsledku se tedy přikláním k šestce, ale už hodně dlouho jsem nebyl tolik na vážkách. Vladivojna La Chia je totiž rozhodně plnohodnotná umělkyně a "Bohémy" nejsou špatným albem.

6/10

Shrnu-li se, řekl bych, že deska je zdařilá, zabaví vás, poslech vám uteče, počtete si, pokocháte se uměním. Účel splní na výbornou. A jak to bude dále, záleží jen na Vladivojně a na tom, jak se postaví k dalšímu albu. Jestli bude chtít do éteru k Janě Kratochvílové, anebo jinam a pak bude na piedestalu, jako třeba Kate Bush.

NÁZORY
  • Ta teda dopadla... (já, 27.11.2011 23:01) Reagovat

    To jsou hrozný sračky, co hraje v současnosti.

    • Re: Ta teda dopadla... (franta , 09.12.2011 18:14) Reagovat

      srajda ukrutna....

    • Re: Ta teda dopadla... (eva, 12.02.2012 00:14) Reagovat

      Jak pro koho, ten kdo hledá nějakou typickou líbivku má prostě smůlu, kdo se do hudby umí vcítit, nemůže napsat takové sračky, jak tady píšete vy. Takže lidi, vzhůru své omezenosti vstříc ,o)

  • "ženština"? (venca, 28.11.2011 08:06) Reagovat

    Jestlipak pan Lukáš Boček ví, že "ženština" není vtipným (??) synonymem slova žena, ale vyjádření pro ženu pochybné pověsti a lehkých mravů. Bylo cílem zpěvačku urazit? Předpokládám, že ne. Myslím, že každý publicista by měl znát význam slov, která používá.

    • Re: "ženština"? (Lukáš Boček, 28.11.2011 09:52) Reagovat

      Dal jsem si tu práci a vyhledal si to slovo ve výkladovém slovníku. To slovo má dva významy. Jeden ten, co uvadíte vy, a jeden zastaralejší ve významu žena, bez žádného negativního citového zabarvení. A tak to samozřejmě bylo myšleno. Mimochodem, přijde vám text naměřený proti Vladivojně? Vůbec, v podstatě jí víceméně jen chválím. Takže proč bych jí chtěl jednou větou urážet? Raději se věnujte něčemu podstatnějšímu než takovému hnidopišství. Hezký den

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Chinaski i po třiceti letech hraní hlásají: "Mám chuť zlobit." A tak zlobí. V klipu jedou i BDSM (28.03.2024 08:55)
- Chinaski se vrátili z nahrávání v Rockfieldu a přidávají druhou O2 arenu, kde oslaví 30 let třiceti největšími hity (01.03.2024 14:22)
- Video: Till Lindemann v "Entre Dos Tierras" zmateně putuje po Mexiku (23.01.2024 12:47)
- Video: "Láska je na nic," tvrdí Chinaski v novém klipu (03.01.2024 09:11)
- Na slovenském Topfestu 2024 vystoupí Scorpions i Kabát (01.12.2023 18:18)
- Chinaski oslaví třicet let na scéně v O2 areně třicítkou největších hitů (27.11.2023 18:51)
- Absolutní slavicí je poprvé Ewa Farna. Zvítězili také Marek Ztracený, Kabát a Calin (24.11.2023 23:45)
- Video: "Sportovci lépe š...jí," zpívá Till Lindemann v klipu k songu "Sport Frei" (28.10.2023 14:00)
- Rammstein v Praze přidávají druhý koncert (18.10.2023 12:11)
- Rammstein v květnu 2024 opět obsadí Letňany (11.10.2023 11:01)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu