shop.musicserver.cz
Erasure, Datwerk, Incheba Arena, Praha, 15.11.2011

O Sněhurce... s pozměněným koncem

Vydáno: 16.11.2011 11:25 v sekci Naživo - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Erasure se po mnoha letech vrátili do Prahy - poprvé zde koncertovali těsně před sametovou revolucí. Přivezli s sebou převážně nablýskané hity, které jsou všeobecně známé, a přidali část z nové desky "Tomorrow's World". Byla to velká oslava toho, co Erasure za ta léta dokázali, vše se vztyčenou hlavou.

Live: Erasure

support: Datwerk
místo: Incheba Arena, Praha
datum: 15. listopadu 2011
setlist: Sono Luminus, Always, When I Start To (Break It All Down), Blue Savannah, Fill Us With Fire, Breath Of Life, Drama!, Be With You, Ship Of Fools, Chorus, Breathe, Victim Of Love, Alien (Acoustic), Love To Hate You, I Lose Myself, A Whole Lotta Love Run Riot, Chains Of Love, Sometimes, A Little Respect, Oh L'Amour, Stop!, Tomorrow's World (Outro)
Fotogalerie

Erasure, Incheba Arena, Praha, 15.11.2011
© Vladimir Komjati / musicserver.cz
Písnička "Always" (taktéž zazněla na koncertě) má malebný, pohádkově laděný videoklip - svým způsobem to je velmi volná variace na pohádkový příběh o Sněhurce a na ten s Ledovou královnou. Pohádkový happyend se v Incheba Areně nakonec bohužel v pravém slova smyslu nekonal (o tom však později). Ve zhruba do půlky zaplněné hale bylo chladno, fanoušků za ta léta ubylo a přišli převážně jen ti věrní (tehdy - poprvé - byl kompletně narvaný prostor hned vedle, dnešní Tesla Arena). Ostatně stejně tak postupně klesá vyrovnanost nahrávek Erasure. V rámci současné tour je patrné, že album "Chorus" Andy a Vince už nikdy nepřekonali. Ale hezky popořádku...

Datwerk, Incheba Arena, Praha, 15.11.2011
© Vladimir Komjati / musicserver.cz
Večer měli naplno rozjet Datwerk, kteří ohlásili pro letošek comeback. Po zhlédnutí jejich vystoupení došlo na utvrzení již definitivně platných faktů, že návrat, který se uskutečnil zhruba šest let zpátky, měl být tím posledním. Ale je pochopitelné, že v moment, kdy se znovu rozjel Oceán, bylo třeba obnovit i Datwerk, který však vždy byl spíše v jeho stínu. Počátek setu ještě vypadal slibně, to zazněly dnes již legendární "Nebe nad hlavou" a "Zdá se, že...", pak ale vše postupně upadlo do patosu a stereotypu, bez nulové invence a hudebního posunu (možná to byl záměr této dvojice). Zpěvák Petr Tengler zvolil image svých největších oblíbenců: Andyho Bella, Davea Gahana a Thea Hutchcrafta z Hurts, aby se nám to nijak nepletlo. Těch čtyřicet minut sice nikoho neurazilo (dokonce se i tleskalo do rytmu), ale o zážitek číslo jedna taktéž nešlo.

Andy Bell a Vince Clarke to pak se svými doprovodnými zpěvačkami měli velice snadné, od prvních taktů "Always" byli všichni na jejich straně. Vince vypadal jako vždy rozvážně a tak nějak, že se ho na té scéně vůbec nic netýká, a Andy to vlastně odtáhl i za něj. Pódium bylo osazeno prapodivnými konstrukcemi a soškami, které mi dost evokovaly jinou pohádku - "Krásku a zvíře" (ale neptejte se mě proč, byl to jen pocit). Středobodem byl jakýsi ornament, který se v přídavcích ("Oh L'Amour" a "Stop!") proměnil v pestrobarevnou vitráž. Nebyly žádné projekce, jen efektně naprogramovaná světla, více totiž nebylo třeba.

Erasure, Incheba Arena, Praha, 15.11.2011
© Vladimir Komjati / musicserver.cz
"Tomorrow's World" sice nebude nikdy nijak zásadním kouskem v diskografii Erasure, ale něco málo v první polovině setu z této desky fungovalo, zejména "When I Start To (Break It All Down)". Naopak před "Be With You" si Andy postěžoval, že už mu sem tam texty nelezou do hlavy. Ale i tak, pecky "Breath Of Life" a "Chorus" celou šestici písní (pokud vezmeme v potaz i orchestrální outro) z novinky hravě strčily do kapsy. "Blue Savannah", "Drama!", "Ship Of Fools" nebo "A Little Respect" nemohly chybět, přesto mi přišlo, že úsek před částečně akustickou "Alien" šlapal více, i když ty nejznámější věci zazněly až v samotném závěru.

Ten, kdo se nenechal jen strhnout vírem hitových singlů, si však mohl všimnout jiné věci. Andy nebyl ten Andy Bell, kterého známe z dřívějších koncertů a záznamů (i z celkem nedávné doby). Vesměs moc nevtipkoval, nedělal tolik skopičinek, některé vokální pasáže (hlavně v "Chains Of Love" a v "Sometimes") za něj odzpívaly vokalistky, den před pražským koncertem se nechal ostříhat dohola a působil chvílemi drobet skleslým dojmem. Možná to bylo jen pouhé vyčerpání z náročného programu, co teď Erasure mají. Ojedinělý vtípek se týkal právě tohoto, když Andy prozradil, jakou nejlepší medicínu má právě u sebe (ukázal na kelímek s horkou vodou, citronem, medem, zázvorem a prý whiskou). Objevují se však zároveň také informace (ty nemusejí být vůbec pravdivé), že Andy, který v roce 2007 oficiálně přiznal, že je již několik let HIV pozitivní, na tom není zrovna nejlépe. Ať už je to tak, nebo tak, zaslouží si smeknout velkou poklonu za heroický výkon, který v Inchebě předvedl, zpívá mu to pořád skvěle.

Erasure i přesto, co bylo řečeno, rozpoutali velkou show, v rámci které nezapomněli připomenout nejeden milník své kariéry (je jasné, že na všechny hity se prostě dostat nemohlo). Fanoušci odcházeli z pražského koncertu maximálně spokojení, jak však dopadne celý příběh, zůstává zatím otevřené. Možná je toto i poslední tour, kterou tito chlápci, kteří se poznali přes inzerát, odjeli společně. Snad tomu tak ale nebude, pohádky přece mají šťastný konec, ne?

NÁZORY
  • krásný koncert (Marian, 16.11.2011 13:03) Reagovat

    Měl jsem možnost je vidět při minulém tour v Německu a samozřejmě i včera v Praze. Takže jsem věděl, co můžu čekat a nebyl jsem zklamán, žádná opulentní show, ale prostě jen zpěv a Andyho tanečky. Pro mě osobně koncert ve stylu absolutní euforie, nové skladby naživo zněly super, Andymu to i přes lehké indispozice zpívalo...

  • Skvělý zážitek (synthboy, 16.11.2011 13:47) Reagovat

    Skvěle jsem si to užil, byl jsem úplně ve předu, takže o to byl můj zážitek intenzivnější. Z nového alba zahráli přesně těch pět skladeb, které jsem si typnul, že dají. Nová deska je vážně skvělá. Překvapilo mě, že to odstartovali se Sono luminos, to jsem nečekal. Všechno znělo úžasně a navíc jsem se pobavil nad Andyho choreografií :)

  • Datwerk (Petra, 16.11.2011 14:42) Reagovat

    Mě se to moc líbilo a není pravda, že by Datwerk nebyli invenční. Vždyť přece zazněly nové písničky a mě osobně se nejvíc líbila ta poslední, myslím Space Dance se jmenuje-takže super!

  • Super :o)) (ivypoison, 16.11.2011 20:07) Reagovat

    Byla to suprove naslapana a nadupana hodina a pul zabavy. Libilo se mi, ze doprovodne zpevacky mely take choreografii a nestaly celou dobu nekde v koute. Efekty a podium vzhledem k malemu prostoru super. Zadne uspavaci bloky. Akorad predkapele bych zakazala hrat. Neco tak priserneho jsem dlouho nevidela. Texty na urovni Ivety Bartosove a co melodie, to vykradacka jinych kapel.

  • Vyborne (Tomas, 16.11.2011 22:56) Reagovat

    Koncert se mi hodne libil,nektere hity maji koncertne naprosto fantastickou atmosferu,ale cele to bylo skvele.Andy valil dobre.Myslim ze na to ze to je jeden z 80ti koncertu turne a jeste k tomu uz skoro na konci,predvedli dobrou show a nemuzou valit porad jak poprve a jeste jako by byli mladi,hlavne tedy Andy.Velka spokojenost.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Erasure v květnu rozšíří sérii reedic o desku "Cowboy" (15.04.2024 13:19)
- Nové desky 46/2023 - od Dolly Parton přes Plain White T's po Stevea Aokiho (22.11.2023 20:30)
- Vince Clarke v listopadu představí svou vůbec první sólovku "Songs Of Silence" (11.09.2023 13:12)
- Nové desky 32/2022 - od Hollywood Undead přes Kasabian po Goo Goo Dolls (17.08.2022 08:00)
- Erasure nabídnou alternativní pohled na svou desku "The Neon" (18.06.2022 08:25)
- Erasure konečně vydali slibovaný živák, na deluxe formáty si ale počkáme až do léta (13.04.2022 10:56)
- Erasure připravili reedici alba "I Say I Say I Say" (13.09.2021 11:51)
- Nové desky 30/2021 - od Billie Eilish přes Bleachers po Prince (03.08.2021 08:10)
- Erasure dopřejí desce "The Neon" remixovou podobu (27.07.2021 16:26)
- Ultimativní hymnou Prideu se stal song "A Little Respect" od Erasure (10.06.2021 18:48)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Themroc U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu