shop.musicserver.cz

Letošní Český slavík Mattoni se ptá: "Kdo bude skokanem roku?"

Vydáno: 15.11.2011 12:12 v sekci Tiskové zprávy - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta
Charlie Straight
© Lukáš Vrtílek
Už méně než měsíc zbývá do slavnostního koncertu ve Státní opeře Praha, kdy budou předány ceny nejpopulárnějším českým umělcům, kteří zvítězili ve 46. ročníku ankety Český slavík Mattoni. Vítězové s náručí nádherných květin ze známého pražského květinářství Fleurs de Michelle odjedou v přistavených lanciích na slavnostní recepci a veřejnost u televizních obrazovek se jako obvykle začne přít o to, zda výsledky byly dostatečně spravedlivé, nebo ne.

Každý rok se k Českému slavíku Mattoni připojují další a další partneři. Letos je to například hudební služba MusicJet, na níž je možné si vybírat z miliónů písniček, tvořit vlastní sestavy skladeb a vytvářet opravdové sdílení hudby, takže vaše oblíbená hudba může být kdykoli s vámi. Již tradičním partnerem ankety je společnost Miroslava Šimka Maxiservice, která v letošním roce nabízí zcela ojedinělou možnost zážitkové a molekulární gastronomie na Terasách Hybernia. Čeká vás sedmichodové menu z ukázkami moderní gastronomie a společenského bontonu s nejhezčí terasou a výhledem na celou Prahu.

Český slavík Mattoni je anketa, která pravidelně vyvolává u publika emoce. Je to dobře, protože dnešní populární hudba emocemi zrovna moc neoplývá. Jedním z nejzajímavějších indikátorů toho, co se v české populární hudbě děje, je cena Skokan roku. Tato kategorie patří k těm škatulkám, které bývají občas v Českém slavíkovi Mattoni přehlíženy. Patří mezi ukazatele odvozené, tedy takové, ve kterých se nehlasuje, ale výsledek se určuje na základě hlasování v hlavních kategoriích. Skokanem může totiž být ten umělec, který se oproti loňskému roku posunul o nejvíce míst dopředu.

Je to tedy něco jiného než Objev roku. Tím je úplný nováček, který rovnou skočí mezi první padesátku. Skokan je určen pro ty umělce, jejichž kariéra nemá tak bleskový nástup, ale posunuje se pozvolna vpřed. V dnešních časech je to mnohem přirozenější jev než skok vpřed rovnýma nohama, protože budování popularity je stále pomalejší. S trochou přehánění ho můžeme označit za oslavu vydřeného úspěchu. Však také ti, kteří zatím titul Skokan roku získali, se většinou drží pevněji a déle na výsluní popularity.

Podmínkou pro umístění je skok přinejmenším do první dvacítky a nejméně 101 bodů v předchozím ročníku. Vůbec přitom nemusí jít o málo známé jméno. Až do roku 2009 se uděloval Skokan roku ve všech třech kategoriích, ale od roku 2010 máme jakéhosi "superskokana" - uděluje se jen jedna cena. Připomeňme si, že v roce 2009 byli skokany Vojta Dyk, Marta Jandová a Nightwork, loni Xindl X, tedy vesměs výrazní umělci, u nichž lze opravdu říct, že nejsou žádné "rychlokvašky". Jestli bude někdo v budoucnosti psát o historii české populární hudby, určitě se může v kapitole o nultých letech opřít o výsledky této kategorie. Skokan roku získává atypickou cenu - stylizovaného skleněného žabáka z novoborských skláren. Její neobvyklost je v tom, že zatímco ostatní ceny, poseté českými granáty, mají skoro normalizovaný tvar, skleněná kreace je vždy trochu jiná, prostě pokaždé originál.

Ošidnost Skokana roku spočívá v tom, že se měří nejdelší skok. Čím byl minule umělec blíž k první dvacítce, tím kratší už jeho skok může být, byť třeba prožil fantastický rok. Kdo tedy může vyhrát letos? Naději na opravdu velký skok by mohla mít například Tereza Černochová nebo Klára Vytisková, Ben Christovao, Charlie Straight nebo třeba stále populárnější kolínské Rybičky 48. Ale to je jen hrstka příkladů. Třeba nás nakonec znovu šokuje někdo ze starší generace.

A už jste poslali hlas? Každá hra totiž potřebuje účastníky. Čím víc jich je, tím je hra spravedlivější. Zkuste se proto přidat i vy. Když jste sami ve hře a můžete srovnávat, je to zábavnější. Hlasování v anketě probíhá až do 20. listopadu. Hlasuje se přes internet nebo pomocí mobilního telefonu. Pravidla lze najít na stránkách ceskyslavikmattoni.cz a do hry lze vstoupit nejen přes ně, ale i přes elektronický hlasovací formulář. A pak už jen 26. listopadu při televizním přenosu galakoncertu Českého slavíka Mattoni na viděnou!

NÁZORY
  • Bojkot (Dan, 15.11.2011 16:35) Reagovat

    Nechápu tyhle ceny. Je to jedna velká ostuda. Horší předávání cen jsem neviděl. Stage = hrůza. Grafika (u nominací apod.) = hrůza. A nejhorší jsou pravidla. Proč jsou nominovaní umělci jako je Gott a Vondráčková pokud za minulý rok nenatočili nic nového? Absolutně komunistický pořad. Prostě děs.

  • Český slavík s přívlastkem Mattoni je absurdnost. (Arnošt Roman, 11.02.2012 14:32) Reagovat

    Chápu, že Pasquale musel investovat mnoho, aby byl název Český slavík doplněn o přívlastek Mattoni.
    Nicméně, je charakteristické pro nás čecháčky, a v tomto případě pro organizátory Českého slavíka obzvlášť, že jsme schopni zaprodat se, mnohdy za mrzký peníz kdekomu.
    Kdyby raději Pasquale inestoval do lázeňského komplexu v Kyselce u Karlových Varů, který je do značné míry jeho majetkem a který nechává účelově a bezostyšně chátrat.
    Doufejme, že se organizátoři Českého slavíka ještě vzpamatují a tohoto bezostyšného podnikavce dobudoucna odmítnou.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Katka Knechtová s Xindlem X zvou duetem "Si zabil, kámo" ke sledování seriálu "Policie Hvar" (13.02.2024 15:38)
- Video: Xindl X bojuje se "Slabou vůlí" poněkud slabou písní (31.01.2024 10:19)
- Nejvíc nej: "ČESKÝ SLAVÍK NIKOHO NEZAJÍMÁ!" 10 nejčtenějších článků roku 2023 (01.01.2024 19:45)
- Český slavík odtajnil součty hlasů. Ewu Farnou a Lucii Bílou dělily jen stovky bodů (28.11.2023 19:00)
- Na okraj: Český slavík 2023: Výsledkové jistoty, estrádní humor i (ne)vyprodaný koncert Vondráčkové (25.11.2023 20:26)
- Naživo: Skupina Rybičky 48 slavila další rok svého bytí ve Velké Lucerně. A bylo to "ku*va dobrý" (25.11.2023 17:38)
- Audio: Xindl X nabádá, že "Alespoň jeden den" v roce bychom měli vypnout a užít si klidu s rodinou (25.11.2023 10:46)
- Absolutní slavicí je poprvé Ewa Farna. Zvítězili také Marek Ztracený, Kabát a Calin (24.11.2023 23:45)
- Minirecenze: Tereza Černochová je na "Slečně náročné" sterilní, chladná a nudná. Bohužel (18.10.2023 08:30)
- Video: Xindl X sází s "Černými stíny" na vážnější notu, v klipu mu hrají kolegové ze StarDance (13.10.2023 09:36)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu