shop.musicserver.cz
Bandzone.cz Showcase, Rock Café, Praha, 11.11.2011

Maraton hudebních nadějí

Vydáno: 13.11.2011 09:36 v sekci Naživo - Ondřej Michal | foto: Ondřej Michal / musicserver.cz

V polovině listopadu proběhl v pořadí třetí ročník akce Showcase pořádané serverem Bandzone.cz. Jejím cílem je představit šest mladých kapel a dát jim možnost naživo zahrát před hudebními novináři a širokou veřejností. Jak s příležitostí naloží, záleží na účinkujících. Jak dopadl letošní ročník?

Live: Bandzone.cz Showcase

vystoupili: The Colorblinds, Wild Tides, The Truth Is Out There, 12° Bagpipers, Segment, Pitch Bender
místo: Rock Café, Praha
datum: 11. listopadu 2011

Wild Tides, Bandzone Showcase, Rock Café, Praha, 11.11.2011
© Ondřej Michal / musicserver.cz
V pátek večer mohl mít náhodný návštěvník při vstupu do pražského Rock Café dojem, že se omylem ocitnul na besídce prvního ročníku střední školy. Ovšem už záhy musel změnit názor. Pódium okupovala parta hošíků s nástroji, předstírající, že jsou rocková kapela. Ačkoliv se věkový průměr členů The Colorblinds pohybuje kolem patnácti let, hudebně z nich vyzařovala sebejistota a suverénnost.

Server Bandzone.cz akci Showcase pořádal již třetím rokem. Princip je jednoduchý: naživo ukázat nejzajímavější kapely, které se na webu za poslední rok zaregistrovaly. Hlavním smyslem akce je pak ukázat světu, zvláště pak odborné veřejnosti, že to s tuzemskou hudební scénou není tak bídné, jak se říká. Pořadí kapel určilo losování chvíli před zahájením. Ačkoliv vše tedy bylo v rukou náhody, nutno říct, že náhoda měla mimořádně šťastnou ruku.

12° Bagpipers, Bandzone Showcase, Rock Café, Praha, 11.11.2011
© Ondřej Michal / musicserver.cz
The Colorblinds mají svým poprockem zacíleno hlavně na později narozené publikum. Náctileté holčičky s transparentem udělaly atmosféru, jakou by mohly závidět podstatně známější kapely. V kontrastu s tím vyznělo vystoupení Wild Tides. Kdo chtěl slyšet syrový rock'n'roll, dostal ho pořádnou nálož. Trio ukázalo, jak zní muzika ze špinavé garáže kdesi na periferii velkoměsta. Nejsou prachy na nájem a už vůbec ne na basu. Bicí a dvě kytary k pořádnému kraválu přece stačí. Ač v okleštěné sestavě, přesto Wild Tides disponují jistým charisma. Nic na tom nemění očividný nadhled, s jakým k věci přistupují.

Kdo u téhle kapely postrádal líbivost a chytlavé melodie, obdarovali ho 12° Bagpipers. V souvislosti s tímhle sedmičlenným tělesem ze Strakonic se nabízí škatulka ska, ovšem jejich produkce sahá daleko na území popu. Česky zpívané texty a nepřehlédnutelný důraz na zapamatovatelnost z nich dělá žhavé kandidáty na tahouny tuzemských festivalů.

Segment, Bandzone Showcase, Rock Café, Praha, 11.11.2011
© Ondřej Michal / musicserver.cz
"Wales má Enter Shikari, Morava The Truth Is Out There." Tím by mohlo být řečeno vše. Ovšem kvartet z Ostravy si zaslouží víc než jen strohé konstatování. Inspirace zpoza kanálu La Manche je u nich evidentní a ani muzikanti sami se od svých vzorů nedistancují. Nechybí jim nasazení ani energičnost, stejně tak ctění hardcorových kořenů. Ve srovnání se svými vzory však přeci jenom elektronické postupy používají v o něco hojnější míře.

V backstagi byli holešovští Segment považováni za nepsané favority večera. Do jisté míry na tom měla podíl účast v jisté televizní soutěži. Upřímně řečeno, i kdyby do té doby hráli jen po hospodách a hasičských bálech, svůj potenciál by skrývali jen obtížně. Nabízí se srovnání s americkými Papa Roach. Houslista v sestavě je patrně nejviditelnější rozdíl. Image mají stejně vypilovanou jako kapely vyprodávající stadiony. Jediné, co se jim dá vytknout, je, že v mládí možná až příliš poslouchali český agro metal, který místy prosakuje do jejich tvorby.

Přestože se jednalo o náhodný výběr, vystoupení Pitch Bender na závěr večera sedlo přímo dokonale. Po kytarovém burácení bylo jejich jazz-soulové preludování pohlazením po rozervané duši. Jejich hudba se převalovala a proplouvala sálem, jako by chtěla urovnat zkázu, kterou předchozí interpreti způsobili svými nemilosrdnými kytarami.

Diskuse o tom, kdo byl z vystupujících lepší a kdo horší, je bezpředmětná. Takhle otázka nestojí. Každá z kapel disponuje něčím, co ji staví o úroveň výš než zbytek scény, kterou zastupuje. Jisté je, že česká hudební pódia s nimi musejí počítat. Jestli se však v celém rozsahu naplní očekávání, která do nich organizátoři akce vložili, ukáže teprve čas.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rozhovory: Lazer Viking - Ceny mají jen takovou váhu, jakou jim dá člověk, který je obdrží (06.08.2023 09:00)
- Fotogalerie: Třetí den Rock For People a všechny jeho zářivé hvězdy (11.06.2023 14:22)
- Naživo: Rock im Park v prvním dni rozzářili Kings Of Leon, speciální duet předvedli Papa Roach s Hollywood Undead (07.06.2023 17:43)
- Nové desky 14/2022 - od Camily Cabello přes Jacka Whitea po Papa Roach (13.04.2022 08:00)
- Video: Papa Roach v klipu ke "Stand Up" podporují utlačované (03.02.2022 19:21)
- Naživo: Splněný sen. Rock for People donesl do Hradce naději (24.08.2021 19:28)
- Video: Lazer Viking ON AIR: Moje hudba nemá šanci znít aktuálně a nemyslím, že by to byla nevýhoda (24.01.2021 17:28)
- Video: Papa Roach zvou v klipu "Feel Like Home" do svých obýváků (07.05.2020 11:12)
- Video: The Hu spojili v klipu "The Wolf Totem" síly se zpěvákem Papa Roach (16.12.2019 16:39)
- Video: Hudebně skvělí The Truth Is Out There se novým klipem nevyhnuli kompromisům (30.03.2019 10:56)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu