shop.musicserver.cz
R.E.M. - Part Lies, Part Heart, Part Truth, Part Garbage 1982–2011

Důstojné rozloučení s legendou

Vydáno: 23.11.2011 07:00 v sekci Recenze - Jakub Malar | foto: http://remhq.com

Třicet jedna let, patnáct studiových alb, přes šedesát singlů, více než osmdesát pět milionů prodaných desek, Michael Stipe, Mike Mills, Peter Buck, Bill Berry - to všechno byli R.E.M., kapela z amerických Athens, která poprvé rekapituluje opravdu celou svou kariéru.

9/10

R.E.M. - Part Lies, Part Heart, Part Truth, Part Garbage 1982–2011

Vydáno: 14.11.2011
Celkový čas: 151:24

Skladby: CD1 - Gardening At Night, Radio Free Europe, Talk About The Passion, Sitting Still, So. Central Rain (I'm Sorry), (Don't Go Back To) Rockville, Driver 8, Life And How To Live It, Begin The Begin, Fall On Me, Finest Worksong, It's The End Of The World As We Know It (And I Feel Fine), The One I Love, Stand, Pop Song 89, Get Up, Orange Crush, Losing My Religion, Country Feedback, Shiny Happy People, The Sidewinder Sleeps Tonite / CD2 - Everybody Hurts, Man On The Moon, Nightswimming, What's The Frequency, Kenneth?, New Test Leper, Electrolite, At My Most Beautiful, The Great Beyond, Imitation Of Life, Bad Day, Leaving New York, Living Well Is The Best Revenge, Supernatural Superserious, Überlin, Oh My Heart, Alligator_Aviator_Autopilot_Antimatter, A Month Of Saturdays, We All Go Back To Where We Belong, Hallelujah

Vydavatel: Warner Music

R.E.M. se rozpadli. Tečka. Nemá cenu se tím více zabývat. Než se s kapelou navždy rozloučíme, máme tady nový výběr s dlouhým názvem "Part Lies, Part Heart, Part Truth, Part Garbage 1982–2011". Může se to zdát neuvěřitelné, ale jde o vůbec první kompilaci, která mapuje celou jejich historii. Pod jednu střechu se tak dostávají jak nahrávky natočené pro současnou vydavatelskou firmu Warner Music, tak první skladby pro I.R.S. Records. Díky chronologickému seřazení se hezky ukazuje, jak neznámá formace dosáhla nejdříve pouze mírného, následně globálního úspěchu a bohužel ukazuje i její sestup.

Nejúspěšnější období R.E.M. bylo bezesporu ohraničeno alby "Document" a "Automatic For The People". V té době se dostali do první ligy a natočili své nejlepší singly, včetně "Losing My Religion", který lze považovat za milník (koneckonců i Peter Buck napsal do bookletu k výběru "In Time: The Best Of R.E.M. 1988 - 2003", že kariéra R.E.M. se dá rozdělit na období před a po "Losing My Religion"). Není divu, že právě singly z tohoto období na kompilaci zabírají (po právu) nejvíce místa. V momentě, kdy si ale položíme otázku, zdali je na albu všechno podstatné, nastává problém. Plocha čtyřiceti písní se může zdát jako dostačující, ale v tomto případě počítejte s tím, že vám bude spousta oblíbených kousků chybět.

O kompletnost jít nemělo, to je jasné už z názvu. Šlo ale vybrat trochu lépe. Problém je především s pozdějším materiálem. Prvních pět desek, které byly natočeny ještě pro I.R.S., je zastoupených poměrně slušně (pokud by tam někomu něco chybělo, doporučuji kompilaci "And I Feel Fine: The Best Of The I.R.S. Years 1982-1987"), to samé se dá říct i o prvních třech deskách pro Warner Music ("Green", Out Of Time" a "Automatic For The People"). Po té už jsou nahrávky většinou zastoupeny po skladbě s tím, že výběr nemusí být každému po chuti. Především zamrzí absence"Bang And Blame", "E-Bow The Letter" nebo "Daysleeper". Na druhou stranu by šlo postrádat kteroukoliv ze tří skladeb z letošního ne moc povedeného "Collapse Into Now" (především "Alligator_Aviator_Autopilot_Antimatter"). Pokud jde o trojici novinkových písní, ty ani nenadchnou, ani neurazí.

Přesto si zde každá generace, která byla muzikou athenských muzikantů ovlivněna, najde to svoje. Pro někoho to mohou být hity z počátků, kdy R.E.M. definovali pojem indie kytarovka ("Radio Free Europe", "Driver 8"), pro jiné zase balady z nejslavnějšího období, u kterých se dojímáme dodnes ("Everybody Hurts", "Nightswimming"), nebo pozdější hitparádové zářezy ("The Great Beyond", "Imitation Of Life").

Je jen veliká škoda, že v posledních letech ztratili status, který si získali během osmdesátých a začátku devadesátých let. Od momentu, kdy odešel bubeník Bill Berry a vyšlo album alba "Up", se pouze čekalo, kdy se opět vrátí do formy a natočí skvělou desku. Tohle čekání pak většinou vystřídalo zklamání (korunováno nahrávkou "Around The Sun", od které se sami muzikanti snaží distancovat). To jim ale těžko můžeme mít za zlé, protože být umělecky na vrcholu i po třiceti letech, se podaří málokteré kapele. Nakonec jde hlavně o historický přínos a ten jim nemůže nikdo upřít.

"Part Lies, Part Heart, Part Truth, Part Garbage 1982–2011" je důstojné zakončení kariéry, a i když by se dalo namítnout, že obsahuje jen část příběhu, je tady vždy možnost sáhnout po řadových deskách. Důležité totiž je to, že R.E.M. po sobě zanechali spoustu nádherné hudby. A za to jim patří velký dík.

NÁZORY
  • ... (strom-z, 23.11.2011 17:02) Reagovat

    mně by třeba zas chyběla "all the way to reno"...

  • Si snad redaktor dělá pr.el ne??? (Radim Stehlík, 23.11.2011 19:59) Reagovat

    Kristepane, komu to necháváte recenyovat? O výběru písní můžeme diskutovat klidně roky, protože z 15 alb prostě nejde udělat normální výběr.
    Za prvé si myslím, že to že na výběru je zastoupeno Collapse je dobře, protože na jakej jinej výběr by jste to chtěl dát?? Naopak klidně tam mohlo být míň věcí z Out of Time a Automatic, protože to už bylo na In Time..
    A za druhé - Collapse je nepovedené album????? Tak to sorry ! Asi jsem slyšel jinou desku. Podle mě to je o level lepší album než parádní (a vychvalované) Accelerate. Poslouchám ho stejně často jako dřív Out Of Time a Automatic.
    Navíc jako fanošek si myslím, že není potřeba srovnávat, který album je jak dobrý, protože na každým se najde vyloženě výborná písnička a alba jako celek se mi všechny dobře poslouchaj.

    To Strom : All The Way je jedna z těch výbornějch, vč. klipu.

    Prostě jste mě namíchnul :-)

    • Re: Si snad redaktor dělá pr.el ne??? (Jakub Malar, 23.11.2011 20:11) Reagovat

      1. Kompilace dostala vysoké hodnocení, takže to že si postěžuji na absenci některých skladeb snad je normální (All The Way To Reno je samozřejmě pecka a všichni moc dobře víme, že kompilace by klidně mohla být tří disková.. a pořád by neobsáhla všechno dobré).
      2. Collapse into Now je z mého pohledu slabší album a osobně mám o moc radši Accelerate (a určitě v tom nejsem sám).. to, že zrovna tohle album je zde zastoupeno třemi skladbami mě udivuje spíš ale proto, že jde o čerstvou nahrávku a radši bych na kompilaci viděl spíš starší skladby (viz třeba skvělá All the Way).
      3. Ze skvělého Out Of Time byla na In Time pouze skladba Losing My Religion tudíž z mého pohledu je zařazení zbylých skladeb v pořádku.
      4. Ještě jednou: Výběru jsem dal vysoké hodnocení.. to že se rozcházíme v názoru na nějakou desku je snad normální, ne? (recenzent je taky jenom člověk s názorem) ;-)

      • Re: Si snad redaktor dělá pr.el ne??? (Radim Stehlík, 23.11.2011 21:39) Reagovat

        jj..To je právě ono, mohlo by to mít 5 disků, nebo proč ne rovnou Pack všech alb :-)
        Jinak teď jsem si přečetl přepis rozhovoru Michaela a Mika z rádia, kde si Mike postěžoval, že je mu líto, že na výběru není Find The River.. S tím se stotožnuju, je to taky jedna z mých best...Ale to jsme zas u toho - může tam být jakákoliv a stejně nám bude další chybět.

        A máte pravdu, není lehký recenzovat desku, obzvlášť když jde o desku poslední. Pak přijde někdo jako já a začne se čertit.

        Ach jo, budou mi chybět

  • rem (Janiiik, 04.12.2011 13:55) Reagovat

    "Tohle čekání pak většinou vystřídalo zklamání (korunováno nahrávkou "Around The Sun", od které se sami muzikanti snaží distancovat)."

    ktoré však na musicserver.cz dostala 9/10.
    si trochu stojte za svojim, nie,

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 43/2021 - od Eda Sheerana přes Black Veil Brides po Xindla X (04.11.2021 08:00)
- R.E.M. se nikdy nedají znovu dohromady. Prostě nikdy (25.09.2021 11:12)
- R.E.M. připomenou album "New Adventures In Hi-Fi" výpravnou reedicí (26.08.2021 16:21)
- Video: Michael Stipe dal své sólové písni "No Time For Love Like Now" studiovou podobu (12.06.2020 17:11)
- Nové desky 45/2019 - od Tomáše Kluse přes Hootie & The Blowfish po Mirandu Lambert (06.11.2019 20:11)
- Minirecenze: R.E.M. vzpomínají na své koncerty v BBC mamutí kolekcí (29.10.2018 16:41)
- Nové desky 42/2018 - od Never Sol přes Elle King po Richarda Ashcrofta (22.10.2018 17:11)
- R.E.M. nabídnou sbírku materiálu z archivu britské BBC (09.09.2018 08:45)
- Nové desky 45/2017 - od The Corrs přes Celeste Buckingham po Jaromíra Nohavicu (13.11.2017 09:51)
- "Automatic For The People" R.E.M. slaví 25 let, vyjde v bohaté reedici (15.09.2017 15:46)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu