shop.musicserver.cz
Makrorecenze "Lulu" Lou Reeda a Metalliky

Makrorecenze "Lulu" Lou Reeda a Metalliky

Vydáno: 28.11.2011 09:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: www.recal.eu/ROCKPLUS/

Hudební novináři milují nečekaná a neočekávatelná spojení. A Lou Reed plus Metallica jedním takovým určitě je. A když z takového spojení vyjde deska, která si říká experimentální, je publicita zaručena předem. "Lulu" je ale, podle všeho, experimentální tak, až je vlastně špatná. Tvrdí to i naši makrorecenzenti.

Metallica, Lou Reed - Lulu
© facebook interpreta
Jakkoliv to ze začátku vypadalo slibně, ukazuje se, že spojení Lou Reed a Metallica si koleduje o průser roku. Metacritic.com - 41 procent, nadšený je jen Uncut a BBC. Nebo to celý svět jenom nepochopil? Když Matěj Bílý napsal: "V rámci poslechu hudební nahrávky však utrpení na místě není, a proto experiment jménem 'Lulu' musím na hudebním zinu hodnotit zcela nedostatečně," a nahrávce v recenzi udělil ostudné tři body z deseti, řekli jsme si: A dost! My tomu zkusíme porozumět! Sebrali jsme pět redaktorů a pustili se do makrorecenze. Výsledek ale poměrně dost kopíruje zmíněný meta-server: "Lulu" od nás odtančila se 46 procenty.


Daniel Mareš - Po dlouhé době deska, která vyvolává vášně (8/10)
Vztah k interpretům: Žlutý banán miluji, Metallicu uznávám a respektuji.

Vzpomínám si na koncert k pětadvacátému výročí založení Rockandrollové síně slávy. Tehdy se mi zdálo spíše jako takový drobný vtípek, když na pódium přišel Lou Reed a začal zpívat za doprovodu Metalliky. Evidentně však bylo vidět, že se ohromně baví. A nyní tu máme společnou spolupráci, a dokonce desku. Nejprve nastalo zděšení. Pravověrní fanoušci Metalliky kroutí jen nevěřícně hlavou. A nemohou pochopit, že se toho jejich oblíbenci dopustili. Už na začátku však bylo řečeno, že se jedná o svébytný projekt. Že nejde o další řadové album. Ale i tak jsou hlasy přesně opačné. Všichni se těšili na novou desku a ono se na svět vylouplo tohle. To právě Reedovi fanoušci jsou shovívavější. Někdejší ikona stylotvorných Velvet Underground a bohémského New Yorku druhé poloviny šedesátých let se musela při nahrávání skutečně bavit. I já jsem při prvních tónech přemýšlel, zda to byl dobrý nápad. Nejsou však šokující spojení a netradiční alba právě tím, co současná hudební scéna potřebuje? I mně se však zdá, že Reedovi sedí komornější a syrovější doprovod. Deska to ale není špatná a vyloženě se při ní bavím.

Marek Odehnal - Jen pro silné povahy (5/10)
Vztah k interpretům: Řadu let pro mě byla Metallica nejoblíbenější kapelou. Ať už šlo o jejich thrashmetalové majstrštyky, nebo rockové desky z 90. let, přičemž obě období považuji za stejně hodnotná. Lou Reed je pro mě spíš chlapík z rockových encyklopedií, který kdysi bodoval s Velvet Underground a nazpíval "The Perfect Day", nicméně chtěl jsem se jeho vkladem nechat překvapit.

Na začátku tohoto spojení byly ambice stvořit něco jiného. Metallica se rozhodla poprvé ve své historii natočit koncepční desku a uměleckou avantgardu, k čemuž si přizvala zasloužilého rockera Lou Reeda. I když textovou složku lze v tomto případě považovat za určující, pořád posloucháme hudební nahrávku. A jak to tedy celé zní? Velmi sympaticky hodnotím návrat Metalliky k rockovému stylu 90. let, který jim vzhledem k jejich letům sedí daleko víc než senilní thrashování z poslední desky "Death Magnetic" (i to si zde ale najde své místo v podobě reminiscencí na skladbu "Disposable Heroes".) Oceňuji i znepokojivou atmosféru, kterou se nahrávce daří navodit. Bohužel to celé, jak je tomu u Metalliky už dobrým zvykem, zabíjí chorobně dlouhá stopáž. Je to v podstatě minimalistická deska, tak proč sakra trvá skoro devadesát minut a je rozdělena na dva disky? Opravdu silných momentů je zde poskrovnu a být album dlouhé pětačtyřicet minut, budu ho hodnotit jako docela zajímavý experiment. Výsledná podoba upletení "z hovna bič" o délce celovečerního filmu je ale jen pro silné povahy. Přesto to není úplný odpad.

Honza Průša - Otázky, nedůvěra, překvapení, rozpaky (5/10)
Vztah k interpretům: Lou Reed utvářel můj hudební názor. Metallica ani moc ne.

Metallica, Lou Reed - Lulu (deluxe)
© facebook interpreta
Před pár dny se Suzanne Vega ptala na svém facebookovém profilu, co by si měla obléknout na release party k desce "Lulu". A není se čemu divit. Spojení tak rozdílných umělců, jako jsou Lou Reed a Metallica (něco jako kdyby Kabát spolupracoval s Vladimírem Václavkem), vytváří otázky, nedůvěru, překvapení. No, a pánové si zřejmě museli experimentální cestou dokázat, že tudy fakt cesta většinou nevede. Proč? Metallice se většinou bohužel povedlo převálcovat vše, co je na Reedovi pěkné a elektrizující, asi jako když máte pěkný starý kus nábytku s nepřehlédnutelným příběhem a vedle něj postavíte skříň z IKEA. A přitom ty písničky nejsou vůbec špatné. Často jim předchází výborná úvodní část, s jiskrou, s příslibem gradace, která ale nepřijde. Místo ní to kapela zaleje betonovou nudou a amorfním asfaltem. Sice tu jsou i velmi pěkná místa (třeba nakonec velmi dobrá "Cheat On Me" nebo krásný úvod k následující "Frustrations"). Ale ve výsledku i tak deska vyvolává hlavně rozpaky.

Michal Koch - Zřejmě hluboké umění či co... (3/10)
Vztah k interpretům: Metallicu již drahně let oblibuji, Lou Reedovi jsem nikdy moc nerozuměl.

Inu proč ne. Proč nenapsat nějaké ty mírně (nebo hodně) úchylné básně, ať už pod vlivem vnímání posunujících látek, nebo pod vlivem své vlastní pozoruhodné psychiky. Proč se nepotkat s kámošema, co spolu hrají metal, nepopít trochu škodlivých nápojů a nepokouřit trochu inspirativních bylin. Proč následně neposedět někde v obýváku a do čtyř do rána nenahrávat společné jamování a mírně mimo vše posunuté deklamování oné výše zmíněné poezie. Však z toho buď vyleze umění, nebo prostě za den, dva či tři, až s klukama vystřízlivíme a nahrávku v příčetném stavu vyposlechneme, tak se tomu zasmějeme. Vždyť to není vůbec víkend k zahození, že ano. Jen jednomu nerozumím: proč to vydávat jako hudební album? A když už, proč v tolika verzích? Vždyť to přinejmenším není ekologické (i když chápu, že sto šedesát šest dolarů za Deluxe Tube Box je lákavých, Amazon momentálně hlásí vyprodáno).
P. S.: Ony dva body nad minimum jsou za zmíněné metalličí jamování (jeden) a Larsovo bubnování (druhý).

Petr Bláha - Nechci to ani pojmenovávat (2/10)
Vztah k interpretům: Lou je klasik, ale nevyhledávám ho, Metallica má můj uctivý respekt a obdiv, vlastně jsem asi její fanoušek.

Nic, prázdno, hnus, temnota a nejzbytečnějších devadesát minut mého života, co se týče hudby. Neposlouchatelný singl měl být varováním, ale ne, lidská nepoučitelnost nezná mezí, a proto jsem se musel provztekat poslechem tohohle alba. Nějak jsem pořád naivně věřil a zkusil to dokonce vícekrát, ale nic z toho nezabralo. Poslech byl pořád stejně strašlivý a útrpný. Ruku na srdce, otřesné desce Jakuba Smolíka se od srdce škodolibě zasmějete, jenže co s neposlouchatelným počinem oblíbené kapely? Nic a zase nic. Nahrávka se zdá nekonečná, Lou Reed to nezachraňuje a Metallica zní jak kdejaká průměrná bigbítová kapela z Bandzone, co má šedesát fanoušků. Navíc Lars Ulrich hraje na jistotu, takže to jsou po většinu času začátečnické etudy. Upokojit se brzkým koncem taky nelze, takže kde vzít a nekrást? Jediným pozitivem uchraňujícím projekt od totální potupy je fakt, že jde spíše o experiment, který není řadovou deskou. Být totiž celá tahle komedie řadovkou, tak si James Hetfield zítra ráno přijde k pánu pekel pro vlčí ocas.


Album: Lou Reed & Metallica - Lulu
Průměrné hodnocení: 4,6/10
Celkový čas: 87:04
Skladby: CD1: Brandenburg Gate, The View, Pumping Blood, Mistress Dread, Iced Honey, Cheat On Me. CD2: Frustration, Little Dog, Dragon, Junior Dad

NÁZORY
  • .. (jozka cerny, 28.11.2011 10:05) Reagovat

    deska se dobre posloucha,ma vybornou atmosferu a hlavne je tam spousta veci na objevovani,tak moc nechapu tak kriticke reakce. nebo.. vlastne mozna chapu. fanousci Metallici a hlavne ortodoxni rockoví fanousci jsou znami urcitym zatemnenim na mozku, ktere je trochu blokuje v rozmanitosti

    • Re: .. (rip, 29.11.2011 14:33) Reagovat

      To bych neřekl jsem fanouček metallicy a poslední přírůstek do mé sbírky je CD dua Tara Fuki což není ani metal ani rock.
      A vzpomínám si, že když jsem byl nedávno na jedné jazzové akci
      tak jsem tam zahlédl fanouška s tričkem AC/DC a i překvapivě Slayer tak bych neřekl,že rockoví fanoušci nemají rádi rozmanitost

  • nepochopili to (orgebanger, 01.12.2011 02:52) Reagovat

    názory recenzentů by se daly shrnout asi takhle:
    D. Mareš: sice nevím, o co jde, ale baví mě to.
    M. Odehnal: nerozummím textům a je to moc dlouhé.
    J. Průša: občas to zní dobře, ale jinak je to nuda.
    M. Koch: prostě se navalili kdečím a udělali z toho desku.
    P. Bláha: absolutně nechápu, co se stalo, a o co vlastně jde.

    Nikoho z nich nenapadlo tuto desku hodnotit jinak, z jiného pohledu. Pokud stojíte o trochu širší výklad, čtěte zde:
    http://methalllblog.wordpress.com/2011/11/08/dvojita-recenze-lou-reed-metallica-lulu/

    • Re: nepochopili to (Alžběta Prknářová, 01.12.2011 10:28) Reagovat

      OK tedy:

      Orgebanger - úplně tomu všemu rozumím, a dokonce vím, kdo je Lou Reed, takže je to ZAJÍMAVÉ.
      Nesthor - rozumím tomu, ale je to dlouhé a nelíbí se mi to.

    • Re: nepochopili to (Jan, 02.12.2011 11:21) Reagovat

      Nechci se té desky ani zastávat ani ji hanět, nicméně ten postřeh s postoji recenzentů je poměrně přesný. Pokud se mi někteří snaží naznačit, že vlastně ve srovnání s Metallicou je Lou Reed nějaký chápek za zenitem, co něco dokázal kdysi dávno a jeho zásluhou je spíš průměrná písnička Perfect Day, jakých napsal mraky (ačkoliv realita se spíš blíží opaku) , pak je otázka, jestli mají jejich názory vůbec nějaký smysl. Číst recenze typu "Nerozumím tomu a tak mě to nebaví" je víceméně ztráta času.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Apocalyptica se s The Four Horsemen vrací ke kořenům i k Metallice. Na podzim zahraje v Praze (02.03.2024 14:21)
- Metallica musela odložit koncert, James Hetfield chytil covid (04.09.2023 12:28)
- Elektrická kytara podle Kirka Hammeta (30.07.2023 11:21)
- Makrorecenze: Makrorecenze "72 Seasons" Metalliky (11.05.2023 13:00)
- Video: Motörhead doplnili raritní předělávku písně "Enter Sandman" komiksovým videoklipem (10.05.2023 08:11)
- Metallica odstartovala v české albové hitparádě na stupních vítězů, v první desítce boduje i Katapult (27.04.2023 15:30)
- Nové desky 15/2023 - od Metallicy přes Katapult po Feist (19.04.2023 08:00)
- Recenze: Metallica na albu "72 Seasons" (opět) nepřekročila svůj stín (18.04.2023 08:30)
- Video: Metallica vystoupila u Kimmela se znovuzrozenou písní "Master of Puppets" (a nejen s tou) (14.04.2023 16:51)
- Od AC/DC přes Metalliku po Ozzyho. Kalifornský PowerTrip je rockový festival snů (01.04.2023 14:41)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu