shop.musicserver.cz
Noel Gallagher's High Flying Birds - Noel Gallagher's High Flying Birds

AKA... (očekávaná) Gallashow!

Vydáno: 17.10.2011 00:00 v sekci Recenze - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

O sólové desce Noela Gallaghera se s očekáváním mluvilo už po vydání "Be Here Now". Čekání je u konce a dobrá zpráva je, že výsledek je tak dobrý, jak byste v té době očekávali. A ta špatná? Výsledek je tak dobrý, jak byste v té době očekávali...

8/10

Noel Gallagher's High Flying Birds - Noel Gallagher's High Flying Birds

Vydáno: 17.10.2011
Celkový čas: 42:27

Skladby: Everybody's on the Run, Dream On, If I Had A Gun..., The Death Of You And Me, (I Wanna Live In A Dream In My) Record Machine, AKA... What A Life!, Soldier Boys And Jesus Freaks, AKA... Broken Arrow, (Stranded On) The Wrong Beach, Stop The Clocks

Vydavatel: Universal

Už více než patnáct let pronásleduje Noela Gallaghera stín výjimečného debutu. Každou další desku Oasis provázela stupňující se očekávání rozhajpovaných fanoušků a ještě nabubřelejší prohlášení obou Gallagherů, kteří unisono tvrdili, že jde znovu a opět o jejich nejlepší album od dob "Definitely Maybe". Bohužel měli pravdu pouze jednou - v případě "(What's The Story) Morning Glory?". A naštěstí nejen proto, že na debut přímo navazovala.

S rozpadem Oasis se Noel vrátil zpátky na zem. Už samotný fakt, že měl v šuplíku minimálně šest písniček, které (ověřeno ohlasy fanoušků na jejich leak- a demoverze) mají sakra vysoký potenciál, a přesto se okamžitě nevrhl do studia, aby konečně svou sólovku na truc Liamovi vydal, a ukázal mu tak skrze počty hvězdiček pod recenzemi vztyčený prsteníček, byl chvályhodný. Jakoby se Noel Gallagher definitivně (možná) přestal ohlížet přes rameno. A přestal bezhlavě před svým stínem utíkat.

A broken heart is still beating - in and out of time, hold your body next to mine. But you can't stop the bleeding. Sing to yourself and hold on, 'cos everybody's on the run. ("Everybody's On The Run")

Úvodní "Everybody's On The Run" je zosobněním všeho, co bylo řečeno. Jde právě o jednu z těch písní, kterou už fanoušci znali díky zvukové zkoušce kdesi v Brazílii, ale přesto každého z nich překvapí. Na albu jí nový rozměr dodávají desítky dominantních smyčců a chórů. Výsledek sklíčenou atmosférou připomíná "Gas Panic!", ale je ještě osobitější a hlavně zní jako něco, co by Oasis nikdy nenahráli. Malý krok pro hudební scénu, ale obrovský pro Noela Gallaghera.

Následující "Dream On" už připomene Oasis více a klidně by mohla zapadnout někam mezi béčka z období "Be Here Now". Poprvé uslyšíte patrný vliv The Kinks, ale prim stejně hraje schopnost Noela Gallaghera napsat silný refrén, navíc připravený na stadiónový, trademarku hodný sing-along anglických rowdies, pokud ovšem Noel s touhle deskou na stadiony zamíří.

"Shout it out for me!"

A pak to přijde. "If I Had A Gun..." je první ze tří balad, které umí Noel Gallagher jako nikdo jiný na britských ostrovech. Líné tempo, v sustainu se topící akustická kytara, patetické hesla umě napasovaná do zimomravkového refrénu... Ale něco se přeci jen změnilo - už totiž nejde o ono rutinní vyčíslování klasického oasisovského vzorce úspěchu [(sloka + bridge) x 2 + refrén + sloka + bridge + refrén + middle 8 + (refrén x 2)]. A totéž platí pro zbylé dva baladiamanty alba: "(I Wanna Live In A Dream In My) Record Machine" a závěrečnou "Stop The Clocks".

Již zmiňovanou poctu The Kinks skládá Noel ve druhé polovině alba ještě několikrát, v případě "Soldier Boys And Jesus Freaks" navíc nejen hudebně, ale také přímo odkazem v textu. A právě druhou polovinu desky lze i obecně označit za výrazně odvážnější a temnější. Oproti tvorbě Oasis se na ní vymezuje mnohem důsledněji, byť samozřejmě platí, že podobné experimenty se zvukem již zkoušel na některých singlových béčkách z poslední doby.

Pokud jste ho podrobně sledovali také mimo jeho domovskou skupinu, nemohla vám uniknout jeho fascinace, resp. chuť experimentovat s taneční hudbou. Část fanouškovské základny očekávala od jeho sólovky album nabité stadiónovými baladami, ale ta druhá vyhlížela jeho experimentálnější já, které již několikrát vykouklo ve skladbách "Falling Down" či "Keep What Ya Got", již dával dohromady s Ianem Brownem, nebo spolupracích s The Chemical Brothers.

První vlaštovkou, která se v hejno promění možná již příští rok - v rámci jeho druhého projektu, na kterém spolupracoval s psychedelickým uskupením Amorphous Androgynous -, je taneční pecka "AKA... What A Life". Skladba nabalená okolo piánového riffu a rytmické smyčky, do které však dokázal nacpat svůj neobyčejný talent na silné melodie. A to je ten největší příslib do budoucna - že Noel Gallagher umí stejně dobře jako s kytarou fungovat i bez ní.

Tečku za deskou obstarává mnohokrát odkládaná balada "Stop The Clocks", která naplňuje veškerá očekávání, která do ní všechna Noelova populistická prohlášení vložila. Do morku kostí se zažírající melodie, medově charismatický přednes, nápadité aranžmá a mrazivý text spolu perfektně ladí a vedou jistě písničku až ke grandióznímu finále celé Galla(gher)show. Závěrečná strhující, eklektická minuta by klidně obstála i na albech Radiohead a bude ve vás rezonovat ještě desítky sekund po svém závěru.

Stop the clocks and turn the world around. Lock the box and leave it all behind on the backseat of my mind. And when the night is over where will I rise? What if I'm already dead, how would I know? ("Stop The Clocks")

Noelův sólový debut "Noel Gallagher's High Flying Birds" je ve své podstatě překvapením, protože si drží vysoký standard prvních tří desek Oasis, ale přitom je jim na míle vzdálený. Dokonce by se dal označit - alespoň v rámci diskografie mistra všech plagiátorů - za novátorský. Zároveň ale překvapivý není, protože pořád je to jen a pouze Noel Gallagher. Se všemi chybami, které byly na jeho hudbě vždycky tak sexy a cool: prázdné popěvky, laciné prózy, vyprodané stadiony, nevyužitý potenciál a brutální charisma. Prostě všechno, co na něm polovina britských ostrovů miluje a ta druhá nesnáší.

Na tiskovce k albu Noel střízlivě prohlásil, že není - a že ani nikdy nebyl, ačkoli to média velmi ráda vyzdvihovala - nejlepším songwriterem od dob Lennona a McCartneyho. Možná je zbytečně skromný, ale to už je věc názoru. V každém případě si ale troufám tvrdit, že flek vedle Wellera, Morrisseyho a Browna má v kapse. Stejně jako primát, že je stále nejlepším ostrovním songwriterem od dob... Noela Gallaghera. A to vlastně není vůbec málo.

NÁZORY
  • keep calm...the chief is back (kokos, 17.10.2011 11:38) Reagovat

    pekne napsana recenze, ale myslim, ze by si toto album zaslouzilo makrorecenzi...prece jenom, at se to lidem libi nebo ne, je to jedna z nejocekavanejsich desek roku...

    • Re: keep calm...the chief is back (mbm, 17.10.2011 23:37) Reagovat

      Makro uz se chysta...

  • Mikrorecenze pěkná (Jan, 17.10.2011 14:17) Reagovat

    Ale co autor míní tím "mistrem všech plagiátorů"??

  • ... (spoOky, 17.10.2011 22:23) Reagovat

    skvělá recenze, skvělá deska ... 9/10

  • debut? (Ondra, 18.10.2011 00:49) Reagovat

    Nebyl sólovým debutem koncertní záznam The Dreams We Have As Children (2009)? Sice živák, ale pořád sólovka mimo Oasis...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: The Black Keys se v coveru "I Forgot To Be Your Lover" noří do soulu (19.02.2024 09:49)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Video: Oasis promují staronovou sbírku béček animovanými lyric videi a živákem (31.10.2023 08:08)
- Oasis zavzpomínají na kompilaci béček singlů "The Masterplan" (22.09.2023 18:43)
- Noel Gallagher není nadšený z umělé inteligence (18.06.2023 08:27)
- Recenze: Noel Gallagher na albu "Council Skies" nepřestává snít (12.06.2023 00:00)
- Nové desky 22/2023 - od Foo Fighters přes Noel Gallagher’s High Flying Birds po Sophii Ellis-Bextor (07.06.2023 08:00)
- Noel Gallagher je opět v ráži. Tentokrát to schytal(i) Sam Smith (02.03.2023 09:25)
- Noel Gallagher hlásí novinky: desku, rozvod a větší šanci na reunion Oasis (23.01.2023 17:19)
- Mary McCartney natočila dokument o studiích Abbey Road. Brzy bude na Disney+ (26.09.2022 10:43)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu