Country mladíček zvítězil v USA

15.10.2011 00:28 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Scotty McCreery je vítěz letošního American Idolu a nově nejmladší muž, který kdy se svým debutem vyhrál žebříček desek. "Clear As Day" se prodalo dvě stě tisíc. Konkurence ale nebyla vysoká. V singlech si udržela vedení Adele před Maroon 5 a Foster The People, dopředu se posunuli LMFAO a Rihanna.
Adele - Someone Like You
© facebook interpreta
SINGLY - Hlavní zprávou v klidné Top 10 je postup "Sexy And I Know It" LMFAO na čtyřku, polonazí borci tedy odkopli Gym Class Heroes i své vlastní "Party Rock Anthem". O dvě místa si polepšila Rihanna s "We Found Love", do desítky se vrátila Lady Gaga s "Yoü And I" a už na jedenáctce je Dev s "In The Dark", která deset týdnů v žebříčku stabilně postupovala výš a výš. Jejím největším úspěchem je zlato "Like A G6", tam ale pouze hostovala Far East Movement.

Na pódiu se pozice nezměnily, Adele si se "Someone Like You" polepšila o deset procent v rádiích, kde zůstává za celkově druhými Maroon 5, v downloadech pak díky dalším 218 tisícům překonala metu 2 milionů stažení. Předchozí "Rolling In The Deep" je s 5,3 milionu letošním nejúspěšnějším digitálním singlem. Bronzoví zůstávají Foster The People.

Novinky vede rocková skupina Daughtry se singlem "Crawling Back To You" na čtyřicet jedničce, celé album "Break The Spell" vychází za měsíc. O deset míst níže jsou hoši z Hot Chelle Rae s "I Like It Like That". Glee se umístilo dvakrát, "Fix You" (Coldplay) je na padesát trojce, "Run The World (Girls)" (Beyoncé) na devadesát jedničce. K úplnosti chybí ještě vyjmenovat čtyři kousky černé hudby, Taio Cruz a Flo Rida s "Hangover" (62), T.I. s "I'm Flexin'" (66), Enrique Iglesias a Pitbull s "I Like How It Feels" (76, video níže) a Beyoncé a Andre 3000 s "Party" (95).

    Top 10 - singly:
  1. Adele - Someone Like You
  2. Maroon 5 feat. Christina Aguilera - Moves Like Jagger
  3. Foster The People - Pumped Up Kicks
  4. LMFAO - Sexy And I Know It
  5. Gym Class Heroes feat. Adam Levine - Stereo Hearts
  6. LMFAO feat. Lauren Bennett & GoonRock - Party Rock Anthem
  7. Rihanna feat. Calvin Harris - We Found Love
  8. David Guetta feat. Usher - Without You
  9. Cobra Starship feat. Sabi - You Make Me Feel...
  10. Lady Gaga - Ÿou And I

Scotty McCreery - Clear As Day
© facebook interpreta
DESKY - O naší skvělé databázi jsem vám nedávno referoval. Scotty McCreery tam není. Tento týden měl osmnáctiny, tak já ho tam za odměnu přidám. Když už teda vyhrál pořadí desek s debutem "Clear As Day". Samozřejmě by se mu to nepodařilo, kdyby v květnu nezvítězil v American Idolu. A možná kdyby nehrál country. Každopádně 197 tisíc je hodně a Billboard si posvítil na statistiku a zjistil, že je Scotty nejmladším chlapcem, který kdy vyhrál s debutovým albem. Justin Bieber má smůlu, i EPčko "My World" je album a zlaté bylo až druhé "My World 2.0".

Minule vítězný J. Cole přišel o tři čtvrtiny prodejů, a zařadil se za Adele, Tonyho Bennetta a Lady Antebellum, Blink-182 dopadli ještě hůře, osmdesátiprocentní propad je bohužel něco příšerného, 31 tisíc jim aspoň stačilo na desítku. Tři další novinky v Top 10 patří indiepopové zpěvačce Feist ("Metals" je čtvrtá řadovka), country zpěvákovi Rodneymu Atkinsovi (čtvrtá studiovka "Take A Back Road") a rockerům Jack's Mannequin (třetí počin "People And Things").

Co nás čeká příští týden? Například Evanescence, Björk, Peter Gabriel a Joe Jonas.

    Top 10 - alba:
  1.  N Scotty McCreery - Clear As Day (197)
  2. Adele - 21 (112, -5 %)
  3. Tony Bennett - Duets II (71, -22 %)
  4. Lady Antebellum - Own The Night (58, -23 %)
  5. J. Cole - Cole World: The Sideline Story (54, -75 %)
  6. Lil Wayne - Tha Carter IV (53, -22 %)
  7.  N Feist - Metals (38)
  8.  N Rodney Atkins - Take A Back Road (35)
  9.  N Jack's Mannequin - People And Things (31)
  10. Blink-182 - Neighborhoods (31, -80 %)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY