shop.musicserver.cz
Toxique & Ohm Square - Jsme zásadně bez-idolové kapely

Toxique & Ohm Square - Jsme zásadně bez-idolové kapely

Vydáno: 19.10.2011 11:00 v sekci Rozhovory - Petr Adámek a Kristina Bílá | foto: facebook interpreta

Jelikož Akropolis Multimediale propojuje různé umělecké směry, také náš rozhovor s jeho letošními aktéry - Toxique a Ohm Square - se z větší části točil kolem nejrůznějších forem umění. Kromě hudby, filmu a literatury jsme se pobavili také o hudebních cenách a dokonce i o lásce.

Toxique
© toxique.cz
Zanedlouho se objevíte v Paláci Akropolis na akci Akropolis Multimediale. Přestože jde již o sedmý ročník, zkuste představit, o co se jedná.

Jan 2: Akropolis Multimediale, jak už název napovídá, by měl dva dny po sobě představit dvě kapely v prostoru Paláce Akropolis v multimediálních kooperacích a souvislostech. Zkrátka tak, jak je diváci nejsou zvyklí vídat.

Podle tiskových zpráv se celá akce tváří poměrně novátorsky a umělecky. Dokázali byste vysvětlit, co je například videoart či videomixování?

Klára: Mně ten název přijde docela všeříkající. Videomixování pracuje s videem, které funguje s rytmem muziky.
Jan 2: A videoart, to jsou zase nejrůznější instalace a LCD panely, na kterých se odehrává nějaký abstraktní nebo konkrétní děj a ten vyvolává nálady. Jde vlastně o vizuální prostředek k vyvolání emocí.

Skutečně se bude na pódiu také tančit, jak se píše na stránkách Paláce Akropolis?

Klára: Tanec využívali loni Tata Bojs. My sice budeme taky tancovat, ale nebude to zrovna vrcholový balet. Budeme pracovat spíš s prostorem, světlem a projekcemi. Možná by k tomu mohla něco říct scénografka Andrijana Trpković, která na tom s námi spolupracovala a která je tu s námi.
Andrijana: Pro vystoupení jsme chtěli využít celý ten prostor, ne jen samotné pódium. Už samotný příchod do klubu by měl vytvořit nějaký pocit. Chtěli bychom dosáhnout toho, aby se člověk při příchodu necítil jako v Paláci Akropolis.
Jan 2: Ohm Square to takhle propojený mít nebudou. My bychom se chtěli soustředit hlavně na propojení obrazu a zvuku.

Toxique...

Toxique
…jsou česká pop-progressive kapela, která patří - co do muziky, tak i vzhledově - mezi nejextravagantnější u nás. V jejich čele stojí excentrická zpěvačka Klára Vytisková, zbytek sestavy tvoří čtyři muži: Roman Vícha, Jan Lstibůrek (kteří Kláru doplňovali při tomto rozhovoru) a Patrik Karpentski s Viliamem Barešem. V diskografii mají dvě desky: eponymní debut "Toxique" a loňskou "Outlet People". Muzika Toxique jde ruku v ruce s nevšedním vizuálním provedením, kapela si zakládá na propojení show a hudby jako takové. Sama pětice se považuje za "partu introvertních úchylů" a jejich nejsilnějším hnacím motorem jsou živá vystoupení.

Přesuňme se k filmu. Honzo, ty máš tři filmové zářezy, mimo jiné jsi hrál ve filmu "Anděl Exit". Pamatuješ si, jakou měl tenkrát Smíchov a právě okolí Anděla atmosféru?

Jan 2: Pamatuju si to velmi dobře.

Žádné vypulírované kanceláře a drahé kavárny.

Jan 2: Přesně. Dneska Anděl vypadá jinak, ale pořád tam najdeš zbytky té doby. Pořád tam najdeš dost podivných existencí. Ten film byl hodně zajímavá zkušenost. Natáčeli jsme v reálném prostoru s reálnými lidmi a vzpomínám si, že mentalita některých lidí byla hodně podobná té, jakou jsme pak pozorovali na natáčení ve slumech v Africe. Vešli jsme do slumu a ten byl zařízený úplně stejně jako pokoje některých lidí na té Plzeňské.

Co Klára Vytisková a film?

Klára: Nejdu do toho po hlavě, ale kdyby přišla nějaká nabídka, asi bych o tom přemýšlela. Nějaká svoje divadélka hraju na pódiu, ale tam si dělám, co chci. Nedokážu si představit, že bych musela dělat něco, co by mi někdo řekl.
Jan 2: Je to strašný, strašný!
Klára: No vidíš, tak já do toho nejdu. (smích).

Počkej, Honzo, tebe snad hraní nebavilo?

Jan 2: To teda nebavilo. Vždycky jsem to udělal jenom proto, že mě nějakej kamarád oslovil, ale sám bych do toho nikdy nešel. Jít třeba na konkurz, to vůbec.

Pojďme pokračovat v kulturním průřezu. Literatura; zmíněný "Anděl Exit" vznikl podle předlohy Jáchyma Topola "Anděl". Co vy a knížky?

Roman: Já čtu docela dost. Mám hodně rád životopisné knížky, bavila mě třeba ta o Jimmy Hendrixovi nebo Ericu Claptonovi. A chystám se na novinku o Keithu Richardsovi, na to se těším.
Klára: Já čtu taky ráda, ale jak hodně cestujeme, není moc prostoru. V dodávce spíš koukáme na filmy. Ale postupně se to snažím dohánět. Hlavně školní léta - "Egypťan Sinuhet", "Jméno růže" atd.
Jan 2: Já taky moc nestíhám, ale za poslední dobu se mi hodně líbila knížka "Bůh chodí po světě vždycky inkognito".

Kláro, v médiích ti kvůli tvojí image přezdívali česká Amy Winehouse. Co na to říkáš?

Klára: U první desky jsem jako vzory zmiňovala Morcheebu, Gwen Stefani a Amy Winehouse. A právě Amy si z toho média asi nějak vyzobla.
Honza: Jinak jsme ale zásadně bez-idolová kapela.
Jan 2: Jedinej idol Ohm Square je Billy. Billy Idol. (smích)

Toxique vyhráli Anděla. Komu konkrétně stojí dnes soška doma?

Honza: Anděla má teď u sebe Klára, ale na další sezónu přebíráme štafetu my.
Klára: Já vám ho klidně předám, nehodí se mi k poličce.
Honza: Měli jsme v kapele období, kdy jsme jich chtěli co nejvíc. Jako aby měl každý svého.

Ohm Square
© palacakropolis.cz
Je mi to jasné. Ale vážně - co si myslíte o hudebních cenách obecně?

Honza: Neřešíme. My se hlavně strašně nechceme rozpadnout.

Zajímavý cíl.

Klára: Já si ceny jako cíle nedávám. Na gymplu jsem si říkala, že chci mít kapelu, a mám kapelu. Pak jsem si říkala, že bych si chtěla zahrát v Akropoli, a za rok jsem tam hrála. Takže zatím to vychází.
Roman: Naše ambice jsou, aby lidi chodili na koncerty. Aby zvedli zadky od počítačů a chodili na koncerty!

Souhlasíte jako popová skupina s výrokem, že slovo pop je občas vnímáno jako sprosté slovo?

Roman: Myslím, že my jsme popová kapela bez toho pejorativního nádechu.
Klára: Pop je sprostý slovo jenom v Česku.
Jan 2: Ty pope! Víš co? Jdi do popu! (smích)

Sledujete hudební média? Třeba poslední deska Ohm Square nebyla přijata úplně dobře.

Jan 2: To jsem ani nevěděl.
Klára: Tak už to víš. (smích)
Jan 2: Já jsem si hlavně nevšiml, že by ta deska médii vůbec prošla.

Ohm Square...

Ohm Square, Roxy, Praha, 10.3.2010
...fungují od roku 1996 a právě počátek jejich kariéry znamenal doby největší slávy. Jejich první dvě desky "Ohmphonica" a "Scion" patřily k tomu nejdůležitějšímu, co se na domácí elektronické scéně v devadesátých letech urodilo a Ohm Square tou dobou vydatně koncertovali v zahraničí. V letech 1999 a 2000 obdrželi dva Anděly a posluchači Rádia 1 je vyhlásili kapelou desetiletí. V novém miléniu vydali další dvě desky: "Love Classics" a před třemi lety zatím poslední "Taking Shape". Současnou sestavu tvoří zpěvačka Charlie One, Jan Čechtický (Jan 2), a Jan Kleník (Jan 5). Skupina měla blízko také k filmu. Hudebně přispěli např. k filmům "Samotáři" a "Divoké včely", Jan Čechtický si zahrál ve filmech "Anděl Exit", "Šeptej" a "Knoflíkáři", Charlie One v "Tmavomodrém světě".

Zaujalo mě heslo, jímž začíná nahrávka "Love Classics": "Love is a very strong emotion." Zmínka o tom zazněla už v minulém rozhovoru před šesti lety, ale teď by mě zajímalo, jestli znáte nějakou silnější emoci.

Jan 2: Abych to uvedl na pravou míru, ta hláška nebyla myšlena úplně seriózně. Do té doby jsme totiž nikdy neudělali písničku o lásce, tak jsme se tomuhle tématu chtěli věnovat z více úhlů pohledu. Vymysleli jsme, že nám několik lidí četlo definice lásky z různých knih a to album jsme pak protkali těmito hláškami. Ta, kterou zmiňuješ, je jenom jedna z nich.
Klára: Já myslím, že každá emoce je v daném okamžiku silná. Těžko ti teď udělám žebříček emocí.
Jan 2: Zkus aspoň top ten!
Klára: Tak jo, do příště si to připravím.

To doufám. Ale pojďme dál. O Ohm Square se jeden čas tvrdilo, že jdou s dobou. Máš ten pocit?

Jan 2: Neřekl bych, že jdeme s dobou - spíš to cítím tak, že si užívám vymožeností doby.

A máš aspoň představu, co by mohlo v muzice frčet za pět let? Řekněme, že dneska eskaluje popularita indie rocku a přichází vlna elektropopu, dubstepu...

Jan 2: Mám takovou historku z devadesátých let. Můj kamarád DJ, bylo mu tenkrát asi třicet, měl doma desetiletého syna. A ten brnkal na kytaru. Ptali jsme se ho, proč nehraje z desek jako táta. A on říkal: "Z desek hraje táta, já hraju na kytaru". Tím chci říct, že vždycky musí nastat tahle revolta. Revolta proti hudbě tatíků. Jinak to nejde, pak to není generace.

A co poslouchají tvoje děti?

Jan 2: Dceru nebudu zmiňovat, té je teprve pět. Ale syn už má docela dobrý vkus. Třeba Pixies nebo KT Tunstall.

Když jsme u toho věku, nechybí ti někdy čas devadesátek, doba desek "Scion" a "Ohmphonica", taneční party...

Jan 2: Já se zpátky neohlížím. Neměnil bych.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nick Cave natočil pro film o Amy Winehouse i novou originální píseň (21.03.2024 15:41)
- Video: Keith Richards přidal k Reedově "I’m Waiting For My Man" své specifické charisma (05.03.2024 08:05)
- Podívejte se na první oficiální teaser filmu o Amy Winehouse "Back to Black" (12.01.2024 12:26)
- Legendy alternativního rocku Pixies se vracejí do Fora Karlín (14.12.2023 15:29)
- Naživo: Jak se Tata Bojs loučili s Divadlem Archa (10.12.2023 12:45)
- Video: "Game over?" Ohm Square klipem "Sometimes I Lie" svou hru rozhodně nekončí (26.11.2023 13:17)
- Video: The Rolling Stones s Lady Gaga zahráli "Sweet Sounds Of Heaven" naživo. A je to strhující paráda (27.10.2023 14:00)
- Recenze: Deset bodů je skoro málo. Nonšalantní The Rolling Stones na "Hackney Diamonds" ukazují, že nostalgii nepotřebují (23.10.2023 00:00)
- Naživo: Tata Bojs na hlučínské Štěrkovně možná naposledy zahráli kompletní "Nanoalbum" (30.07.2023 13:31)
- Tata Bojs zahrají na Štěrkovně Open Music v Hlučíně kompletní "Nanoalbum" (25.07.2023 09:43)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu