shop.musicserver.cz
Různí - Alois Nebel (soundtrack)

Nastupovat! Příští stanice: kult

Vydáno: 11.10.2011 07:00 v sekci Recenze - Petr Balada | foto: facebook interpreta

Momentálně nejdiskutovanější a mediálně nejprovařenější film dal vzniknout písničkám, které jeho kvality převyšují. Pro zdejší rybník ne zrovna obvyklá situace. Hudba ze snímku "Alois Nebel" však není jenom o nich, ale odpovídá i na otázku, zda se dají zhudebnit jízdní řády a jak dramatické umějí být pauzy.

9/10

Různí - Alois Nebel (soundtrack)

Vydáno: 23.09.2011
Celkový čas: 41:00

Skladby: Les, Nebelův pokoj, Jízdní řády, Se neumíte zeptat, Jeseničák, Nevím co mám dělat, Stínohry (Marie Rottrová a Umakart), Holoubci, Pulnoční (Václav Neckář a Umakart), Brejlovec, Ruda (Václav Koubek a Jaromír 99 & The Bombers), Vražda, Němý, Pomsta, Mimosezóna (Priessnitz)

Vydavatel: Supraphon

V České republice se natočí v průměru něco kolem dvacítky filmů ročně. Je tento počet soundtracků velkým nebo malým prostorem pro příchod alespoň jednoho hitu, který přežije sezónu? "Alois Nebel" se dá v tomto směru považovat za dar z nebes. Nejenže nabízí hned dva kousky splňující kritérium trvanlivosti a kvality, ale zároveň jimi vrací do hry výrazné hlasy tuzemských legend. Zkontrolujte si jízdní řády, protože tenhle vlak by vám ujet neměl.

(Marie devatenáct čtyřicet jedna.) O písničce "Stínohry" se zatím tolik nemluví. Ale možná je to jen otázka načasování a až odezní halas kolem "Půlnoční", nejspíše se na ni také dostane. Byla by totiž škoda nevypustit mezi lid tuhle subtilní nádheru s přesnou interpretací Marie Rottrové. "Stínohry" jsou pro ni nečekaným dárkem k nadcházejícímu jubileu i labutí písní k ohlášenému odchodu ze scény zároveň. Těžko si představit jiný hlas, který by dal slovům "Ve stínohrách zrychlených mraků / zahlédla křídla tažných ptáků" přesvědčivější obsah.

(Václav devatenáct čtyřicet tři.) Představa spojení Václava Neckáře s Umakartem byla před pár měsíci absurdní vizí. Překvapení nad faktem, že došla k realizaci, okamžitě vystrnadilo nadšení z výsledku. Opět se ukázalo, jak silná může být jednoduchá písničková forma (což rozhodně není myšleno hanlivě) a jak důležitý je pro ni výběr zpěváka. Hlavně díky věrohodnému Neckářovu projevu se z "Půlnoční" stala taková událost. Stačilo přitom jen na chvíli podlehnout svodům patosu ukrytým v textu a mohla z toho být další vánoční katastrofa.

(Priessnitz devatenáct osmdesát devět.) Výše uvedené písničky, ještě spolu s Koubkovým "Rudou", jsou ale jenom ony pomyslné peckoviny na dortu, které tam umístil Jaromír Švejdík (Dušan Neuwerth a Jan P. Muchow). Tu hlavní část práce však odvedl další člen kapely Priessnitz - kytarista Petr Kružík. Ten, za asistence zvukaře a člena OTK Ondřeje Ježka, složil muziku nenechávající nikoho na pochybách, že v něm pro tento druh tvůrčí činnosti dřímá velmi slibný potenciál.

Soundtrack, kterému k oficiálnímu označení za "Jesenické drážní oratorium" chybí jen pár stanic, nabízí posluchačsky ne zrovna komfortní zážitek. Otevřeným uším je ale odměnou hypnotický minimalismus dráždící fantazii na nejvyšší možné obrátky. I ve chvíli, kdy slouží jako podkres ke čtení z jízdního řádu, se tají dech. Jeho vrcholným číslem je pak skladba "Němý", dramaticky pracující s pauzami. Na druhou stranu k nejslabším momentům patří použité hlášky z filmu, které, když se netýkají vlaků, překážejí. Naštěstí jich není mnoho, a na finálním dojmu tak zanechají jen drobný škraloup. A pokud se dobrý soundtrack pozná podle toho, že funguje i bez spoutání s obrazem, má hudba z filmu "Alois Nebel" bezpochyby našlápnuto k tomu stát se kultovní.

NÁZORY
  • Nechápu. (Jirka, 24.01.2012 22:47) Reagovat

    Když jsem poprvé slyšel v rádiu "Půlnoční", jel jsem zrovna v noci autem a měl chuť sjet s ním do rybníka, jen aby ten odporný cajdák skončil. Až později jsem se dozvěděl, že hlas tolik podobný Václavu Neckářovi patří skutečně jemu. Nedokážu pochopit, co je na téhle utahané, nudné, otravné hrůze tak úžasného. A pokud vím - neslyšel jsem nikoho, že by to chválil. Pouze na internetu. Doufám, že podobně "úchvatných" písniček nebude víc.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Václav Neckář zazpíval "Půlnoční" v Husově sboru. Podívejte se na fotky a koukněte na video (25.12.2023 16:06)
- Hudba v tisku: Kniha "Všechny moje války" Václava Neckáře je čtivý průvodce životem legendy (19.11.2023 11:30)
- Video: Václav Neckář je "Snílek". K natáčení nové písně si pozval Letní kapelu Jaromíra Švejdíka (29.09.2023 20:09)
- Naživo: Závěr Rock For People ukázal rockového Bena Cristovao, skvělé Nothing But Thieves a samozřejmě Muse (13.06.2023 14:16)
- Václav Neckář začíná jubilejní rok reedicí debutového alba (04.05.2023 13:14)
- Naživo: Marie Rottrová v Karlových Varech dokázala, že hudba léčí (22.08.2022 12:09)
- Rozhovory: Jaromír Švejdík - Čekám, až se zase zčeří hladina (07.06.2022 08:00)
- Audio: Jaromír Švejdík představuje Letní kapelu, na album láká singlem "Na řece" (24.04.2022 11:19)
- Recenze: Sbírka "Pop Rock Line" nabízí to nejlepší z bigbítových předělávek (19.02.2022 12:05)
- Video: Hvězdy spojily síly a pro dobrou věc přezpívaly Neckářovu vánoční píseň "Andělé strážní" (29.11.2021 15:12)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele Queen AC/DC U2 Sia Rush Beyoncé Bono Taylor Swift Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu