shop.musicserver.cz
Kato z Prago Union - Další "Dezorient Express" nebude

Kato z Prago Union - Další "Dezorient Express" nebude

Vydáno: 16.11.2011 07:00 v sekci Rozhovory - Tereza Vavroušková | foto: Alexander Dobrovodský

"Tak dík za rozhovor." "Nepůjdem si zahrát fotbálek?" "Ale on je rozbitej." "To neva, já mám na kole šroubovák, sundej tady to sklo, já to odšroubuju, jim určitě nebude vadit, když to spravíme..." Kromě toho, že Kato leccos opraví, povykládá vám o poslední desce, vztahu s novináři a s ostatními rappery.

Zrovna včera jsem viděla tvoje video, jak rapuješ na dětském táboře "Konef líná" od PSH. Jak ses o rap začal zajímat?

Úplně na začátku byla kazeta, na jejíž jedný straně byl MC Hammer a na druhý straně Snap!. A jinak asi jako každej přes Technotronic nebo Public Enemy, stěžejní byla deska "Ghetto Music: The Blueprint Of Hip Hop" od Boogie Down Productions. Příběh KRS-One a jeho muzika, to všechno ve mně dost zarezonovalo.

Kolik ti na tom videu bylo?

Asi třináct.

Proč vlastně "Kato"?

Kato byl takovej záškodník, kterýho jsem používal jako trik v určitý chvíli, když sem utek z Chaozzu a začal fungovat na jiných základech. Lidi měli ve zvyku soudit moje věci, aniž by si je poslechli. Takže jsem pod tím jménem začal dělat věci jako DJ, psát a produkovat pro jiný lidi. Ale nějak jsem netajil, že jsem to já. Až mi pak Kato nějak přirostl k srdci. Na "HDP" dělal třeba všechnu muziku Kato a všechny texty Deph. Je to taková řízená schizofrenie.

Prago Union
© Alexander Dobrovodský
Vyšla vám nová deska "V barvách". Čí byl nápad pustit se do tohoto konceptu? Osvědčilo se vám pracovat s předem daným tématem?

Mělo to být původně EP. Není to standardní řadová deska, jelikož díky tomu uzavřenýmu tématu to má svý specifika, nemůže to být stejně nahuštěný silnýma písničkama, protože to téma uchopit, mluvit o barvě a ještě do toho cpát nějaký hříčky, je skoro nemožný. A jak to postupně narůstalo do větších rozměrů, tak z toho vznikla deska. Ale tím to nechci nijak snižovat, dal jsem si s tím stejně práce jako s jakoukoliv jinou deskou.

Uvažujete jít touto cestou i příště?

Určitě tomu necháme volnej průběh, byl to pro mě experiment. Vzhledem k tomu, jakej měl předtím "Dezorient Express" úspěch, jsem nechtěl, aby lidi čekali od každý desky zase další "Dezorient Express". Proto jsem rád, že je to odlišný.

Prago Union...

Prago Union
…je pražská hiphopová skupina. Založena byla okolo roku 2002 dvěma členy - rapperem Katem alias Dephem a DJem Skuplou, kteří spolu působili ve formaci Chaozz. Na koncertech dříve vypomáhal MC Dědek a DJ Bufe. V současnosti působí kapela ve složení Kato a DJ Maro z kapely Gambrz Reprs. Prago Union vystupuje i s živou kapelou pod jménem Prago Union + Livě band. Za sebou mají tři řadová alba - "HDP", "Dezorient Express" a aktuální "V Barvách"

Jaký jsou teď tvoje vztahy s partou kolem Bigg Bossu?

Ty už jsou léta normalizovaný, v pohodě se bavíme, zdravíme, žádnej problém tam není. O to nás nějak polarizovat se snaží spíš okolí. Když vycházel "Dezorient Express", já jsem vůbec nevěděl, že PSH chystají desku, natož ten samej tejden co my, takže spousta lidí se toho chytla a porovnávala je. Asi si mysleli, že v nás něco rozdmýchaj, ale naštěstí mají kluci svou hlavu a my taky. Tam byly nějaký křivdy z dob začátků. Já jsem se od Oriona leccos naučil, co se rapu týče, taky na tom videu z tábora zpívám jeho písničku. Ale pak pravděpodobně protože Chaozz vylítnul tak rychle, tam byly nějaký pocity, že tam měli být oni. Ale už se to vyčistilo.

Prago Union
© Alexander Dobrovodský
Chaozz platil za představitele komerce a PSH za představitele undergroundu. Dnes je to přesně naopak. Jak vnímáš ten rozpor?

Zvenčí se to tak zdát může, ale nebylo na tom nic komerčního, kromě toho, že to bylo úspěšný. Jenom si vezmi, jaký emoce tenkrát vzbuzovalo ESO. To dneska už vůbec neexistuje, že by se někdo vydal na odpor… proti Medúze (smích)

V textech se hodně opíráš o (ne)kvalitu českého hip hopu. Co tě konkrétně štve? Koho naopak uznáváš?

To je útvar battle rýmu, kterej byl na počátku rapu v Americe. Jde o to, že mluvíš o imaginárním MCm a používáš ho k tomu, že vyzdvihuješ, jak seš dobrej. Nejde tam o to někoho zesměšňovat, takže ne, že bych tím někoho myslel. Jde o to vymyslet co nejvtipnější přirovnání, není to žádná zášť. To je, jako když se řekne "tvoje bába" (smích).

Nemáš pocit, že u nás rappeři neumí na pódiu improvizovat? Že i když jim dáš beat, stejně jen odříkávají svoje texty, který mají zmáknutý?

Dlouho to tak bylo. První, koho jsem slyšel, že freestajloval, jak má, aby to mělo flow, rýmovalo se to, bylo to vtipný a mělo to hlavu a patu, byl Rest. Takže takový tady jsou. Ale dlouho to bylo, jak říkáš, když někdo začal freestajlovat, tak třeba akorát hrnul nadávky na adresu toho druhýho. Protože nepochopil podstatu battle rýmu.

Pracuješ ještě v reklamce?

Teď jsem dal výpověď, protože jsme měli hodně koncertů, a říkal jsem si, že je to třeba naposled. Ale teď už zase na půl úvazku dělám.

Prago Union
© metancity.com
Jak zvládáš pracovní nasazení vs. natáčení desky, koncerty...

To spíš musí zvládat v práci, že nechodím občas ráno nejdřív (smích). Pro mě jsou koncerty odpočinek, mě to baví, a co se týče psaní textů a psaní reklamních textů, to striktně odděluju. V práci mám zadání a snažím se splnit přání klienta v mezích toho, abych kdekoli svůj výsledek uvidím, se za něj nemusel stydět.

Živil jsi se někdy něčím jiným?

Psal jsem do časopisu o autech (smích). První deska Chaozzu vyšla o prázdninách mezi třeťákem a čtvrťákem a následujících sedm let jsem jenom jezdil a dělal muziku. A když přišel čas najít si práci, zjistil jsem, že neumím dělat nic jinýho než vymýšlet nesmysly.

Co tvoje chystaná spolupráce s Monkey Business?

To má velmi pomalý průběh, myslím si, že fifty fifty, kluci na to netlačej, já taky ne. Když se mi podaří něco napsat a jim to bude připadat dobrý, tak to proběhne. Já si to rád zkusím, nikdy jsem nepsal texty do muziky, do dané melodie. Důležitý je do toho dostat přirozenost. Aby to nebylo roubovaný a znělo to jako normální, běžná mluva. Jeden text už jsem jakžtakž napsal, ale ještě jsem jim ho neukázal.

Prago Union
© EMI
Na svých stránkách jste začali psát "recenze na recenze", vždycky komentujete články, které v médiích vyjdou o vašich deskách, rozhovorech atd. Na recenzi z hiphopstage.cz jste nenechali nit suchou. Co vás k tomu vede?

Ta recenze je napsaná velice neuctivě. Až bych se mohl urazit, kdybych byl primadona. K roční práci několika lidí napíše, že je to vycucaný z prstu, a přitom zjevně nepochopil, o čem ta deska je. A potom výpady typu "z ničeho nic začali nosit trika jiný firmy", to napíše frajer, kterej píše recenze na server, kterej žije z inzerce. My jsme za tou firmou přišli sami, protože se nám jejich věci líbily. Kdybychom pořád jezdili sockou na koncerty vysmažený o čtyři hodiny pozdějj, tady ten kluk by byl spokojenej. Tohle ale já mu bohužel nemůžu splnit. Každej ať má názor, jakej chce, ale ať mi ho řekne do očí. Recenze má být k tomu, aby informovala lidi o tom, co maj čekat od tý desky, a třešinka na dortu je nějakej názor. Ale tam informace o desce je nulová. "Žlutá" je podle něho inspirovaná "Sklepem", protože to má taky drum’n’bassovej beat, takže vlastně "Láska je láska" od Lucky Bílý je inspirovaná Public Enemy, protože se tam taky rapuje.

Prago Union v Medúze
© Pavel Kučera
Dost se zapojuješ i v komentářích po recenzemi, myslíš, že interaktivita mezi umělci a fanoušky je ku prospěchu věci?

Je pro mě důležitý vědět, co si lidi myslej. Je potřeba se zamýšlet i nad negativníma věcma, jestli ti lidi třeba nemaj pravdu. Jinak já moc nereaguju, třeba pod tvou recenzi jsem napsal, protože jsem se tě chtěl zastat, že se tam do tebe lidi naváželi, přitom jsi tu písničku poznala (beat z "New York State Of Mind" od Jay-Zho a Alicie Keys, pozn. red.). Ale myslím si, že je dobrý být otevřenej vůči lidem. Třeba po "Dezorient Expressu" jsem nechápal. Myslel jsem, že jsem divnější než ostatní, ale na koncerty choděj úplně skvělí lidi a o to jde, udržet kontakt s lidma. Neřeším to z pozice svého mediálního obrazu nebo svého ega, ale z pozice mě, Adama, kterýho když něco nasere, tak se ozve.

Proč jsi ten beat vůbec použil?

Tam šlo o to, že tam právě byly obrovský údery, líbilo se mi, jak v tom hrajou bicí. Je to strašně dobře nazvučený a ve studiu by to šlo těžko udělat.

Já mám spíš pocit, že dokud tyhle diskuze neexistovaly, lidi na ulici nebo na party ti spíš řekli, že se jim ta deska líbí, protože do očí ti málokdo něco vytkne. Zatímco v komentářích převládají spíš negativní názory. Málokdo, komu se deska líbí, napíše "jo, to je super, dobrá práce," spíš se vždycky ozvou ti, co maj nějakej problém.

To je totiž přesně kultura diskuzí pod článkem. Rozumnej člověk do diskuzí většinou nepíše. Většinou píšou anonymové, kteří pomlouvaj kde co.

Baví tě promo okolo desky, rozhovory, koncerty pro televizi, release party v obchodě, nebo to bereš jako nutné zlo?

Mně to nevadí. Kdybych to dělat nemusel, asi by mi to nescházelo, ale je potřeba udělat reklamu, aby se lidi dozvěděli, že tady něco takovýho je. Vždycky přemýšlím nad tím, kdo to bude číst, než nad tím, jestli mě to baví nebo nebaví. I když je někdy opruz dokola odpovídat na to, na co se ptaj všichni. Když to někdo dostane v redakci zadaný a nezajímá ho to daný téma. Navíc to máš dva tři tejdny, když vychází deska, takhle si lidi v jednom měsíci přečtou X rozhovorů, ve kterejch je ze sedmdesáti procent to samý. Asi by bylo užitečnější, kdyby se to rozložilo do celýho roku.

Prago Union
© Alexander Dobrovodský
Přišli byste si pro Slavíka?

Nevím o ničem, co by mi bránilo si pro něho jít, vzhledem k tomu, že to je anketa, do který hlasujou lidi. Spíš by mi to přišlo nespravedlivý vůči lidem, co fakt zpívaj (smích). Já nijak zvlášť Slavíka nesleduju. A co se týče Andělů, v podstatě jediný, co má podle mě nějakej smysl, jsou žánrovky, kde hlasujou odborníci. Hlavní udílení je už o něčem jiným než o hudbě, tam ti lidi hlasujou podle toho, o kom si přečetli víc článků v Blesku. A kdyby místo takových nesmyslů jako Album desetiletí radši pustili sestřih právě z těch žánrovejch cen, hudbě by prokázali lepší službu. Když jsme loni na žánrovkách byli, neotevřeli nám ani šatnu, nic, všichni včetně Dana Bárty tam seděli s bundama a batohama mezi nohama a mezitím se stavělo pódium na hlavní ceremoniál. Všichni se k nám chovali jak k onuci.

Loni jste museli v Lucerna Music Baru, na prvním koncertě s živou kapelou Livě band, přidávat další koncert, protože bylo úplně vyprodáno. Co chystáte letos?

17. listopadu bude v Lucerna Music Baru křest desky "V barvách" a na skladby z ní budeme mít speciální hosty Hněddé smyčce, což je smyčcový sextet, který s námi nikdo neviděl a asi už ani neuvidí. K tomu se tam pokřtí DVD z letošního Hip Hop Kempu.

Kdo vám dělal styling na promo fotky?

To tričko jsem měl na sobě v klipu "Televize" od Chaozzu a tepláky mám po Tereze Pergnerový.

NÁZORY
  • Velký Dík (Filcka, 16.11.2011 23:41) Reagovat

    Díky za článek, díky za chytré otázky, díky za přívětivě zodpovězené odpovědi = Spokojenej Fan. Tak zejtra Katovski....

  • skromnost nadovsetko (zombeat, 18.11.2011 00:12) Reagovat

    Kato je ten najskromnejsi kral sceny aky kedy bol , ziadny rytmus nevkus ani psh ani indy ale Kato skromnost a pokora na to co dokazal , taky ''chlapek odvedle ktoremu to desne dobre pise'' ...no a ten zaver - odpoved na styling no koniec :)))

  • :)) (RapMan, 18.11.2011 13:03) Reagovat

    "To tričko jsem měl na sobě v klipu "Televize" od Chaozzu a tepláky mám po Tereze Pergnerový. "

    tak to me dneska rozesmalo, diky :)

  • JOJO (TK, 18.11.2011 18:46) Reagovat

    Asi jsem jeden z tech anonymnich blbcu co pisou do diskuze a popravde mi to nevadi a napisu sve diky.

    Takze Kato už dlouho chci Tobě a Prago Union podekovat za vybornou hudbu a Tvoje texty, který zčásti popisujou i moje pocity, nalady a nasranosti. Taky díky za vytvaření ruznorodych desek, ktery mě zatím ani jednou nezklamaly ve variabilite slov a vet. A to vse na platforme zivotnich zkusenosti s poradnejma koulema, který Tvoje,vaše, desky odražejí.

    Takze velke DEKUJI, protoze to je to, co tu pro mě, v tyhle forme, uz dlouho nebylo.

    Díky a jen tak dál.

  • big up (fUCk3r, 19.11.2011 16:59) Reagovat

    díky za parádní článek, víc takových muzikantů a redaktorů, novinářů nebo jak Vám mám Terezko říkat

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Prago Union udělali z Café V lese pořádný Řáholec (08.12.2023 15:33)
- Prago Union, Rigor Mortiz, Řezník, Rest, Mutanti a Krotitelé Dechů ve čtvrtek zaútočí na Lucerna Music Bar (14.11.2023 11:43)
- Naživo: Festival Colours Of Ostrava skončil. V jeho finále zahráli Purple Disco Machine, Macklemore nebo Seun Kuti (25.07.2023 15:26)
- Fotogalerie: Poslední den Colours hrál všemi barvami (24.07.2023 10:02)
- Naživo: Druhý den ostravských Colours ovládli geniální Jacob Collier a magická Ewa Farna (21.07.2023 20:04)
- Fotogalerie: Druhý den se Colours rozzářily s Ewou, Niallem a Jacobem (21.07.2023 13:17)
- Michal Prokop a Monkey Business natočili hit Stevieho Wondera. Krásný ztráty Live prohlubují ducha spolupráce (15.07.2023 11:19)
- Naživo: Beyoncé chtěla ve Varšavě ohromit dokonalostí. Projela se na obrněném transportéru a létala vzduchem (02.07.2023 08:44)
- Prago Union to rozbalí v Ledárnách s Krotiteli Dechů. Přijde i Rigor Mortiz pokřtít "Pohřební Hlídku" (30.06.2023 09:37)
- Fotogalerie: Pražský open-air festival 90s Explosion v obrazech (21.05.2023 15:55)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu