shop.musicserver.cz

Lovit a být loven zároveň

Vydáno: 03.10.2011 10:21 v sekci Recenze - Adam Eff | foto: facebook interpreta

Tori Amos je něco jako alternativní popstar, která se od raných devadesátek neobejde bez piána. Atributů však má tato ryšavá persóna více: sofistikovaný (občas lascivní) pěvecký projev, spuštěné texty a především tématické koncepty, kterými dekoruje svá alba. Letos si pohrála s klasiky. A neprohrála.

9/10

Tori Amos - Night Of Hunters

Vydáno: 19.09.2011
Celkový čas: 72:17

Skladby: Shattering Sea, SnowBlind, Battle Of Trees, Fearlessness, Cactus Practice, Star Whisperer, Job's Coffin, Nautical Twilight, Your Ghost, Edge Of The Moon, The Chase, Night Of Hunters, Seven Sisters, Carry

Vydavatel: Universal

Tori Amos nás za posledních deset let velkoryse obdarovává. Sedm studiovek, tři oficiální bootlegy, dvě kompilace, dvě EP a jeden živák. Je sice pravda, že některé byly méně lahodné, důležité ale je i to, že se stará o své fanoušky, nenechává je neukojené čekat. Anebo jenom ví, že se lidi kvůli penězům musí otáčet. Soudy nechávám na vás.

Dvanáctá studiovka "Night Of Hunters" je opět konceptuálnější, než bývá zvykem. Je "písňovým cyklem jednadvacátého století, který je inspirovaný klasickými tématy vážné hudby posledních čtyř set let". A ano, ta věta zní lacině. Osmačtyřicetiletá Amos se nechala inspirovat Igorem Fjodorovičem Stravinskim (jeden z nejpodstatnějších skladatelů 20. století) a v hlavě jí utkvěl nápad, že její piáno doprovodí oktet; přišlo jí zajímavé, že jednotlivé hlasy mohou vyjadřovat hlasy několika postav a zároveň nerušit piáno. Ať počítám, jak počítám, tak fakt nevím, čím myslí ten oktet, protože: Tori, piáno, dvě zpěvačky (dcera a neteř), smyčcové kvarteto (Apollon Musagète) a šest dechů (hoboj, klarinet, flétna, anglický roh, fagot a kontrafagot)...?

Po obsahové stránce je album příběhem ženy, které skončil vztah. Je samotná v týž večer, ve starém domě, u řeky, kdesi v Irsku. Se soumrakem se z přírody vyjeví mýtické stvoření dětského zjevu nazvané Annabelle (ztvárnila čerstvě jedenáctiletá dcera Tori, Natashya Hawley), která osamocenou ženu přinutí, aby ji následovala. Obě jsou přeneseny o tři tisíce let dříve, ... a je to zajímavé poslouchání a rozjímání, i když pokračuje sice ještě více fantasy-směrem. Příběh, no. O lásce a citech obecněji, o vděčnosti, smyslech života, pomíjivosti a mnoha jiných nesmrtelných filozofiích.

Tori Amos se uvědoměle vrhla do nelehkého úkolu, studovala díla mistrů, která dále rozvedla (v pointě udělala variace některých velmi slavných děl, otesala, přearanžovala a otextovala). Výsledek je neuvěřitelný. Dechberoucí aranže vám vynahradí újmu z možná kýčovitějšího příběhu (jelikož mytologie a jiná fantasy slýcháváme v písňových cyklech a operách už stovky let, ale třeba bude jednou "Night Of Hunters" stejně známé jako "Orfeo ed Euridice"). Jednu z těch největších facek dostanete při prvním poslechu hlasu dcery Amos, to, co (tehdy ještě desetiletá) Natashya Hawley předvádí v partu Annabelle, je k nevíře. Asi fakt nepadají daleko.

Tori Amos se v tomto neoklasickém písňovém cyklu našla v ženské i mužské postavě. Přiznává, že celý tento příběh je jak "opisem intimních konfliktů v jejím manželství", tak opisem těch globálnějších problémů dnešního světa. A je úplně na vás, jak se k tomto více než hodinu trvajícímu melodramatu postavíte. Respektuji, že tato hudba je vážnější a Tori mohla na albu nechat více skladeb jako "Job's Coffin", nebylo by pak tak náročné, usedlé a těžké.

V případě tohoto mistrovského kusu by nebylo slušné vytyčovat něco jako nejlepší pasáže tohoto cyklu. Odvařily mě skladby jako "The Chase", "Night Of Hunters", zmíněné "Job's Coffin" nebo "Seven Sisters". Pokud se deskou prokoušete několikrát, najdete si, bezpochyby, nejeden nezapomenutelný úsek.

O desce "Night Of Hunters" se píše jako o tom nejlepším, co Tori za celou svou produktivní dekádu vytvořila. Tíhla k tomu déle, a i když to nebylo dopředu jasné, nepřestřelila ani trochu. Její variace mistrů jako Mendelssohna, Schummana nebo Mussorgského jsou znamenité a dokazují leccos. Přinejhorším jenom to, že je Tori Amos opravdová skladatelka, která má více než jenom talent. A to už je dneska, pomalu, přežitkem.


NÁZORY
  • Tori Amos (Jiří Zástěra, 03.10.2011 15:03) Reagovat

    je zpěvačka s velkým Zet a umělkyně s velkým U.

    P. S. Chce se mi říct, že k tomu všemu nepotřebuje flákotu masa, ale nechci naštvat některé jedince, kteří tu flákotu zbožňují, tak si tu poznámku raději odpustím :)

  • I love Tori :) (rado, 03.10.2011 22:28) Reagovat

    Perfektná recenzia na skvelý album, je neskutočne dobrý, krásny...Tori je jedna z mojich najoblubenejsich speváčok, je krásna, sexi, tajomná, a hlavne spieva s neuveritelnymi emociami... vidiet ju nazivo musi byt riadna pecka :) takze odporucam album, a hlavne aj predoslu tvorbu, moj top album: From the Choirgirl Hotel...ale vlastne aj Little Earthquakes, Under the Pink, American Doll Posse, Scarlet's Walk :) ostatne este musim napocuvat :)

  • Hehe ... (bulsara, 04.10.2011 13:53) Reagovat

    ... pod prvoplánovým dojmom, že by nový album svojím "zameraním" mohol priniesť nový 78 minútový (ako si zvykla Tori už dĺĺĺho dovolovať :) ) koráb krásy na spôsob pre mňa snáď jednej z top 30 najlepších hudobných skladieb všetkých čias (:-D)
    www.youtube.com/watch?v=eIf2zyDoWn8&nofeather=True
    som si to s radosťou pustil ... a sypem si popol na hlavu, nedokázal som sa tou húštinou "presekať k euforickému koncu ... Ale však nie je všetkým pokusom ešte koniec ... :-D.
    V každom prípade T. Amos je ako z inej planéty pri tých kýbloch beyoncé-cyrus m.-rihanny-ladyGG-j. lopez-b. spears-k. perry a ďalších stoviek iných kýblov cukrovej vaty, skákajúcich vnád, lentiliek a bublefuckov ... Až to znie neuveriteľne, že je rodená Američanka ....
    PS: He, všetkým čas plynie, a to je spravodlivé, ale aj tak pekná deva nám vyrástla z tej malej všetkými vôkol láskanej, ako nám ju Tori dovolila zhliadnuť na tom floridskom live DVD spred (už?) dekády ... Ja som hneď tušil (to sú veci!), že na tom čerstvom albume "jeden" hlas nepatrí jej (Tori) :-) ....

  • Slováci (Jiří Zástěra, 04.10.2011 15:19) Reagovat

    měli vždycky lepší hudební vkus než Češi. Kdysi dávno, ještě před revolucí, mě mí slovenští známí upozornili na Kate Bush. Nevím jestli byla u nás taky tak známá jako u nich, ale je fakt, že žádný z mých českých známých o ní tehdy neslyšel. Něco mi od ní přehráli, tak jsem si na inzerát koupil všechna LP, které do té doby vydala. Od The Kick Inside až po Hounds Of Love. A byl jsem z ní úplně nadšený. A stejně tak mě kdysi na slovenské televizní stanici zaujala Tori Amos. Pro naše televizní stanice tehdy taky ještě "neznámá".


    A obě dvě jsou jako z neznámé planety. Planety opravdových zpěvaček.




    • Re: Slováci (bulsara, 04.10.2011 16:52) Reagovat

      Jáj ako by to bolo pekné, keby to bola pravda ... To keby som ja súdil podľa toho, čo Slováci chcú a počúvajú (bežne), tak by som musel použiť slová, ktoré v TV bez pípania "neprejdú" ... Možno je to vekom, ale za posledných 20 rokov som nestretol tuná človeka, ktorému by nadpozemské dielo (ba čo i len meno) Tori Amos niečo hovorilo :-) ... Ona snáď mala ten jeden jediný koncík v Blave omylom :-D ....
      Aby som vrátil smeč ... nebyť Rock&Popu v zlatej ére 1991 - 1999 asi by ma minulo nielen meno T. A.. ale i PJ Harvey a desiatok iných ... Inteligentná publicistika v tomto zakomplexovanom "pupku sveta" neexistuje (ak vôbec niekedy existovala)... takže vďaka Čechom sme niektorí v ére bez netu otvárali srdce ďalšej dimenzii krásy v ľudskom živote. Amen!
      PS: Kate Bush mohol minúť v 80-tkach jedine ľudovkár, debil, hluchý alebo mimozemšťan .... :-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: "Ocean To Ocean" je nesmírně dojemnou exkurzí do duše Tori Amos (26.11.2021 16:30)
- Nové desky 43/2021 - od Eda Sheerana přes Black Veil Brides po Xindla X (04.11.2021 08:00)
- Tori Amos se koncem října připomene novým albem (10.10.2021 10:42)
- Nové desky 48/2020 - od Shawna Mendese přes Gone Is Gone po Yungbluda (08.12.2020 08:00)
- Nové desky 36/2017 (12.09.2017 22:16)
- Nové desky pro 41. týden (11.10.2015 14:04)
- Naživo: Intenzivně požitkový večer s Tori Amos (13.06.2014 13:30)
- Fotogalerie: Tori Amos v obrazech (12.06.2014 18:30)
- Video: Kterak Tori Amos v novém klipu "lamentovala" (03.06.2014 10:31)
- The Black Keys v Americe neměli s Michaelem Jacksonem slitování (23.05.2014 05:23)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Beyoncé Rush Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu