Metalové balady podruhé

19.08.2001 18:27 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Kompilace bývají občas poměrně úspěšné a přitom náklady na jejich vytvoření nejsou nijak zvlášť vysoké. Na výběru "Metal Ballads II" najdete poskládaných celkem patnáct rockových a metalových balad, které fanouška uspokojí, ostatním neuškodí.
5/10

Metal Ballads II

Celkový čas: 71:15
Různých kompilací a výběrů vychází rok co rok velká spousta a dá velkou práci mezi nimi najít nějakou, která by opravdu stála za to. Původní "Metal Ballads" se prý výborně prodávaly, a tak se nesmíme divit, že se na trhu objevuje její druhé pokračování.

Její název ostatně vyjadřuje všechno - METALOVÉ BALADY. Každá od jiné skupiny, skladby nahrané v rozmezí dvaceti let a samozřejmě mnohdy označení "metalové" zrovna nesedí. A občas ani ne slovo balada. Ale co tu vlastně máme. Z největších hitů, které jsou všeobecně známé, tu najdeme "Wind Of Change" od Scorpions, o jejímž místě v historii populární hudby se pochybovat rozhodně nedá. Z kategorie číslo jedna snad ještě "Lady In Black" od Uriah Deep, kterou mladší generace zná spíše v podání Arakainu jako "Slečnu Závist". Dále se spíše jedná o známá jména, než o kdovíjak profláklé skladby, i když mezi rockovými fanoušky jsou některé z nich určitě známé. To platí třeba u Bruce Dickinsona ("Man Of Sorrows"), Helloween ("A Tale That Wasn't Right"), Deep Purple ("Love Conquers All") či Garyho Moora ("Empty Rooms"). U těchto rockových velikánů bylo téměř vždy loveno na jejich starších deskách, což ovšem neplatí u kapel o generaci mladších, které nejsou obecně tak známé, ale z dnešního pohledu nabízejí (zcela logicky) nepoměrně modernější a zvukově zajímavější nahrávky. Třeba takoví Nightwish se prezentují skvělou skladbou "Swanheart", přičemž téměř operní zpěvaččin projev je osvěžujícím protikladem k chraplákům jejích mužských kolegů. Své jisté odvádějí třeba Blind Guardian, Skid Row či Stratovarius, zbytek tak nějak nevzrušivě plyne, až se u toho chce občas usnout.

"Metal Ballads II" je kompilace určená všem rockovým fanouškům, kteří si rádi hodinu a čtvrt zaplouží se svou partnerkou za zvuku rockových balad. Ideální na nějaký večírek pro třiceti až čtyřicetileté. Ovšem neuškodilo by více hitů a více zajímavějších skladeb. Dávám za polovic, protože jsem zastydlý metalista.

CD k recenzi poskytla firma BMG.

Album: Metal Ballads II
Hodnocení: 5/10
Celkový čas: 71:15
Skladby: Stratovarius - Before The Winter, Rage - All This Time, Blind Guardian - The Bard's Song - The Hobbit, Iron Savior - Forevermore, Bruce Dickinson - Man Of Sorrows, Nightwish - Swanheart, Helloween - A Tale That Wasn't Right, Manowar - Heart Of Steel, Skid Row - I Remember You, Uriah Heep - Lady In Black, Deep Purple - Love Conquers All, Bad English - The Time Alone With You, Accept - Mistreated, Gary Moore - Empty Rooms, Scorpions - Wind Of Change


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY