shop.musicserver.cz

Podzem 16/2001

Vydáno: 15.08.2001 18:58 v sekci Publicistika - Antonín Kocábek | foto: facebook interpreta

V dnešní Podzemi se ohlédneme opět za několika letními festivaly, podíváme se na změny v sestavě Už jsme doma, dozvíte se novinky o kapelách Neočekávaný Dýchánek, Ta Jana z velké ohrady, Neřež a spoustu dalších informací z hudby mimo hlavní proud.

A je tu šestnáctá letošní příloha MusicServeru Podzem. Minule jsem končil pozvánkou na festival v Budapešti. Poté, co předešlá Podzem vyšla, ihned se mi začaly sbíhat informace o tom, že domácích kapel se zde ukázalo s úspěchem více, než jsem uváděl. Takže dodatečně se omlouvám, rozhodně v tom nebyl nějaký úmysl někoho vypíchnout na úkor jiného a blahopřeji k účasti i Psím vojákům (kteří aktuálně mimochodem opustili agenturu Alternative Music & Production a navrátili se do náruče staronové moravské manažerky Pavly Švédové…) a The Chancers. A znovu připomínám, že máte-li nějaké nové informace o vaší kapele, jsou vítány. Tedy pokud nehrajete něco mezi Lunetic a Ivetou Bartošovou. Á propos - když už jsem u těchto popových vod - děkuji za vaše velmi živé reakce na doporučení rozhovoru se slečnou Ilonou C. Většina z vás ocenila intelektuální přínos a hluboké myšlenky v něm obsažené, jen u Johnnyho jsem si nebyl jistý, jestli to správně pochopil. A hned jsem dostal několik dalších tipů na podobné legrace. Ale myslím, že stačilo, a tentokrát vás toho ušetřím. Na druhou stranu se musíte spokojit s tím, že je to dnes asi poněkud chudší. Inu - okurková sezóna.

Tonda Kocábek

Zas ty festivaly...

Marná sláva - máme léto, a tak i tentokrát stručných pár řádek na téma festivaly. Od minulé Podzemě jsem navštívil další dva. Oba byly důkazem, že když chcete zajet na (a nebo i pořádat) podobnou akci, nemusíte k tomu mít dvouhektarovou louku a deset tisíc lidí. Ten první jmenovaný proběhl na kozí farmě v Milkovicích u Jičína pod patronací Spolku přátel koz (Chyba! Nenalezen zdroj odkazů.) Pobyl jsem tam jen chvíli, takže se nijak nebudu rozepisovat. Nicméně bych to shrnul na dva postřehy - hustý déšť je nepříjemný, nicméně i na ten se lze připravit, počítat s ním a nenechat se jím naprosto vykolejit. A druhý postřeh je skutečnost, že není marné si ujasnit pojmy - jako opíjecí mejdan ta akce byla úžasná, jako hudební festival ovšem pak byla naprosto chaotická, bez byť průměrné organizace a zbytečně utopená ve zmatku.
Druhý festiválek uspořádalo pár přátel v Popovicích u Benešova, nedaleko památných Postupic, kde proběhl kdysi festival druhé kultury, na polorozpadlé, ale úžasné vodní tvrzi. Prostředí to bylo moc pěkné, komorní akce se zúčastnilo několik desítek lidí a vystoupilo asi deset kapel, od undergroundových Nevidím či New Kids Underground přes nářezové 2v1, operující na pomezí punku a ska, až po revivalové Uširváč a No Parking! . Mezitím docela pěkné výstavky fotografií, poslech rozhlasových her Václava Havla, různé videoprojekce a dokonce prohlídka objektu tvrze s odborným výkladem (!). Zlatým hřebem pak bylo sólové vystoupení Mikoláše Chadimy, který použil krom obyvklé kytary a saxofonu i přednatočené smyčky. Resumé jednoduché - štvou-li vás velké festivaly, kde nehrají vaši oblíbenci, uspořádejte si akci sami.

Novinky u Neočekávaného dýchánku

Jak jsem slíbil minule, tuhle asi největší hvězdu "Festivalu stejnejch ksichtů" jsem si nechal na dnešek. Skupina se s počátkem léta navrátila na pódia po zhruba půlroční pauze, způsobené mateřskými povinnostmi zpěvačky a flétnistky Zuzany Hanzlové. Díky nim bude také koncerní frekvence v dohledné době poněkud omezená. Koncem června skupina úspěšně reprezentovala domácí muziku na hornorakouském festivalu Linzfest (kontrolní otázka pro bystré, týkající se místa konání, nebude zadána…). Nemalou část nadprůměrného honoráře, který za své první zahraniční vystoupení skupina obdržela, však hudebníci stylově prolili na místě zažívacím ústrojím. V červenci opět po roce zazářila na, ehm, domácí půdě festivalu Litoměřický kořen - jejich blok zde ukončila mediálně propraná bouře a bubeník Petr Kadaník se tak objevil na televizních obrazovkách coby svědek události. Už tak bohaté instrumentální vybavení skupiny rozšířil kontrabasista Kudyd, který si (snad aby lépe využil prostoru svého vozidla) krom kontrabasu pořídil i pozoun, se kterým zároveň personálně obohatil řady spřáteleného bandu Monty Pičusův létající pes.

Ta Jana zamíří do Německa

Zatímco Dýchánci si zahráli v Rakousku, Ta Jana z Velké ohradyse chystá do Německa. 15. září si ji budou moci poslechnout v Augsburgu na festivalu česko-německé kultury, a hned o čtrnáct dní později zahrají tři pánové a jejich zpěvačka na pouličním festivalu v Mnichově. Se skupinou zároveň intenzivně zkouší nový pianista, jehož jméno zatím Ta Jana tají, protože premiéra v obměněném obsazení dosud neproběhla.

Neřež má novou podobu a desku

Fanoušci nadžánrové skupiny, která volně navazuje na legendární folkové Nerez, mohou mít radost. Skupina zredukovala své obsazení na čtveřici, v níž základní duo Sázavský-Vřešťál doplnila nová zpěvačka, textařka a hráčka na cello Magdalena Škardová a bubeník, který hrál už kdysi v Nerez (a v současnosti spolupracuje s nejrůznějšími popovými interprety), Pavel Plánka. Už v této sestavě skupina dokončila své třetí album, které má zatím pracovní název "Ještě jednou" a má vyjít na podzim. Skupina sama tvrdí, že na něm má nejblíže k world music, ale ohání se i vlivy Leonarda Cohena, Beatles a dalších svých oblíbenců. Jako host se na desce objeví i třeba jazzový pianista Zdeněk Zdeněk. Perlička - trojice Škardová, Vřešťál a Sázavský, plus basista Filip Benešovský, bývalý bubeník Jižního pólu a Tiché dohody David Uher, klávesista Petr Freund (známý ze spolupráce s folkaři Petrem Lutkou či Karlem Plíhalem) a konečně mnohožánrový kytarista Michal Rohrich, kterého můžete znát třeba ze Znouzecnosti, tvoří aktuální doprovodnou skupinu na pódia se navracející Marie Rottrové. Ta pracuje s touto sestavou na novém albu, na které jsem díky tomu docela zvědav. Ne že by to sem až tak patřilo, ale jako drb to není špatné, ne?

Vrtule 1 s novou zpěvačkou

Pražská, především u funkového publika oblíbená, skupina Vrtule 1, se během léta rozhodla obměnit post zpěváka. Dosud zpívající saxofonista a textař pan Daník přenechal své místo atraktivní osmnáctileté zpěvačce Báře Popelkové. Ta se měla poprvé naživo s Vrtulí objevit minulý víkend na Sázavafestu. Zde zároveň zaskočil a výjimečně se za klávesami skupiny objevil Vítek Brukner (v minulosti člen Národní třídy a Domácí kapely, současně posila divadla Buchty a loutky), protože stávající klavírista souboru zrovna pobýval v Číně.

MCH Band na východ a MCH na západ

Pražský MCH Band, který se nedávno úspěšně účastnil společného zájezdu s Echt! a UJD po Polsku, Rusku a pobaltských státech se tentokrát chystá ještě více na východ. Jako jediný český zástupce obohatí řady vystupujících na festivalu v Novosibirsku (jak pravil sám pan kapelník: "Je to největší festival, protože je jediný…"). Samotná hlava skupiny Mikoláš Chadima v současnosti začíná pracovat na svém novém sólovém projektu, který by se měl objevit až příští rok. Na rozdíl od společných desek s Pavlem Fajtem, resp. pány Binderem a Charvátem, však prý tentokrát vydavatelská firma Black Point nejspíš desku vydá jen pro německý trh a na domácí pulty se dostane jen pár kousků. Mikoláš zde bude hodně využívat přednatočené smyčky a celá deska by měla být na texty před časem zesnulého německého protikomunistického bojovníka Jürgena Fuchse, pracovní název je zatím stejný jako deska MCH Bandu z roku 1986, tj. "Gorleben".

Změny v UJD na obzoru

Kdysi tepličtí, ale dnes už ze všech koutů Čech poskládaní Už jsme doma, chystají po čtyřech letech fungování aktuální sestavy personální proměnu. Detaily si tu budete moci přečíst někdy příště, až vše bude definitivní, ale už teď je jisté, že to bude změna ne zrovna kosmetická. Na druhou stranu jedním dechem leader Míra Wanek ohlásil na příští jaro nové řadové album. Takže se všichni nechme překvapit, a pokud chcete ještě UJD vidět v aktuální sestavě (a ta je bez debaty jedna ze dvou nejlepších, co kdy měli), pak dlouho neváhejte. Máte možnost třeba na třetím Eurotrialogu v Mikulově nebo na již dvanáctém ročníku festivalu Babí léto v pražských Bohnicích (15.9.)

Industriální večírek v Kralupech

Industriální hudba nikdy nepatřila k masovým zábavám, ale poslední dobou se snad stáhla ještě víc do uzavřených okruhů svých komunit. Proto si troufám všechny, které to zajímá, upozornit na akci, která proběhne 24. srpna v klubu Ponorka v Kralupech nad Vltavou. Vystoupí pražská skupinaDěti deště, která propaguje tradiční pojetí žánru, dále experimentátoři a improvizátoři z Litomyšle Mimo hru a konečně mostečtí brutální hlukaři Napalmed. Po skončení živé produkce ještě bude následovat reprodukovaná žánrová hudba. Bližší informace můžete získat na mailu pigeonshitagency@hotmail.com

… a závěrečná koncertní pozvánka…

…dnes bude patřit pochopitelně festivalovému dění. Krom Trutnova, o němž určitě víte všichni, mohu rozhodně doporučit mikulovský festival Eurotrialog od 24.8. do 26.8. Kromě domácích vystoupí i slovenští interpreti a svého zástupce budou mít i Maďaři, Poláci a Rakušané. Největšími hvězdami zřejmě budou mezinárodní Ex Orchestra a hlavně mimořádně vystupující, letos potřetí a naposledy, legendární Dunaj. Na což navazuje i místní výstava fotografií "Vzpomínka na Jiřího Kolšovského". Na opačném pólu pak bude o týden později brněnský festiválekDělňák Líšeň, kde krom celé řady divadelních vystoupení zahrají třeba Hadry z těla, Ahmed má hlad či táborští američané Sabot. Někde na úrovni mezi tím proběhne opět tradiční festiválek Eurion 2001 (www.smrzovka.cz/eurion) ve Smržovce na Jablonecku. Zahraje energetická bomba Vypsaná fiXa, letošní objev v podobě cellového dua Tara Fuki, Neočekávaný dýchánek a jako zlatý hřeb mimořádné vystoupení již neexistujících libereckých Solomon Bob.

Nashledanou za čtrnáct dní.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Podzem 10/2002 (05.06.2002 20:53)
- Publicistika: Podzem 9/2002 (21.05.2002 18:24)
- Publicistika: Podzem 08/2002 (01.05.2002 05:00)
- Publicistika: Podzem 07/2002 (17.04.2002 05:00)
- Publicistika: Podzem 6/2002 (27.03.2002 20:19)
- Publicistika: Podzem 5/2002 (14.03.2002 18:40)
- Publicistika: Podzem 4/2002 (27.02.2002 05:00)
- Publicistika: Podzem 3/2002 (14.02.2002 19:56)
- Publicistika: Podzem 2/2002 (22.01.2002 19:58)
- Publicistika: Podzem 1/2002 (03.01.2002 10:41)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia U2 AC/DC Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu