shop.musicserver.cz
Field Day, Victoria Park, Londýn (Velká Británie), 6.8.2011

Pouť s příchutí alternativy

Vydáno: 08.08.2011 12:00 v sekci Naživo - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Londýnský festival Field Day se koná tradičně již pět let a každoročně se jeho organizátorům daří představit to nejlepší nejen z britské alternativní scény. Letošní ročník se nesl především na vlně dubstepu, ale na své si přišli i příznivci dalších žánrů. Vrcholem akce bylo vystoupení The Horrors.

Field Day

místo: Victoria Park, Londýn (Velká Británie)
vystoupili: The Horrors, James Blake, Jamie xx, Zola Jesus, Jamie Woon, Mount Kimbie, Darkstar, Benga (Magnetic Man), Gruff Rhys, Twin Shadow, The Coral a další.
datum: 6. srpna 2011

Crowd Field Day
© Nick James Park
Už popáté se v londýnském Victoria Parku konal hudební festival Field Day spojující současnou alternativní hudbu a pouťovou atmosféru (včetně klasických pouťových atrakcí). Za těch pět let si získal reputaci pro skvělou atmosféru a vždy kvalitní výběr účinkujících. Ani letošní ročník nebyl výjimkou. Vzhledem k povedenému počasí (které je, jak jistě víte, na britských ostrovech spíše ojedinělé) si většina návštěvníků akci užila.

Záměrně jsem napsal "většina", protože úplně bez problémů se organizace neobešla. Tím největším a hodně nepříjemným byl počet návštěvníků. Festival se sice rozkládal na velké ploše, ale i tak v areálu bylo více lidí než zdrávo. Osobně jsem se tím až tak netrápil, ale spousta lidí měla potíže dostat se na vystoupení některých účinkujících kvůli omezené kapacitě ve stanech.

Ale nechme problémy stranou a pojďme si říct něco víc o samotných pódiích, respektive stanech. Těch bylo tento rok sedm s tím, že pouze hlavní stage nazvaná Eat Your Own Ears (podle pořádajícího labelu) nebyla zastřešená. Všechny ostatní se nacházely ve stanech ne nepodobných cirkusovým šapitó. Hlavní pódium sice přineslo zajímavá jména, ale mnohem zajímavější vystoupení se odehrávala právě ve stanech Bugged Out! Stage, Village Mentality Stage, Bloggers Delight/Lanzarote Stage, Shacklewell Arms/Lock Tavern Stage, vtipně nazvaném stanu Do You Come Here Often? Stage a především na Laneway Festival Stage.

Wild Beasts - Field Day
© Nick James Park
Po vstupu do areálu, jehož brány se otevřely krátce před dvanáctou hodinou, ale zaujala Village Mentality Stage, na které první návštěvníky přivítala německá kraut-rocková legenda Faust. Na úvod možná trochu bizarní, ale jednak trochu toho experimentálního rocku nikdy neškodí, jednak (a to jsem ještě netušil) na další nářez se čekalo až na samotný závěr festivalu.

Následoval přesun do Bloggers Delight/Lanzarote Stage, která patřila společně s Laneway Festival Stage k těm nejzajímavějším a pokaždé byl důvod se tam vracet. První upoutala německo-britská Anika, která prezentovala songy ze svého loňského bezejmenného debutu, který s ní natočil Geoff Barrow (Portishead). Nutno uznat, že šlo o hodně zajímavý, špinavý mix electra a popu. Vynikla především coververze "Yang Yang" od Yoko Ono.

Shacklewell Arms/Lock Tavern Stage byla zaměřená na indie rock (S.C.U.M. nebo třeba Born Ruffians). Nejvíc vynikla nová kapelka Spector. Tahle parta, jak už název napovídá, miluje tvorbu Phila Spectora, především jeho slavnou wall of sound. Přestože byly obavy, že kapela sklouzne někam k patosu, přišlo překvapení. Frontman Fred Macpherson skvěle zpívá, má charisma a humor a samotná tvorba také stojí za pozornost, protože hoši skládají chytlavé skladby. Škoda že zbytek kapely vypadal oproti zpěvákovi dost nezúčastněně.

Anna Calvi - Field Day
© Nick James Park
Mou pozornost si ale vzápětí opět získala Bloggers Delight/Lanzarote Stage. Nejdříve to byl Matt Mondanile alias Ducktails (možná znáte jako člena formace Real Estate) se svým lo-fi psychedelickým popem a mixem elektroniky a skladeb zpívaných pouze za doprovodu akustické kytary. Poté přišel na řadu jeden z vrcholů dne, a to vystoupení elektronického tria Darkstar. Tahle atmosférická elektronika fungovala především díky vokálu zpěváka Jamese Butteryho, který se k Darkstar připojil loni a natočil s nimi nahrávku "North". Naživo to fungovalo snad ještě líp než z desky. Před odchodem na Laneway Festival Stage dav u pódia ještě uhranula Zola Jesus. Oblečená trochu jako sněhová královna předvedla strhující vystoupení, které bylo postavené na jejím hlase. Dvaadvacetiletá zpěvačka se jej sice ještě musí naučit kontrolovat, ale už teď je jasné, že je nesporný talent a její třetí album "Conatus", které se objeví 26. září, bude určitě jednou z diskutovaných desek tohoto roku.

Lehce se zmíním o dvou stanech, které mé pozornosti také neutekly. Bugged Out! Stage se nesla ve stylu elektronické taneční hudby. Ze zástupu DJ's nezklamal Benga z Magnetic Man, který naservíroval pořádnou porci dubstepu a pořádně rozhýbal celý stan. Do Do You Come Here Often? Stage jsem opravdu moc často nechodil, ale přesto k jednomu zastavení došlo. To tam zrovna hráli Still Corners, kteří spojili projekce a sympatický dream popový materiál se ženským vokálem. Hodně pohodové zastavení.

James Blake - CMYK

Jamie Woon - Field Day
© Nick James Park
Zbytek festivalu jsem se pohyboval kolem několikrát zmíněné Laneway Festival Stage. Na té nejdříve překvapil Twin Shadow, který naživo přinesl úplně jiný zvuk, než jaký známe z jeho debutového alba "Forget". Zatímco nahrávky jsou ve stylu new wave, živě je to mnohem rockovější, což vůbec nebylo na škodu. Hudba Jamieho Woona naopak moc nefungovala. Tenhle muzikant si získal jméno především díky singlům "Night Air" a "Lady Luck", které produkoval Burial. Mix soulu, r'n'b a elektroniky by se skvěle hodil na začátek nebo na úplný konec. Kolem šesté hodiny večerní spíše uspával. Obavy, že vystoupení Jamese Blakea se ponese v podobném duchu (především po poslechu alba), byly rozptýleny. Ten sice akustické pasáže také nevynechal, ale většinu setu tvořilo jeho pojetí dubstepu. Nejmagičtější moment přišel v momentě, kdy těsně před závěrem do stanu proniklo zapadající slunce.

Vrchol celého festivalu přišel s vystoupením The Horrors. Ti na pódium vtrhli krátce po deváté hodině a ukázali absolutně zaplněnému stanu, proč právě jejich jméno nejvíce rotuje v britských médiích. Poslech jejich alb vás těžko připraví na to, čeho je tahle pětka schopná naživo. Kromě skvělé vizuální prezentace, která je celá postavená na hře světel, kdy samotná kapela jakoby pouze vytváří siluety, posloucháte něco, co zní jako hudba, kterou slyšíte těsně před smrtí. Navíc vás The Horrors dokážou totálně pohltit tak, že máte pocit, že jste úplně jinde. Nevím, jaký dojem zanechalo jejich vystoupení na Colours Of Ostrava, ale ve Victoria Parku to byl opravdu silný zážitek.

Sladkou tečkou pak byl Gruff Rhys (frontman welšských Super Furry Animals) na Village Mentality Stage, který představil především novinkové písně z alba "Hotel Shampoo". Pak už následovala jen procházka nočním Victoria Parkem a rozjímání nad skvělým dnem stráveným ve společnosti výborné hudby. Co víc si může člověk přát?

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Beth Gibbons z Portishead chystá sólovku. V klipu k debutovému singlu "Floating On A Moment" reflektuje své obavy a pocity (09.02.2024 16:55)
- Nové desky 4/2024 - od Jamese Arthura přes The Smile po Dymytry (31.01.2024 21:27)
- Nové desky 36/2023 - od The Chemical Brothers přes Olivii Rodrigo po Róisín Murphy (13.09.2023 23:45)
- Naživo: Finále Mad Cool Festivalu obstarali Red Hot Chili Peppers, mile překvapili The Rose, nemile naopak mizerná dvojice M.I.A. a Ava Max (27.08.2023 13:58)
- Naživo: Imagine Dragons ve druhém dni Szigetu zaplnili plochu na stání, objevem se stal Youngr (12.08.2023 17:41)
- Audio: Silversun Pickups předělali "Move On Fast" od Yoko Ono. Jejich verze je stejně energická jako originál (31.07.2023 13:06)
- James Blake vydá na podzim novinku "Playing Robots Into Heaven" (03.07.2023 14:47)
- Video: Oliver Sim v "GMT" opěvuje Londýn. A Beach Boys (08.07.2022 13:14)
- Nové desky 25/2022 - od Porcupine Tree přes Luka Combse po MUNU (28.06.2022 16:30)
- Video: "Fruit" je spojnicí mezi dětstvím a dospělostí Olivera Sima (07.04.2022 14:27)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Kryštof Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu