shop.musicserver.cz

Hudební kravata s vesměs průměrným uzlem

Vydáno: 05.08.2011 07:00 v sekci Recenze - Martin Višňa | foto: facebook interpreta

V saku a s kravatou vyslali Wohnout do světa svůj nový hudební produkt "Našim klientům". Po rozpačitém "Kartonu veverek" se pánové drží víceméně své cesty, což však v pořádku také zrovna není. I když se dle reakcí fanoušků-klientů zdá, že ano. Tak jak tedy?

6/10

Wohnout - Našim klientům

Vydáno: 13.6.2011
Celkový čas: 52:35

Skladby: Našim klientům, Gastrosexuál, Padák, Smutná písnička, Hledáme zpěváka, Voda v prášku, Nápady, Ježci, O básnících, Dobrý den, pane Kohák, Bublina, Chudej, Bombaj, Toubkal, Svaz českých bohémů

Vydavatel: Sony Music

"Jste klienti naší kapely, naše firma je trošku v prdeli…" Těmito slovy, která mimo jiné dostala také klipovou podobu, nová deska Wohnout začíná. Kus "Našim klientům" by měl napravit reputaci kapely po dva roky starém, nepříliš výrazném "Kartonu veverek". Z něj, co se týče mě osobně, zůstali někde v hlavě pouze kritičtí "Pepíčci", nic víc.

S čerstvým hudebním produktem by to mohlo být lepší. Tipuji, že za dva roky si vzpomenu na písně dvě. Jednou z nich bude skočný "Padák" o muzikantských láskách, na nějž si dokážu celkem barvitě i v pohodlí domova představit rozjásaný festivalový kotel. Druhá bude pomalejší "Voda v prášku" ("Čekám potají na to, až mi prodají malý balení vody v prášku, trápím se ale tím, čím ji naředím…"), hudebně lehce vonící východními dálavami a v níž zaznějí i smyčce (Hněddé od Baumaxy), které jen dodají oné bezvýchodné pouštní atmosféře. Nejlepší kousek alba.

"Vodou v prášku" ale končí ta záživnější polovina skoro hodinové desky, u námětem povedené věci "Gastrosexuál" přitom záživnější doslova ("Do příboru se ošatím a nebude mi zima, stříknu pivo na rukávy a colu do gatí, vzít si boty z kaviáru není volovina, na léto si pak uvařím šaty koprový"). Písňový konkurz "Hledáme zpěváka" zase může oslovit i fanoušky dalších muzikantských band - sloky v něm totiž zapějí Márdi z Vypsané fiXy, Vašek Bláha z Divokýho Billa a Tomáš Hajíček z Krucipüsku. A také jde o další z ukázek, že si Wohnout stále umějí dělat srandu i sami ze sebe ("Hledá se zpěvák na inzerát do naší nudný party, není to žádnej med, tak kdo z vás to zkusí, ať je velkej tak akorát, ať je vtipnej a hraje karty, zpívat ale vůbec nemusí").

S druhou polovinou desky už žádná velká show nepřichází, spíše wohnoutí průměr a občas i sakra nuda, ze které probere až letně střižená, svižnější cestovatelská "Bombaj" a duet s Andreou Plíškovou z Gang Ala Basta "Toubkal". To je však již trochu pozdě, vypustit hluchá místa typu "Ježci" nebo "Bublina" by skoro hodinovým "Klientům" jen a jen prospělo.

Když se to vezme obecněji, vsadili Wohnout na novince na osvědčenou taktiku, která stojí na dobře odvedeném a místy důkladně propracovaném hudebním základě a textech, k jejichž pointě občas vede cesta jedině přes nějakou tu veselou látku. Oproti "Veverkám" tolik nekoketují s jinými hudebními vodami, což až tak nevadí. Na druhou stranu se na "Klientech" projevují sklony k průměrnosti a vyčpělosti - a to už je horší. Život (i kapelní) je však jedno velké hledání cest, tak třeba příště. Světlo naděje by tu ještě bylo. U mě tedy 5 za obsah plus bod navíc za povedený booklet (z dílny Honzy Homoly).

NÁZORY
  • dal bych více (Cabik, 05.08.2011 09:12) Reagovat

    desce bych dal tak 7-8/10, druhá polovina mi nepřijde vůbec nudná a songy jako např. "Svaz českých bohémů" nebo zmiňovaná "Bublina" se mi do hlavy docela vryly (možná proto, že jhsou ze života :-) Ono vymsylet po x-deskách zpěvnej refrén a zajímavou kytarovou linku asi nebude lehký, ale myslím, že na tomhle cd, se jech najde docela dost a už se těším na koncert.

  • 7/10 (Ramirez, 05.08.2011 15:34) Reagovat

    ...a to minimálně, nejlepší desku Pedro se vrací už asi nikdy nezopakují, stejně tak skvělé Zlý noty na večeři, ale kvalitativně je na tom jejich poslední album na stejné úrovni jako skvělé Polib si dědu. Po průměrném Kartonu veverek je to znatelnej posun, Wohnout (si) zase konečně začali hrát, tak jako dřív a to je sakra dobře. Jen mě docela překvapuje, o kolik je v poslední době Honza lepší textař než Matěj, jeho texty jsou neuvěřitelně hravý (viz. zmiňovaná Voda v prášku).

  • 8/10:) (Liban, 05.08.2011 18:29) Reagovat

    Tak bych hodnotil jako jejich klient, kterýho nová deska MOC potěšila! Věci jako Smutná písnička, Nápady, O básnících, Dobrý den pane Kohák a Svaz bohémů jsou další Wohnoutí hitovky, jak vyšitý... nechápu proč o nich není v recenzi pozitivní zmíňka;) A vypusti Bublinu s Ježkama by možná potěšilo kritiku, ale fanoušky zas připravilo o bezva popěvky!

  • Rozhodně víc (Pavlas, 06.08.2011 02:18) Reagovat

    Já bych se vůbec nebál dát 9/10,protože po neslaným nemastným Kartonu veverek je tohle opravdová pecka!Jediná skladba z celýho alba, která mě nijak neoslovila je recenzentem obdivovaná Voda v prášku.Jinak nemám Našim klientům co vytknout naopak jsem z nich doslova nadšenej.Na cd je jak dostatek rychlých pecek tak i pomalejších skladeb.Texty jsou vtipný, ale najde se i nějaká ta hlubší myšlenka a melodie chytlavý, takže co víc si přát?Celý album na mě působí takovým nostalgickým dojmem jako by to byla vzpomínka na starý dobrý časy.Každopádně všem doporučuju!

    • Re: Rozhodně víc (Liban, 06.08.2011 09:30) Reagovat

      Mě taky příjde Voda v prášku asi nejmíň zajímavá z celýho alba... až na ty smyčce, kterejch se lidi v živym podání stejně nedočkaj;)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2)
Rozhovory: Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2) Když fiedlerskému zemřel otec, vydal se s Marcellem do Alp a tam společně pracovali na desce, která je jiná. Těžká. Bolavá. Obtížně šlo přistoupit i k rozhovoru - jak se chcete s cizím člověkem bavit o něčem tak osobním? Jak se... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 10:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Wohnout v hororovém klipu umírají pod tíhou obézní "Nevěsty" (08.04.2024 08:10)
- Rozhovory: Anketa nohejbalového turnaje kapel Festonda: Kdo se cítí na vítěze? Kdo má jakou strategii? (25.07.2023 20:00)
- Milovníci hudby a sportu, pozor! Souboj kapel v nohejbalu Festonda Cup startuje už ve středu (23.07.2023 09:03)
- Fotogalerie: Třetí den Rock For People a všechny jeho zářivé hvězdy (11.06.2023 14:22)
- Video: Wohnout oživili ze záhrobí Tomáše Hanáka coby svého "Mozarta" (29.09.2022 09:28)
- Rozhovory: Roman "Koráb" Korbut - V turnaji Festonda jde hlavně o prestiž a celoroční uznání od ostatních kapel. (24.07.2022 09:00)
- Fotogalerie: Sraz českých bohémů v Ledárnách v obrazech (16.06.2022 10:26)
- Video: Lepší "Papoušek" v hrsti než Wohnout na střeše (30.05.2022 12:42)
- Festival Brod 1995 zve na Dubioza Kolektiv, Monkey Business, Wohnout či Mňágu a Žďorp (27.04.2022 12:48)
- Video: Wohnout stvořili svého "Člověka". Je to "něco jako IKEA" (12.02.2022 14:53)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Queen Adele AC/DC U2 Sia Rush Beyoncé Bono Taylor Swift Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu