shop.musicserver.cz

Poklidná neděle se zběsilým koncem

Vydáno: 19.07.2011 11:50 v sekci Naživo - Pavel Parikrupa a Radek Londin | foto: facebook interpreta

Vyloženě letní neděle byla vzhledem ke třem předchozím festivalovým dnům Colours už jen odpočinková - tedy pokud jste netrpělivě nečekali na hlukové orgie Swans nebo závěrečné běsy hlavní hvězdy, Caveovy kapely Grinderman. Desátý ročník Colours Of Ostrava je za námi.

Live: Colours Of Ostrava 2011, den čtvrtý

místo: Slezskoostravský hrad, Černá louka, Ostrava
vystoupili: Grinderman, Swans, Yann Tiersen, Dubioza Kolektiv, Fernando Saunders, Dva, Le Pneumatiq, Cedric Watson a další
datum: 17. července 2011
Fotogalerie

Moana And The Tribe, Masarykovo náměstí, Ostrava, 17.7.2011
© Marek Gerhard / musicserver.cz
Při vystoupení Dubioza Kolektiv (Bosna a Hercegovina) jsem si vzpomněl na jejich účast na zimních Colours Of Ostrava 2007 (ano, byl jednou i zimní "půlročník"). Pánové svým temperamentním mixem hip hopu, reggae, dubu a balkánských motivů ještě vycucli z přítomného publika nějaké zbytky sil a donutili lidi tančit a skákat o sto šest. Moc prostoru na oddech nebylo, muži v typickém žlutočerném ohozu se na pódiu míhali jak elektrické myši, a to až do velmi zábavného konce v podobě variací na "Funk Soul Brother". V listopadu budou opět v ČR na třech samostatných koncertech.

Resumé: Atmosféra byla jako vždy výborná, počasí vyšlo velmi dobře, organizace bez problémů, do nápojové nabídky se po letech vrátila kofola a merchandising v letošním strašném vizuálu byl tak úděsný, že jsem si poprvé nekoupil tričko. I přes celkově velmi pozitivní hodnocení festivalu si nemyslím, že by letošní jubilejní Colours nabídli nejlepší program historie (Zlata Holušová tvrdí opak). Závěrečná trojice koncertů Yann Tiersen, Swans a Grinderman zajisté uspokojila vyhraněnou skupinu hudebních nadšenců (a hudebních kritiků), jenže poprvé se mi stalo, že se na závěrečné nedělní koncerty dalo v pohodě dostat na plochu. Mám dojem, že spousta lidí na Grinderman postávala jen proto, že je to kapela Nicka Cavea a protože to přece byla hlavní hvězda festivalu, takže se sluší zůstat.

Top 5 (Pavel Parikrupa): Brendan Perry, Lisa Hannigan, Tata Bojs, Blackfield, Mono.

(Zbytek reportáže - Radek Londin) Neotřelou a v jádru taneční muziku zakořeněnou v kreolské tradici předvedl v neděli Cedric Watson, jen tomu něco chybělo, jako by doprovodná kapela byla nekompletní. Něco podobného se dalo říci i o triu Electric Wire Hustle, jediných čistokrevnějších zástupcích neo-soulu na festivalu. Spojení rytmu a basové linky je v tomhle žánru naprosto stěžejní, a proto zamrzelo, že nepřibrali ještě živého basáka - jen občas se baskytary chopil frontman Mara TK, jinak jela ze samplů nebo kláves. Na druhou stranu je pochopitelné, že některé basové linky prostě naživo nelze při sebelepším nazvučení přednést, a čistá preciznost produkce je u téhle muziky na prvním místě. V houpavějších pasážích připomněli kromě velkých jmen soulové historie také jejich novozélandské soukmenovce Fat Freddy's Drop, jejichž recept však obsahuje větší dávky dubu.

Yann Tiersen, Colours Of Ostrava 2011, Ostrava, 17.7.2011
© Honza Průša, musicserver.cz
Yann Tiersen mohl pro někoho znamenat vrchol festivalu, z jiného pohledu však šlo spíše o sbírku hudebních krajek a kudrlinek bez hmatatelnější emoce, energie nebo přesahu. Přestože zvolil rockovější program, pořád nezapřel svou náturu tvůrce soundtracků... ale kde tedy byla projekce? Skladba "Another Shore" jako jedna z mála dokázala probudit představivost sama o sobě.

Že jsou Swans zpátky ve výborné formě, potvrdili nejen na nedávném pražském koncertě, ale také v Ostravě pod otevřenou oblohou, která přitom z podstaty jejich muzice úplně nesvědčí - intenzivní ataky zvuku totiž mohou volně unikat do okolí, a tím se trochu ředí. Přesto se jim povedlo vytvořit dostatečně mystickou atmosféru a výkon reproduktorů byl dostatečný, aby do sebe vše za velkého hřmotu zapadlo. Zpočátku šlo hlavně o strukturované hlukaření, přišel ale čas i na něco písní, které jsou však v podání Michaela Giry na hony vzdálené čemukoli, co by mohlo pojmout českými rádii vzdělané ucho. Swans se vlastně skvěle hodili k následujícím Grinderman. Dalo by se říci, že jestli byl Nick Cave na Colours králem temnoty, Gira byl vrchním kněžím. Možná mohli hrát v opačném pořadí, smysly posluchačů by byly lépe připravené a publikum v důsledku více hypnabilní.

A pak už přišel Grinderman, zakončení celého festivalu. Démonické charisma, kterým Cave prozatím disponoval při všech koncertech v Česku, bylo tentokrát ještě intenzivnější. Není se čemu divit, když jeho nová kapela hraje jak smečka hladových vlků. Více se dozvíte v našem samostatném reportu!

Grinderman, Colours Of Ostrava 2011, Ostrava, 17.7.2011
© Marek Gerhard / musicserver.cz
Resumé: Dramaturgie je tak široká a multigenerační, že bych mohl vyjmenovat určitě několik (bohužel zejména domácích) kapel, které dle mého názoru kazí Colours cestu za ambicí být pojmem v mezinárodním měřítku; "Barvy" přidáním jejich šedi zkrátka trochu blednou. Nechci jmenovat a zbytečně bouřit vášně, ale vězte, že je můžete vidět na takřka každém letním festivalu, což popisuje, jak moc vzácní jsou asi domácímu posluchači. Jenže na druhou stranu už dlouho nepamatuji, že bych měl takové dilema vybrat pouze pětici nejlepších vystoupení, tolik mi jich v pozitivním slova smyslu uvízlo v hlavě. Colours jsou prostě barevné a jenom protože nemusím třeba fialovou (respektive česky-éterovou), neznamená to, že zavrhnu duhu. Abych vydržel u téhle metafory, tak pokud má člověk rád více než jen jednu barvu a pozorně pročítal program, musel být spokojený. Kvalitní a silný zvuk by měl být sice na dobrém festivalu samozřejmostí, ale jelikož to zdaleka není pravidlem, i to je třeba ocenit stejně jako organizační zajištění, kdy nic výrazně nerušilo posluchačův hudební zážitek.

TOP 5 (Radek Londin): Swans, Salif Keita, Paramount Styles, Andreya Triana, Grinderman

NÁZORY
  • Colours se povedly (Zahula, 19.07.2011 14:34) Reagovat

    Chválím autory dvoučlánků, které tady postupně přidávali, za jejich dvojí pohled a dvojí výběr autorů. Určitě je to mnohem lepší řešení než podobné reportáže nechat jen na jednom člověku, protože v případě Colours se to opravdu nedá stihnout všechno "oběhat" ani v těch dvou...
    Souhlasím s vaším celkovým resumé. Na české interprety na Colours takřka zásadně nechodím - kromě panem Londinem zmíněného "šedivého" důvodu je to i proto, že většina z nich je na každém druhém festivalu a zbytečně by tak vyplnili čas, který by ode mě mohly dostat zahraniční a neznámé kapely. Výjimkou pro mě letos byli snad jen Eternal Seekers (z loňských ročníků namátkou Tata Bojs s Ahn Triem nebo Iva Bittová).
    Souhlasím taky s tím, že letos nebyl lineup nejsilnější ze všech, ale zároveň si myslím, že každý den bylo k vidění a slyšení tolik zajímavých věcí, že to zcela vynahradilo některé větší hvězdy minulých let.
    Pro mě nejlepších 5 zážitků: Blackfield, Eternal Seekers, Frank Yamma (kostelní vystoupení), Lisa Hannigan a Mono. Ale těch adeptů je samozřejmě o dost více...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Orlen je opět generálním partnerem Colours Of Ostrava. Festival nabídne polské umělce i soutěž pro kapely (10.04.2024 12:39)
- Fotogalerie: Yann Tiersen v obrazech (09.03.2024 11:42)
- Nabitý program Colours of Ostrava 2024 vyvrcholí hvězdnou sobotou (06.03.2024 12:03)
- Colours 2024 nabízí pestrý program z celého světa včetně rockové legendy Lennyho Kravitze. Od února vstupenky zdražují (26.01.2024 10:42)
- Lenny Kravitz zahraje na Colours of Ostrava (01.12.2023 11:01)
- Colours of Ostrava přivezou Queens of the Stone Age (15.11.2023 11:02)
- Hudební mág Yann Tiersen přiveze do Prahy klavír i elektroniku (13.11.2023 19:04)
- Minirecenze: Sto zvířat se na "Nočních ptácích" zahalilo do tmy (06.11.2023 15:30)
- Fotogalerie: Swans (alespoň) v obrazech (03.11.2023 09:52)
- Sam Smith a další. Colours of Ostrava odtajnily část programu příštího ročníku (31.10.2023 07:11)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele Themroc AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu