shop.musicserver.cz
Masters Of Rock, areál likérky Rudolfa Jelínka, Vizovice, 14.-17.7.2011

"I wanna rock!"

Vydáno: 19.07.2011 11:15 v sekci Naživo - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

"Kdo nezažil, neuvěří." Takhle bychom mohli shrnout uplynulý ročník festivalu Masters Of Rock a jeho strhující vystoupení. A nejen díky Twisted Sister, kteří platili za hlavní lákadlo. Svou pozici uhájili také Guano Apes nebo Oomph! a milé překvapení přinesla show Brainstorm. Více v naší reportáži.

Live: Masters Of Rock 2011

místo: Areál likérky Rudolfa Jelínka, Vizovice
vystoupili: Bonfire, Virgin Steele, Moonspell, Hammerfall, Dark Gamballe, Rhapsody Of Fire, Twisted Sister, Airbourne, Visions Of Atlantis, Powerwolf, Seven, U.D.O., Guano Apes, Brainstorm, Steelwing, Arkona, Delain, Oomph!, Helloween a další.
datum: 14.-17. července 2011
Fotogalerie

Jaké bylo překvapení všech fandů poctivé metalové muziky, když se koncem loňského roku objevily problémy s konáním festivalu Masters Of Rock. Naštěstí vše dobře dopadlo a i letošní rockování se mohlo odehrát v prostorách Jelínkovy likérky. A že to stálo za to! Vizovičtí podnikatelé si namastili kapsu na třiadvaceti tisících návštěvníků a fanoušci si jen na hlavní scéně poslechli přes čtyřicet kapel.

Den první - čtvrtek 14. července

Bonfire, Masters Of Rock Festival, Vizovice, 14.-17.7.2011
© Petra Hubáčková
Velká očekávaní fanoušků se vyplnila už v podvečer s Bonfire, kteří platili ve čtvrtečním line-upu za archivní kousky. Do starého železa ale rozhodně nepatří a do kapsy strčí i své o něco mladší hardrockové kolegy z Virgin Steele. Moderátorka Markéta z rádia Rock Max je do nebes vychvalovala trochu zbytečně - před publikum nastoupivší David DeFeis je zabraný sám víc do sebe než do komunikace s diváky. Poslouchat ho snad vydrží jen ti neojtrlejší a fajnšmekři si raději počkají na opravdovou show Bonfire, kde není nikdy nouzi o kultovní "You Make Me Feel". Jejich set můžeme hrdě nazvat pravou rockovou show a lídra Clause Lessmanna vyzvednout k těm nejlepším řečníkům.

Hammerfall, Masters Of Rock Festival, Vizovice, 14.-17.7.2011
© Petra Hubáčková
Laťku nasazenou vysoko pokořili i Amorphis a Pagan Alliance, kterou tvoří členové folk metalových kapel Eluveitie a Finntroll. "Ale moc skákat se na ně taky nedá," stěžuje si řetězy ověšená slečna a její kamarádka ji opravuje: "To si musíš užít ty melodie. Tahle show není jen tak pro každého! Každý čeká skočnou muziku, ale oni tady hrají méně známé songy, pomalejší!" A mně nezbývá než souhlasit. Nedivím se všem máničkám v keltských sukních, když s úsměvem na rtech vítají švédské Hammerfall a i přes déšť paří jako o život. Třeba taková "Blood Bound" zaručeně dostane ty nejzarputilejší anti speed metalisty. Ostatně všichni se nechávají strhnout mixem starších i novějších songů z posledního alba "Infected". Bezpochyby největší úspěch ale sklízí "Crimson Thunder" a eponymní song z debutu formace.

Kapely 'na dobrou noc'

Brainstorm, Masters Of Rock Festival, Vizovice, 14.-17.7.2011
© Petra Hubáčková
Bývá dobrým zvykem festivalového harmonogramu, že každý den zakončuje kapela na dobrou noc. Taková formace zpravidla vybočuje žánrem co do kontextu programu každého dne. Hned první den se takto s publikem rozloučili portugalští Moonspell. Jejich mystická show se skutečně nedá přirovnat k žádnému vystoupení, jaké na letošním Masters Of Rock proběhlo. Společně s Brainstorm mají na svědomí ty nejlepší noční koncerty. Němečtí powermetalisté ale vsadili na údernost a upřímnost. Žádný z vystupujících frontmanů letošního ročníku totiž nebyl tak překvapený a dojatý přízní publika jako právě Andy B. Franck. S pohledem na jeho užaslý obličej musel každý slovům "you are trully amazing" bezpodmínečně věřit.

Den druhý - pátek 15. července

Rhapsody Of Fire, Masters Of Rock Festival, Vizovice, 14.-17.7.2011
© Petra Hubáčková
Vedle plejády zahraničních umělců se Ronnie James Dio Stage otřásala i pod nájezdy českých kapel. A pořádně propečená klobáska s křenem a hořčicí by metalistovi Pepovi nechutnala víc než právě u Dark Gamballe. "Viděl jsem je před pěti rokama, to bylo poprvé. A od tý doby jdou pořád dál," zaníceně vypráví kamarádovi u pípy, kde točí pivo s láskou. Na jeho slova jsem myslela i při povedené show Rhapsody Of Fire. Snad neexistuje koncert, kde by dvojice Lione &Turilli nedokázala strhnout dav a sebepečlivější posluchač by napočítal jedinou chybičku v jejich projevu.

Twisted Sister, Masters Of Rock Festival, Vizovice, 14.-17.7.2011
© Petra Hubáčková
Cesta k jejich úspěchu ale byla dlouhá a poctivě vydřená. Kolik hodin denně asi musel kytarista Luca Turilli mordovat prsty, aby na kytaře vybrousil "Unholy Warcry"? Nebo jak dlouho musel Fabio Lione protahovat hlasivky, aby "Triumph Or Agony" vzala fanouškům dech? Na druhou stranu jsou kapely, které pro svůj úspěch potřebují tři riffy, čtyři slova a tunu make upu. Řeč je právě o Twisted Sister, hlavních headlinerech celého festu. Zpěvák Dee Snider a další muzikanti na tiskovce sami přiznali, že základem jejich úspěchu je "vidět se s ostatními co možná nejméně" a "nepřetěžovat hlasivky". Přes to všechno předvedli mistrovské vystoupení. Živou show plnou hitovek jako "Stay Hungry" nebo "I Wanna Rock" si užili nejen fanoušci, ale také oni sami. I když barevné kostýmy a rtěnky nechali doma a místo zapalovačů se nad hlavami diváků rozsvítily mobilní telefony. Důležité je podotknout, že tato kapela vystupuje jen párkrát do roka a dostat ji na Masters Of Rock stálo pořadatele velké úsilí. Za to jim bezesporu patří dík.

Den třetí - sobota 16. července

Powerwolf, Masters Of Rock Festival, Vizovice, 14.-17.7.2011
© Petra Hubáčková
Předposlední festivalový den by mohl mít v programu kolonku s dodatkem těch nejpřekvapivějších vystoupení. Brainstorm jsme zmínili už výše a teď můžeme vyzdvihnout německé Powerwolf. Formace v čele se statným rumunským zpěvákem budí respekt. Nejen make-upem a vystupováním, ale také zpěvem Attily Dorna, jehož hlasivky prošly klasickým operním tréninkem na konzervatoři v Bukurešti. Není divu, že jeho ledově chladný vokál dokáže publikum pořádně rozehřát. Velký úspěch za mikrofonem má i nová zpěvačka Visions Of Atlantis. Statná Řekyně Maxi Nil je typově podobná předchozí Joanně Nieniewské, nicméně hlas má o něco sytější. Na poslech je určitě příjemnější než frontman tuzemské kapely Seven. I když by svým hlasem porazil i Gullivera v zemi Liliputánů, přece jen by mohl ubrat. O to líp se ale poslouchal hostující Blaze Bayley (bývalý frontman Iron Maiden) a kytarista Victor Smolski, který současně pokřtil nové CD formace a ještě ten den si na pódiu střihl vlastní show.

Guano Apes, Masters Of Rock Festival, Vizovice, 14.-17.7.2011
© Petra Hubáčková
Z tuzemských kapel si pozornost zaslouží ještě Kreyson. První fanoušci a vlajkonoši pro jistotu hrozí už na "Lost Hero" Seven. Jejich nadšení patřičně stoupá, když na pódiu stane Láďa Křížek. Fanoušci mu připravili vřelou show - až se mu nechtělo z pódia. Na hardrockové vlně pokračujeme i s Ross The Boss. Kytarista a jeho kumpáni tak tak pokryjí pětasedmdesát minut - vždyť mají vydaná jen dvě alba. To daleko pestřejší arzenál mají U.D.O. v čele s Udem Dirkschneiderem. Ze třinácti studiových desek včetně poslední "Rev-Raptor" pečlivě namixovali svižný set, ve kterém své místo mají i skladby Accept. Metalista Jarda, stojící opodál a nejvíc hrozící právě na "Balls To The Wall" a "Princess Of The Dawn", si show musel náramně užívat. Vždyť Udo je i navzdory svému pokročilému věku necelých šedesáti let ve skvělé formě. S podobným ohlasem se setkali i Guano Apes, kteří na festival přitáhli zase jinou sortu diváků. I před žánrovou rozdílnost si je umí vychutnat i máničky v koženém ohozu. Právě ty sundávají trička na "You Can't Stop Me" jako první a při coveru Alphaville "Big In Japan" nebo kultovní "Lords Of The Boards" skáčou o sto šest.

Guano Apes na tiskové konferenci

Guano Apes
Pokud patříte mezi fanoušky sólové tvorby zpěvačky Sandry Nasic, budete si muset na její další desku chvíli počkat. "Úspěch 'Bel Air' je větší, než jsme předpokládali," prohodil kytarista Henning Rümenapp na tiskové konferenci. Dokonce pak zažertoval, že by mohli udělat další split-up, deset let počkat, pak oslavit comeback a mít stejný úspěch jako teď. Naneštěstí právě díky velkému ohlasu na poslední desku nemá Sandra prostor pro vlastní písně: "Ve studiu mám schovanou spoustu nápadů a ráda bych je dala na CD. Jenže při tom všem shonu nevím kdy," povzdechla si frontmanka.

Den čtvrtý - neděle 17. července

Oomph!, Masters Of Rock Festival, Vizovice, 14.-17.7.2011
© Petra Hubáčková
Finální festivalový den připomíná vždycky dort pejska a kočičky, kdy žánrová pestrost hraničí až s nesourodým chaosem. Z řady jednoznačně vybočuje ruská Arkona. Lidovky v metalovém kabátku a frontmanka navlečená do huňaté kožešiny zaujaly stoprocentně každého a podobné nadšení sklízí snad až koncert Oomph!. Industriální metal ve stylu Rammstein neměl chybu a jediné, co atmosféru trochu kazilo, byl hrací čas od půl šesté a velké horko. Při pohledu na line-up kapel se nabízí otázka, proč nemohli hrát místo Třech sester, které celý festivalový maraton uzavřely. I tak se ale Němcům podařilo publikum nažhavit na novou desku, které se snad dočkáme ještě letos.

Helloween, Masters Of Rock Festival, Vizovice, 14.-17.7.2011
© Petra Hubáčková
Ještě než ale posluchači sní poslední sousto z porce festivalového guláše, vychutnávají si show mladých Steelwing. Ti jako by z oka vypadli Van Halen: upnuté elasťáky, ponožky vytažené proklatě vysoko a vlasy dlouhé jako od té nejzasloužilejší máničky. Pokud se na jejich živelné křepčení dívají němečtí Helloween, můžou tak akorát zamáčknout slzu, napadlo mě ke konci jejich setu. Andi Deris už není nejmladší a je to sakra poznat. Večerní show sice uměli zahrát skvěle, ale zpěv už není, co býval. Při starších skladbách, zejména z éry Michaela Kiskeho jako třeba "Eagly Fly Free", je jasně poznat, jak Andiho výšky bolí. Daleko líp se poslouchají songy "World Of Fantasy" nebo "Are You Metal" z novinky "7 Sinners", která si v Česku co do prodeje vybojovala zlatou desku. Že frontman už nemůže, bylo vidět i při natahování "Future World" a "I Want Out", kvůli čemuž celá show zbytečně ztrácí na kráse.

Slovo na závěr

Masters Of Rock Festival, Vizovice, 14.-17.7.2011
© Petra Hubáčková
Kromě samotných kapel je to zázemí a organizace, na kterou bychom na festivalech neměli zapomínat. Fanoušci si letos oboje pochvalovali: Organizátoři posílili úklidové čety, přidali pár TOI TOI a srovnali cenu piva. Na druhou stranu musím konstatovat, že oproti obřímu festu Colours Of Ostrava by se organizace mohla trochu zlepšit. Pro fanoušky mi chybí možnost nabít si telefon, aniž by museli sedět na zemi u trafo stanic, případně se krčit pod tribunami. Taky postrádám větší množství funkčních kohoutků s pitnou vodou po celém areálu - zejména na betonové ploše, kde se horko drží dvakrát tolik. Určitě by taky nebylo na škodu zapojit fest do ekologického programu, jako má třeba i Benátská noc. Taky ale musím vyzdvihnout zábavní atrakce, které se letos rozrostly o Gambrinus městečko, kde si čiperové mohli zkusit sumo, vylézt na plechovku nebo protáhnout svaly na průlezkách pro dospělé. Nesmíme zapomenout na druhou scénu, která se na Masters Of Rock začíná pomalu rozjíždět. Letos Alfedus Music Stage pohostila asi třicet kapel, a pokud jste tamější dění sledovali, jistě vám neunikli Votchi. S trochou štěstí by se časem snad mohli dostat i na hlavní pódium.


NÁZORY
  • Víc trvalé než hudby (ian69, 20.07.2011 07:15) Reagovat

    a to mám metal docela rád.. Twisted Sister, Arkona, Bonfire, Accept, Guano Apes a samozřejmě Křížek. Člověk se nasměje, jen když si přečte dramaturgický rozlet

  • eh (kotletka, 20.07.2011 12:57) Reagovat

    hrozně rutinně napsanej report. Nuda na druhou

  • této reportáži dávám palec dolů (Simon, 20.07.2011 23:20) Reagovat

    Tu pitku, co si dovolila srovnávat legendární Helloween (80. léta) s nějakýma začínajícíma sráčema, bych chtěla poznat! Mám totiž velkou chuť ji kopnout do hlavy, aby se jí v ní rozsvítilo! Mám ráda takový nuly, co se navážej do kapely, která něco v životě dokázala! Sama by při tom nevytáhla výšku, dřív by se u toho posrala! A ani nemá ponětí jak to musí být náročné pro zpěváka, který rok cestuje po celém světě a zpívá deno denně! Helloween předvedli sakra dobrou show a Andi zpívá pořád výborně!!! Teď k té krávě co tenhle hnus psala: "Ten poblitej článek se ti moc nevyvedl! Strč si ho tam, kam slunce nesvítí!"

    • Re: této reportáži dávám palec dolů (ian69, 21.07.2011 06:49) Reagovat

      Ááá, někdo se probral z opice. Holt jaký festival, takoví fanoušci... Ten výraz "poblitej" sedí na celou tuto pivní "kultůru".

      • Re: této reportáži dávám palec dolů (Simon, 21.07.2011 16:50) Reagovat

        Já jsem tam jela za pořádnou hudbou, ne za chlastem. Festival byl vynikající, což dle tebe znamená, že i fanoušci byli vynikající........Jenom tahle reportérka stojí za hovno!!!!!!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Headlinerem Ostravy v plamenech, která slaví deset let metalové jízdy, je Udo Dirkschneider (26.03.2024 16:12)
- Video: Dark Gamballe se v hororovém klipu mstí "Dobrým lhářům" (24.03.2024 10:54)
- Recenze: Dark Gamballe si na patnácté desce "Dobrý lhář" pohrávají s hříchy a falší (16.03.2024 08:00)
- Fotogalerie: Votchi na vlastní oči v Olomouci (09.01.2024 12:52)
- Ostravský festival Alterova rozpálí 21. října Guano Apes (06.10.2023 14:21)
- Nové desky 36/2023 - od The Chemical Brothers přes Olivii Rodrigo po Róisín Murphy (13.09.2023 23:45)
- Nové desky 34/2023 - od Burna Boye přes Alice Coopera po Ashnikko (30.08.2023 20:51)
- Naživo: Hlukové lázně Brutal Assault podruhé: metalový babylon zakončený v plamenech (16.08.2023 15:48)
- Fotogalerie: Druhý den na Brutalu v obrazech (15.08.2023 15:55)
- Naživo: Třetí den Basinfirefestu Ville Valo mámil při západu slunce, Airbourne zaútočili silou leteckého náletu (03.07.2023 19:36)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu