shop.musicserver.cz
Ray Manzarek And Robby Krieger Of The Doors, KC Vltavská, Praha, 13.7.2011

The Doors nezklamali, ale ani nepřekvapili

Vydáno: 15.07.2011 22:31 v sekci Naživo - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Skoro přesně po roce se Ray Manzarek a Robby Krieger vrátili do Prahy, abychom mohli strávit dvě hodiny s písničkami The Doors ve společnosti jejich autorů. Tentokrát ale hráli v malém klubu, lidé nebyli svázaní s plyšovými křesly a i atmosféra malého sálu byla o poznání jiná.

Live: Ray Manzarek And Robby Krieger Of The Doors

support: Svatý pluk, Psí vojáci
místo: KC Vltavská, Praha
datum: 13. červnence 2011
Setlist: Roadhouse Blues, Break On Through, Changeling, When The Music´s Over, Love Me Two Times, Hyacinth House, Alabama Song (Whiskey Bar), Five To One, Touch Me, Riders On The Storm, L.A. Woman, Light My Fire

Ray Manzarek And Robby Krieger Of The Doors
© facebook interpreta
Nad Prahou právě vrcholila největší letošní bouřka a Ray Manzarek a Robby Krieger hráli shodou okolností píseň "Riders On The Storm". Jejich druhá návštěva Prahy gradovala, ze dvou třetin zaplněný klub nadšeně sledoval hru dvou starých pánů a třech dalších naprosto nepodstatných osob. Ti sice také podali skvělé výkony, ale kvůli nim se na vystoupení toho nejlepšího revivalu The Doors, jaký může existovat, nechodí. A přitom vše (zejména organizační stránka celé akce) nasvědčovalo tomu, že dnešní vystoupení nedopadne dobře.

Na začátku byla dobrá myšlenka zopakovat loňské strhující vystoupení kapely v místě s o dost méně honosným a o dost méně sterilním prostředím, než je Kongresové centrum. Koncert, kde budou lidi stát a naplno si užijí hudbu The Doors, nechají se jí unášet, přirozeně si ji vychutnají i pohybem. Jenže to, že se už před rokem mizerně prodávaly vstupenky mělo být pro pořadatele prvním varováním.

A tak se ani letos lístky neprodávaly jak by měly, a agentura přišla s nápadem udělat z pouhého koncertu jedné velké kapely festival. Prý Trutnov v Praze. A vstupenky se zase moc neprodávaly a první lidi začali remcat (koupil jsem si lístek na The Doors a ne na ten zbytek, kdo má být už v pět hodin na koncertě a podobně). Jenže ani přesun trutnovského festivalu do Prahy nepřilákal dostatek lidí a tak se pouhý JEDEN DEN před koncertem začaly objevovat informace, že se celá akce nebude konat v Incheba aréně, ale v KC Vltavská, tedy bývalém Klubu Belmondo. Pořadatel ale nedokázal dostatečně hlasitě a viditelně komunikovat tento přesun. Ještě v den koncertu nebyla tato informace ani na jeho oficiálním webu, ani na facebookovém profilu (tam ani nikdo nereagoval na praktické dotazy zmatených vlastníků vstupenek), nikdo nevěděl v kolik tedy celá akce začne (17:00 nebo 19:00). Prostě organizační fiasko.

Ray Manzarek And Robby Krieger Of The Doors
© wildchild.mu
Přesun do bývalého Belmonda nicméně nabízel zajímavé vzpomínky na minulost. Skoro před dvaceti lety se právě sem chodilo na Tichou Dohodu, která zde hrávala i "Roadhouse Blues", pak tu hojně vystupoval The Doors Revival Band z Brna. Kdyby mi tenkrát někdo řekl, že na stejném místě uvidím hrát i pány Kriegra a Manzareka, vysmál bych se mu.

Přesun do tohoto prostoru znamenal ale i jinou věc. Mizernej zvuk. Už při vystoupení Svatého Pluku, sboru jehož hlavní předností jsou přednosti jeho zpěvaček a rockový repertoár (návštěvníkům Trutnovského festivalu netřeba představovat) se zvuk tak divně převaloval sálem až se stal, při závěrečné Dylanově "Knockin' on Heaven's Door" naprosto nesnesitelným. Ve stejném duchu to pokračovalo u stále dobrých, nesmrtelných Psích Vojáků. Ti odehráli mix svých nejznámějších písní. "Žiletky", "Chce se mi spát", "Protínání" a další. A pořád to byl takovej ten uhuhlanej zvuk z Belmonda. Kdo se těšil na Půlnoc měl smůlu. Údajně její vystoupení zakázal sám management kapely.

Toho, kdo byl na koncertě Raye a Robbyho před rokem nemohlo dnes nic překvapit. Oba staří pánové jsou pořád fantastickými muzikanty. Koncertním verzím skladeb The Doors nechybí ani dnes dlouhé mezihry, předehry, dohry. Skladby jsou natahovány, Rayovy stařičké Vox Continental si povídají s Robbyho stejně starým esgéčkem a vy sledujete střídavě vlevo sedícího Manzareka v triku s nápisem Praha, vpravo stojícího Kriegra v triku s nápisem Vienna a téměř ani nemáte potřebu dívat se doprostřed na toho herce co hraje Morrisona a který by měl mít, aby to bylo geograficky správně, na triku nápis Bratislava.

Ray Manzarek And Robby Krieger Of The Doors
© wildchild.mu
A tak jsme zažívali prakticky totéž co loni, ale trošku jinak. Opět Carmina Burrana na úvod, velmi podobný setlist, nadšené a bouřlivé potlesky lidí, kteří opravdu mají Doors rádi, dobře je znají a rozumí jim. Na druhou stranu tu byla podstatná změna - v roli Morrisona se tentokrát pedstavil Dave Brock (Miljenko Matijevic byl přirozenější) a hlavně klubovej zvuk s Kongresovým centrem naprosto nesrovnatelný (asi jako sluchátka od vietnamců v porovnání se špičkovými Kossy). Vemi střídmá světla doplňovaly pestré projekce. Většinou šlo o psychedelické výjevy, objevila se ale i koláž světových diktátorů (při "Five To One") nebo archivní záběry na The Doors včetně Jima Morrisona ("L.A. Woman"). I tak ale koncertu chyběl moment překvapení.

Vidět a slyšet Raye Manzareka a Robbyho Kriegra je zážitek. Vidět je v malém klubu, z bezprostřední blízkosti, za světelno/zvukových podmínek srovnatelných s jejich začátky na konci šedesátých let minulého století je zážitek neopakovatelný a každý kdo na koncertě byl musel být spokojený. Nicméně zvukově to bylo před rokem o třídu jinde. Loni jsme zažili velkolepý koncert velké legendy za odpovídajících podmínek. Letos to byl koncert toho nejlepšího revivalu The Doors srovnatelný s jejich revivalem brněnským.

PS: Podle setlistu měli Ray A Robby v plánu zahrát mezi "Five To One" a "Touch Me" ještě "Spanish Caravan" a "Not To Touch The Earth", ale nakonec byly vyškrtnuté. Škoda že se pánové nevrátili při opravdu bouřlivém vytleskávání po "Light My Fire" a nezahráli alespoň jednu z nich.

NÁZORY
  • přesně tak to bylo (adam, 16.07.2011 17:51) Reagovat

    Tak k téhle recenzi není co dotat, neměnil bych vůbec nic. Snad jen že pro mě to vystoupení a atmosféra natolik strhující, že jsem ten horší zvuk nevnímal (ale ty Vojáci měli zvuk opravdu děsný). Kdo tam nebyl, tak podle mě přišel o dost.

  • Blava (Michal, 16.07.2011 22:24) Reagovat

    "...téměř ani nemáte potřebu dívat se doprostřed na toho herce co hraje Morrisona a který by měl mít, aby to bylo geograficky správně, na triku nápis Bratislava."

    A není Bratislava východněji než Vídeň? :-)

    • Re: Blava (Honza Průša, 16.07.2011 22:59) Reagovat

      Máte pravdu. Měl jsem napsat Znojmo.

  • Mno nevim nevim (Petr, 18.07.2011 17:32) Reagovat

    "Jejich druhá návštěva Prahy gradovala, ze dvou třetin zaplněný klub nadšeně sledoval hru dvou starých pánů a třech dalších naprosto nepodstatných osob. Ti sice také podali skvělé výkony, ale kvůli nim se na vystoupení toho nejlepšího revivalu The Doors, jaký může existovat, nechodí."

    Neshazoval bych ty tri popisem "naprosto nepodstatne osoby" a uz vubec bych neurazel puvodni cleny Doors vetou o revivalu... Basa (kterou driv hraval Manzarek na klavesach a na LA Woman nahraval jeden z nejlepsich americkych session basaku Jerry Scheff) je v hudbe Doors pomerne podstatna a Phil Chen rozhodne neni nejakej muzikant z ulice, kteryho nahodou nasli - stejne tak Ty Dennis. Jedinej Dave Brock je opravdu z revivalovejch duhu a haju, ale musim rict ze byl opravdu fantastickej - nesouhlasim s tim, ze by Morrisonovy veci "nedaval" - naopak perfektne vystihnul Jimuv projev (nutno dodat ten kdy nebyl ozralej pod obraz) v obdobi kolem roku 1970 (kdo zna tehdejsi zivaky, tak vi, co mam na mysli) - teda takovej ten trochu vychlastanej, nadhernej a presto nedokonalej zpev. :) Jediny, co je fakt skoda, ze doslo jenom na 12 songu, takovahle atmosfera si zaslouzila jeste jednu dve navic - a vubec bych se nezlobil za jeste vetsi duraz na LA Woman (takova Crawling King Snake, nebo WASP by bajecne sedla).

  • Doors a PVO (Stany, 16.04.2019 17:24) Reagovat

    narazil jsem náhodou na tento článek, 2 kapely, různý žánr a postavění ve světě.. Psí vojáci, zahráli to co umí, zvuk byl horší. ALE pan Manzarek i Krieger sedící v lóži povstali a tleskali ve stoje... Což o něčem vypovídá.. Samotní Doors,, nevím jak zvuk ale pro mě to byl zážitek, vizuální i vjem hudby...To že jsem kapelu neviděl naživo v době kdy fungovala asi zkresluje můj názor... Ale i s odstupem doby to pro mě byl zážitek

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- The Beatles se dočkají čtyř životopisných filmů - každý člen bude mít svůj (24.02.2024 13:27)
- Paul McCartney se po padesáti letech shledal se svou ukradenou baskytarou Höfner (18.02.2024 14:03)
- Recenze: Album "I Beatles" Milana Bátora je hravou poctou nesmrtelné hudbě Brouků (12.12.2023 14:30)
- Hudba v tisku: Nádherná kniha "1964: Oči bouře" je kronikou fotografií a vzpomínek Paula McCartneyho na beatlemánii (26.11.2023 11:00)
- Video: Videoklip k "Now And Then" The Beatles je nostalgický a nečekaně vtipný (08.11.2023 10:23)
- Audio: Takhle by The Beatles zněli dnes. Definitivně se loučí písní "Now and Then" (02.11.2023 15:50)
- The Beatles potvrdili vydání definitivně poslední písně "Now and Then". Poprvé ji uslyšíme příští čtvrtek (27.10.2023 09:11)
- Na festivalu MikuLOVE zazní naživo písně Psích vojáků v podání Agon Orchestra s původním zpěvem Filipa Topola (27.05.2023 17:38)
- Video: The Beatles zvou v novém klipu k "Here, There and Everywhere" na nekonečné turné (08.12.2022 10:02)
- Paul McCartney připravil exkluzivní box se svými singly. V dřevěné krabici jich je 80 (11.11.2022 12:21)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu