shop.musicserver.cz
The Streets, Rock For People, Hradec Králové, 5.7.2011

Don't Mug Yourself!

Vydáno: 06.07.2011 23:26 v sekci Naživo - Tomáš Bláha | foto: facebook interpreta

Mike Skinner je pro Británii stejně důležitý, jako byl třeba Morrisey. A ať už máte k festivalu Rock For People jakékoliv výhrady, koncert The Streets je prostě požehnáním. Zvlášť teď, kdy se jejich hudební kapitola uzavírá. Kapesníky? Jedině na utření potu z čela!

Live: The Streets

místo: festival Rock For People, Hradec Králové
datum: 5. července 2011

The Streets, Rock For People, Festival Park, Hradec Králové, 2.-5.7.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Mike Skinner aka The Streets je bezpochyby jednou z ikon britské hudby. Už na počátku nulté dekády dokázal nasměrovat eruptivní výlevy UK garage do zcela nových tvarů. Napsal grimeovou operu o flákači Mikeovi, dva roky chlastal, smažil, pařil, aby o tom mohl nahrát desku, která by jeho bankovní konto po těch nekončících večírcích vrátila zpátky do plusových hodnot. Vyrostl a začal mudrcovat, ale loučí se jako zase ten pohodový komentátor běžných příběhů. Trochu zestárl, energie mu však zůstala. Zpráv o tom, že The Streets svoji hudební kapitolu uzavírají, už bylo dost. Není důvod bořit smutné tváře do dlaní. Mike Skinner stihl na pěti albech říct víc, než leckdo zvládne na deseti. Navíc to řekl tak důrazně, že se stal pro mnohé nesmrtelným vzorem. Neodchází od zapraseného stolu. Vše je uklizeno, vše je vyřízeno. Slzy je třeba schovat na jiné příležitosti, protože Mike svoji rozlučku nepojímá jako pietní dýchánek. Loučí se způsobem sobě vlastním - pořádným mejdanem, na kterém se občas dějí podivné věci, ale všechno se podřizuje zábavě.

Už asi nemá cenu komentovat, že The Streets, kteří skutečně transformovali jednu z podob klubové hudby, hráli na stejném pódiu jako třeba Divokej Bill. Chci jen poukázat na ten paradox. A Mike Skinner se svými pobočníky (emsí Robert Harvey z The Music vypadá jako přesně ten typ člověka, se kterým by Skinner do rána degustoval drahý gin) pro mě byl rozhodně to největší jméno na Rock For People - i když tomu dle typografie na plakátu zřejmě nebylo.

Na pódium vtrhl jako nadržený výtržník a tu nohu z plynu už nesundal. Padesátiminutový set The Streets utekl rychleji než redaktor Bláha z koncertu Sunshine. A to je co říct. Skinner se stal průvodcem epizodních situací v příběhu pobudy Mikea - zazněl paranoidní rave odkaz "Blinded By The Lights" nebo humorně hádavá "Fit But You Know It". Nechal vzpomenout i na to, jak se taneční UK garage rytmy z počátku nulté dekády vypořádaly s tím, když někdo ve vztahu příliš spoléhal na jeho samozřejmost - "It's Too Late". Velká část setu ale logicky patřila nejnovější desce "Computers And Blues" na které Mike vyměnil příběhy z ulic a klubů za lapálie na sociálních sítí a internetu. "Soldiers" nebo "Going Through Hell" s výrazným vokálem Roberta Harveyho ukázaly všem pochybovačům, že nová deska v žádném případě nezaostává za těmi staršími.

The Streets, Rock For People, Festival Park, Hradec Králové, 2.-5.7.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Mike mezi tím bláznivým pobíháním po pódiu vedl kamarádskou rozpravu s davem, jemuž byl na tu necelou hodinu almou mater a nejlepším kámošem zároveň. Člověk nabyl dojmu, že po skončení koncertu s ním Mike půjde na drink. V jeden moment na pódium začaly z davu létat nějaké ne příliš friendly propriety, Skinner to oplatil tím, že dotyčným otevřel a nabídl plechovku vychlazené desítky. Když zavelel, aby si dav sedl, stalo se. Když poručil, aby vylítl, bylo mu vyhověno. Nechyběl crowd surfing a z každého pohybu, z každého slova, které z jeho úst zaznělo, bylo poznat, že si svoji rozlučku skvěle užívá.

A s ním i celá jeho doprovodná kapela. Byli sehraní a pod heslem žij naplno ztvárnili další element tohodle nespoutaně zábavného kolotoče. Mike Skinner upgradoval pojem rozlučka o další rozměr. Sice byly momenty, kdy se na povrch drala nostalgie (například při "Dry Your Eyes"), ale ať už se budu loučit s čímkoliv, chci, aby to vypadalo přesně takhle. Nikdy bych nevěřil, že můj kamarád, zarytý hard rocker a milovník všemožných odrůd metalu, bude tak nadšeně skákat na koncertě, jako byl tento. Škoda že čas vyhrazený pro tuto good bye show byl tak nemilosrdný. Ulice jsou prázdné, je na čase jít dál. Značka The Streets je ale věčná, Don't Mug Yourself!

NÁZORY
  • pruser (dekzator, 06.07.2011 23:48) Reagovat

    Nejlepsi vystoupeni na RFP. Takovahle komunikace s publikem se jen tak nevidi...a kapela byla dost naslapla....The Streets jsou nazivo STOKRAT lepsi nez na desce. Ale to umisteni v programu si Skinner fakt nezaslouzil jakozto svoji premieru a zaroven dernieru v CR. Sere me to, ze hral casove mezi Beatstakes a Pendulum, ktery hrali na t-music stagei a na kterejch bylo fakt hodne lidi a dost lidi tam na Pendulum zustalo. Zaroven me sere, ze hral ve stejnou dobu jako Tata Bojs, coz se podle muselo dat nejak prohodit na rozdil od tech zahranicnich presahu. Poradatele museli vedet, ze The Streets bylo ze vsech zahranicnich jmen prijmano nejchladneji, tak se aspon mohli trochu snazit mu dat co nejvic prostoru a moznost oslovit co nejvic lidi. Ale bohuzel pro nej vybrali snad ten nejhorsi flek v programu.

    • Re: pruser (tchibo35, 07.07.2011 08:36) Reagovat

      presne tak, ja blbec sel na tata bojs, ktery taky byli skvely a ze streets jsem videl az dva posledni songy

  • clanek (dekzator, 06.07.2011 23:52) Reagovat

    A jeste chci dodat, ze jsem rad, ze si jeho vystoupeni taky nekdo vazil, tak jako ja. Akorat bych chtel poupravit jednu faktografickou vec v clanku: Lidi zacli hazet ty svitici tycky potom, co je k tomu Skinner vyzval pote co vydel jednu proletet nad davem, a slibil ze jim za oplatku taky neco hodi...

    • Re: clanek (dekzator, 06.07.2011 23:53) Reagovat

      "videl"...pardon

    • Re: clanek (Bláha, 07.07.2011 00:02) Reagovat

      ahaa, díky za opravu, to jsem úplne preslechl! každopádne jak rikas no

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Rock For People odstartoval. Simple Plan a I Prevail zazářili, skupinu Lorna Shore pohřbil zvuk (09.06.2023 18:43)
- Video: The Streets si v novém klipu dává ke snídani "Brexit At Tiffany’s" (01.09.2022 17:35)
- Nové desky 27/2020 - od Mikea Shinody přes Floexe po PVRIS (15.07.2020 08:00)
- O osudu festivalů by se mělo rozhodnout tento týden (22.04.2020 13:08)
- Video: V klipu "Call My Phone Thinking I'm Doing Nothing Better" ukazují The Streets a Tame Impala, jak se sociálně distancují (17.04.2020 15:56)
- Budou letos v Česku festivaly? Colours a RFP rozhodnou do května, Let It Roll vyčkává (16.04.2020 22:37)
- Rock for People 2020 ohlašuje první jména: přijedou Green Day a Fall Out Boy (16.09.2019 11:51)
- Rock for People oznamuje první jména pro příští ročník. Přijedou In This Moment nebo Skillet (10.11.2017 13:58)
- The Streets jsou zpět, v dubnu vyrazí na mini turné po Británii (12.10.2017 18:49)
- Na Rock for People se představí dravé mládí. Přijedou britské party Slaves a Marmozets (02.02.2017 11:55)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Dua Lipa Madonna Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu