shop.musicserver.cz
X-left To die - EVIL!

Povedená estráda narušeného rockového kabaretu

Vydáno: 06.08.2011 07:00 v sekci Recenze - Marek Odehnal | foto: facebook interpreta

Chomutovská crossoverová pětice X-left To die vydala po delších odkladech své vůbec první živé DVD. Materiál pro ně byl natočen v kadaňském KZ Orfeum v roce 2009, a to v rámci prosincového společného turné "Večer tříkrálový" spřízněných Rattle Bucket a the.switch.

7/10

X-left To die - EVIL!

Vydáno: 18.12.2010
Celkový čas: 65:41

Skladby: Everyone Loves, Bubble Gun, It's Over, Protect Me!, White Noise, Bang!, Sexy, Rent Inside, Prince Of The Morning Land, All Is Saint, Fuck It", Go Awaz

Vydavatel: vlastní náklad

Chomutovské X-left To die si pamatuju už z doby před pár lety, kdy jsem se k nim dostal skrze společný split se spřátelenými Brňáky Rattle Bucket, tehdy jako docela talentovanou kapelku s obstojným demíčkem. Následně jsem je na nějaký čas ztratil z dohledu, znovu jsem se o ně začal více zajímat v souvislosti s jejich úspěšným tažením v soutěži o předskakování americkým Korn před dvěma lety (tehdy byli až nečekaně zdatným soupeřem favorizované pražské dvojici the.switch/Atari Terror), a i když to nakonec skončilo jen bronzem, supportování jejich dalšímu inspiračnímu zdroji Marilynu Mansonovi toho stejného měsíce jim bylo jistě více než důstojnou náplastí.

Tím spíš, že tehdy jak svým energickým výkonem, tak profesionálním přístupem ke svému vystoupení hravě strčili do kapsy toho dne všemožnými návykovými látkami indisponovaného hlavního satanáše. Z jejich setu tehdy bylo jasně vidět a slyšet, jaký posun ve své prezentaci kapela za poslední dobu udělala, a nejinak tomu bylo i na oficiálním albovém debutu "Potešma". Právě z turné na podporu této desky vzešlo první oficiální DVD "EVIL!", které poskytuje hodně dobrou představu o tom, proč jsou "xlefti" tak moc interesantní hlavně na živých koncertech.

Hudba X-left To die staví podobně jako například Satisfucktion, Crashpoint nebo Hazydecay při vší úctě k ostatním instrumentalistům především na vynikajícím zpěvákovi, který navíc ví, jak se na pódiu chovat a přirozeně a vtipně komunikovat s davem. Nebudeme popírat, že pán za mikrofonem, poeticky si říkající Ave "Vagina" Hate (v civilu David Weingartner), zřejmě má až nezdravě rád Jonathana Davise, protože jeho barva hlasu i frázování jako by mu z krku vypadly, ale co ztrácí X-left To die na hudební originalitě, to dohánějí právě živelnými koncerty, výbornými melodickými nápady a charismatem.

Materiál pro toto DVD byl natočen v kadaňském KZ Orfeum v roce 2009, a to v rámci prosincového společného turné "Večer tříkrálový" zmíněných Rattle Bucket a the.switch. Atmosféra byla ten večer řádně hutná a především vizuální stránka celé show přináší opravdu hodně vysoký nadstandard na tuzemské scéně. Zpěvák David vystřídal za show hned několik kostýmů, stejně tak kytaristé a bubeník doplňují svým koncertním outfitem kýžený dojem psychicky narušeného cirkusu. Největší showman je tradičně basák Víťa, jenž ve svém bílém chovaneckém overalu a jokerovském líčení opravdu vypadá, jako by utekl z nějaké hodně drsné léčebny pro duševně choré.

Toto můžete zažít na každém koncertu kapely, ten večer byl ale sváteční, a tak v programu můžete vidět i různé tanečnice, konfety, různé ujeté dekorace a parádní je sám o sobě už samotný nástup na scénu, kdy zpěvák vystoupí z rakve. Po vizuální stránce je vše opravdu do detailů koncepční a skvěle zvládnuté. Během necelou hodinu trvajícího setu kapela přehrála skoro celé album "Potešma" a v přídavku se diváci dočkali i starého syrového kornovského kousku "Fuck It!", přičemž ale z celého playlistu výrazně vyčnívá nádherná klavírní balada "Prince Of The Morning Land", ve které je jasně vidět, jakým zpěvákem Mr. Vagina je a proč se dostal v primácké obdobě Česko hledá SuperStar o hlavní roli v muzikálu "Robin Hood" až do finále. Pochválím také různé barevné filtry a jiné postprodukční obrazové vychytávky, které dělají celý záznam zase o něco akčnější.

Musím ale také kritizovat. Zvuková stránka záznamu je sice velmi kvalitní, ale možná až moc - celé to zní spíš jak studiová deska než metalový živák a k tomu přispívá i výrazné utlumení diváctva, které není téměř vůbec slyšet. Přitom právě zpěv davů, pískot a podobně dodávají živákům tu pravou šťávu. Nepotěší ani chuďounká bonusová sekce, kdy se můžete podívat jen na už postarší videoklip "All Is Saint" a sedmiminutovou galerii s podkresem v podobě songu "Bang!". Dokázal bych si představit i rozhovor s kapelou nebo behind the scenes dokument o přípravě celé show, když už se DVD připravovalo celý rok. Takto je na nosiči zbytečně mnoho nevyužitého místa. Celkově se tedy jedná o povedený koncert, ale při troše vůle mohl být komplet ještě výživnější.

NÁZORY
  • ... (moik, 07.08.2011 16:44) Reagovat

    Marku, Marku, chápu, že jsou prázdniny a člověku se nechce pracovat, ale to snad neznamená, že se musí polovina recenze prakticky slovo od slova shodovat s tvou dřívější recenzí na album Potešma pro Musiczone...

  • Split s RB? (k.eight.a, 27.09.2011 13:11) Reagovat

    Já hlavně nerozumím proč mladá kapela co vydala teprve první desku vydává DVD kde debut komplet přehraje. To bych raději vyčkal až budou mít na kontě toho materiálu víc.
    Taky by mě zajímalo jaký split vydali s Rattle Bucket? Obě kapely sleduju a i při hledání do minulosti jsem o tom nenašel ani zmínku.

    • Re: Split s RB? (moik, 27.09.2011 21:09) Reagovat

      To je fakt, taky o žádnym splitku nevim. a to jsem to googlil celkem dlouho

      • Re: Split s RB? (Marek Odehnal, 28.09.2011 01:47) Reagovat

        Ono to totiž pánové nikdy nevyšlo oficiálně - byl to takový promo demáč, jen potisknuté CD bez obalu, kde bylo od RB "Promo 2007" demo a od Xleftů tuším demo "Blue Evening", teď z hlavy nevím.

        Kluci to rozdávali zdarma na koncertech. Pamatují si to zřejmě jen ti nejstarší fans obou kapel a já kluky z RB znám už od roku 2003/2004 :) Mám to pořád doma, vyfotím to a pošlu vám sem fotku :)

        • Re: Split s RB? (moik, 28.09.2011 12:40) Reagovat

          Děkuji za informaci. Promo 2007 samozřejmě znám, ale nevěděl jsem, že je i verze společnejch dem na jednom CD. Fotka není třeba:-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Nostrrromö zvou v klipu "Diabolicus" do temných koutů vesmíru (14.02.2024 16:38)
- the.switch vyrazí na klubové turné, doprovodí je Severals (03.02.2024 08:38)
- Rozhovory: the.switch - "Skrytý místa" je prý naše nejlepší album v tom, že se skvěle poslouchá v kuse (08.01.2024 09:00)
- Ashley Walters uspěla u odvolacího soudu. Marilyna Mansona nyní žaluje znovu (15.12.2023 12:26)
- Recenze: the.switch i na albu "Skrytý místa" zůstávají odvážní (12.12.2023 08:00)
- The.Switch se probouzejí a po sedmi letech vydávají studiovku "Skrytý místa". Jsou údernější a jdou více do hloubky (14.11.2023 10:38)
- Video: the.switch v klipu "Kolo kolo" syrově poodhalují boj s alkoholem (07.04.2023 09:13)
- Smithline tvrdí, že žalobu na Marilyna Mansona podala pod nátlakem. Znásilnění si prý vymyslela (02.03.2023 13:18)
- Nové desky 5/2023 - od Korn přes Johna Fruscianteho po Shaniu Twain (08.02.2023 19:00)
- Minirecenze: Numetalová mše za zemřelé - to je "Requiem Mass" od Korn (08.02.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu