Od září se v Česku rozjede farmářský trh s hudbou

21.06.2011 16:52 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

ClickMusic
© facebook interpreta
ClickMusic - název virtuálního projektu, který po letních prázdninách přinese legální způsob stahování nejen aktuálních hudebních novinek, ale i archivních rarit. "ClickMusic - tržiště, kde si stánek může otevřít opravdu každý," mohlo by znít motto projektu, ve kterém se po patřičné registraci stanou (nejen) z hudebníků a hudebnic prodávající stánkaři/stánkařky, disponující unikátní manévrovací plochou, tedy prostorem v databázi platformy.

U farmářských trhů, které si v posledních měsících podmanily nejen metropoli, ale prakticky každé větší město ve všech tuzemských regionech, se inspiroval zkušený hudební producent Michal Pekárek. "To, co chceme v září spustit, je vlastně velmi jednoduchá věc. Stavíme jakési on-line tržistě, které bude sloužit všem, kteří chtějí hudbu koupit, i těm, co by svou hudbu rádi prodávali. Ovšem z ruky do ruky, bez subjektů, které by vztah muzikanta a jeho fanouška jakkoliv komplikovaly," vysvětluje princip fungování ClickMusic.

Virtuální prostor, o kterém je řeč, bude sloužit k distribuci hudební produkce v elektronické podobě a součástí profilu jednotlivých interpretů budou i základní informace včetně řady podporovaných multimediálních formátů, termíny aktuálních koncertů a další novinky. Kvalita a aktuálnost obsahu profilu bude plně v kompetenci interpretů a dalších prodávajících subjektů. Těmi se mohou stát i muzikálové scény, divadla, filmoví producenti, hudební vydavatelství a jiní insideři. Ceny kompletních alb budou ve třech úrovních. Pro základní představu - minimální poplatek činí 80 Kč, maximální naopak 199 Kč.

ClickMusic
© facebook interpreta
"Příležitost dělá kupce. Přestože žijeme strašně rychle a bez internetu se už nikdo neobejde, je u nás nemožné dostat se legálně k české hudbě on-line. To chceme změnit, tenhle stav je už neudržitelný," představuje důvody ke vzniku ClickMusic jeho autor, Michal Pekárek, a dodává: "V současnosti je pro spoustu talentovaných lidí skoro nemožné nabídnout to, co je pro ně základní potřebou jejich života - bavit lidi muzikou. Kromě těch nejúspěšnějších se většina muzikantů živí ještě standardním zaměstnáním, protože hudba je prostě neuživí. A to není dobře. Přitom je spousta lidí, kteří za legální hudbu rádi zaplatí, pokud jim ji ovšem nabídnete komfortně, jednoduše a za rozumnou cenu. Ale hlavně, pokud mohou zaplatit přímo muzikantům - tak jako za vstupenky na koncert."

Michal Pekárek představil celý projekt v pondělí v Rock Café, za účasti person česko-slovenské scény. Na (r)evoluční platformu zlákal Lucii Bílou, Mira Žbirku, Michala Horáčka, Petra Hapku, Davida Kollera, Jana P. Muchowa, ale třeba i Český národní symfonický orchestr. Mnozí ze zmíněných se od září stanou ambasadory a garanty celého projektu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY