shop.musicserver.cz

Počasí se umoudřilo a rocková Stádlec žila

Vydáno: 28.07.2001 05:00 v sekci Naživo - František Matějíček | foto: facebook interpreta

Pátý ročník hudebního festivalu Stádlecký rockový posunul akci mezi širší festivalovou elitu.

Stádlecký rockový most
© fishdale
Přestože v loňském roce sluníčko na stadionu Pod Hájky ve Stádlci pořádně pražilo, patřil festival Stádlecký rockový most se 700 příchozími do jakési kategorie menších akcí. Letošní ročník byl organizátory, tedy agenturou Fishdale, od prvního okamžiku pojat zcela jinak, a řekl bych, že mnohem důkladněji. Mediální podpora totiž přivedla do Stádlce téměř dvojnásobný počet návštěvníku. A není divu. Mezi účinkujícími byla jména takových kapel jako Mňága a Žďorp, Nahoru po schodišti dolů band, Salash, Vypsaná fixa, Divokej Bill, Iné Kafé, Priessnitz nebo Lety Mimo a celá řada dalších.

Už průvodní bulletin sliboval, že se letos bude ve Stádlci pařit podle perfektně připraveného jízdního řádu. Oproti loňsku byl totiž dodržován harmonogram jednotlivých vystoupení a také pořadatelé měli mnohem jasněji. Festivalový program tak začal ve 13.00 úvodní hudební porcí z repertoáru strakonické partičky se zajímavým názvem Taktika kyselejch hroznů. Přestože jsem slyšel jem malou část jejich produkce, řekl bych, že jejich výkon rozhodně nikoho neurazil. Jen mi je líto, že tuhle kapelu čeští fanoušci ještě mnoho neznají. To další účinkující, pražská kapela Salash, už své fanoušky oslovil svým novým albem. Ve své tvorbě čerpají převážně z odkazu tzv. grunge, což je styl, který ve světě proslavila především americká Nirvana s Kurtem Kobainem v čele.

Musím se přiznat, že skupinu Nonsense jsem příliš neposlouchal, ačkoliv jsem byl několika kolegy na její vystoupení upozorňován. Hudba popsaná jako energický crossover/hard core ve velmi profesionálním balení má určitě něco do sebe, ale nemůžu si pomoct, protože já jsem především popař a pop ve Stádlci k slyšení nebyl. Přesto uznávám, že šlo o velmi dobře zvládnuté vystoupení a čas tohohle sdružení určitě ještě přijde. Podobné pocity jako z Nonsense mám i z
Stádlec - NPSDB
© fishdale
Nahoru po schodišti dolů bandu, i když vím, že se jedná o jednu z nejvyhledávanějších festivalových kapel. Loni jsem o nich napsal, že by se určitě lépe cítili v osmdesátých letech, ale letos jsem pochopil, že jejich hudba míří trochu jiným směrem, než dokážu pochopit, takže se za své unáhlené resumé omlouvám. NPSDB byli prvním vrcholem sobotního programu a fanoušci je opět donutili k přídavku.

Ani táborská Peshata ve svém kraji nezklamala. Slyšel jsem je sice poprvé, ale mám pocit, že takhle by to mělo být. Neopunková kapela zpívá o molech, holubech, včeličkách anebo o příšeře z jezera Loch Ness. Největšího aplausu se dočkala jejich německy pojatá skladba "Rudi Völler", což bylo poměrně vtipně okomentováno dvojicí Honza Šída a Milan Slezák z magazínu Big Beng, kteří celý program moderovali.

Vypsaná fixa vystupovala ve Stádlci už loni a právě tady si jich všiml Petr Fiala z Mňágy a Žďorp, který také produkoval jejich aktuální desku "Brutální všechno". Fixa se líbí i mně, ač jsem (jak jsem se již zmínil) posluchačem jiných hudebních žánrů. I skupina Divokej Bill se na stadionu Pod Hájky představila již loni a mám pocit, že se kluci za ten rok ve svém pohodovém přístupu příliš nezměnili. V exkluzivním rozhovoru sice přiznali, že muzika je od vydání jejich debutové desky trochu větší dřina, ale tak to chodí všude. Fanoušci byli spokojení, protože kluci jeli opět na sto a více procent a nenechali roztančené publikum ani na chvíli vydechnout.

Slovenská skupina Iné Kafé přijela festivalovým vystoupením zakončit své pětidenní miniturné po českých luzích a hájích. V rozhovoru, který si na MusicServeru budete moci už brzy přečíst, prozradili, že by se rádi stali vyslanci slovenské hudby v Čechách a jejich vystoupení tomu také odpovídalo. Pokud budou kluci takhle pokračovat, mohli by se brzy stát v Čechách známějšími, než na Slovensku, kde se jim jinak docela dobře daří. Jejich posledního alba se prodalo přes 30 tisíc nosičů.

Stádlec - Divokej Bill
© fishdale
Jesenická kapela Priessnitz se představila také v tom nejlepším světle, uvědomil jsem si přitom, kolika nezávislým kapelám už dala příležitost vydavatelská značka Escape. Ostatně-rozhovor s Priessnitz si můžete na MusicServeru přečíst... Mňága a Žďorp je tradičně největším tahákem a ozdobou všech akcí, jichž se zúčastní. Ve Stádlci byli i oni již podruhé a proudy návštěvníků se u stadionu začali houfovat právě před jejich půlnočním vystoupením.

Nejvíce jsem se v sobotním programu těšil na Lety Mimo, musím ale přiznat, že jsem až do jejich vystoupení nevydržel. Propásl jsem tak i poslední festivalovou kapelu Jumbo Splash, což mě velmi mrzí, ale nebylo vyhnutí. Únava z předchozích dnů a spánkový deficit se projevil v nesprávný čas. Přesto mám pocit, že jsem toho viděl dost. Na prvním místě skvělé a bezproblémové publikum, perfektní organizace, a oproti loňsku bylo také co jíst a pít. Pokud se splní předpověď dvou hlavních pořadatelů, Františka Švadleny a Petra Bíny (jinak člena táborské Peshaty) z agentury Fishdale, mohla by být příští rocková Stádlec dokonce dvoudenní, čímž by se zařadila mezi vrcholné festivalové akce. Takže kluci, držím palce!

Stádlecký rockový most, Stádlec (okres Tábor), stadion Pod Hájky, 21. července 2001

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Z Mňágy a Žďorp odešel základní pilíř - kytarista Martin Knor (10.01.2024 07:57)
- Naživo: Mlčenlivá Mňága a Žďorp hrála v Praze o sto šest (21.12.2023 10:14)
- Video: Mňága a Žďorp po dvaceti letech natočila klip k písni "Nic složitýho". Hlavní role obsadili dva skalní fanoušci (02.11.2023 08:15)
- Video: Vypsaná fiXa klipem "Šína je singl" dokazuje, že "punk is not dead" (22.09.2023 12:14)
- Naživo: Vypsaná fiXa po dvaceti letech potřetí přehrála album "Bestiálně šťastní" a pokřtila speciálně vydaný vinyl (26.08.2023 09:05)
- Nové desky 33/2023 - od Birdy přes Hoziera po Jona Batisteho (23.08.2023 18:45)
- Rozhovory: Anketa nohejbalového turnaje kapel Festonda: Kdo se cítí na vítěze? Kdo má jakou strategii? (25.07.2023 20:00)
- Naživo: Je to v háji. I třetí den Colours Of Ostrava přišel o svou největší hvězdu (22.07.2023 15:38)
- Video: Vypsaná fiXa vydáním živáku "Štěstí Jimi Dixona" slaví dvacet let alba "Bestiálně šťastní" (28.06.2023 13:23)
- Fotogalerie: Silný druhý den Rock For People přes skla objektivů (10.06.2023 12:19)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Adele Kabát AC/DC Sia U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu