shop.musicserver.cz
Electronic Beats Festival, Divadlo Archa, Praha, 10.6.2011

Jediná objektivní reportáž z Electronic Beats!

Vydáno: 11.06.2011 21:52 v sekci Naživo - Radek Londin | foto: facebook interpreta

Pouze musicserver vám přináší dokonale univerzální reportáž z festivalu Electronic Beats, který se už zařadil mezi stálice pražské hudební sezóny. Tentokrát vystoupili Aparatt Band, Bonaparte, Belfast FM a When Saints Go Machine. Jaké to vlastně bylo? A má někdo patent na rozum?

Live: Electronic Beats Festival 2011

místo: Divadlo Archa, Praha
datum: 10. června 2011
účinkující: Apparat Band, FM Belfast, Bonaparte, When Saints Go Machine, Kids Of Startrek DJs
Fotogalerie

FM Belfast, Electronic Beats Festival, Divadlo Archa, Praha, 10.6.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Pojďme si to říct na rovinu. Hudební žurnalistika je zoufale neobjektivní a musicserver není výjimkou! Jak může například dostat nová Gaga v recenzi 9/10 a ostatní redaktoři jí pak udělí nelichotivé známky, z kterých vyleze uhnojená 4,2/10 v makru? Příkladů je hodně a do stejného soudku zapadají i reporty z koncertů a festivalů - rozhodují takové věci jako vyspanost, respektive spíše nevyspanost a momentální nálada redaktora, jeho sympatie k pořadateli či skladbě diváctva, vrtkavý hudební vkus a bohužel někdy i míra střízlivosti a tím schopnosti úsudku... Autor se rozhodl všechny falešné idoly zahodit a stvořit první skutečně objektivní reportáž. Vítejte do světa žurnalistiky, skrze kterou promlouvá samo univerzum, sám vyšší princip... autor je pouze jeho hlásnou troubou. I když se to zdá nemožné, tenhle text je pro všechny a zároveň jen a jen pro vás.

ÚVODNÍ ROZCESTNÍK
Pokud jste na festivalu byli, skočte rovnou k sekci 3. Pokud nebyli, pak záleží, zda rádi čtete (přejděte na 11), nebo jste obětmi prokrastinace a vyhledáváte spíše sdělení s délkou blízkou facebookovému statusu (zamiřte na 14).

FM Belfast, Electronic Beats Festival, Divadlo Archa, Praha, 10.6.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
3
Jelikož hodnoticí část narušuje objektivitu recenze, provedli jsme ji alespoň v několika verzích, pro více úhlů pohledu. Vyberte proto, která kapela se vám líbila nejvíce. Pokud to byli When Saints Go Machine, skočte do sekce 4, sekce 5 je pro FM Belfast, 6 pro Bonaparte a 7 pro Apparrat Band. Pokud se vám líbilo tak nějak všechno, skočte na 8, pokud celkem nic, tak na 9.

4
When Saints Go Machine odehráli suverénní set soustředěný na muziku a ne na pódiové opičky. Frontman Nikolaj M. Volsild zpívá naživo stejně uhrančivě jako z desky a muzikanti odehráli všechny podstatné songy i z nedávno leaknuté novinky "Konkylie". Zasloužili by si lepší místo ve festivalovém line-upu, alespoň na ně ale nebyla taková mačkanice. Jestli má být Electronic Beats o objevování nových jmen, pak byla tahle dánská čtveřice dobrou volbou, i když není na čele současného hype pelotonu. Jsou popoví i taneční, ale zároveň jim nechybí hrana.
Skočte na sekci 10.

Bonaparte, Electronic Beats Festival, Divadlo Archa, Praha, 10.6.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
5
Kam se podělo taneční EB? Jediný, kdo to naplno splňoval, byli FM Belfast se svým mixem všeho, co se v posledních třiceti letech v taneční hudbě stalo. Disco, show, ruce nad hlavou a jedna velká party. When Saints Go Machine byli nějak moc zasnění, Bonaparte si spletli Archu s punkovým berlínským kabaretem a Apparat uspával hady...
Skočte na sekci 10.

6
Takhle má vypadat show! Chyběl jen průjezd alegorických vozů. Možná to nebylo na EB dost elektronický, ale lezlo z toho nejvíc živelný energie. První kapela hrála skoro jen z mašinek, FM Belfast byli takovej hipsterskej Scooter a Apparat se brali na tak pozdní hodinu moc vážně. Těžko říct, kolik za koncert vystřídali masek a převleků, ale zábava to byla parádní, i když pro někoho třeba už přes čáru.
Skočte na sekci 10.

Bonaparte, Electronic Beats Festival, Divadlo Archa, Praha, 10.6.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
7
Apparat Band byli vyvrcholení pátku, a kdo šel hlavně na ně, tak si užil solidní nálož nových kousků z připravovaného alba. Zvukově dost zapadly mezi věci ze čtyři roky staré desky "Walls", což může být pro někoho zklamání, ale rozhodně jim nechyběl nápad, promyšlený a hluboký prostor ani perfektně zapadající a skvěle odzpívaný vokál, což je proti kdysi nejistému Saschově zpěvu výrazný posun. Kapela ví přesně, co hrát, a tak jde naživo o jedno z nejvíce organických propojení klasických nástrojů s elektronikou. Nic se vzájemně neruší a dokonce to chvílemi působí, jako by to celé řídila nějaká umělá inteligence. Tohle byl jediný náladotvorný páteční koncert, jehož ambicí bylo víc než jen pobavit a roztančit. Třeba taková novinková "Ash/Black Veil" neměla chybu.
Skočte na sekci 10.

8
Kdo si užil celou páteční noc, nemusel být nutně hudebně nenáročný nebo úplně high. S trochou otevřené mysli se dá říct, že každá kapela měla něco do sebe (viz sekce 4 až 7), navíc organizačně nedošlo k žádným zádrhelům. Navíc kdo chtěl, tomu zadarmo nabalily krásné hostesky tašku plnou EB materiálů (magazíny, dvdčka, špunty do uší, vinyly atd). Propagaci má v tomhle směru růžový operátor dobře podchycenou.
Skočte na sekci 10.

Bonaparte, Electronic Beats Festival, Divadlo Archa, Praha, 10.6.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
9
Bylo by lepší zjistit si příště, kdo tam hraje a jestli je nějaký další důvod, proč na akci vyrazit, kromě možnosti předvést svou aktuální hipster vizáž. Objektivně festival neměl žádné výrazné vady, subjektivně samozřejmě množství vad mohlo dosahovat až nekonečna.
Přejděte k sekci 10.

10
Pokud toužíte po stručné komparativní analýze v podání zkušeného festivalového matadora, můžete mířit do sekce 11, pokud už to stačilo, směřujte k jádru objektivity - tedy rovnou k závěru v sekci 13.

Apparat Band, Electronic Beats Festival, Divadlo Archa, Praha, 10.6.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
11
Oproti minulému ročníku EB Festivalu, který se konal v hale Veletržního paláce, se výrazně zmenšilo měřítko, což atmosféře jistě přispělo. Protože bylo už několik dní dopředu vyprodáno, neužili si ji bohužel všichni zájemci, i tak bylo ale v Arše chvílemi dost natřískáno, nejvíce při koncertu FM Belfast. Zvuk celkem věrně kopíroval podstatu kapel, a tak při FM Belfast a Bonaparte byl alkoholicky ostrý a trochu neotesaný, při Apparat Bandu vystřízlivěl a zpřesnil se, ze subjektivního hlediska mu tedy nic podstatného nechybělo, snad jen při show When Saints Go Machine byl občas utopený vokál, který přitom tvoří hlavní kouzlo téhle kapely. Jaké kouzlo mohly mít jednotlivé kapely, zjistíte v sekcích 4 až 7, vždy však ze subjektivního(!) pohledu jejich fanouška.
Objektivní závěr v sekci 13.

12
Není objekt bez subjektu. Hudba je pocitová a hodnocení je svou podstatou subjektivní (ano, to je na debatu). Pro vyšší míru objektivity doporučuji vrátit se k úvodnímu rozcestníku a zahájit cyklické čtení zvoleného řetězce informací v reportu, dokud nedojde v mysli k jejich zobjektivizování.

Apparat Band, Electronic Beats Festival, Divadlo Archa, Praha, 10.6.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
13
Hudba hrála dostatečně nahlas, tóny i rytmy byly solidně rozeznatelné s dostatečným světelným doprovodem. Na barech se nestály dlouhé fronty, k dámským záchodkům však ano. Na základě několikahodinového pozorování si dle vnějších projevů více než 87 procent hostů tuto akci užívalo. Největší aplaus zřejmě vyvolali Belfast FM. Růžová loga byla v rozumné míře rozmístěna v celém prostoru, a tak byl naplněn i marketingový účel večera. Teplota i vlhkost v sále se držely v mezích norem, subjektivně to však mohlo být vnímáno jinak.
Pokud se vám zdál tento report málo objektivní, prosím, přejděte k sekci 12. Pokud objektivitu atakovalo přílišné množství citově zabarvených slov, následujte do komprimované sekce 14.

14
Akce proběhla podle plánu. Hudba i prostředí působily na různé lidi různě. Nikdo nestávkoval.

Subjektivita: V hodnoticí části má autor nejblíže k bodům 7 a 8. Za opravdu objektivní považuje pouze bod 14.

Autor si myslí, že téma objektivity v hudební žurnalistice je už mnohokrát semleté a většina čtenářů ho má již vyřešené. Bral ho pouze jako podnět k drobnému reportážnímu experimentu...

Fakt, že číslování sekcí začíná číslem 3, je vyjádřením autorova pohledu na princip všehomíra.

NÁZORY
  • Cha:-) (YannD, 12.06.2011 11:50) Reagovat

    po delší době report, co mě i pobavil, což už se jen tak nevidí (nečte).. a to jsem tam ani nebyl (bohužel). Každopádně dobrá práce;)

  • === (mrs.bizarre, 12.06.2011 12:09) Reagovat

    Tak takhle by se mělo psát všechno :)

  • Mooooc pěkně napsané (alon , 16.06.2011 11:35) Reagovat

    Hodnocení reportu 1*.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nejvíc nej: Moderat: Berlín a devět kapitol příběhu jedné superskupiny (19.06.2023 14:05)
- Video: V klipu "Easy Prey" vyzývají Moderat k nezávislosti (16.03.2022 19:34)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2019 podle musicserveru (30-21) (29.01.2020 08:00)
- Naživo: "LP5" naživo ukázalo svou sílu a Apparatovo nadšení pro akustiku (05.04.2019 11:02)
- Fotogalerie: Apparat zahájil své turné v Praze (04.04.2019 19:26)
- Recenze: Apparat se na "LP5" noří do tajemných hudebních zákoutí (02.04.2019 16:30)
- Festival Spectaculare startuje na Valentýna a láká nejen na Jona Hopkinse (04.02.2019 10:49)
- Apparat na jaro chystá "LP5" (23.01.2019 16:24)
- Fotogalerie: Electronic Beats Festival znovu v Praze v obrazech (15.03.2015 08:54)
- Pražské Electronic Beats představí Warpaint či Ibeyi (19.01.2015 13:40)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Paws Rush U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu